Toverhazelaar kweken en gebruiken

Inhoudsopgave:

Toverhazelaar kweken en gebruiken
Toverhazelaar kweken en gebruiken
Anonim
Leer andere bomen identificeren.
Leer andere bomen identificeren.

Toverhazelaar, Hamamelis virginiana

Toverhazelaar is een onmisbare struik voor geur en kleur in de wintertuin. In een tijd waarin weinig planten bloeien, geeft toverhazelaar glans aan het landschap met trossen gele tot crèmekleurige bloemen. De vier smalle, gerimpelde bloemblaadjes zorgen voor een delicaat, spinachtig uiterlijk op de kale takken. Deze Noord-Amerikaanse inwoner is winterhard in USDA zones 3-9. Bloemen kunnen in de vroege herfst worden verwacht in koudere streken en later in meer gematigde streken. Toverhazelaar kan worden gekweekt als een enkele of meerstammige struik en kan 12 tot 20 voet hoog worden. De vorm is vaasvormig en spreidt zich gewoonlijk 10 tot 15 voet breed uit. Nieuwe takken zijn enigszins pluizig en bruin en worden zilvergrijs naarmate ze ouder worden. Koperachtige nieuwe groei in de lente en een aantrekkelijke gouden herfstkleur ronden de seizoensinteresse van deze struik af.

Toverhazelaar Groeiomstandigheden

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Hamamelis virginiana

Gemeenschappelijke naam- Gemeenschappelijke toverhazelaar

Plantmaand- Late lente of vroege herfst

Habitat- Vochtige, moerassige plaatsen, bosranden

Toepassingen- Struikranden, Huidverstevigend

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Hamamelidales

Familie-Hamamelidaceae

Geslacht- Hamamelis

Species - virginiana

Beschrijving

Hoogte- 3-5 meter

Spread- 3-4 meter

Gewoonte- Vaas gevormd tot afgerond

Textuur- Grof

Groeisnelheid- Langzaam tot matig

Blad- Breed, middelgroen. Gele herfstkleur

Bloem- Geel, met vier lange, smalle bloemblaadjes

Fruit- Bruine capsule

Seed - Klein, zwart, uitgebracht in de herfst

Cultivatie

Lichtvereiste-Zon tot halfschaduw

Bodem- Aanpasbaar, geeft de voorkeur aan rijk, zuur

Droogtolerantie- Laag

Bodemzouttolerantie - Geen

Toverhazelaar geeft de voorkeur aan gelijkmatig vochtige, zure grond, maar kan zich aanpassen aan verschillende bodemomstandigheden. Groei in de volle zon tot halfschaduw. In het wild groeit hij vaak als een understory-struik, aan de rand van een moeras of veld. De soort komt voor in het zuidoosten van Canada, alle Amerikaanse staten ten oosten van de Mississippi, plus Texas en Oklahoma.

Toverhazelaarteelt

De toverhazelaar is redelijk zorgeloos en groeit uit tot een aantrekkelijke vorm met minimale snoei. Geef het eerste jaar regelmatig water en daarna tijdens periodes van langdurige droogte. Hij heeft zelden last van ziekten of plagen.

Toverhazelaar gebruikt

Toverhazelaar kan worden geplant in een gemengde heesterborder of worden gebruikt voor de hoogte achterin een vaste plantenborder. Het is geweldig als een overgangsplant tussen verzorgde tuinen en wildere natuurgebieden. Het heeft een hoge natuurwaarde en levert zaden voor vogels, konijnen en herten. Hoewel deze plant niet hertenbestendig is, heeft hij zich naast herten ontwikkeld en bladeren zal de plant niet schaden, maar kan in feite een vollere struik creëren. Jonge planten kunnen worden beschermd met kippengaas.

Overweeg om toverhazelaar te planten waar je midden in de winter van de geur kunt genieten, zoals in een entreetuin of in de buurt van een pad of patio. Combineer het met siergrassen, winterbes (Ilex verticillata) en nieskruid voor interesse gedurende de winter.

Toverhazelaar wordt al eeuwenlang gebruikt om huidaandoeningen te behandelen. Het is nog steeds een veelgebruikt ingrediënt in zepen, gezichtswasproducten en shampoos. Een van de eerste commercieel verkrijgbare huidverzorgingsproducten in de Verenigde Staten was Pond's Extract, gemaakt van toverhazelaar.

De oorsprong van de naam toverhazelaar is onzeker. Het kan afkomstig zijn van het Oud-Engelse woord 'wyche' dat 'buigzaam' betekent, omdat de twijgen gemakkelijk buigen. Hij wordt hazelaar genoemd omdat hij lijkt op de hazelnootstruik, hoewel hij niet nauw verwant is. Toverhazelaar wordt ook geassocieerd met waarzeggerij of wichelroedelopen naar water, waarbij een gevorkte tak wordt gebruikt om ondergrondse bronnen te lokaliseren. In Europa werd dit gedaan met echte hazelaar, en toen kolonisten in Noord-Amerika een soortgelijk uitziende plant vonden, gebruikten ze deze voor hetzelfde doel.

Toverhazelaarfoto's

Afbeelding:Toverhazelaar-1.jpg|Hamamelis virginiana L. - Amerikaanse toverhazelaar Afbeelding:Toverhazelaar-2.jpg|Hamamelis virginiana L. - Amerikaanse toverhazelaar Afbeelding:Toverhazelaar-3.jpg|Hamamelis virginiana L. - Amerikaanse toverhazelaar

Verwante bloemen

Hamamelis Mollis

Chinese toverhazelaar, Hamamelis mollis

Deze soort, winterhard in de zones 5-8, heeft grotere bloemen en bladeren dan de Noord-Amerikaanse inheemse soort. De struik is echter meestal kleiner, van 10 tot 15 voet lang. De bloemen hebben een kruidige geur. Kruisingen tussen Chinese en Japanse toverhazelaar hebben cultivars opgeleverd met een groter scala aan bloemkleuren.

Hamamelis x intermedia 'Jelena' Rode, gouden en oranje bloemblaadjes. Uitstekende roodoranje herfstkleur.

Hamamelis x intermedia 'Diane' Koperrode bloemen.

Hamamelis x intermedia 'Pallida' Lichtgele bloemen, bloeit vroeg.

Verwante bloemen

Hamamelis Virginica

Hamamelis Virginica - De Virginiaanse toverhazelaar is echt een prachtige winterharde boom en charmant in oktober, zelfs op arme, stijve grond.

Aanbevolen: