Rozen kweken en kweken (Dianthus-bloemen)

Inhoudsopgave:

Rozen kweken en kweken (Dianthus-bloemen)
Rozen kweken en kweken (Dianthus-bloemen)
Anonim
meisjesroze
meisjesroze

Pinks (Dianthus-soorten) zijn een groep van ongeveer 300 bloeiende planten. De meeste zijn meerjarig, terwijl enkele eenjarig of tweejaarlijks zijn. Pinks komen oorspronkelijk uit Europa, Azië en in één geval Noord-Amerika. Ze groeien op al deze plaatsen en in delen van Afrika.

variëteiten

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de meeste roze tinten roze. Binnen dit kleurenspectrum komen echter veel variaties voor. Kies uit diep fuchsia tot witte randen met een vleugje roze. Alle roze hebben gegolfde bloemen en lange, naaldachtige bladeren. De bladkleur varieert van diepgroen tot een prachtige grijsgroene kleur die elegantie aan de tuin toevoegt, zelfs als de roze tinten niet meer bloeien. Enkele varianten die u kunt proberen zijn:

  • Dianthus deltoides, Maiden Pinks: Deze planten zijn gemakkelijk te vinden bij de meeste tuincentra, zijn niet kieskeurig over hun groeiomstandigheden en gedijen vaak met weinig verzorging.
  • Dianthus plumarius, gewone roze: Met zijn heldere, felroze kleur en felgroen blad denken de meeste mensen hieraan als ze de term roze gebruiken.
  • Dianthus caryophyllus, anjer of kruidnagelroze: deze bloemen hebben een kruidige, sterke geur.

    wilde bloemen roze
    wilde bloemen roze
  • Dianthus-soort, Wildflower Pinks: Deze bloemen zijn oude cultivars die al honderden jaren in Engeland worden gekweekt. Het zijn erfstukroze die in delen van Engeland zijn genaturaliseerd.
  • Dianthus rijpt, Arctic Pinks: Dit is de enige variëteit die inheems is in Noord-Amerika. Het groeit in de arctische gebieden van Noord-Amerika.

Cultivatie

Pinks kunnen worden gekweekt uit zaad, stekken of transplantaties. Genoemde variëteiten moeten worden gekweekt door stekken of transplantaties. Het is gemakkelijker om een pot met roze planten te kopen dan om je eigen pot te kweken. Rozen zijn winterhard van zone 3 tot en met 9, dus je zou wat variatie moeten kunnen vinden om in jouw omgeving te groeien. Ze groeien het beste in de volle zon.

Bodemvoorbereiding

Pinks houden van rijke, goed doorlatende grond. Ze houden er echter niet van dat hun voeten te droog worden. Om de grond voor hen klaar te maken, tot een diepte van vijftien centimeter. Plaats vijf centimeter compost op het te planten gebied en tot het in de vijftien centimeter aarde zit die je zojuist hebt losgemaakt. Dit zorgt voor drainage en houdt water vast voor de wortels wanneer dat nodig is.

Pinkjes planten

Zaden moeten na de laatste nachtvorst in de voorbereide grond worden geplant en lichtjes worden bedekt met aarde. Geef de grond voorzichtig water en zorg ervoor dat je de zaden niet wegspoelt.

Roze planten transplanteren is heel eenvoudig. Dit moet worden gedaan nadat alle gevaar voor vorst voorbij is. Planten moeten 10 tot 12 inch uit elkaar worden geplant. De soorten variëren van vijftien tot een meter hoog, dus laat voldoende ruimte vrij bij het plannen van uw bloembed.

Als je transplantaten plant, moet je een gat graven dat twee keer zo diep is als de pot en net zo breed. Haal de roze uit de pot en plaats deze in het gat. Vul het gat met potgrond of compost en aarde. Zorg ervoor dat je het gat opvult tot dezelfde diepte als de roze in de pot. Geef de roze bloemen water. Mulch de roze niet, dit leidt tot stengelrot.

Verzorging en onderhoud

  • Pinks moeten in één keer een centimeter per week water krijgen. Eenmaal per week water geven bevordert een goede wortelgroei. Houd de wortels lichtjes droog in plaats van te vochtig.

    bloeiende roze
    bloeiende roze
  • Een algemeen uitgebalanceerde meststof, zoals 10-10-10, kan één of twee keer per jaar worden toegepast, te beginnen in het voorjaar.
  • Pinks bloeien van de lente tot de herfst. Door de bloemen dood te maken, wordt de plant gestimuleerd om te blijven bloeien en draagt dit bij aan een netter uiterlijk.
  • Elke twee tot drie jaar moeten de roze planten worden verdeeld en opnieuw worden geplant. Dit is een uitstekende manier om meer roze tinten te krijgen.

Plagen en problemen

Zeer weinig insecten of ziekteproblemen roze. De paar problemen die u kunt tegenkomen zijn:

  • Larven van de koolmot voeden zich met roze, maar andere insecten hebben de neiging ze te vermijden.
  • Een opvallend probleem met roze is dat de bladeren geel of bruin worden. Als u merkt dat dit bij uw roze planten gebeurt, verminder dan de watergift en zorg ervoor dat de kroon een goede luchtcirculatie heeft. Gele bladeren zijn bij roze bladeren vaak een teken van te veel water, in plaats van te weinig.
  • Een ander veelvoorkomend probleem bij roze planten is meeldauw of schimmel. Meestal treedt dit probleem op in augustus, vooral in vochtige klimaten. Gebruik een fungicide zoals voorgeschreven om dit probleem tegen te gaan.

Geschiedenis van Pinks

Pinks worden al heel lang gekweekt. Hoewel de juiste naam voor roze dianthus is, worden ze al in de 14e eeuw roze genoemd. De kleur roze zelf is vernoemd naar de dianthusbloem. Zelfs het naaigereedschap dat bekend staat als kartelschaar, een soort schaar die een golvende rand creëert, is mogelijk vernoemd naar de gegolfde dianthusbloem. Tuinders hebben door de eeuwen heen roze in een of andere vorm opgenomen in meerjarige tuinen en geurtuinen. Verwanten van roze zijn onder meer Anjers en Sweet Williams.

Voeg kleur en flair toe aan uw tuin

Pinks is een opzichtige, gemakkelijk te kweken vaste plant met zoveel variëteiten dat bijna iedereen er een zal vinden die hij leuk vindt. Deze relatief onderhoudsarme planten zullen jaar na jaar kleur en flair toevoegen aan uw bloementuin.

Aanbevolen: