Gietijzeren plant: verzorging & Kweektips die iedereen kan volgen

Inhoudsopgave:

Gietijzeren plant: verzorging & Kweektips die iedereen kan volgen
Gietijzeren plant: verzorging & Kweektips die iedereen kan volgen
Anonim
Gietijzeren fabriek
Gietijzeren fabriek

Een van de bijnamen voor de gietijzeren plant (Aspidistra eliator) is 'barkamerplant'. Dat zou een idee moeten geven van hoeveel verwaarlozing en het soort minder ideale omstandigheden waarin deze plant niet alleen kan overleven, maar ook kan gedijen.

Wat is een gietijzeren plant?

Gietijzeren plant is een schaduwminnende ondergroeiplant afkomstig uit Japan en Taiwan. Het heeft lancetvormige, donkergroene bladeren die sierlijk gebogen groeien. Hoewel hij langzaam groeit, kan hij wel een meter hoog worden, maar de meeste gietijzeren planten die als kamerplanten worden gekweekt, zullen lang niet zo groot worden. Het zijn betrouwbare, niet-kieskeurige planten die een mooi vleugje groen en leven kunnen bieden aan een verder donkere, levenloze hoek van je huis of kantoor.

Voor mensen met huisdieren is een gietijzeren plant een goede keuze. De ASPCA vermeldt het als niet-giftig voor zowel katten als honden.

Gietijzeren plantenverzorging

Zoals de naam al doet vermoeden, is gietijzeren plant sterk en bestand tegen vrijwel alle binnenomstandigheden met heel weinig verwennerij.

Licht

Gietijzeren planten groeien goed in alles behalve helder, direct licht. Helder tot middelmatig indirect licht, zoals bij een raam op het noorden, zal uitstekend werken. Hij groeit ook goed bij weinig licht, hij groeit alleen niet erg snel.

Water geven

Gietijzeren planten houden niet van wateroverlast, maar ze hebben wel regelmatig water nodig. Een goede vuistregel is dat als je je vinger in de grond steekt en geen vocht voelt in de bovenste centimeter of twee van de grond, het tijd is om water te geven. Geef hem een goede, diepe watergift, laat hem volledig uitlekken en controleer vervolgens om de paar dagen. Geef opnieuw water als de bovenste 5 cm grond droog aanvoelt.

Als je een gietijzeren plant te nat houdt, ontstaat wortelrot, wat uiteindelijk de plant kan doden.

gietijzeren fabriek
gietijzeren fabriek

Bemesten

Bemest de gietijzeren plant in de lente en zomer één keer per maand met een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof. In de herfst en winter heeft het geen kunstmest nodig.

Verpotten

Aspidistra kan behoorlijk lang duren tussen het verpotten - over het algemeen drie tot vijf jaar. Als je gaat verpotten, ga dan gewoon een potmaat groter maken, vul rond de kluit potgrond van goede kwaliteit en plant deze op dezelfde diepte als in de vorige pot.

Bodem

Gietijzeren planten zijn niet kieskeurig. Elke potmix van goede kwaliteit is voldoende.

Temperatuur en vochtigheid

Gietijzeren planten zijn over het algemeen comfortabel bij de gemiddelde temperatuur en vochtigheid van de meeste huizen. Hij zal sterven bij vriestemperaturen en ijzige tocht.

Hoewel hij de voorkeur geeft aan een beetje vocht, zal hij prima groeien zonder. Om uw gietijzeren plant tijdens zeer droge perioden wat extra luchtvochtigheid te geven, kunt u overwegen de lucht eromheen één of twee keer per dag te vernevelen, of hem op een schotel gevuld met kiezelstenen en een beetje water te zetten.

Gietijzeren plantproblemen en ongedierte

Er zijn geen problemen met plagen of ziekten die verband houden met gietijzeren planten. De belangrijkste doodsoorzaak van aspidistras is te veel water geven, wat wortelrot tot gevolg heeft. In zeer zeldzame gevallen kunnen trips of bladluizen een probleem vormen.

Gietijzeren planten buiten kweken

Gietijzeren plant is niet alleen een gemakkelijke, mooie toevoeging aan je binnentuin, maar kan ook buiten gekweekt worden.

  • Als u buiten plant, mag een gietijzeren plant niet in de volle zon worden geplant. Een gebied met schaduw tot gedeeltelijke zon is ideaal. Als je plant in een gebied dat zon krijgt, is ochtendzon en middagschaduw het beste, omdat de middagzon vaak de heetste en helderste omstandigheden met zich meebrengt.
  • Ze is bestand tegen plagen en ziekten, of je haar nu binnen of buiten kweekt. Gietijzeren planten zien er prachtig uit als ze in containers op uw veranda of terras worden geplant, gemengd met bloeiende eenjarige planten of helemaal alleen. Of hij kan ook rechtstreeks in tuinbedden worden geplant, waar hij een weelderige groene rand of achtergrond voor kortere planten vormt. Als je hem in tuinbedden plant, moet hij op een onderlinge afstand van 18 tot 60 centimeter staan.
  • Het is belangrijk om in gedachten te houden dat gietijzeren planten behoorlijk wat aankunnen, maar niet tegen koud weer. Als je tuin ergens kouder is dan winterhardheidszone 7, moet je aspidistra behandelen als een eenjarige plant die bij vorst zal afsterven, of bereid zijn om hem binnen te brengen om te overwinteren.

Vermeerdering van gietijzeren planten

Gietijzeren planten groeien uit dikke wortelstokken, daarom kun je de grond tussen de gietbeurten zo veel laten uitdrogen. Het is gemakkelijk om deze planten te vermeerderen door een stukje van de wortelstok af te snijden waar minstens twee stengels uit groeien.

Plant de divisie in een kleine (7 tot 10 cm grote) pot met verse potgrond, en zorg ervoor dat je hem net zo diep plant als hij groeide toen hij aan de moederplant vastzat. Geef hem goed water en bewaar hem in helder, indirect licht.

Het duurt even voordat je nieuwe groei begint te zien bij een gietijzeren plantenafdeling, vaak wel vijf tot zes maanden voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Maar zodra ze dat doen, weet je dat je nieuwe divisie wortel heeft geschoten en kun je verwachten dat deze de komende maanden sneller zal worden ingevuld.

gietijzeren fabriek
gietijzeren fabriek

Gietijzeren plantenrassen

Er zijn verschillende soorten gietijzeren planten.

  • 'Hoshi-zora'heeft diepgroene bladeren bestrooid met gele en witte stippen. De bladeren van 'Hoshi-zora' zijn ongeveer vijftien centimeter breed, wat veel breder is dan de meeste aspidistra-bladeren.
  • 'Variegata' heeft donkergroene bladeren met roomwitte strepen.
  • 'Aashi' is een unieke variëteit met heldergroene bladeren met roomwitte en gele strepen langs de toppen van de bladeren. Ze kunnen tot 90 cm hoog worden en de bladeren zijn ongeveer 15 cm breed.
  • 'Okame' heeft dramatische groen en wit gestreepte bladeren.
  • 'Tiny Tank' is een dwerggietijzeren plant met opvallende geelgroene bladeren. Hij groeit heel langzaam en wordt op maximale hoogte slechts 45 centimeter lang.

Gemakkelijk groen, binnen of buiten

Gietijzeren plant is een prachtige, onderhoudsarme plant, of je hem nu als kamerplant of in je tuin kweekt. Dit is een plant die vrijwel alles kan weerstaan.

Aanbevolen: