Zonnehoed (Echinacea): verzorging, onderhoud en variëteiten

Inhoudsopgave:

Zonnehoed (Echinacea): verzorging, onderhoud en variëteiten
Zonnehoed (Echinacea): verzorging, onderhoud en variëteiten
Anonim
paarse zonnehoed
paarse zonnehoed

Coneflower is een onmisbaar onderdeel van meerjarige bloemenborders in heel Noord-Amerika. Het is niet alleen omdat ze op grote schaal worden aangepast - ze zijn ook sterk, gaan lang mee en zijn verkrijgbaar in voldoende tinten om bij elk kleurenschema te passen.

Coneflower Basisprincipes

Als je geïnteresseerd bent in kruidengeneeskunde, ken je deze plant misschien onder de botanische naam Echinacea. Kruidenkundigen gebruiken de wortels van zonnehoed/echinacea in kruidengeneesmiddelen, maar tuinders zijn doorgaans meer geïnteresseerd in de bloemenpracht.

Uiterlijk

Coneflower is nauw verwant aan Susans met zwarte ogen, waar ze op lijken, samen met vele andere soorten in de madeliefjesfamilie. Het grootste verschil in uiterlijk tussen de zonnehoed en zijn verwanten is dat de bloembladen sierlijk naar beneden hangen, waardoor een kegelvorm ontstaat. Het midden van de bloem lijkt op het oog van een Susan met zwarte ogen, maar is lichter van kleur en heeft ook een uitgesproken kegelvorm.

bloemenrand met echincaea
bloemenrand met echincaea

Het blad van de zonnehoed blijft erg laag bij de grond, zo laag dat het meestal vrijwel onzichtbaar is in een gemengde border met hogere planten. De bloemstengels steken echter twee tot drie voet boven de bladeren uit en bloeien midden in de zomer en soms opnieuw in de late zomer. Roze en lichtpaars zijn de meest voorkomende kleuren, hoewel veredelaars veel andere tinten hebben geïntroduceerd, variërend van puur witte, gele en oranje tinten tot tinten die een mix van zonsondergangkleuren op één plant vertonen.

Evestiging in de tuin

Eandhoed kan in de lente of herfst worden geplant op een zonnige locatie met goede drainage. Om een grote plek te creëren, kun je het beste de grond over het hele plantgebied losmaken (met de hand of met een helmstok) tot een diepte van minstens vijftien centimeter voordat je gaat planten, omdat de planten zich hierdoor kunnen verspreiden en de ruimte kunnen vullen. daar tussenin. Anders graaft u eenvoudigweg een gat dat ongeveer 50 procent breder en dieper is dan de kluit en plaatst u dit in de grond, idealiter met een schep vol compost. Echinacea-planten moeten ongeveer 45 cm uit elkaar staan.

vlinder die zich voedt met paarse zonnehoed
vlinder die zich voedt met paarse zonnehoed

Coneflowers worden meestal verwerkt in vaste plantenborders, hoewel sommige van de kleurrijke designervariëteiten er geweldig uitzien op een terras in een bijpassende pot. Ze zijn ook een van de beste soorten voor het aantrekken van vlinders, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een habitattuin.

Zorg voor zonnehoed

Coneflowers komen oorspronkelijk uit een groot deel van Noord-Amerika en zijn zo goed aangepast dat kunstmest, irrigatie en ongediertebestrijding over het algemeen niet nodig zijn, zolang er maar volle zon en een bescheiden rijke tuingrond aanwezig is. Ze groeien en bloeien het meest productief als er wekelijkse irrigatie wordt gegeven, maar ze zijn eigenlijk behoorlijk droogtetolerant en kunnen over het algemeen prima overleven met de beschikbare regenval, behalve in het droge westen van de VS

Onderhoudsregime

Er zijn echter een aantal onderhoudswerkzaamheden verbonden aan echinacea. De eerste is om het onkruid op afstand te houden; het laagblijvende gebladerte is een slechte concurrent van andere vegetatie en kan gemakkelijk gebrek aan zonlicht krijgen. Het aanhouden van vijf tot tien centimeter mulch rond de basis van de planten helpt enorm om de onkruiddruk laag te houden.

Het andere klusje is het verwijderen van de gebruikte bloemen. Door ze van de stengel af te knippen terwijl ze tijdens het groeiseizoen vervagen, wordt herhaalde bloei gestimuleerd. Bij de eerste vorst in de herfst worden alle bovengrondse delen van de plant bruin en kunnen ze tot op de grond worden afgesneden. Of u kunt de gedroogde bloemstelen als onderdeel van de wintertuin laten staan en ze in het vroege voorjaar op de grond afknippen. De zaden zijn een geweldige voedselbron voor vogels buiten het seizoen.

variëteiten

Paarse zonnehoed (Echincaea purpurea) is de meest gekweekte en meest robuuste van alle zonnehoeden. Een goede tweede is de smalbladige zonnehoed (Echinacea angustifolia), die er hetzelfde uitziet maar smallere bladeren en bloembladen heeft. Naast deze twee basistypen zijn er talloze kwekers en hybriden, waarvan sommige er behoorlijk dramatisch uitzien.

exotische zonnehoedkleur
exotische zonnehoedkleur
  • Alba, White Swan en White Lustre zijn veel voorkomende soorten met zuiver witte bloemen.
  • Merlot, Fatal Attraction en Tomatensoep zijn enkele van de topvariëteiten in roodtinten.
  • Sunrise, Sundown en Mac and Cheese zijn voorbeelden van veelkleurige zonnehoeden in de kleuren oranje, geel, zalm en perzik.
  • Coconut Lime en Green Envy zijn enkele van de meest bijzondere kwekers met groene bloemblaadjes.

Een vertrouwde vaste plant

Of je hem nu wilt kweken vanwege zijn beroemde immuunversterkende eigenschappen of vanwege zijn heldere, vrolijke bloemen, echinacea is een plant waar je gemakkelijk van kunt houden. Door zijn eenvoudige uiterlijk en kweekgemak heeft hij de aanbidding en het vertrouwen van tuinders overal verdiend.

Aanbevolen: