Antieke houten vlakken identificeren: gidsen & Handleidingen

Inhoudsopgave:

Antieke houten vlakken identificeren: gidsen & Handleidingen
Antieke houten vlakken identificeren: gidsen & Handleidingen
Anonim
Antieke houtbewerkingsschaafjes
Antieke houtbewerkingsschaafjes

Hoewel het identificeren van antieke houten schaven vaak moeilijk is voor een beginnende verzamelaar, zijn er ook momenten waarop een bepaald stuk zelfs een doorgewinterde verzamelaar van antiek gereedschap enige moeite kan bezorgen. Dankzij hun vrij universele basisontwerp zijn antieke houten schaven en hun unieke stijlen en fabrikanten niet altijd onmiddellijk herkenbaar voor nieuwkomers in de gereedschapshandel. Als u echter een paar handleidingen bij de hand heeft en een vluchtige kennis van de historische timmerwerkmarkt heeft, kunt u in een mum van tijd een specifiek model onderscheiden.

Antieke houten vliegtuigverzamelaars

Van al het antieke handgereedschap dat wordt gemaakt, is de houten schaaf een van de meest gewilde onder gereedschapverzamelaars. Fans van houtbewerking snuffelen rond in antiekwinkels en online veilingwebsites, doorzoeken het gereedschap in kringloopwinkels en snuffelen door dozen met oud gereedschap op garageverkopen en rommelmarkten in de hoop een verborgen schat te vinden die een perfecte aanvulling zou zijn op hun groeiende gereedschapscollectie.

Voor veel van deze verzamelaars is het een opwindend vooruitzicht om tijdens een van hun speurtochten een antiek houten vliegtuig tegen te komen. De opwinding kan toenemen als ze zich afvragen of het gereedschap een zeldzaam Stanley-houtbewerkingsgereedschap is, zoals een Stanley No.11 bull nose houten schaaf, een waardevolle Zenith Marshall Wells No.2 gladde schaaf, of een No.50G houten schaaf gemaakt door Thomas Norris. & zonen. Natuurlijk moeten deze verzamelaars voorzichtig zijn met de stukken die ze aan hun collecties toevoegen, aangezien er veel factoren zijn die de zeldzaamheid en waarde van een antiek stuk gereedschap kunnen beïnvloeden.

Dankzij het feit dat de houten schaaf de afgelopen honderd jaar zo'n essentieel instrument is geweest in allerlei bouwpraktijken, bestaan er een groot aantal antieke houten vlakken, die vaak verwarring kunnen veroorzaken over hun identificatie. Helaas zijn de meer gebruikelijke middelen die taxateurs gebruiken om antiek gereedschap te identificeren, zoals makerstekens, bedrijfsnamen of andere identificerende kenmerken, in de loop van de tijd en het gebruik versleten, waardoor deze identificatie een hele klus is geworden.

Antieke fabrikanten van houtbewerkingsvliegtuigen

Stanley No7C-verbindingsvliegtuig
Stanley No7C-verbindingsvliegtuig

Antieke houten schaven kenden productiejaren met hoge opbrengsten tussen het midden en het einde van de 19e eeuw, waarbij enkele opmerkelijke fabrikanten de controle over de markt overnamen met hun superieure ontwerpen. Hierdoor kunnen houten vliegtuigen van specifieke fabrikanten tegen hogere prijzen worden gewaardeerd dan mindere kwaliteit of handgemaakte antieke vliegtuigen.

Stanley-vliegtuigen

Stanley-vliegtuigen worden door velen beschouwd als het beste type antieke houten schaaf dat verkrijgbaar is. Beginnend in 1843 en later door verschillende fusies en overnames, groeide Stanley uit tot een hoogstandje van de hardware-industrie, en groeide alleen maar in populariteit dankzij de aankoop van zeven ontwerppatenten van Leonard Bailey halverwege de eeuw (wiens vliegtuigen voorzien zijn van een stempelmerk het lezen van Bailey's Patent). Dat gezegd hebbende, er zijn ongeveer dertien verschillende soorten antieke Stanley-houten schaven die je kunt vinden in collecties over de hele wereld (gemakkelijk herkenbaar aan de gepatenteerde cijfers die in het metaal zijn gedrukt), die allemaal variëren in grootte en prijs..

Belknap-vliegtuigen

De Belknap Hardware and Manufacturing Company begon in 1840 en groeide uit tot een van de belangrijkste concurrenten van Sears en Roebuck. Blue Grass was een van de meest herkenbare merken van Belknap, en veel van hun houtbewerkingsgereedschappen hadden deze naam. Hoewel deze houten vliegtuigen op dezelfde manier zijn ontworpen als de vliegtuigen van Stanely, gaven veel mensen de voorkeur aan de hamers en bijlen van Blue Grass boven hun traditionele houtbewerkingsgereedschap, dus je zult minder van deze items op een veiling voor aanzienlijke bedragen tegenkomen.

Union-vliegtuigen

Een andere tijdgenoot van Stanley en Belknap was de Union Manufacturing Company, een gereedschapsproductiebedrijf dat werd opgericht in 1866. Ondanks dat ze hun debuut maakten in de jaren 1860, stamt het eerste gedocumenteerde bewijs dat ze houtbewerkingsvliegtuigen produceerden uit de jaren 1880. en de eerste vliegtuigen met de merktekens van Union dateren uit 1898-1899. Deze vroege tools zeggen niet echt de naam van de Unie; Dankzij een overname die hen de middelen gaf om de houtbewerkingsindustrie te betreden, weerspiegelen ze eerder de ontwerpen uit Birmingham en dragen ze de naam 'B-vlak'. Latere vlakken weerspiegelen echter het gebogen gelijknamige logo van het bedrijf.

Bronnen voor het identificeren van antieke houten vliegtuigen

houtbewerkingsgereedschap met houten vlak
houtbewerkingsgereedschap met houten vlak

Er bestaan uitstekende bronnen, zowel online als persoonlijk, om u te helpen bij het verkrijgen van een antieke vliegtuigidentificatie die u ondergaat.

Prijsgidsen en identificatiehandleidingen

Een van de handigste soorten boeken voor de identificatie van antieke vliegtuigen is een goede prijsgids voor antiek gereedschap. Prijsgidsen bevatten over het algemeen uitstekende beschrijvingen, afbeeldingen of tekeningen van de verschillende houten vliegtuigen en de huidige verkoopprijzen van de vliegtuigen. Interessant is dat er prijsgidsen zijn die speciaal voor houten vliegtuigen zijn geschreven; Andere prijsgidsen voor antieke gereedschappen bevatten echter algemene secties over houtbewerkingsgereedschappen of een specifieke sectie over houten vlakken, wat betekent dat u niet altijd het geld hoeft uit te geven voor een moeilijk te vinden gids als u een vrij algemene gids heeft. vliegtuig in jouw bezit.

Toolprijsgidsen van de afgelopen jaren mogen niet over het hoofd worden gezien, omdat ze nog steeds waardevolle bronnen kunnen zijn om u te helpen bij de identificatie van houten vlakken. Deze prijsgidsen zijn vaak te vinden op garageverkopen of online veilingen tegen redelijkere prijzen dan de huidige collecties kunnen zijn. Hoewel de vermelde verkoopprijzen niet langer actueel zijn, blijft de rest van de informatie over het algemeen hetzelfde.

Handleidingen voor gereedschapsidentificatie bevatten niet de huidige winkelwaarde van artikelen, maar bieden wel uitstekende informatie over specifieke gereedschappen, waaronder houten schaven. In deze boeken zijn vaak ook afbeeldingen, schetsen en onderdeeltekeningen opgenomen. Velen bevatten ook patentjaargrafieken en informatie over gereedschapsfabrikanten die super nuttig kunnen zijn voor iemand die niet precies weet waar hij moet beginnen met vliegtuigidentificatie.

Hieronder volgen verschillende prijsgidsen en identificatiehandleidingen die u kunt gebruiken:

  • De combinatievliegtuigen van Stanley Rule en Level Company door Kenneth D. Roberts
  • Een gids voor de makers van Amerikaanse houten vliegtuigen door Martyl Pollack, Edward A. Fagen en Emil Pollack
  • Een veldgids voor de makers van Amerikaanse houten vliegtuigen door Thomas L. Elliott
  • Antieke en verzamelbare Stanley Tools Gids voor identiteit en waarde door John W alter

Online identificatiebronnen

Je kunt een verbijsterende hoeveelheid informatie vinden met betrekking tot toolbeheer, identificatie en geschiedenis in de diepten van je favoriete zoekmachine. Dus als u op zoek bent naar meer informatie over allerlei facetten van antieke houten schaven, ga dan naar deze verschillende websites.

  • Super Tool - Hoewel deze bron momenteel in aanbouw is, bevat deze een uitgebreide hoeveelheid informatie over alle soorten antieke houtbewerkingsvliegtuigen. Deze website is zo georganiseerd dat zelfs de nieuwste student timmerman het kan volgen en is dé plek voor het vinden van informatie over specifieke vlakken op basis van hun individuele ontwerp (zoals breedte, gewicht en productiejaren).
  • Antique Mystique - Antique Mystique is een geweldige plek om naartoe te gaan als u zowel antiek als vintage houtbewerkingsgereedschap aan uw gereedschapskist wilt toevoegen voor een redelijke prijs. Hun inventaris is een beetje een mengelmoes van fabrikanten en soorten houtbewerkingsgereedschappen, wat betekent dat je relatief vaak terug moet komen om te zien of ze iets hebben toegevoegd waar je naar op zoek was aan hun collectie.
  • Union Hill Antique Tools - Union Hill Antique Tools is vergelijkbaar met Antique Mystique omdat het ook antiek houtbewerkingsgereedschap te koop aanbiedt. Helaas hebben ze niet de grootste voorraad, dus ze zijn misschien niet de beste bron als je op zoek bent naar variatie.
  • Falcon-Wood - Falcon-Wood heeft een geweldige collectie Stanley-gereedschappen te koop, waarvan vele antieke en vintage timmervliegtuigen in goede staat en tegen redelijke prijzen.
  • Antique Buyer - Antique Buyer, een overblijfsel uit de internettijd van weleer, koopt en verkoopt antieke houten vliegtuigen aan mensen zoals jij. Terwijl hun hoofdsite hun eerdere verkopen host, moet je naar hun zusterwebsite, Antiques of a Mechanical Nature, gaan om erachter te komen wat ze momenteel te koop hebben.
  • Museum of Woodworking Tools - Het Museum of Woodworking Tools is een interessante digitale verzameling permanente tentoonstellingen in het fysieke museum dat voor het eerst werd gelanceerd in 1998 en waarin verschillende onderwerpen met betrekking tot de mondiale houtbewerking worden onderzocht. Enkele van hun tentoonstellingen omvatten een verzameling Stanley-combinatievliegtuigen en de 'Planes of Cesar Cehlor'.
  • De Mid West Tool Collectors Association - Als je geïnteresseerd bent om betrokken te raken bij een lokale houtbewerkingsgemeenschap, dan is de Mid West Tool Collectors Association een groep waarbij je zou moeten overwegen om lid te worden. Met nieuwsbrieven, bijeenkomsten en honderden mensen met unieke ervaring en kennis op het gebied van houtbewerking, kan deze verzamelaarsvereniging u helpen uw persoonlijke plezier om te zetten in een gemeenschappelijke activiteit.

Extra plaatsen voor identificatie van antieke houten vliegtuigen

Als je een antieke houten schaaf hebt en hulp nodig hebt bij de identificatie ervan, zijn er verschillende andere opties voor je beschikbaar.

  • De meeste eigenaren van antiekwinkels zullen hulp bieden als antiek gereedschap een van hun specialiteiten is.
  • Veel gemeenschappen organiseren antieke taxatie-evenementen waarbij identificatie en taxaties gratis of tegen een kleine vergoeding worden verstrekt.
  • Kijk eens naar Antiques Roadshow of soortgelijke antiekorganisaties om te zien of er taxatiediensten bij u in de buurt zijn.

Til uw houtbewerking naar het volgende niveau

Verander je kringloopwinkel in een schattenjacht door de grenzen van je verzamelaar te testen en een antieke houten schaaf of ander houtbewerkingsgereedschap te identificeren. Zelfs als je bij je eerste poging niet de exacte fabrikant, het ontwerp of de exacte datum weet, zul je nog steeds veel plezier beleven aan het speurwerk thuis.

Aanbevolen: