Hoe je thuis waterlelies kunt kweken

Inhoudsopgave:

Hoe je thuis waterlelies kunt kweken
Hoe je thuis waterlelies kunt kweken
Anonim
waterlelie en gebladerte
waterlelie en gebladerte

Waterlelies (Nymphaea spp.) zijn een grote groep waterplanten, met prachtige bloemen die op het wateroppervlak drijven. Hun stralende bloemen en serene drijvende bladeren - waterlelies - roepen gedachten op aan een vredig paradijs aan het water.

Waterlelies 101

Waterlelies groeien uit knolachtige wortelsystemen die te allen tijde onder water moeten worden ondergedompeld. De kom- of stervormige bloesems variëren van tien tot twintig centimeter in diameter en zijn verkrijgbaar in bijna elke kleur van de regenboog. Individuele bloemen duren een paar dagen, maar de planten blijven de hele zomer aan en uit bloeien. Veel soorten dragen geurige bloemen. De drijvende bladeren zijn rond en zijn meestal zo groot als de bloemen of groter.

Waterlelies thuis kweken

Waterlelies geven de voorkeur aan volle zon, maar groeien ook in halfschaduw. Om bloesems te produceren hebben de wortels voldoende ruimte nodig om te groeien en is er minstens 25 liter water nodig. Plant ze in het vroege voorjaar, zodra de nachttemperaturen constant boven het vriespunt blijven

lelies in watertuin
lelies in watertuin
  1. Gebruik een breed, ondiep bassin om de wortels van waterlelies in uw tuinvijver te huisvesten. Een container van twee voet breed en twintig centimeter diep is ideaal.
  2. Plaats een paar stenen op de bodem om te voorkomen dat hij gaat drijven en vul hem met een mengsel van potgrond en gecomposteerde mest. Waterlelies hebben extreem rijke grond nodig om goed te kunnen bloeien.
  3. Plant de waterlelieknollen horizontaal ongeveer vijf centimeter onder het oppervlak van het grondmengsel en spreid een laagje grind of kiezelstenen van 2,5 cm over de grond om de grond op zijn plaats te houden als deze onder water staat.
  4. Plaats de container in de watertuin, zodat de bovenkant ongeveer 30 cm onder het wateroppervlak ligt.

Verzorging

Waterlelies hebben een zeer hoge behoefte aan voedingsstoffen. Omdat ze onder water staan, is gewone bemesting geen optie; dat zou een puinhoop van de watertuin maken. Controleer in plaats daarvan uw plaatselijke tuincentrum op mesttabletten die bedoeld zijn voor waterplanten. Deze zijn ontworpen om in het groeimedium te worden geduwd. Controleer de aanwijzingen op de verpakking om te zien hoe ver ze uit elkaar in de container moeten worden geplaatst; ze moeten tijdens het groeiseizoen doorgaans maandelijks worden vervangen.

Uitgebloeide bloemen en dode bladeren kunnen periodiek worden verwijderd, maar verder is er weinig seizoensonderhoud met waterlelies en zijn plagen en ziekten geen probleem.

Om de paar jaar kunnen de wortels worden verdeeld om te voorkomen dat ze in de container terechtkomen.

variëteiten

cultivar van waterlelies
cultivar van waterlelies

Waterlelies zijn algemeen verkrijgbaar bij de waterplanten bij plaatselijke tuincentra. Er is een verbazingwekkende selectie aan bloemenkleuren, sommige met unieke patronen op de bloembladen. Ze zijn allemaal winterhard in USDA zones 3-11.

  • 'Comanche' heeft bloemen van vijftien centimeter die bij het openen veranderen van lichtgeel naar goud naar diep oranje.
  • 'Virginalis' heeft zeer geurige tien centimeter zuiver witte bloemen met felgele meeldraden.
  • 'Attraction' heeft rode en roze bloemblaadjes bezaaid met witte vlekken.

Een aquatisch ecosysteem

Kikkers worden vaak aangetroffen op de platte kussentjes van waterlelies, terwijl libellen rond het wateroppervlak zoemen, op jacht naar kleinere insecten. Waterlelies zijn schokkend mooi, maar ze zijn ook belangrijke leden van elk aquatisch ecosysteem.

Aanbevolen: