Dille kweken, oogsten en gebruiken

Inhoudsopgave:

Dille kweken, oogsten en gebruiken
Dille kweken, oogsten en gebruiken
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Dille is een van de gemakkelijkste kruiden om te kweken. De gevederde bladeren en gele bloemen zijn mooi in de tuin en in bloemstukken. En dille is oneindig bruikbaar in de keuken. Je kunt dilleplanten kopen in het tuincentrum, maar ze zijn eenvoudig te starten met zaden. Dille is een gemakkelijk kruid voor beginnende tuiniers om te kweken.

Cultivatie

Plant dille bij koud weer. In warme wintergebieden die geen strenge vorst kennen, kunt u in de herfst of winter dille planten. In koelere gebieden plant u dille in de lente, een week of twee vóór de laatste strenge vorst. Na de eerste zaai kunt u het beste elke twee tot drie weken opnieuw planten voor een doorlopende oogst. Dille wordt jaarlijks gekweekt. Het zaait zichzelf echter vaak opnieuw uit in de tuin.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Anethum graveolens

Gemeenschappelijke naam- Dille

Planting tijd- Lente

Bloeitijd- Zomer

Toepassingen - Decoratief, Culinair, Medicinaal

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Division- Magnoliophyta

Order- Apiales

Familie-Apiaceae

Genus- Anethum

Soort - graveolens

Beschrijving

Hoogte- 36 inch

Spread- 24 inch

Gewoonte- Rechtop, luchtig

Textuur- Fijn

Groeisnelheid- Snel

Blad- Gevederd, lichtgroen

Bloem - Wit of roze

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie - Hoog

Net als de meeste kruiden houdt dille van de volle zon, maar tolereert hij een beetje schaduw in de middag. Hij wordt wel 1 meter hoog, dus plant hem achter in je bloemen-, groente- of kruidentuin. Dille groeit op de meeste gronden. Bereid uw tuin voor met voldoende organisch materiaal, zoals compost.

Start met zaden direct in de tuin. Zaai ze dicht bij elkaar, zodat de planten elkaar kunnen ondersteunen tijdens de groei. Bedek de zaden lichtjes, en ze zullen binnen een week of twee ontkiemen.

Groeitips

Dille heeft weinig onderhoud nodig. De belangrijkste taak is om de tuin onkruidvrij te houden. Planten hebben lange penwortels en zijn dus behoorlijk droogteresistent. Een lichte voeding met organische mest in het late voorjaar zou voldoende bemesting voor het seizoen moeten opleveren. Ongedierte of ziekte zijn zelden een probleem. Als rupsen hinderlijk worden, kun je ze meestal onder controle houden door ze met de hand te plukken.

Dille kweken in containers

Dille kan ook in potten worden gekweekt. Kies een diepe container voor de hoge planten en hun lange wortels. Je moet in containers gekweekte planten goed bewaterd houden en het kan zijn dat je ze moet uitzetten. Planten die in containers worden gekweekt, hebben ook vaker voeding nodig.

Dille binnenshuis kweken

Dille binnenshuis kweken is eenvoudig, zolang je voor voldoende licht zorgt. Het beste is een locatie met minimaal 5 tot 6 uur direct zonlicht. Anders 12 uur onder tl-verlichting voorzien. Zorg ervoor dat uw potten een goede drainage hebben. Je zult waarschijnlijk dille moeten inzetten die je binnenshuis kweekt.

Oogsten en conserveren

Dille voegt een verfrissende smaak toe aan uw recepten. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt bij het koken.

Afbeelding
Afbeelding

Bladeren

Tijdens het groeiseizoen kun je de dille snijden, zodat je hem vers kunt gebruiken als je hem nodig hebt. Voor de beste smaak snijdt u het blad vlak voordat de bloemtrossen opengaan. Dit voorkomt ook dat de plant meteen gaat zaaien.

Als je meer snijdt dan je kunt gebruiken, droog of vries de bladeren dan in, zodat je ze later kunt gebruiken. Je kunt het drogen door het ondersteboven op te hangen in een goed geventileerde ruimte, niet in direct zonlicht. Of probeer de magnetron te gebruiken. Verdeel de dillestelen in een enkele laag op keukenpapier en zet de magnetron gedurende 3 minuten op de hoogste stand. Gooi na het verwijderen de harde stelen weg, verkruimel de bladeren en bewaar ze in een luchtdichte verpakking, beschermd tegen licht.

Zaden

Zodra de zaadknoppen zich beginnen te vormen, is het tijd om te stoppen met het snijden van dille voor vers gebruik. Nadat de zaadkoppen zich volledig hebben ontwikkeld en gedroogd, kunt u ze oogsten. Je kunt de zaadjes gemakkelijk met je vingers verwijderen.

Gebruik

Culinair gebruik

Vers gesneden, gehakte bladeren versterken de smaak van dipsauzen, kruidenboters, soepen, salades, visgerechten en salades. Gebruik de zaden bij het beitsen en om braadstukken, stoofschotels en groenten op smaak te brengen. Probeer de zaden te malen om ze als zoutvervanger te gebruiken. Zowel de bloemhoofdjes als de zaden worden gebruikt in gearomatiseerde azijn en olie.

Medicinaal gebruik

Dille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Om een maagverzachtende thee te maken, laat je een theelepel gepureerde zaden in een kop kokend water koken. Tien minuten steil. Dille wordt ook gebruikt om koliek bij zuigelingen te verlichten.

Ander gebruik

Dille is een mooie toevoeging aan bloementuinen, waar het een zachte textuur en heldere, chartreuse accenten toevoegt. Ook in snijbloemstukken zijn de bloemen opvallend en aromatisch.

Andere kruiden om te groeien

  • Bieslook
  • Koriander
  • Rozemarijn
  • Sage
  • Tijm

Aanbevolen: