9 Doopsymbolen en hun betekenis

Inhoudsopgave:

9 Doopsymbolen en hun betekenis
9 Doopsymbolen en hun betekenis
Anonim
Baby naast lettertype dat op het punt staat gedoopt te worden
Baby naast lettertype dat op het punt staat gedoopt te worden

Terwijl uw kind of een naast familielid zich voorbereidt op een aanstaande doop, wilt u vertrouwd raken met de meest voorkomende doopsymbolen. Zo kun je de doop vieren, een passend cadeau kiezen en oudere kinderen helpen de symboliek rondom de items te begrijpen.

Bekende symbolen die bij de doop worden gebruikt

Er zijn vijf universele symbolen van de doop: het kruis, een wit gewaad, olie, water en licht. Andere bekende symbolen zijn onder meer het doopvont, schriftlezingen en gebeden, en peetouders. Deze symbolen vertegenwoordigen de filosofieën en leringen van de christelijke religie en de tradities en rituelen van een individuele kerk en haar gemeente. De doop is een van de sacramenten van de kerk, en baby's die gedoopt worden, worden verwelkomd als leden van de christelijke gemeenschap. Het maakt deel uit van het christelijk geloof dat zodra een baby gedoopt is, hij of zij lid wordt van de familie van God.

Het kruis

Het kruis is een universeel symbool van het christendom. Het maken van het kruisteken over een kind tijdens de doop roept Gods bescherming op en vraagt om toegang tot het lichaam van de christelijke kerk. Je vindt dit symbool in veel christelijke rituelen, maar ook in christelijke kerken. Het kruis is ook een symbool van de kruisiging van Jezus. De dood van Jezus was zijn offer om de zonden van de hele mensheid te zuiveren. Het kruis is een van de bekendste christelijke symbolen.

Witte kleding

Afbeelding van een baby in doopkleding
Afbeelding van een baby in doopkleding

Wit is de kleur van zuiverheid en het dragen van een wit kledingstuk tijdens de doop symboliseert dat de persoon die gedoopt wordt nu een schone lei heeft in de ogen van God. Christenen geloven dat iedereen geboren wordt met een ‘erfzonde’, die alleen door de doop wordt weggewassen. Het witte gewaad symboliseert dat de gedoopte nu gekleed is in de mantel van God en een rein leven zal beginnen in Zijn ogen en in de ogen van de kerk.

De olie

Olie is een ander doopsymbool van de Heilige Geest. Uiteraard symboliseert olie ook de Heilige Geest tijdens andere sacramenten en religieuze bijeenkomsten. Tijdens een doop wordt de baby gezalfd met olie, en olie wordt in de Bijbel meerdere keren genoemd als symbool van het samenbrengen van de persoon en de Heilige Geest. Heilige oliën worden tijdens de doop gebruikt om het geloof van de gezalfden te versterken. Ze symboliseren ook de gaven van de Heilige Geest.

Doopwater

Priester doopt baby bij de doopvont
Priester doopt baby bij de doopvont

Water is het christelijke symbool van goddelijk leven en ook een teken van zuiverheid en reiniging van zonde. Het uiterlijke teken van de doop is het feitelijk uitgieten van het water op het hoofd terwijl je de woorden reciteert: 'Ik doop je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.' De reinigende kwaliteit van water wordt beschouwd als iets dat een persoon van buitenaf kan zuiveren. Het wijwater betekent dat het leven door God aan de mens is gegeven en is een symbool van Zijn genade. Water herinnert ook aan het evangelie, Johannes 3: deze 1-6: "Tenzij een mens geboren wordt uit water en Geest, kan hij het koninkrijk van God niet binnengaan"

Het dooplicht

Licht als symbool van de doop wordt weergegeven door het doorgeven van een brandende kaars van de celebrant aan de peetouders. De kaars vertegenwoordigt de overgang van de dood naar het leven in Christus. Licht is, net als water, essentieel voor het voortbestaan van het leven, omdat er zonder het licht van de zon niets op aarde zou bestaan. De kaars is niet alleen een symbool van het ontstaan en de vitaliteit van het leven, maar ook een symbool van Christus als ‘het licht van de wereld’ en van het christelijk geloof. Als deze kaars brandt, is religieus geloof aanwezig.

De Duif

Bij de doop beeldt de duivensymboliek de Heilige Geest uit. Volgens de Bijbel gingen de hemelen open toen Jezus werd gedoopt, sprak God en daalde de Heilige Geest op hem neer in de vorm van een duif. De duif bevestigde Jezus als de Uitverkorene. Deze wonderbaarlijke gebeurtenis demonstreert de liefdevolle eenheid tussen de drie aspecten van de christelijke Drie-eenheid: God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. De duif symboliseert ook de vrede tussen God en de mens. Toen de Heilige Geest als een duif verscheen bij de doop van Jezus, toonde dit aan dat God (door Jezus) de prijs zou betalen voor de zonden van de mensheid, zodat de mensheid uiteindelijk met God verzoend kon worden.

Andere symboliek in doopceremonies

Doopceremonies zijn niet identiek voor de ene kerk tot de andere. Zo zijn de symbolen en procedures in een Lutherse kerk niet hetzelfde als in een katholieke kerk. De ceremonie zit over het algemeen vol symboliek, ongeacht de denominatie.

Het doopvont

Het traditionele doopvont bevat het water dat voor de doop wordt gebruikt. Het symboliseert de doopstromen, rivieren of waterpoelen in de afgelopen eeuwen, zoals de rivier de Jordaan waar Christus werd gedoopt door Johannes de Doper. Volgens de traditie van een bepaald kerkgenootschap wordt het kind ondergedompeld of ondergedompeld in het water in het lettertype, of wordt water uit het lettertype over het hoofd van de baby gesprenkeld of gegoten. Doopvonten zijn gemaakt van steen, metaal, hout of marmer en zijn meestal al generaties lang in de kerk aanwezig.

Schriftelijke lezingen en gebeden

Christelijke celebrant leest uit de Bijbel
Christelijke celebrant leest uit de Bijbel

De schriftlezingen tijdens een doop zijn afkomstig uit het Oude en Nieuwe Testament van de Bijbel. Ze vieren Gods woord en roepen op tot vernieuwing en geloofsbelijdenis. De lezingen herinneren ook aan de doop van Christus en de symbolische betekenis hiervan, namelijk aan zichzelf sterven en uit deze dood worden opgewekt, zoals Christus na de kruisiging werd opgewekt.

De gebeden tijdens de doopceremonie smeken om vrijheid van zonde voor het kind en vragen om de bescherming, zegeningen, barmhartigheid en genade van Christus voor het kind, de ouders, de peetouders, het gezin en de gemeente.

Lidmaatschap van de kerkgemeenschap

Een doop vertegenwoordigt een wedergeboorte en vereniging met Christus en hierdoor krijgt het kind toegang tot het lidmaatschap van de kerk. De leden van de kerkgemeenschap vertegenwoordigen het heilige lichaam van Christus. De verzamelde gemeente getuigt van de doop van het kind en verwelkomt de gedoopten in de heilige kerk van Christus en in het gezelschap van God.

De peetouders

De traditie van peetouders is om de ouders te helpen het petekind groot te brengen in het christelijk geloof. De peetouders worden gekozen door de ouders en hun rol bij een doopceremonie varieert. In sommige kerken zal een peetouder de baby vasthouden tijdens het doopritueel, maar in andere kerken staan de peetouders naast de ouders om hen te steunen en getuige te zijn van de ceremonie. In sommige culturen hebben peetouders een eretitel, terwijl in andere culturen de peetouders hun rol serieus nemen en zich in vele aspecten van het leven van het kind betrekken.

Symbolen gebruiken bij de doop

Alle symbolen zijn belangrijk voor traditionele doopceremonies in de kerk, hoewel de details van het gebruik ervan kunnen variëren. Het enige symbool waarvoor een ouder of familielid verantwoordelijk is, is het aankleden van het kind in een wit kledingstuk vóór de doop of het verstrekken van een dergelijk kledingstuk voor gebruik na het doopsacrament. Natuurlijk kan uw kind verschillende kruisversieringen of sieraden ontvangen van familie en vrienden, maar misschien wilt u er wel één hebben die uw baby kan dragen tijdens de religieuze ceremonie zelf.

Je kunt deze items gebruiken om oudere kinderen te leren over de symboliek rond het sacrament van de doop. Een werkblad met doopsymbolen kan voor dit soort lessen een nuttig hulpmiddel zijn. Als alternatief kunt u een plakboek maken met alle symbolen, met afbeeldingen van de doopceremonie, zodat u het kind dat zich een aantal jaren later liet dopen, hierover kunt informeren.

Onderdeel van het weefsel van het christelijk geloof

De symbolen van de doop zijn nauw verweven met het christelijk geloof en de rituelen. Sommige van deze symbolen zijn ook in veel andere sacramenten van kerken te vinden, in plaats van alleen tijdens een doopceremonie. Ze herinneren aan de schoonheid van tradities die generaties lang bewaard zijn gebleven.

Aanbevolen: