Overzicht van de Pieris-struiken

Inhoudsopgave:

Overzicht van de Pieris-struiken
Overzicht van de Pieris-struiken
Anonim
Pieris Formosa
Pieris Formosa

Pieris is een breedbladige groenblijvende struik met leerachtige, licht glanzende groene bladeren. Het produceert een overvloed aan mooie roze of witte klokvormige bloemen in de late winter, waardoor het een van de vroegst bloeiende struiken is die je in je tuin kunt laten groeien. Het is een prachtige optie voor funderingsbeplantingen of struikranden, maar houd er rekening mee dat het giftig is voor mensen en huisdieren.

Pieris kweken in je tuin

Pieris-struiken worden negen tot twaalf voet lang en maximaal tweeënhalve meter breed. Pieris, ook bekend als lelietje-van-dalenstruik of Japanse andromeda, is winterhard in de zones 5 tot en met 8.

Waar Pieris planten: licht- en bodemvereisten

Pieris groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Dit is geen plant voor droge plekken; het heeft vruchtbare, vochtige, goed doorlatende grond nodig om te gedijen. Voor een optimale vochtretentie en om de hoeveelheid wied die u moet doen te verminderen, is het een goed idee om een laagje mulch van 7 tot 10 cm rond uw pieris-struiken aan te brengen.

Pieris groeit het beste op zure grond, hoewel hij ook neutrale grond verdraagt.

Water geven en bemesten

Pieris heeft vochtige grond nodig, dus als je minder dan een centimeter regen per week krijgt, zorg er dan voor dat je water geeft. Door mulch toe te voegen, kun je de hoeveelheid water die je nodig hebt verminderen.

Wat betreft kunstmest is het beste type een type dat is geformuleerd voor andere zuurminnende bloeiende struiken zoals azalea's en rododendrons. Breng de meststof aan volgens de instructies op de verpakking. U kunt ook overwegen om pieris in het voorjaar te bemesten met compost om de bodemvruchtbaarheid te vergroten.

Pieris snoeien

Afgezien van het verwijderen van de uitgebloeide bloemen (wat voorkomt dat pieris zaad zet, wat meer bloei bevordert), hebben deze struiken eigenlijk niet veel snoei nodig. Verwijder al het dode hout en snoei indien nodig om het er zo uit te laten zien als u wilt. Ze hebben een redelijk netjes, gelijkmatig groeipatroon, dus er is eigenlijk geen sprake van enige vormgeving bij het snoeien van pieris.

Pieris plagen en ziekten

Het meest voorkomende probleem waarmee tuinders te maken krijgen bij het kweken van pieris zijn schimmelproblemen. Je kunt de kans dat dit een probleem wordt verkleinen door ze voldoende ruimte te geven en te zorgen voor een goede luchtstroom.

Mooie Pieris-variëteiten om in uw tuin te groeien

Pieris-variëteiten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en bloeikleuren, dus het zou gemakkelijk moeten zijn om de perfecte soort voor uw tuin te vinden. Als je een paar verschillende variëteiten plant, kun je een langere bloeitijd krijgen, zolang je maar variëteiten kiest die op verschillende tijdstippen bloeien.

Cavatine

Pieris japonica Cavatine-struik
Pieris japonica Cavatine-struik

Pieris japonica 'Cavatine' is een dwergvariëteit van pieris, die ongeveer 60 cm hoog kan worden. Deze laatbloeier (bloeiend in mei) produceert een overvloed aan crèmekleurige bloesems.

Vlammend zilver

Pieris japonica Vlammend zilver
Pieris japonica Vlammend zilver

Pieris japonica 'Flaming Silver' heeft prachtig, bont blad dat begint met een roze tint. Het produceert witte bloemen in het vroege voorjaar.

Klein heidegroen

Pieris Japonica Klein heidegroen
Pieris Japonica Klein heidegroen

'Little Heath Green' is een dwergvariëteit van pieris die slechts ongeveer 90 cm hoog wordt, waardoor het een prachtige aanvulling is op de border, maar ook voor het kweken in containers.

Bergvuur

Pieris Japonica bergbrand
Pieris Japonica bergbrand

'Mountain Fire' pieris is een knaller. Het groenblijvende blad is diep, glanzend groen, maar het nieuw opkomende blad is vurig rood en verschijnt vlak voor de roomwitte bloemen. Dit is een grote struik die op de vervaldag 3 meter hoog en breed kan worden.

Rood hoofd

Pieris Japonica Roodhoofd
Pieris Japonica Roodhoofd

Pieris japonica 'Red Head' is een dramatisch uitziende plant, met glanzende groene bladeren en levendige roodachtig roze bloemknoppen die zich ontwikkelen tot romige witte bloemen. Dit is een grotere variëteit, die ongeveer 2,5 meter hoog en breed wordt.

Prachtig bloeiende groenblijvende planten voor uw tuin

Pieris is echt het beste van alle werelden: aantrekkelijk, groenblijvend blad, prachtige bloemen en gemakkelijk te kweken, zolang de bodem- en vochtomstandigheden goed zijn. Hoewel je voorzichtig moet zijn met de giftigheid ervan, is het zeker de moeite waard om te kweken als je kinderen en huisdieren erbuiten kunt houden.

Aanbevolen: