Lavendel kweken en gebruiken

Inhoudsopgave:

Lavendel kweken en gebruiken
Lavendel kweken en gebruiken
Anonim
lavendel tuin
lavendel tuin

Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur. Het overblijvende kruid komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en houdt van warme, goed doorlatende grond en volle zon. Het is gemakkelijk om in veel klimaten te kweken.

Het blad van de struik is net zo geurig als de bloem. Kweek het kruid bij je voordeur of op je favoriete terras, zodat je elke keer dat je langskomt van de geur kunt genieten. Wrijf de bladeren tussen je vingers om de subtiele geur vrij te laten komen.

Lavendel kweken

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Lavandula

Gemeenschappelijke naam- Lavendel

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Zomer

Gebruik - Decoratief, culinair, medicinaal

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Division- Magnoliophyta

Order- Lamiales

Familie-Lamiaceae

Genus - Lavandula

Beschrijving

Hoogte-6 tot 36 inch

Spread- Varieert

Gewoonte- bossig

Textuur- Medium

Groeisnelheid- Snel

Leaf- Klein, zacht, grijsgroen

Flower - Paars, blauw, wit, roze

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie - Hoog

Je kunt lavendelplanten kopen of ze binnenshuis vanuit zaad laten beginnen. Wanneer je planten uit zaad start, houd er dan rekening mee dat het 14 tot 28 dagen duurt voordat ze ontkiemen.

Plant lavendel in de volle zon en in goed doorlatende grond. Eenmaal geplant heeft hij weinig verzorging nodig en is hij behoorlijk droogtetolerant. Als u een royale hoeveelheid compost aan uw grond toevoegt, hoeft u helemaal niet te bemesten. Snijd planten terug in het vroege voorjaar en opnieuw in het vroege najaar om te voorkomen dat ze houtachtig worden.

Lavendel is moeilijker te kweken in de noordelijke of extreem hete en vochtige zuidelijke streken van het land. Selecteer in koude klimaten een van de sterkere variëteiten zoals 'Munstead' of 'Hidcote'. Het kan zijn dat u een plant verliest na een strenge winter of een bijzonder vochtige zomer. Maar je kunt lavendel altijd kweken als eenjarige plant of in potten.

Kweken in potten

Omdat lavendel droogtetolerant is, is het een uitstekende keuze voor containers op een warm, zonnig terras. Planten uit potten kunnen dan gemakkelijk naar binnen worden gebracht voor de winter.

Soorten lavendel

Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar. De bloemen variëren van lavendelgrijs tot levendig koninklijk paars. Er zijn ook soorten met bloemen in wit, roze en geelgroen. De bloemen van sommige zijn klein en knopachtig, andere zijn open en vol. Het blad varieert van stoffig groen tot zilvergrijs; een paar soorten hebben heldere chartreusebladeren.

Lavendel is verkrijgbaar in maten die in bijna elke tuin passen. Sommige worden slechts vijftien centimeter hoog. Anderen kunnen in het juiste klimaat uitgroeien tot 1,20 meter hoge struiken.

  • L. angustifolia, Engelse lavendel, bloeit vroeg en is uitstekend geschikt om te drogen. Ze hebben smalle, grijsgroene bladeren. Er zijn meer dan 40 genoemde variëteiten. 'Munstead' en 'Hidcote' zijn de meest winterharde lavendels, die soms overleven in zones 4 en 5 met mulchen. 'Lavender Lady' is een andere populaire variëteit.
  • L. dentata, ook wel Frans genoemd, heeft getande bladeren. Het is een zachte vaste plant, alleen winterhard in de zones 8 -10. Het is een goede keuze voor het maken van vormsnoei en een van de betere soorten voor binnenkweek.
  • L. stoechas, of Spaanse lavendel, staat bekend om de vleugels aan de bloemen. Het is winterhard in de zones 7-10. Deze planten bloeien continu als je ze ijverig doodkopt. Ze zijn mooi in potten of bloembedden, maar niet geschikt om te drogen.
  • Lavandula x intermedia 'Provence', wordt in Frankrijk gekweekt voor de handel in parfums en etherische oliën. Het houdt van uitstekende drainage en luchtcirculatie. 'Provence' overwintert in de zones 8-10.

Gebruik

De ontspannende eigenschappen van lavendel maken het ideaal voor het maken van rustgevende kruidenthee, zakjes en oogkussentjes. Oogst de bloemen zodra ze opengaan en hang ze te drogen in een donkere kamer met voldoende ventilatie.

  • Je kunt verse of gedroogde lavendelbloemen gebruiken om een heerlijke en kalmerende kruidenthee te maken. Gebruik twee theelepels verse kruiden of 1 theelepel gedroogde kruiden per kopje thee. Laat de kruiden minimaal vijf minuten in heet water trekken. Voeg een beetje honing of steviakruid toe om de lavendelsmaak te versterken.
  • Lavendelbloemen worden al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het kruid staat bekend om zijn antiseptische, antibacteriële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en antidepressieve eigenschappen. De etherische olie is populair vanwege de vele praktische toepassingen, zoals de behandeling van hoofdpijn, stress, slapeloosheid en huidirritatie. Het kruid wordt ook gebruikt als zakje om linnengoed te laten ruiken en motten af te weren.
  • Lavendel ruikt niet alleen heerlijk, het smaakt ook heerlijk. Bloemen zijn eetbaar en hebben een zoete en kruidige smaak. Probeer ze in azijn of jam. Ze smaken heerlijk in limonade of met ijs. Gebruik ze om fruitborden, salades en desserts te versieren.

Andere kruiden om te groeien

  • Bieslook
  • Koriander
  • Rozemarijn
  • Sage
  • Tijm

Aanbevolen: