Vintage Libbey-glas: patronen en stukken die lang meegaan

Inhoudsopgave:

Vintage Libbey-glas: patronen en stukken die lang meegaan
Vintage Libbey-glas: patronen en stukken die lang meegaan
Anonim
Libbey-bril op de vlooienmarkt
Libbey-bril op de vlooienmarkt

Vintage Libbey-glas is gemakkelijk te verzamelen vanwege de leuke, unieke patronen en praktische toepassingen. Het Libbey-assortiment omvat een verscheidenheid aan bekers en cocktailglazen die perfect zijn voor het hele gezin. Kijk eens naar het succes van dit historische bedrijf en zie waarom mensen tot op de dag van vandaag nog steeds hun vintage brillen verzamelen.

De Libbey Glass Company begint

De New England Glass Company begon in 1818 in East Cambridge, Massachusetts, en de zoon van de bedrijfseigenaar, Edward Drummond Libbey, verhuisde het bedrijf zo'n 70 jaar later naar Toledo, Ohio. Aan het begin van de 20e eeuw had het bedrijf zijn naam veranderd in Libbey Glass Company en was het begonnen met de productie van machinaal geblazen glaswerk voor publieke consumptie. Het bedrijf werkte al snel samen met ontwerpers en kunstenaars om patronen en textuur toe te voegen aan hun kristallen glazen serviesgoed, wat resulteerde in veel van de populaire sets die halverwege de eeuw werden geproduceerd. Libbey heeft de beproevingen van de 20eeeuw overleefd en is nog steeds een belangrijke fabrikant van glaswerk.

Identificeren van vintage Libbey-glas

In navolging van de trends van andere glasfabrikanten heeft de Libbey Glass Company hun stukken voorzien van verschillende handelsmerken om aan kopers aan te geven dat ze afkomstig zijn van dat bedrijf. Er zijn drie variaties op het kenmerkende Libbey-handelsmerk dat te vinden is op vintage Libbey-glaswerk. Deze omvatten:

  • Double Circle - Dit handelsmerk werd rond 1924 gecreëerd en bevat een cursieve hoofdletter 'L' in twee cirkels.
  • Drie-gesegmenteerde cirkel - Dit handelsmerk werd rond 1937 gecreëerd en bevat een cursieve hoofdletter 'L' in een cirkel die in drie afzonderlijke delen is gesegmenteerd.
  • Single Circle - Dit handelsmerk is gemaakt rond 1955 en bevat een cursieve hoofdletter 'L' in een enkele cirkel.
Set Libbey Safedge ouderwetse brillen met het Zenith Electronics-logo
Set Libbey Safedge ouderwetse brillen met het Zenith Electronics-logo

Soorten vintage Libbey-glas

Gezien het feit dat de Libbey Glass Company net zo productief was als sommige van zijn indrukwekkende concurrenten halverwege de eeuw, is er een grote verscheidenheid aan glaswerk dat je tegenkomt en dat door Libbey is vervaardigd. Hoewel de ontwerpen en kleuren kunnen variëren, zijn dit enkele van de meest voorkomende stukken waar je voorbeelden van kunt vinden:

  • tuimelaars
  • Collins-bril
  • Stembril
  • Whiskyglazen

Vintage Libbey-glasdecoraties

Een deel van de aantrekkingskracht van Libbey-glas ligt in de onuitputtelijke ontwerpen; als je geïnteresseerd bent in ongebruikelijke of niche-motieven en hobby's, is de kans groot dat Libbey ooit een glas heeft gemaakt met een patroon dat dit afbeeldt. Dit maakt het echter des te belangrijker om deze glazen te verifiëren op basis van hun bedrijfsstempels. Als u niet geïnteresseerd bent in het vinden van een Libbey-patronencatalogus of deze officieel wilt laten taxeren, dan moet u alleen stukken kopen die absoluut als Libbey kunnen worden geïdentificeerd op basis van hun markeringen. Van het Libbey-glaswerk dat je onderzoekt, zijn hier enkele categorieën die je tegen kunt komen:

  • Verschillende terugkerende motieven gedrukt in goud
  • Herdenkingsvakantieontwerpen
  • Matglas met unieke scènes
  • Paard- en carrouselpatronen
  • Dierpatronen, zoals flamingo's
  • Natuurlijke motieven, zoals tarwestengels
Vintage Libbey-bril met vis en zeepaardjes
Vintage Libbey-bril met vis en zeepaardjes

Vintage Libbey-glaswaarden

Libbey-glaswerk en vintage kristalglaswerk zijn tamelijk unieke verzamelobjecten omdat hun waarde varieert van ongelooflijk betaalbaar tot ongelooflijk duur, met veel variatie daartussenin. Blijkbaar omvatten de duurste stukken zeldzame ontwerpen en grotere sets. Individuele stukken zijn goedkoper, variërend tussen $ 10 en $ 35 per stuk. Een zesdelige set vintage Green Giant Collins-brillen wordt bijvoorbeeld aangeboden voor $ 600 in één online veiling, terwijl een zesdelige set glaswerk ter herdenking van de 50thverjaardag van 20th Century Limited wordt aangeboden voor $ 1.400.

Collecties - Libbey-glaswerk, gouden bladeren
Collecties - Libbey-glaswerk, gouden bladeren

Verzamel vintage Libbey-glas

Over het geheel genomen is vintage Libbey-glaswerk betaalbaar voor informele verzamelaars om de stukken op te halen die in het oog springen zonder zich zorgen te hoeven maken over de bank. Vooral amateurmixologen zullen echt profiteren van het kijken naar vintage Libbey-glaswerk vanwege het aantal unieke old-school cocktailglazen dat te koop is. Maar hoe gemakkelijk het is om ze te verzamelen, het is niet zo eenvoudig om specifieke patronen te vinden. Dit betekent dat je waarschijnlijk een tijdje moet zoeken op websites van externe verkopers, zoals Etsy, eBay, Mercari en dergelijke, voordat je een set tegenkomt die je echt aanspreekt. Maar als je die set eenmaal hebt gevonden, is het net zo eenvoudig om deze te kopen als 1-2-3.

Word een vintage Libbey-glasliefhebber

Als je altijd al geïnteresseerd bent geweest in het verzamelen van antiek en vintage spullen, maar er nog niet aan bent begonnen omdat je je zorgen maakt over zowel het uitgeven van geld aan dingen die je niet kunt gebruiken als aan dingen die waardevolle ruimte in beslag nemen in je huis, Libbey-glas is het verzamelobject voor jou. Deze moderne glazen uit het midden van de eeuw zijn vandaag de dag veilig in gebruik en kunnen leven in uw keuken brengen door uw saaie plastic glaswerk te vervangen door leuke, nieuwe ontwerpen van racepaarden en dwarrelende bladeren. Ga dus langs bij je plaatselijke antiekwinkel en kijk of je een grote beker kunt vinden met de kenmerkende 'L' op de bodem; je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt.

Leer vervolgens over een ander item en merk dat zijn oorsprong vindt bij Libby, Pyrex-kommen en hun vintage patronen.

Aanbevolen: