Hoe je je eigen zaden kunt oogsten

Inhoudsopgave:

Hoe je je eigen zaden kunt oogsten
Hoe je je eigen zaden kunt oogsten
Anonim
maanzaad in een kom
maanzaad in een kom

Nadat je hebt genoten van de bloemen, het fruit en de groenten die je in je tuin hebt gekweekt, is er één activiteit die net zo lonend is: het oogsten van zaden. Hoewel het moeilijk is om de grotere en helderdere hybriden waarmee hun catalogi pronken te negeren, kun je aanzienlijke besparingen realiseren door planten uit je eigen zaden te kweken en daarbij ook nog eens voldoening halen uit het proces. Nee-zeggers zullen zeggen dat de uit zaden gekweekte planten niet uitkomen, maar anticiperen is de helft van de pret.

Wanneer zaden oogsten

Zomer en herfst zijn de belangrijkste tijden voor het oogsten van zaden, omdat tegen die tijd de bloemen in de lente en de zomer zaad zouden hebben gezet. Voor vroegbloeiende en kortlevende planten kan in het voorjaar worden geoogst. Het kan zich uitstrekken tot de winter voor fruit dat in de late herfst rijpt. Houd de planten in de gaten die je uit zaden wilt laten groeien, en je zult zien dat de zaadkoppen en vruchten rijpen en klaar zijn om geplukt te worden.

Hoe droge zaden oogsten

Planten maken bloemen met als doel zaden te maken waaruit hun volgende generatie kan groeien. Het zijn de bloemhoofdjes die uiteindelijk bij veel planten zaadhoofdjes worden.

Als bloemen in uw tuin verdorren, kunt u ze ijverig verwijderen om meer bloei te bevorderen. Dit wordt dode koers genoemd. Als je zaden wilt oogsten, moet je de verdorde bloemhoofdjes aan de plant laten zitten totdat de zaden erin volwassen zijn. Zelfs de stengels van bloemen die uit bollen zijn gegroeid, kunnen aan de plant blijven zitten om zaden te maken. Het groene gedeelte dat achterblijft als de bloemblaadjes afsterven, blijft groeien en ondersteunt de zaden binnenin. Wanneer deze zaadkoppen van kleur beginnen te veranderen of zich beginnen te openen, moet je klaar zijn met je zaadverzamelbenodigdheden.

Stap 1: Verzamel de zaadkoppen

De manier waarop je de zaden verzamelt, hangt af van de structuur van de plant.

Compacte bloemhoofdjes

Voor compacte zaadkoppen die niet openbarsten (ondoorzichtig), kun je ze met een scherpe schaar afknippen als ze bijna droog zijn. Goudsbloemen, zinnia's, dahlia's, zonnehoeden, bolamarant en roze kunnen op deze manier worden verzameld.

Peulvruchten en bloempeulen

Sommige zaden, zoals die van snijbonen en erwten, worden verpakt in peulen die op de plaats van bloemen groeien als de bloemblaadjes verdwenen zijn. Laat ze niet op de planten drogen, anders kunnen ze openbarsten (droog uitdrogen) en de zaden verspreiden. Je kunt de peulen van papaver, zoete erwt, ochtendglorie, bonen en okra oogsten als ze bijna droog zijn.

Papaver hoofd pod
Papaver hoofd pod

Grote zaadkoppen van verschillende planten

Planten met grote bloemtrossen hebben ook grote zaadkoppen. De bos amarant, celosia, cleome, koriander, Queen Anne's lace en siergrassen moeten eerst in een grote bruine papieren zak worden gedaan en naar beneden worden gekanteld voordat ze van de plant worden afgesneden.

Bladgroenten en Kruiden

Als je groene bladgroenten kweekt, zoals spinazie of boerenkool, of kruiden zoals munt, koriander of basilicum, zie je er mogelijk geen bloemhoofdjes op. Dat komt omdat je ze regelmatig oogst. Maar als je een of twee planten laat groeien zonder de bladeren en stengelpunten af te knippen, zullen ze uiteindelijk in bloei komen. Deze bloemtrossen zullen zaad zetten nadat de bloemen afsterven. Je kunt de hele trossen oogsten als ze geel beginnen te worden of uitdrogen.

Groene Thaise basilicum in bloei
Groene Thaise basilicum in bloei

Tuinders moeten weten dat spinazie mannelijke en vrouwelijke planten heeft, en dat je alleen zaden krijgt van de vrouwelijke planten. Verzamel de zeer kleine zaadjes in plastic zakken door de bijna droge bloemhoofdjes erin te bewaren en ze te verpletteren met een deegroller.

Coniferen

Verzamel volwassen kegels die een beetje open zijn en droog ze op een warme maar schaduwrijke plek totdat ze opengaan en de geschubde zaden vrijkomen. Verse zaden van sommige coniferen ontkiemen als ze onmiddellijk worden geplant.

Houd er rekening mee dat zodra ze gedroogd en opgeslagen zijn, ze een lang stratificatieproces moeten ondergaan voordat ze ontkiemen.

Stap 2: Droog de zaden

Plaats de verzamelde zaadkoppen van elk type afzonderlijk tussen vellen krantenpapier. Bewaar ze een paar dagen op een schaduwrijke plek om verder te drogen.

Stap 3: Scheid de zaden

Het scheiden van de zaden wordt dorsen genoemd. Sommige zaden kunnen vanzelf uit de peulen komen of als je ze in een papieren zak schudt. Voorbeelden van scheidingsmethoden zijn onder meer:

Goudsbloemhoofden en zaden
Goudsbloemhoofden en zaden
  • Granen worden gedorst door te kloppen of te stampen.
  • Voor goudsbloemen en zinnia's moet je de zaadkop handmatig openen om de zaden te pakken. Je kunt de zaden vinden tussen het andere dunne materiaal dat kaf wordt genoemd, omdat de zaden meestal donkerder of voller zijn dan de rest.
  • Voor kleine zaden van amarant en celosia kan het nodig zijn om tussen de handen te wrijven of ze met een deegroller te pletten om de zaden te scheiden.

Stap 4: Maak de zaden schoon

Er zal veel anders in de zaadkoppen zitten dan zaden. Als je de zaden direct na het oogsten zaait, is schoonmaken niet nodig, maar zaden die niet worden schoongemaakt, kunnen tijdens opslag sneller bederven. Sommige zaden zijn groot genoeg om met de hand geplukt te worden, maar voor andere moet je ze wellicht wannen of een zeef gebruiken met gaten die precies de juiste maat hebben voor de zaden.

Hoe te wannen

Je kunt een handventilator gebruiken voor het wannen van kleine zaden en een föhn op de 'koele' stand voor zwaardere zaden.

  1. Doe de zaadjes in een kom en giet ze in een continue stroom op een krant, terwijl je de stroom zachtjes uitwaaiert.
  2. Het kaf zal verder van de zaden vallen omdat ze lichter zijn.

Voor kleine hoeveelheden kun je gewoon in de zaden blazen terwijl je ze uitgiet. Voor grotere hoeveelheden is mogelijk het gebruik van ventilatoren nodig.

Stap 5: Bewaar je zaden

Als de zaden volledig droog en vrij van vuil zijn, kun je ze bewaren in geëtiketteerde glazen flessen met strakke doppen. Op het etiket moeten de naam van de plant en de datum van verzameling worden vermeld. Zaden hebben een beperkte levensvatbaarheid, omdat hun kansen om te ontkiemen afnemen naarmate ze ouder worden. Je kunt ook details toevoegen, zoals kleur, maat en andere kenmerken.

zaden in een glazen pot
zaden in een glazen pot

Natte zaden oogsten

Sommige zaden zijn nat omdat ze in vlezige vruchten zitten. Kersen, pruimen, avocado, mango en amandel bevatten slechts één zaadje, terwijl andere, zoals appels, peren en sinaasappels, er nog een paar hebben. Sommigen, zoals granaatappels, kiwi's, passievruchten en tomaten, zitten zo vol met zaden dat ze worden opgegeten. Hoewel tomaten vaak als groenten worden beschouwd, zijn het eigenlijk vruchten, net als paprika's, aubergines, bittermeloenen en komkommers.

Als je fruit of groenten hebt die zaden bevatten en die je wilt oogsten, moet je ze aan de plant/boom laten zitten totdat ze rijp zijn.

Stap 1: Verzamel de vruchten

Zaden voor plantdoeleinden moeten worden geoogst uit fruit/groenten die aan de plant zijn gerijpt. De zaden in vruchten die niet volledig rijp zijn, kunnen onrijp zijn. Gevallen fruit, zelfs licht rottend, is het lekkerst. Verzamel de verschillende soorten afzonderlijk.

Stap 2: Scheid de zaden van de pulp

  • Het is relatief eenvoudig om de zaden van een appel of een rijpende paprika te scheiden. Snijd ze voorzichtig open en doe de zaden in een kom.
  • Voor vlezige tomaten, tomatillos, kiwi's en passievruchten moet je het zaadhoudende vruchtvlees met een grapefruitlepel in een kom met water schrapen.
  • Komkommers, meloenen, pompoenen en papaja's hebben een centraal gebied waar de zaden geconcentreerd zijn. Doe dat in een kom.
Meloenzaden verwijderen
Meloenzaden verwijderen
  • Perziken, pruimen en kersen kunnen je vruchten geven die trouw zijn aan hun ouderplanten. Laat de vlezige vrucht nog even verder rotten voordat je de pitten uitgraaft. Je moet ze breken met een hamer om het amandelachtige zaad erin te krijgen en in de koelkast te bewaren.
  • Jeneverbessenzaden moeten eerst van al het bessenweefsel worden ontdaan. Zodra de zaden zijn verkregen, moeten ze worden ingekerfd (gekerfd of geschuurd) en vervolgens een periode van drie tot vier maanden van warme stratificatie ondergaan en nog eens drie tot vier maanden koude stratificatie om ze te laten ontkiemen.

Stap 3: Komkommer- en tomatenzaden fermenteren

Niet alle zaden vereisen deze stap. Door bepaalde soorten, zoals die uit de tomaten- en komkommerfamilies van planten, door een fermentatieproces te laten gaan, zullen ze sneller ontkiemen en hun kiemkracht verhogen. Het fermenteren gebeurt vóór het schoonmaken van de zaden die dit proces nodig hebben.

Snijd de vruchten open en knijp het zaadhoudende, sappige deel in een glazen fles. Voeg dezelfde hoeveelheid water toe en roer goed. Leg de tomatenzaadjes twee tot vier dagen op een warme plaats. Als je dit proces volgt voor de komkommerfamilie van planten (pompoenen, meloenen, kalebassen), geef ze dan ongeveer één tot twee dagen fermentatie.

Controleer of er belletjes in het sap zitten en of er schuim bovenop zit. Als je deze tekenen van gisting ziet, voeg dan meer water toe en schud goed nadat je de fles hebt gesloten. Giet het vloeibare deel eruit en herhaal het proces totdat de zaden schoon zijn en het water helder is.

Stap 4: Zaden reinigen

Aan veel natte zaden zit veel vruchtvlees.

  1. Laat ze een tijdje in een kom met water staan en klop de slush vervolgens op met een garde om deze van de zaden te scheiden.
  2. Schep het grootste deel van het afval eruit en giet er zoveel mogelijk water uit.
  3. Herhaal het proces totdat er alleen nog maar zaadjes in de kom zitten.
  4. Was ze grondig totdat ze vrij zijn van al het slijm.
reinigingsproces van meloenzaden
reinigingsproces van meloenzaden

Sommige zaden die drijven moeten ook worden weggegooid; zij zijn de lege. Als algemene regel geldt dat goede zaden zinken en slechte drijven. Uitzonderingen zijn zaden zoals die van lotus, die van nature afhankelijk zijn van waterstromingen om ze te verspreiden. De gereinigde zaden moeten in een fijne zeef worden uitgelekt totdat het maximale vocht is verwijderd.

Stap 5: Droog de zaden

Verspreid de zaden in een enkele laag op een glasplaat of op keramische platen. Droog ze in de schaduw en schraap ze op papier. Droge zaden moeten niet alleen droog aanvoelen, maar moeten ook een droog ratelend geluid maken.

Stap 6: Bewaar de zaden

Bewaar de droge zaden in goed gesloten en geëtiketteerde glazen flessen. Zorg ervoor dat je de datum van verzameling en andere details toevoegt, zodat je de zaden later kunt identificeren.

Zaadopslag en levensvatbaarheid

Vocht kan de zaden bederven. Bewaar uw zaadverzameling altijd op een koele en droge plaats. De meeste zaden blijven levensvatbaar tot het volgende groeiseizoen. Hun kiemsnelheid zal daarna gestaag afnemen. Maar sommige zaden, zoals bonen en granen, blijven twee tot drie jaar of langer houdbaar als ze goed worden bewaard.

Veel plezier

Het verzamelen van zaden is gewoon leuk en zo de moeite waard als je daadwerkelijk de vrucht van je werk ziet. Wees niet ontmoedigd als niet al je zaden produceren, zorg er wel voor dat je er genoeg verzamelt om je kansen te verbeteren.

Aanbevolen: