Antieke stoelwielen om uw oudere stukken te herstellen

Inhoudsopgave:

Antieke stoelwielen om uw oudere stukken te herstellen
Antieke stoelwielen om uw oudere stukken te herstellen
Anonim
Helderhouten Voltaire fauteuil in Louis Philippe-stijl op wielen
Helderhouten Voltaire fauteuil in Louis Philippe-stijl op wielen

Zelfs antieke meubelen hoeven er van top tot teen niet geweldig uit te zien. U beschouwt de wielen van uw bureaustoel misschien als vanzelfsprekend, maar als u ervoor zorgt dat uw oudere stoelen de juiste antieke stoelwieltjes hebben, krijgen ze de liefde die ze verdienen. Als een sieraad op een klein zwart jurkje geven deze antieke zwenkwielen een elegante finishing touch aan een stoel.

Wat is een caster?

Een zwenkwiel is een klein wiel dat kan draaien. Het wordt aan de onderkant van een meubelpoot bevestigd, waardoor de meubelstukken (vaak stoelen) gemakkelijker te verplaatsen zijn. Traditionele stijlen uit die tijd zijn onder meer zwenkwielen met messing, porselein en houten wielen. Esthetisch gezien bieden koperen zwenkwielen en klauwpoten een sierlijk en verfijnd eindpunt voor elke stoel- of tafelpoten.

Detail met zwenkwielen
Detail met zwenkwielen

Zuivers zijn een geweldige aanvulling op antieke stoelen, omdat ze de stoelpoten helpen beschermen en in goede vorm houden. Wanneer stoelen over de vloer worden gesleept, kunnen de verbindingen tussen de poten en de stoelen losraken, waardoor uw stoelen elke keer dat u plaatsneemt verder in gevaar komen. Maar zwenkwielen op wielen elimineren dit probleem. De toegevoegde hoogte en draaimobiliteit voegen ook extra flexibiliteit toe aan anders resolute meubelstukken. Het slepen van stoelpoten kan hardhouten vloeren beschadigen, maar zwenkwielen niet, wat betekent dat u niet alleen uw stoelen tegen schade kunt beschermen, maar ook uw vloeren.

Hoe antieke stoelwielen dateren

Veel antieke stoelwieltjes zijn gemaakt tijdens de Georgische periode, hoewel sommige dateren uit de eerdere Queen Anne-periode. Hoewel het moeilijk kan zijn om antieke stoelwielen te dateren, zijn hier een paar tips om u de overhand te geven:

  • Lederen rollen- Een vroege vorm van zwenkwielen, leren rollen geven aan dat het stuk rond 1714 tot 1725 werd gemaakt.
  • Hout en ijzer - Houten en ijzeren zwenkwielen werden meestal gemaakt tussen 1720 en 1760.
  • Gietijzer - Gietijzeren wielen werden mogelijk gemaakt tussen 1760 en 1770.
  • Messing en gelamineerd leer - Zwenkwielen met messing en gelamineerd leer zijn gemaakt tussen 1770 en 1780.
  • Massief messing - Massief koperen zwenkwielen zijn waarschijnlijk gemaakt tussen 1780 en 1790.

Zelfs met deze richtlijnen kan het moeilijk zijn om casters te dateren, omdat er zoveel reproducties op de markt zijn en ze vaak in een authentieke antieke stijl zijn gemaakt, zodat ze uiteindelijk erg op de echte lijken ding. Bovendien worden meubelwielen vaak vervangen, dus aan een antieke stoel uit die tijd kan een nieuwer zwenkwiel zijn bevestigd. De leeftijd van de stoel is dus niet noodzakelijk indicatief voor de leeftijd van het zwenkwiel.

Fauteuil bekend als officiersstoel met afneembare zitting
Fauteuil bekend als officiersstoel met afneembare zitting

Waar vindt u antieke zwenkwielen

Als je op zoek bent naar zwenkwielen om toe te voegen aan een antieke stoel, kan het vinden van bijpassende wielen essentieel zijn om de stijl en inrichting van het meubelstuk, en dus van de kamer, compleet te maken. Het plaatsen van een modern zwenkwiel op een antieke bureaustoel zal er vreemd en misplaatst uitzien. Bezoek winkels die antieke hardware verkopen om te zien of je iets kunt vinden dat bij het stuk past. Soms kun je prachtige oude koperen zwenkwielen vinden in vintage- en tweedehandswinkels.

De snelste manier om een antiek caster te vinden is natuurlijk door de vele winkels en verkopers te bekijken die hun waren online aanbieden. Van gespecialiseerde detailhandelaren tot informele verzamelaars, er zijn talloze verschillende plaatsen waar u uw antieke zwenkwielen kunt kopen.

  • Historic Houseparts - Dit populaire bedrijf staat bekend om zijn antieke huisgerelateerde goederen, en ze hebben een grote selectie echte antieke zwenkwielen te koop.
  • eBay - Als je op zoek bent naar echte antieke zwenkwielen, dan is eBay een goede plek om je zoektocht te beginnen. Wat ze missen aan geavanceerde zoekmogelijkheden, compenseren ze met hun hoeveelheid voorraad.
  • Iron Anarchy - Iron Anarchy heeft een kleine selectie antieke zwenkwielen beschikbaar uit het midden van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw.
  • Paxton Hardware Ltd. - Dit hardwarebedrijf biedt een aantal reproductie-stemwielen in verschillende maten, afwerkingen en metalen.
  • Vintage hardware en verlichting - Sinds 1978 levert dit bedrijf hardware voor thuis aan mensen zoals jij. In termen van zwenkwielen hebben ze een heleboel reproductiewielen, van stengels tot pootpoten en adereindhulzen.

Antieke zwenkwielen vervangen

Het vinden van een vervangend zwenkwiel kan een ter ziele gegane stoel die stof aan het verzamelen is, veranderen in een werkend antiek. Het lokaliseren van de zwenkwielen is echter slechts de helft van de moeite, want zodra je ze hebt, moet je de oude zwenkwielen eruit halen en de nieuwe (oude) erin plaatsen. Afhankelijk van welk type zwenkwiel je hebt, de de stappen die u volgt, zullen enigszins variëren. Toch zijn dit enkele richtlijnen die u moet nemen om uw antieke zwenkwielen te vervangen.

Steenzwenkwielen

Het vervangen van stuurpenzwenkwielen is vrij eenvoudig dankzij hun eenvoudige mechanismen.

  1. De eerste stap bij het vervangen van een zwenkwiel is het kantelen van de stoel op zijn kant, zodat de poten en wielen zichtbaar zijn.
  2. Maak met een schroevendraaier voorzichtig het wiel en de stuurpen los van de zwenkwielplaat en de stoelpoot.
  3. Zodra de stuurpen zichtbaar is, kun je proberen het wiel voorzichtig uit de poot te trekken. Als er veel weerstand is, probeer dan de stuurpen in te spuiten met wat glijmiddel.
  4. Als u een nieuwe koker moet installeren, kunt u een platte schroevendraaier gebruiken om de koker te verwijderen die in de onderkant van de poot is gedrukt, en dan kunt u de nieuwe koker voorzichtig in de poot drukken.
  5. Zodra de nieuwe houder is geïnstalleerd (als die er was), zou u de steel van het nieuwe wiel in de houder moeten kunnen schuiven totdat deze volledig vastzit en de stoel weer met de goede kant naar boven kunnen zetten.

Ferrule-zwenkwielen

Ferrule-zwenkwielen zijn gemakkelijk te herkennen aan de ronde of vierkante behuizing waarin de poten zitten. Stel je de ferrule (metalen stuk) voor waarmee de gum op een houten potlood is bevestigd en breng deze aan op de poten van een stoel wanneer je deze eenvoudige zwenkwielen gaat vervangen.

  1. De eerste stap bij het vervangen van een zwenkwiel is het kantelen van de stoel op zijn kant, zodat de poten en wielen zichtbaar zijn.
  2. Zoek alle schroeven waarmee de ferrule op zijn plaats wordt gehouden en verwijder ze met een schroevendraaier.
  3. Zodra de schroeven zijn verwijderd, zou de ferrule gemakkelijk los moeten komen van de poot.
  4. Als de nieuwe ferrule schroeven van verschillende afmetingen heeft of de originele schroeven zijn verwijderd voor toekomstig gebruik, dan kunt u een nieuwere set schroeven gebruiken om de nieuwe (oude) ferrule te bevestigen.
  5. Zodra je de schroeven op de nieuwe ferrule hebt vastgezet, zijn je wielen klaar voor gebruik.

Ga aan de slag

De wielen van de bus draaien rond en rond en zonder dat de wielen van je bureaustoel stevig vastzitten, ga je nergens heen; maar je hoeft de wankele bureaustoel van je grootvader nog niet helemaal weg te gooien. Het upgraden van uw favoriete antieke of vintage stoelen met nieuwe (oude) zwenkwielen kan een paar decennia aan kilometers aan hun levensduur toevoegen. Je kunt een reproductie of authentieke stoelwielen kopen, maar deze kleine details kunnen elk verplaatsbaar meubilair weer tot leven brengen.

Aanbevolen: