Soorten yuccaplanten en kweektips

Inhoudsopgave:

Soorten yuccaplanten en kweektips
Soorten yuccaplanten en kweektips
Anonim
yucca luifel
yucca luifel

Yucas zijn unieke groenblijvende planten die zoals weinig andere soorten flair aan het landschap toevoegen. Ze zien eruit als iets uit het dinosaurustijdperk met hun enorme bladeren en bloemen, maar ze zijn verrassend eenvoudig te kweken in de meeste delen van het land.

Achtergrond en beschrijving

Yucca bloemen close-up
Yucca bloemen close-up

De meeste yucca's komen oorspronkelijk uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico, hoewel sommige soorten ook voorkomen in de nattere, vochtigere oostelijke staten.

Ze hebben groenblijvende zwaardvormige bladeren die tot zestig centimeter lang kunnen worden en bloemstengels die in de late zomer of herfst drie tot drie meter boven het gebladerte uitsteken. De enkele bloemstengel is versierd met een massa witte, klokvormige bloemen die vaak geurig zijn. De meeste soorten groeien als een enkele bos bladeren op grondniveau, maar sommige hebben een korte stam met een massa bladeren aan de bovenkant die lijkt op een kleine palmboom.

Het blad is dik en leerachtig en wordt traditioneel gebruikt als bron van touwwerk, maar ook als een primitieve vorm van shampoo.

Groeiende Yucca

Groeiomstandigheden voor yucca
Groeiomstandigheden voor yucca

Yucca vereist een uitstekende drainage en groeit het beste op droge, zand- of rotsachtige grond met een lage vruchtbaarheid. Het is een goede keuze voor landschapsarchitectuur in deze moeilijke tuinomstandigheden waar de meeste planten niet zouden gedijen. Als deze omstandigheden niet beschikbaar zijn, kunnen ze worden gecreëerd door yucca in een grote container of op een verhoogde heuvel te planten met zand door de grond gemengd.

Volle zon is een voorwaarde voor het kweken van yucca en ze waarderen de warmste plek in de tuin, zoals tegen een muur op het zuiden of in gebieden omgeven door bestrating.

Landschapsarchitectuuropties

yucca Mediterrane architectuur
yucca Mediterrane architectuur

Yuccaplanten vormen een krachtig middelpunt, of ze nu als individueel exemplaar of als bosje worden geplant. Ze zien er het beste uit in combinatie met andere soorten die er hetzelfde uitzien:

  • Tropische planten zoals palmen en cycaden
  • Mediterrane planten zoals olijven en bougainvillea
  • Woestijnplanten zoals vetplanten en cactussen

De bladeren van de meeste soorten hebben een scherpe punt, dus het is belangrijk om yucca uit de buurt van paden of ergens anders te planten waar iemand er waarschijnlijk tegenaan zou strijken.

Zorg voor Yucca

Yucca heeft een beetje water nodig om zich te vestigen in het eerste jaar na het planten. Anders zijn ze zeer onderhoudsarm. Vermijd kunstmest, irrigatie en mulch, omdat deze de planten alleen maar beschadigen. De bloemstengels moeten worden verwijderd nadat de bloesems zijn verwelkt en de dode bladeren die de neiging hebben zich aan de basis van de planten te vormen, kunnen periodiek worden verwijderd.

Plagen en ziekten komen zelden voor bij yucca, hoewel extreem natte omstandigheden onvermijdelijk leiden tot de langzame afsterving van de planten.

Worteloogst

De wortels van yucca hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden traditioneel gebruikt om ontstekingen te behandelen en pijn te verlichten. Houd er rekening mee dat het bij een plant als yucca, die maar één penwortel heeft, niet mogelijk is de wortel te oogsten zonder de plant te doden. Maar als je de wortels toch oogst, is het altijd beter om dit vroeg of laat in het groeiseizoen te doen, in plaats van wanneer de plant bloemen en zaden produceert.

Soorten Yucca

Yucas zijn populaire landschapsplanten in droge gebieden, maar ze zijn niet altijd verkrijgbaar bij lokale kwekerijen in andere landen. Voor een goede selectie yucca's online zijn Plant Delights Nursery, Inc. en Yucca Do Nursery, Inc. goede opties. Er zijn tientallen soorten en cultivars beschikbaar, maar dit is een greep uit de meest populaire variëteiten voor gebruik in landschapsarchitectuur.

Yucca Filamentosa

Yucca filamentosa
Yucca filamentosa

Deze soort, ook bekend als Adam's Needle, vormt een bos bladeren van ongeveer 90 cm hoog en breed met bloemstelen die 1,80 meter de lucht in steken. Het is geschikt voor USDA zones 4 tot 9.

  • 'Bright Edge' heeft gouden randen langs de bladeren.
  • 'Color Guard' heeft een crèmekleurige streep in het midden van elk blad.

Yucca Aloisolia

Deze soort, ook bekend als Spaanse bajonet, heeft verschillende stammen die zich vanuit één basis vertakken en uiteindelijk ongeveer 3 meter hoog worden; het is winterhard in USDA zones 6 tot 10.

'Variegata' heeft witachtig gele strepen langs de randen van elk blad

Yucca Recurvifolia

Deze soort, ook bekend als curve-leaf yucca, heeft een enkele stam van 1,80 tot 3 meter hoog en heeft niet de gevaarlijke stekels aan de uiteinden van de bladeren, zoals de meeste yucca's. Het doet het goed in USDA zones 7 tot 10.

'Margaritaville' heeft bladeren met een sierlijke treurwijze

Yucca Rostrata

Deze soort, ook bekend als Beaked Yucca, heeft blauwgroene bladeren en groeit met een enkele stam tot wel 3 meter hoog; het is winterhard in USDA zones 7 tot 10.

'Sapphire Skies' heeft echt blauwe bladeren die zichtbaar hangen en geen puntige punten hebben

Voorbeelden van Yucca-typen

Yucca Aloifolia
Yucca Aloifolia
Yucca recurvifolia
Yucca recurvifolia
blauwe bladyucca
blauwe bladyucca

Maak een statement met Yucca

Yucca is een plant die niet onopgemerkt blijft. Ze zijn niet voor elke landschapssituatie geschikt, maar als ze op de juiste locatie worden geplant, is hun ongebruikelijke vorm een aanwinst van onschatbare waarde in de tuin.

Aanbevolen: