Lelievariëteiten, feiten en tuiniertips

Inhoudsopgave:

Lelievariëteiten, feiten en tuiniertips
Lelievariëteiten, feiten en tuiniertips
Anonim
Lelies in de tuin
Lelies in de tuin

Lelies behoren tot de mooiste bolgewassen en combineren statigheid en gratie met schitterende en delicaat gekleurde bloemen. Echte lelies behoren tot het geslacht Lilium, waartoe niet veel planten behoren die het woord lelie in hun gewone naam gebruiken, zoals daglelies, calla lelies en canna lelies.

Lelies in de tuin

Er zijn honderden soorten lelies in de wereld en duizenden hybriden en verbeterde cultivars verkrijgbaar bij gespecialiseerde kwekers. Ze hebben echter allemaal een vergelijkbaar uiterlijk.

leliebloemen en bladeren
leliebloemen en bladeren
  • Lelies groeien als rechtopstaande stengels met zachte, bijna sappige bladeren die om de paar centimeters langs de stengel symmetrisch vanuit een gemeenschappelijk punt uitstralen.
  • De bloemen, die meestal in de vroege zomer verschijnen, worden altijd bovenaan de stengel vastgehouden en hebben een karakteristieke buis- of klokvorm.
  • De planthoogte varieert van 6 tot 1,80 meter en bloemen kunnen tussen de 6 en 15 centimeter lang worden, hoewel de meeste soorten in het midden van deze uitersten vallen.
  • De kleur van de bloemen varieert, maar veel soorten zijn versierd met exotische patronen van strepen en vlekken.

Culturele vereisten

Lelies gedijen goed bij koel weer, goed doorlatende grond en voldoende vocht en voedingsstoffen. Ze bloeien het meest uitbundig in de volle zon, maar kunnen beter worden geplant op een plek waar ze in warme klimaten wat schaduw in de middag krijgen.

lelies met zonnehoed
lelies met zonnehoed

Landschapstoepassingen

Zolang aan hun groeibehoeften kan worden voldaan, zijn lelies geschikt voor vaste plantenborders, bostuinen (geplant aan de rand waar ze zon krijgen), cottagetuinen en grote potten. De sleutel om ze in het landschap op te nemen, is door ze te planten waar ze opkomen vanachter lager groeiende planten op de voorgrond.

Ze hebben een korte bloeiperiode, dus het is handig om ze te mengen met andere planten die tijdens het laagseizoen voldoende ruimte innemen. Omringd zijn door vegetatie heeft als bijkomend voordeel dat het de delicate stengels beschermt tegen late nachtvorst of vroege hittegolven als ze in de lente uit de grond komen.

Planten en verzorgen

Lelies zijn in kwekerijen te vinden als potplanten, klaar om te bloeien, maar meestal worden ze gekweekt uit bollen die in de herfst of het vroege voorjaar zijn geplant. De grond moet zwaar worden aangepast met gecomposteerde mest en in een lage, brede heuvel worden gebeeldhouwd als de drainage slecht is.

De bollen moeten twee keer zo diep worden geplant als de bol breed is, met het taps toelopende uiteinde naar boven gericht. Plant individuele bollen zes tot twintig centimeter uit elkaar in bosjes van drie, vijf of zeven voor het beste effect.

Onderhoud

Lelies zijn redelijk veeleisende planten. Ze moeten worden bewaterd zodra de bovenste centimeter grond droog is, hoewel een uitstekende drainage essentieel is om te voorkomen dat de bollen gaan rotten. Ze profiteren ook van kunstmest, vooral de moderne hybride lelies met enorme bloesems. Zorg ervoor dat u een meststof met een hoog fosforgeh alte en een laag stikstofgeh alte gebruikt, zoals 5-10-10; het eerste getal op een zak kunstmest is het percentage stikstof, het tweede getal is fosfor.

Diep mulchen is van cruciaal belang bij lelies als strategie om bodemvocht te behouden, de wortels af te koelen en de opkomende stengels te beschermen tegen late nachtvorst

Vervaagde bloemen kunnen worden geplukt om te voorkomen dat de plant zijn energie in de zaadproductie steekt. Laat de bladstengels echter na de bloei staan, zodat de plant de rest van het groeiseizoen kan doorgaan met fotosynthese en energie kan opslaan in de bollen voor volgend jaar. De stengels worden geel en verdorren na de eerste nachtvorst in de herfst, waarna ze tot op de grond kunnen worden afgesneden.

Divisie

Lelies zullen in de loop van de tijd uitgroeien tot een dichte groep bollen en wortels en moeten om de paar jaar worden verdeeld om verdringing te voorkomen. Dit kunt u het beste in de herfst doen. Graaf gewoon alle bollen op en plant ze opnieuw zoals hierboven beschreven. Er zullen veel meer bollen zijn dan waar je mee begon, inclusief veel kleine. De kleintjes kunnen worden weggegooid of samen worden geplant om na verloop van tijd uit te groeien tot bloeiende planten, hoewel het enkele jaren kan duren voordat de kleinste bollen gaan bloeien.

Plagen en ziekten

Lelies hebben veel verzorging nodig, maar zijn gelukkig redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Bladluizen komen vaak voor op lelies, maar vormen een kleine overlast die kan worden verholpen met een krachtige waterstraal of een insectendodende zeep.

Botrytisziekte is een schimmelziekte die roodbruine vlekken op de bladeren veroorzaakt en de planten langzaam kan verzwakken. Het wordt verergerd door vochtige omstandigheden, dus geef 's ochtends water zodat de hitte van de dag het gebladerte kan uitdrogen, of geef uw lelies water op grondniveau (d.w.z. met een druppelsysteem of een waterslang) om te voorkomen dat de bladeren nat worden.

variëteiten

De verscheidenheid aan leliebloemen die beschikbaar zijn, is verbazingwekkend. Een kleine greep uit:

lelie close-up
lelie close-up
  • 'Stargazer' draagt zeer geurige bloemen op twee tot drie voet stengels met witte randen aan de bloembladen en roze kelen.
  • 'Belo Horizonte' heeft gele bloemen met bruine vlekken en wordt drie tot vier voet lang.
  • 'Mevr. R. O. Backhouse' heeft hangende gele bloemen met roze vlekjes op drie tot vijf voet stelen.
  • 'Casablanca' is een laatbloeiende lelie die vier tot anderhalve meter hoog wordt en zuiver witte bloesems heeft.
  • 'Netty's Pride' wordt een meter hoog met paarszwarte middelpunten en witte punten op de bloemblaadjes.

Verliefd op lelies

Lelies zijn een van de beste snijbloemen en een geweldige manier om je waardering voor een geliefde te uiten. Ze hebben een weelderige, etherische uitstraling en vaak een bedwelmende geur waardoor veel tuinders zelf verliefd zijn geworden op lelies.

Aanbevolen: