Leer de mooie betekenis van sering & De symboliek ervan

Inhoudsopgave:

Leer de mooie betekenis van sering & De symboliek ervan
Leer de mooie betekenis van sering & De symboliek ervan
Anonim

Je zult een geheel nieuwe waardering voor de sering krijgen zodra je de betekenis ervan kent. Denk aan nostalgie, nieuwe liefde en coole mythologie.

Close-up van gewone lila
Close-up van gewone lila

Er gaat niets boven de geur van seringen om herinneringen op te roepen aan het verzamelen van bloemen als kind of aan het spelen bij die hoge struiken in de achtertuin van je oma. De betekenis van seringen kan zeer persoonlijk zijn, maar er zijn ook enkele historische en culturele symbolen en betekenissen die kunnen bijdragen aan het genot van een boeket.

Elke kleur lila betekent iets

Weet je hoe de Victorianen graag boeketten gaven met supergeheime en genuanceerde betekenissen? Veel van die bloemsymboliek had te maken met de kleur van elke bloem. Een rode roos betekende niet hetzelfde als een witte roos, en deze kleurbetekenis geldt ook voor lila betekenissen. Als je een nieuwe struik in je achtertuin plant of een boeket aan een vriend geeft, is het leuk om iets te weten over wat elke kleur betekent.

Lila kleur Betekenis
Paars Nieuwe liefde
Wit Jeugdige onschuld
Blauw of violet Vrede
Roze of magenta Passie
Geel Kindertijd en nostalgie

Paarse seringen betekenen nieuwe liefde

Een cluster van lila bloemen
Een cluster van lila bloemen

Paarse seringen symboliseren de eerste gevoelens van liefde, volgens het boek The Language of Flowers uit 1884 van Kate Greenaway. Geef of plant paarse seringen om nieuwe liefde over te brengen, of het nu voor een persoon, een nieuw huis of iets anders is.

Witte seringen vertegenwoordigen de jeugd

Witte Lila Bloemen
Witte Lila Bloemen

Witte seringen betekenen jeugdige onschuld in The Language of Flowers. Dit maakt ze een perfecte metgezel voor paars, omdat nieuwe liefde en jeugdige onschuld heel goed samengaan.

Blauwe of violette seringen staan voor tevredenheid

paars bloeiende planten
paars bloeiende planten

Sommige soorten seringen hebben prachtige blauwe of blauwpaarse bloemen en kunnen een subtiel andere betekenis hebben. Plant of geef blauwe of blauwpaarse seringen om kalmte en tevredenheid over te brengen.

Magenta en roze seringen betekenen passie

Lentecollectie kerstkaarten met roze, lila vroege bloemen
Lentecollectie kerstkaarten met roze, lila vroege bloemen

Zeldzamer dan de gewone witte of paarse varianten, kunnen magenta en roze seringen passie of intense liefde betekenen. Dit kan komen door de zeldzamere en intensere tinten, maar ook de toevoeging van rode tinten kan voor wat extra warmte zorgen.

Gele seringen kunnen voor nostalgie staan

Geel bloeiende seringen
Geel bloeiende seringen

Omdat gele seringen, genaamd 'sleutelbloemseringen', een vrij nieuwe variëteit zijn, staat hun betekenis open voor interpretatie. In The Language of Flowers vertegenwoordigen sleutelbloemen de vroege jeugd of kinderjaren. Deze zeldzame gele lila zou nostalgie kunnen vertegenwoordigen.

De betekenissen van seringen zijn gerelateerd aan geschiedenis en cultuur

De betekenis van seringen hangt niet alleen af van de kleur, maar van de context van de cultuur waarin ze groeien of als cadeau worden gegeven. Het is leuk om iets te leren over wat ze betekenen in mythen, literatuur en culturen over de hele wereld.

Griekse mythologie - Kracht en weerstand

De Latijnse naam voor sering is Syringa, wat waarschijnlijk een verwijzing is naar een oude Griekse mythe die voor het eerst werd opgeschreven in Metamorphosis. In het verhaal wordt een nimf genaamd Syrinx achtervolgd door de god Pan, die verliefd op haar is. Om zichzelf te vermommen, vraagt ze haar nimfzusters om haar in riet te veranderen. Pan gebruikt deze rieten vervolgens om de panfluit te maken, een instrument dat bij hem hoort.

Hoewel een seringenstruik niet bepaald op riet lijkt en niet onder dezelfde omstandigheden groeit, komt de naam waarschijnlijk uit de mythe. In het verhaal verzet Syrinx zich tegen Pan, dus seringen kunnen worden gezien als een symbool van kracht en weerstand.

Amerikaanse literatuur - nostalgie

De beroemde Amerikaanse dichter W alt Whitman schreef een gedicht ter herdenking van de dood van Abraham Lincoln, genaamd "When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd." Het gedicht is diep treurig, en de seringen zijn, hoewel ze een symbool zijn van lente en wedergeboorte, ook een symbool van verlies.

Whitman gebruikt de seringen als beeld om de lentedood van Lincoln op te roepen en het verdriet dat dat met zich meebracht, maar ook het algemene gevoel van verlies en schoonheid die met elkaar verweven waren. Dat gevoel kan worden omschreven als nostalgie.

Russische folklore - veel geluk

Een Russisch volksgeloof kan betrekking hebben op de sering. Het verhaal gaat dat het een baby geluk brengt als je in de lente een takje seringen afsnijdt en de bloem boven het hoofdje van de baby houdt. Hoewel de bron van deze legende onduidelijk is, is het een mooi idee.

Keltische Legende - Magie

Net als het Russische volksgeloof is er geen goede bron die het idee ondersteunt dat de oude Kelten mythen of legendes rond seringen hadden. Veel mensen geloven echter dat de Kelten de sering als een symbool van magie zagen vanwege hun heerlijke en krachtige parfum.

Gemeenschappelijke thema's in de betekenis van seringen

Als je hier een patroon ziet, verbeeld je je geen dingen. Er is een reden waarom veel lila betekenissen verwijzen naar nostalgie, herinnering en jeugd. Onderzoekers hebben ontdekt dat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van geur, het toekennen van emoties en het toegang krijgen tot het geheugen, zeer nauw met elkaar verbonden zijn. Sering is een van die geuren: heel sterk en nauw verbonden met emotie. Als je aan gelukkige jeugdherinneringen of je eerste liefde denkt als je deze prachtige bloem ruikt, is dit misschien de reden.

Moet weten

Als je een lila plant geeft, is de herfst de beste tijd om dit te doen. Seringen reageren goed op planten gedurende deze tijd. Als je snijbloemen geeft, doe dit dan vroeg in het bloeiseizoen, zodat je maximaal kunt genieten van de bloemen wanneer ze opengaan.

Geen verkeerde interpretaties

Seringen kunnen verschillende dingen symboliseren, afhankelijk van hun kleur, je culturele interpretatie en zelfs de herinneringen die je eraan hebt gekoppeld. Uiteindelijk is het geheel aan jou wat ze bedoelen. Van nostalgie tot nieuwe liefde, er is geen verkeerde manier om deze prachtige bloesem te interpreteren.

Aanbevolen: