Leeuwebekken kweken in de tuin: verzorging, variëteiten en toepassingen

Inhoudsopgave:

Leeuwebekken kweken in de tuin: verzorging, variëteiten en toepassingen
Leeuwebekken kweken in de tuin: verzorging, variëteiten en toepassingen
Anonim
Leeuwebekvariëteiten
Leeuwebekvariëteiten

Leeuwebekjes (Antirrhinum majus) zijn kleurrijke, koele perkplanten. Hun hoge bloemaren zijn verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog, zijn uitstekende snijbloemen en hebben zelden last van ziekten en plagen - drie eigenschappen die ze tot een van de meest populaire bloemen maken om te kweken.

Leeuwebek Basisprincipes

Leeuwebekjes worden technisch gezien beschouwd als zachte vaste planten, maar ze worden bijna uitsluitend als eenjarige planten gekweekt. Ze kunnen de temperatuur tot ongeveer 20 graden laten dalen, maar zelfs als ze langer dan een jaar overleven, hebben ze de neiging voort te hinken en blijven ze geen indrukwekkende bloemenpracht produceren.

Uiterlijk

leeuwebek lippen
leeuwebek lippen

Leeuwebekjes variëren van 15 tot 1 meter hoog, afhankelijk van de variëteit, maar cultivars van 12 tot 18 inch worden het meest gezien. De bloemen worden gedragen op hoge, smalle punten boven het gebladerte en gaan open vanaf de basis van de plant terwijl deze groeit.

Er zijn varianten in pasteltinten en andere in felle, verzadigde kleuren. Veel leeuwebekvariëteiten dragen veelkleurige bloemen. De naam komt van hun ongebruikelijke bloemstructuur: wanneer ze op de zijkanten worden gedrukt, openen de bovenste en onderste bloembladen zich als een paar samengeknepen lippen.

leeuwebek planten
leeuwebek planten

Tuingebruik

Jaarlijkse bloembedden zijn het voornaamste gebruik van leeuwebekjes, maar de grotere variëteiten zijn ook nuttig als seizoensvuller in vaste plantenborders. De kleinste soorten kunnen worden gebruikt in rotstuinen en bloembakken.

Leeuwebekjes kweken

De planttijd voor leeuwebekjes varieert afhankelijk van het klimaat waarin je woont.

  • In koude klimaten (USDA zones 7 en lager) plant u ze in de lente, enkele weken vóór de laatste nachtvorst. Ze bloeien enkele maanden voordat ze in de hitte van de zomer verdwijnen, maar kunnen in de late zomer opnieuw worden geplant voor een herfstbloei.
  • In warmere streken (USDA zones 8 en hoger) plant je ze halverwege de herfst. Ze groeien de winter door en beginnen in het vroege voorjaar te bloeien.

Leeuwebekjes kunnen gemakkelijk worden gekweekt uit kwekerijtransplantaties of uit zaad. Plant het zaad direct daar waar het moet groeien en bedek het met slechts een klein beetje aarde, omdat het erg klein is.

Groeivereisten

Leeuwebekjes hebben volle zon en rijke, goed doorlatende grond nodig. Pas het plantgebied aan met enkele centimeters compost en vorm de grond tot een lage, brede heuvel.

Verzorging

Leeuwebekjes houden van voldoende vocht, dus zorg ervoor dat je ze water geeft als de bovenste centimeter grond droog wordt. Door ze om de paar weken te voeden met een universele meststof, wordt een overvloedige bloei bevorderd. De hoogste variëteiten moeten mogelijk worden uitgezet om te voorkomen dat ze omvallen in de wind.

Nadat de eerste ronde bloemen vervaagd is, knipt u de stelen terug tot een paar centimeter onder het punt waar de bloemen begonnen en ze zullen nog een ronde bloesems uitzenden - zolang de temperatuur binnen het optimale bereik blijft.

Een van de mooiste dingen aan leeuwebekjes is dat ze geen last hebben van plagen of ziekten.

variëteiten

Leeuwebekjes zijn een van de meest populaire perkplanten in tuincentra. Er zijn honderden benoemde variëteiten, maar deze worden het vaakst aangetroffen in mengsels. Ze zijn allemaal winterhard in USDA zone 8 tot 11, meestal gekweekt als eenjarige planten.

leeuwebek bloem
leeuwebek bloem
  • 'Floral Showers' is een dwergmix van twintig centimeter lang met 12 verschillende kleuren, waaronder een aantal tweekleurige variëteiten.
  • 'Rocket Series' wordt een meter hoog en bevat verschillende felle tinten roze, rood, wit, paars en geel - het is een van de beste voor snijbloemen.
  • 'Twinny' is een mix van pastelkleurige variëteiten die ongeveer 30 cm hoog worden, waaronder zachte tinten perzik, crème, zalm en roze blos.
  • 'French Vanilla' is een zuiver witte variëteit met een gele tint tussen de 'lippen' van de bloemblaadjes, en wordt ongeveer zestig centimeter hoog.

Snappy seizoenskleur

Leeuwebekjes zijn een geweldige manier om direct kleur aan de tuin toe te voegen. Ze komen ongelooflijk vaak voor, maar hun uiterlijk is zo uniek dat ze hun aantrekkingskracht nooit lijken te verliezen.

Aanbevolen: