Zeldzame Swatch-horloges en wat ze waard zijn

Inhoudsopgave:

Zeldzame Swatch-horloges en wat ze waard zijn
Zeldzame Swatch-horloges en wat ze waard zijn
Anonim
2016 Team USA Swatch-horloge
2016 Team USA Swatch-horloge

De zoektocht naar zeldzame Swatch-horloges heeft de planeet de afgelopen jaren stormenderhand veroverd dankzij hun opvallende kleuren en funky ontwerpen. Als zelfs de merknaam aanstekelijke gevoelens van plezier en frivoliteit opwekt, wil iedereen al snel meedoen.

De weg naar verzamelbare popcultuur

In een tijd waarin ooit glorieuze Zwitserse horologiebedrijven met de dreiging van vernietiging te maken kregen, ontstond het merk Swatch om de industrie in zijn eentje weer tot leven te wekken. Gewapend met een eenvoudig idee om brutale speelsheid en goedkope materialen te combineren met een duurzame constructie en precisieuurwerken, drukte Swatch begin jaren tachtig zijn eerste stempel op de uurwerkwereld met zijn gelijknamige product. Onder leiding van Ernst Thomke (van ETA SA Manufacture Horlogère Suisse), die een uitstekend team van ingenieurs samenbracht onder leiding van Elmar Mock en Jacques Müller, begon Swatch aan de taak om het Zwitserse horlogevakmanschap opnieuw te definiëren.

Geurige horloges, januari 1985
Geurige horloges, januari 1985

Progressieve concepten

Swatch besefte dat het creëren van een uurwerk van goede kwaliteit de Zwitserse uurwerken niet nieuw leven in zou blazen en ontwierp een nauwkeurig vervaardigd plastic horloge met een dubbele kastbodem die ook als hoofdplaat voor het uurwerk diende. De resultaten van dergelijk innovatief denken leverden een reeks gedurfde en kleurrijke stukken op die eruitzagen als louter nieuwigheidshorloges, maar die zowel de tijd als de profs bijhielden. Swatch legde de nadruk op chique plezier en lanceerde hun collectie in 1983 met een prijsstructuur die bijna iedereen zich kon veroorloven, en het enorme aantal unieke ontwerpen dat door de jaren heen werd vervaardigd, gaf aan dat een toekomstig verzamelobject was geboren.

Het bereiken van een cult-verzamelstatus

De populariteit van Swatch-horloges bereikte halverwege de jaren tachtig een hoogtepunt. Een van de trends die verband houden met Swatches is het dragen van meer dan één model, het gebruik ervan als paardenstaarthouders en het bevestigen ervan aan kleding. Dit tijdperk van merkwelvaart markeerde ook de introductie van designpartnerschappen met kunstenaars als Keith Haring, een stap die een meergelaagde culturele ervaring aan het traditionele uurwerk toevoegde.

Zeldzame Swatch-horloges identificeren

Net als andere bedrijven is het aanhoudende succes van Swatch afhankelijk van de gestage introductie van nieuwe en innovatieve producten, waardoor elke Swatch die vóór het midden van de jaren negentig is vervaardigd, enigszins zeldzaam is. Stalen met beperkte oplage of thema's zijn zelfs nog moeilijker te vinden en op te halen voor aanzienlijke prijzen op een veiling.

Swatch Access quartz polshorloge met analoog display
Swatch Access quartz polshorloge met analoog display

Early Swatch-families

Gelukkig maakt de vroege populariteit van Swatch het vinden van documentatie om de herkomst te verifiëren een eenvoudig proces, vooral als u eenmaal hebt vastgesteld tot welke familie-eenheid uw Swatch behoort. Dit zijn enkele van de meest populaire Swatch-modellen uit de jaren 80 en 90:

  • Swatch Originals: Zoals de term al doet vermoeden, kwamen de originelen op de eerste plaats en bevatten ze allemaal plastic hoesjes in verschillende vormen, maten en ontwerpen. De vroegste originelen hadden een minimum aan kleur in plaats van de losbandige schaduwsymfonie die in sommige van de latere modellen aanwezig was. Originelen zijn grotendeels vrij zeldzame Swatch-horloges die goed verkopen op veilingen. Interessant genoeg zijn deze originele Swatch-horloges nogal moeilijk te verkrijgen, dus degenen die in goede staat zijn en nog steeds nauwkeurige, werkende mechanismen hebben, kunnen op een veiling een paar honderd dollar waard zijn. Dit vroege Swatch-horloge wordt bijvoorbeeld voor $ 580 op eBay aangeboden.
  • Swatch Irony: Door de groei ontstaat er behoefte aan diversificatie, waar Swatch direct op inspeelde door horloges met metalen kasten te introduceren. De eerste Ironies verschenen in 1989, met funky stijlen zoals doorzichtige wijzerplaten en ongebruikelijke nummeropstellingen, maar ze bereikten nooit het niveau van populariteit dat bij de originelen past. Deze Swatches liggen niet ver van de dure items van het merk en kunnen gemiddeld tussen de $ 20 en $ 50 worden verkocht. Deze Pistachio Irony Swatch uit 1996, met zijn unieke kleur, werd feitelijk aan de hogere kant van het spectrum verkocht voor $ 50.
  • Swatch Skin: De Skin-familie, genoemd vanwege hun ultradunne constructie, verscheen voor het eerst in 1997. Later ontwikkelde Swatch een subfamilie van Skins met functionele chronograafmogelijkheden. Deze horloges zijn echter niet zo zeldzaam als eerdere Swatch-uurwerken. Net als Swatch Irony zijn Swatch Skins niet bijzonder waardevol. In feite kunt u ze vanwege hun tijdbesparende vermogen bijna beter onder uw hoede houden dan te proberen ze op de markt te verkopen. Sommige vintage Swatch-skins kunnen momenteel bijvoorbeeld online voor ongeveer €10-€20 worden verkocht.

Stalen in beperkte oplage

Behalve horloges uit de familie van originelen, zijn limited edition-modellen meestal de meest zeldzame en waardevolle stalen. Dit zijn enkele iconische voorbeelden van modellen in beperkte oplage en speciale releases uit de Swatches-catalogus:

  • Jelly Fish Chronometer: Swatch produceerde in 1990 slechts 2.000 genummerde Jelly Fish-horloges, waardoor dit een van de zeldzaamste vroege Swatches is. Dit horloge heeft een volledig doorschijnende band en kast waardoor dragers de precisiecomponenten in werking kunnen zien. Ondanks de beperkte productieaantallen is dit horloge niet veel geld waard, afhankelijk van de staat rond de $ 50- $ 100. Deze editie uit april 1990 werd bijvoorbeeld voor $ 79 verkocht aan een online koper.
  • Cigar Box Putti Pop Swatch: Dit horloge is in 1992 ontworpen door Vivienne Westwood voor de herfst-/wintercollectie en heeft baby-engeltjes op de wijzerplaat en band, omringd door een op Rococo geïnspireerd zwevend landschap. De productie van slechts 9.999 genummerde exemplaren, uitgebracht in grillige sigarendoosjes, verzekert de status van een zeldzame Swatch, en is over het algemeen ongeveer $100-$150 waard.
  • Tresor Magique: De mooie, stevige kast en platina kroon maken dit horloge tot een aantrekkelijk pronkstuk. De beperkte oplage van slechts 12.999 genummerde exemplaren in 1993 maakt het tot een droom voor verzamelaars. Dankzij de platina kast en de beperkte productie zijn deze horloges veruit de meest waardevolle van deze limited edition Swatches en worden ze meestal voor een paar duizend dollar verkocht. Deze ene eBay-verkoper heeft bijvoorbeeld een Tresor Magique-horloge, met de originele kast, te koop voor $ 2.575.

Swatch Me Wear That Watch

Terwijl sommige mensen houden van zeldzame Swatch-horloges vanwege hun verzamelbaarheid, geloven anderen dat hun echte waarde ligt in hun onmiskenbaar originele ontwerpen. Zowel voor budgetfashionista's die op zoek zijn naar goedkope, chique horloges als voor amateurverzamelaars, geven Swatch-horloges een waardering die zowel jij als de tijd niet snel zullen vergeten.

Aanbevolen: