Oregano kweken en de beste manieren om het te gebruiken

Inhoudsopgave:

Oregano kweken en de beste manieren om het te gebruiken
Oregano kweken en de beste manieren om het te gebruiken
Anonim
Oregano
Oregano

Oregano, Origanum vulgare, is een klein overblijvend kruid dat inheems is in Europa en het Middellandse Zeegebied, waar het groeit op droge, zonnige hellingen en langs bermen. Net als veel van zijn familieleden in de muntfamilie, wordt het al duizenden jaren medicinaal en bij het koken gebruikt.

De kruipende stengels van oregano groeien uit tot een brede mat, terwijl de bloemstengels rechtop staan en tot 60 cm hoog worden. De kleine bladeren zijn licht behaard en grijsgroen van kleur. Bloemtrossen, die verschijnen van juli tot september, zijn lichtpaars, roze of wit. Ze zijn eetbaar en leuk als snijbloem in verse of gedroogde arrangementen.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Origanum vulgare

Gemeenschappelijke naam- Oregano

Planting tijd- Lente

Bloeitijd- ZomerHabitat- Hellingen, bermen

Gebruik - Decoratief, culinair, medicinaal

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestel- Lamiales

Family-Lamiaceae

Geslacht- Origanum

Species - vulgare

Beschrijving

Hoogte-24 inch

Spread- 24 inch

Gewoonte- Struik

Textuur- Medium

Groeisnelheid- Matig

Leaf- Zacht, grijsgroen

Bloem- Paars, wit of roze

Seed- Klein, zwart

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Aanpasbaar, goed doorlatend

Droogtolerantie - Matig

Het kruid wordt soms wilde marjolein genoemd en wordt verward met marjolein, Origanum majorana, een kleinere plant met een zoetere, mildere smaak. Griekse oregano is een variëteit, Origanum vulgare var. hirtum voorheen Origanum heracleoticum genoemd.

Groeiomstandigheden voor oregano

De plant houdt van koel weer en goed doorlatende grond, is licht alkalisch en rijk aan organisch materiaal. Met goede drainage kan hij het ook goed doen op armere gronden en kan hij droogtetolerant zijn. Plant in de volle zon of, in gebieden met zeer hete zomers, in halfschaduw. Oregano is groenblijvend in gematigde klimaten en winterhard tot zone 4 of 5, maar kan in koudere klimaten als jaarlijks gewas worden gekweekt. Mulchen in de winter vergroot de kans aanzienlijk dat uw plant jaar na jaar terugkeert.

Cultivatie

Plantentransplantaties in de lente. Ruimteplanten op een afstand van 10 centimeter. Verdeel planten om de paar jaar voor een krachtigere groei. Om de bladproductie te verhogen, knijpt u de bloemstengels af zodra ze verschijnen.

Voor de beste smaak kun je planten vermeerderen door wortel- of stengelstekken te nemen of de beste planten te delen.

Op elk gewenst moment oogsten voor gebruik in de keuken. Om grote hoeveelheden te snijden om te drogen, oogst je in het late voorjaar voordat de bloemknoppen verschijnen. Snijd de plant terug tot 7-10 cm en hang de stekken enkele weken in een donkere, goed geventileerde ruimte.

Oregano-gebruik

In het landschap en de tuin is het een geurige bodembedekker of borderplant. De kleinere soorten doen het goed in rotstuinen, waar ze netjes kunnen worden gesnoeid of in cascade kunnen worden geplaatst. Het is erg lekker in containers met bieslook en eenjarige bloemen zoals alyssum en klappavers. Er zijn bodembedekkers die worden gepromoot als alternatief voor het gazon.

De medicinale toepassingen variëren van gebruik als antisepticum en tonicum tot de behandeling van astma, vermoeidheid en menstruatie- en maagpijn. In de keuken is oregano de karakteristieke smaak in pizza, spaghetti en andere Italiaanse gerechten. Het wordt ook gebruikt in de Engelse en Franse keuken. Het is een heerlijke marinade voor champignons of groenten wanneer het wordt gemengd met olijfolie, knoflook en rode wijnazijn. De smaak wordt intenser als deze wordt gedroogd en past goed bij basilicum en dragon.

Verwante planten:

  • Golden, Origanum vulgare aureum is een laaggroeiende gouden variëteit. Zones 6-11
  • Cretan, Origanum onites, heeft een intense, Zuid-Italiaanse smaak. Zones 8-11
  • Dittany van Kreta, Origanum dictamnus, groeit laag, met extreem harige zilveren bladeren en roze bloemen. Het is mooi in rotstuinen of troggen. Zones 7-11
  • Ornamental, Origanum rotundifolium, 'Kent Beauty' heeft een hangende groeiwijze en opzichtige roze schutbladeren. Het is uitstekend in containers en bloembakken. Zones 5-10

Andere kruiden om te kweken:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Koriander
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Sage

Aanbevolen: