Verzorging van fuchsiaplanten, kweektips en populaire variëteiten

Inhoudsopgave:

Verzorging van fuchsiaplanten, kweektips en populaire variëteiten
Verzorging van fuchsiaplanten, kweektips en populaire variëteiten
Anonim
fuchsiakleurige bloemen
fuchsiakleurige bloemen

Fuchsia is een grote en diverse groep planten die enkele van de meest geliefde schaduwsoorten en hangende mandsoorten omvat. Ze stellen zeer veeleisende groeivereisten, maar de prachtige bloesems zijn de moeite zeker waard.

In de tuin

Fuchsia's komen voor het grootste deel uit bergachtige streken van de subtropen, wat betekent dat ze niet erg winterhard zijn, maar ze hebben ook relatief koele dagtemperaturen nodig om te gedijen - wat geen gebruikelijke combinatie van klimatologische kenmerken is, vandaar de uitdaging bij het laten groeien ervan. Dat gezegd hebbende, plantenveredelaars hebben verbazingwekkende dingen gedaan met het fuchsia-geslacht, waardoor verbluffende hybriden zijn ontstaan die in de meeste delen van het land betrouwbaar kunnen worden gekweekt, zolang er maar goed voor wordt gezorgd.

Fysieke eigenschappen

Fuchsia's staan bekend om hun hangende, buisvormige bloesems, die vaak voorkomen in de kleur die naar de plant is vernoemd. Hun vorm varieert echter van compacte vaste planten tot grote struiken en de bloemgrootte varieert van een halve inch tot vijf centimeter breed. In gebieden waar de wintertemperaturen boven het vriespunt blijven, kunnen alle fuchsia’s worden gekweekt als groenblijvende vaste planten, hoewel er enkele variëteiten zijn die kouder weer verdragen.

Fuchsia kweken

hangende fuchsia
hangende fuchsia

Fuchsia is niet winterhard, afgezien van enkele genoemde uitzonderingen hieronder, dus de meeste tuinders kweken het in een pot. De meest populaire soorten hebben hangende takken, waardoor ze ideaal zijn om in een hangmand neer te zetten. De bloemen staan erom bekend kolibries aan te trekken, dus het plaatsen van een hangende mand met fuchsia voor je raam is een geweldige manier om deze magische wezens van dichtbij te zien. Zorg er echter voor dat ze schaduw hebben; fuchsia's kunnen wat ochtendzon verdragen, maar zullen verbranden door de hete middagzon; gefilterd of indirect licht is het beste.

Er zijn nog meer redenen om fuchsia in potten te kweken. Ze hebben zeer veeleisende bodemvereisten - ze hebben namelijk perfecte drainage, een hoog geh alte aan organische stof, gemakkelijk beschikbare voedingsstoffen en een licht zure pH nodig - waar een lichtgewicht potgrond in kan voorzien. Pot ze op in het voorjaar, zodra ze beschikbaar komen in kwekerijen, zodat ze een seizoen lang nectarrijke bloemen kunnen tonen.

Fuchsia's kunnen ook in de grond worden geplant in verhoogde bedden die grondig zijn verrijkt met compost en samen met andere eenjarige planten uit het koele seizoen worden gekweekt. In de klimaten waar ze met succes groeien, kunnen de grotere struikachtige fuchsia's worden gebruikt zoals elke andere groenblijvende haag, maar ook hier moet de grond zorgvuldig worden voorbereid.

Fuchsia-verzorging

Fuchsia's in pot hebben in de zomer mogelijk dagelijks water nodig, omdat het van cruciaal belang is dat de grond niet volledig droog wordt. In de grond zal een laag mulch over de wortels helpen vocht vast te houden, maar wees waakzaam voor de eerste tekenen van droogtestress en irrigeer overvloedig wanneer dat nodig is. Sommige tuinders sprenkelen hun fuchsiaplanten zelfs dagelijks om de koele, vochtige omstandigheden te creëren waar zij de voorkeur aan geven.

Meststof

Meststof is belangrijker voor fuchsia's dan de meeste planten, vooral de verbluffende hybriden die als potplanten worden verkocht. Plan om ze elke drie tot vier weken verdunde vloeibare mest te geven of elke twee tot drie maanden langzaam vrijkomende kunstmestkorrels.

Pak de planten

Behalve de struikachtige variëteiten en de soorten die in hangende manden worden gekweekt, moeten de meeste fuchsia's worden uitgezet om te voorkomen dat hun flexibele, met bloemen beladen stengels op de grond vallen. Ze worden vaak geleverd met een inzet in de pot, maar het kan zijn dat je extra inzet moet geven naarmate ze groeien. Een lichtgewicht houten, bamboe of kunststof paal is voldoende. Gebruik flexibele plastic plantentape voor het beste resultaat bij het vastbinden van de kwetsbare stengels aan de palen.

Plagen en ziekten

Er zijn talloze insecten en ziekteverwekkers die fuchsiaplanten aanvallen, maar houd er rekening mee dat ze het in het begin niet goed doen in warme klimaten, dus als ze er slecht uitzien met de eerste hittegolf van de zomer, is het weer waarschijnlijker de oorzaak van hun nood. In warme klimaten is fuchsia om deze reden grotendeels beperkt tot gebruik als jaarlijkse lente. Op dezelfde manier kunnen gezonde fuchsiaplanten er armoedig uitzien als het koude weer in de herfst nadert.

Schimmelongedierte, zoals roest en echte meeldauw, tasten vaak de bladeren aan; beide kunnen worden behandeld met fungiciden, maar niet altijd met succes, vooral als de groeiomstandigheden ontoereikend zijn. Als bladluizen verschijnen, probeer ze dan te besproeien met een insectendodende zeep. De andere plagen en ziekten die fuchsia's aantasten, zijn moeilijk te behandelen en kunnen het beste worden vermeden door te proberen de best mogelijke groeiomstandigheden te bieden die gezonde planten ondersteunen.

Populaire variëteiten

bijzondere fuchsia-variëteit
bijzondere fuchsia-variëteit

Het vinden van de juiste fuchsia hangt af van je klimaat en de reden waarom je ze kweekt.

Fuchsia's hangen zijn het beste voor het ophangen van manden.

  • Taffeta Bow heeft bloemen in de klassieke fuchsiakleur met lagen en lagen weelderige bloemblaadjes.
  • Black to the Fuchsia is een opvallende variëteit met bloemen met een donker centrum en contrasterende karmozijnrode bloemblaadjes.
  • Mood Indigo heeft dubbele roze-witte bloemblaadjes en een magenta centrum.

Als je in een warm klimaat leeft, probeer dan een van deze varianten:

  • Eternal Flame heeft dubbele roze en oranje bloemen.
  • Buttercup is een witte en oranje variant.
buisvormige fuchsiakleurige bloemen
buisvormige fuchsiakleurige bloemen

Gemeenschappelijke struikfuchsia's zijn onder meer:

  • Gartenmeister Bonstedt is een tot een meter hoge struik met buisvormige bloesems van 7,5 cm die temperaturen tot 20 graden verdraagt.
  • Kiwi Sheen is winterhard tot 10 graden en wordt tot 3 meter hoog met dieppaars blad en bordeauxrode bloemen van een halve inch.

De vreugde van fuchsia's

Een weinig bekend feit over fuchsia's is dat de bloemen eetbaar zijn. Ze smaken niet zo lekker, maar als je er een overvloed aan in de tuin hebt, zijn ze een geweldige manier om een speciale ma altijd te garneren.

Aanbevolen: