Vroege symptomen van zwangerschap tijdens uw eerste trimester

Inhoudsopgave:

Vroege symptomen van zwangerschap tijdens uw eerste trimester
Vroege symptomen van zwangerschap tijdens uw eerste trimester
Anonim

In het begin van de zwangerschap kun je last krijgen van vermoeidheid, stemmingswisselingen en andere symptomen.

vermoeide vrouw slapen op de bank
vermoeide vrouw slapen op de bank

Het eerste teken van zwangerschap is meestal een gemiste menstruatie, maar sommige mensen kunnen de symptomen al opmerken voordat hun menstruatie zou moeten beginnen. De symptomen variëren van vermoeidheid tot stemmingswisselingen en gevoelige borsten tot ochtendmisselijkheid.

Als je menstruatie te laat is, kun je het beste weten of je zwanger bent door een zwangerschapstest te doen. Als uw resultaten positief zijn, kan uw arts tijdens uw eerste prenatale bezoek uw zwangerschap via echografie bevestigen.

Veelvoorkomende tekenen en symptomen van vroege zwangerschap

Symptomen van een vroege zwangerschap zijn voor iedereen en voor elke zwangerschap anders. Sommige mensen ervaren bijna elk symptoom, en anderen komen de eerste maanden door met slechts enkele (of helemaal geen) symptomen. Als u weet dat u zwanger bent en geen zwangerschapssymptomen heeft opgemerkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is volkomen normaal om zwanger te zijn zonder symptomen te ervaren in het eerste trimester.

Als je er onlangs achter bent gekomen dat je zwanger bent of je je afvraagt of dat zo is, zijn dit enkele van de meest voorkomende klachten en symptomen van een vroege zwangerschap.

Vermoeidheid

In het eerste trimester voelt u zich misschien meer uitgeput dan normaal. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap treden er aanzienlijke hormonale veranderingen op, die een rol spelen in hoe moe u zich voelt. Het bloedvolume van uw lichaam neemt ook toe tijdens de zwangerschap, waardoor uw hart harder en sneller gaat pompen om bloed naar uw opgroeiende baby en de zich ontwikkelende placenta te sturen. Het goede nieuws is dat je energie tijdens het tweede trimester zou moeten verbeteren.

Ochtendmisselijkheid

Misselijkheid is een veel voorkomend teken van een vroege zwangerschap. Sommige mensen ervaren braken samen met misselijkheid. Dit wordt vaak 'ochtendmisselijkheid' genoemd, maar dat is een verkeerde benaming, aangezien deze symptomen op elk moment van de dag kunnen optreden. Misselijkheid kan onaangenaam en ongemakkelijk zijn, maar volgens de Mayo Clinic kan het juist een goed teken zijn.

Een stijging van het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) speelt vermoedelijk een rol bij de misselijkheid en braken die veel mensen ervaren. De meeste mensen zullen tegen het einde van het eerste trimester verlichting krijgen van ochtendmisselijkheid, maar sommigen zullen gedurende de hele zwangerschap last hebben van misselijkheid.

Gevoelige of gezwollen borsten

Pijnlijke borsten zijn meestal een van de eerste tekenen van zwangerschap. Naast dat u zich gevoeliger voelt dan normaal, kunt u een tintelend gevoel in uw borsten opmerken, en kunnen ze zwaarder aanvoelen. Een stijging van hormonen, met name oestrogeen en progesteron, veroorzaakt gevoelige borsten. Volgens de Cleveland Clinic stimuleren deze hormonen de groei van melkkanalen om je borsten te helpen zich voor te bereiden op borstvoeding.

Implantatiebloeding

Als u rond de tijd dat uw menstruatie zou moeten beginnen, bruinachtige of roze gekleurde vaginale afscheiding opmerkt, kan dit een teken zijn van een implantatiebloeding. Een implantatiebloeding treedt op wanneer een bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies hecht. Dit gebeurt meestal ongeveer 10-14 dagen na de bevruchting.

Niet iedereen ervaart een implantatiebloeding, en degenen die dat wel doen, kunnen dit aanzien voor hun menstruatie. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen. Een implantatiebloeding duurt meestal maar 1 tot 2 dagen en is veel lichter dan een normale menstruatie.

Verhoogde basale lichaamstemperatuur

Als u probeert zwanger te worden, kunt u uw basale lichaamstemperatuur (BBT) bijhouden om uw meest vruchtbare dagen rond het tijdstip van de ovulatie te helpen voorspellen. Uw BBT is een meting van uw laagste lichaamstemperatuur in rust. Een aanhoudende stijging van uw BBT – meestal gedurende 18 of meer dagen – kan een teken zijn van zwangerschap.

Cervicale slijmveranderingen

Gedurende uw menstruatiecyclus kunt u schommelingen in uw baarmoederhalsslijm opmerken. Een stijging van het hormoon oestrogeen stimuleert de aanmaak van baarmoederhalsslijm. Rond de tijd van de ovulatie produceert uw lichaam meer baarmoederhalsslijm dat rekbaar, glad en helder is. Na de eisprong wordt het baarmoederhalsslijm eerst dikker en droogt het vervolgens op. In het begin van de zwangerschap kan het baarmoederhalsslijm aanvoelen en er zo uitzien als tijdens de ovulatie.

Bekkenkrampen of pijn

In de eerste dagen van de zwangerschap ervaren veel mensen milde krampen of pijn. De pijn kan lijken op menstruatiekrampen. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn die plotseling opkomt, een constante doffe pijn, of een combinatie daarvan. Volgens het Merck-handboek is bekkenpijn tijdens de vroege zwangerschap normaal en treedt deze meestal op als uw botten en ligamenten verschuiven en strekken om plaats te bieden aan uw groeiende baarmoeder.

Gelukkig duurt de pijn zelden lang, maar sommige mensen kunnen aanhoudende pijn in de ligamenten ervaren terwijl de baarmoeder zich blijft uitrekken en meegroeien met je baby. Als uw bekkenpijn hevig is en u verhindert uw normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Gevoeligheid voor bepaalde geuren en voedingsmiddelen

In de begindagen van de zwangerschap merk je misschien dat bepaalde geuren – zelfs de geuren waar je ooit van genoot – nu ondraaglijk zijn. Een verhoogd reukvermogen is een ander veel voorkomend zwangerschapssymptoom in het eerste trimester. De geur van bepaalde voedingsmiddelen, en zelfs van de voedingsmiddelen zelf, kan ervoor zorgen dat u zich misselijk voelt, kokhalst, of u zelfs naar de badkamer laat rennen met een nieuwe aanval van 'ochtendmisselijkheid'.

In één onderzoek meldde ongeveer 75% van de zwangere mensen een afkeer van bepaalde geuren tijdens het eerste trimester. Koffie, vlees, gefrituurd voedsel, lichaamsgeur en sigarettenrook waren de meest voorkomende geuraversies, gevolgd door bossen, parfums, fruit en zelfs bloemen. Onderzoekers weten niet precies waarom zwangere mensen dingen sterker ruiken dan anderen, maar hormonale schommelingen kunnen een rol spelen.

Verlangen naar voedsel

Verlangen naar bepaald voedsel is een bekend zwangerschapssymptoom. Hoewel onbedwingbare trek vaker voorkomt in het tweede en derde trimester, kun je al vanaf de vijfde week van de zwangerschap naar een bepaald voedsel of voedsel verlangen.

De meest voorkomende trek in voedsel tijdens de zwangerschap zijn snoep, koolhydraten, dierlijke eiwitten en fruit. Fastfood, augurken, ijs, zuivel en chocolade zijn ook veel voorkomende verlangens tijdens de zwangerschap. Wat precies de oorzaak is van het verlangen naar een zwangerschap is niet vastgesteld, maar veranderende voedingsbehoeften en hormonale veranderingen kunnen een rol spelen.

Vaak plassen

Frequent urineren, de noodzaak om vaker te plassen dan normaal, lijkt een universele zwangerschapservaring te zijn. Naarmate uw baby groter wordt in het tweede en derde trimester, kunt u meer tijd in de badkamer doorbrengen omdat het extra gewicht van uw baby en de baarmoeder druk op uw blaas uitoefent. Maar wat veroorzaakt frequent urineren in het eerste trimester? Kort na de implantatie produceert uw lichaam meer bloed en vocht, en neemt de bloedtoevoer naar het bekkengebied toe, waardoor u vaak moet plassen. Je nieren werken ook extra hard om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, wat betekent dat je vaker moet plassen.

Stemmingswisselingen

Het gevoel alsof je in een emotionele achtbaan zit, is een veel voorkomend symptoom van een vroege zwangerschap. Uw humeur kan snel omslaan van opgetogen naar boos, en u kunt zonder duidelijke reden huilen. Een combinatie van hormonale veranderingen en de emotionele ervaringen en stress die gepaard gaan met zwangerschap kan stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap veroorzaken.

Voor een evenwichtiger humeur moet je voldoende rust nemen, gezond eten en regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Als u meer hulp nodig heeft, neem dan contact op met een vertrouwde vriend, familielid, zorgverlener of overweeg om lid te worden van een online zwangerschapsondersteuningsgroep. Als u weet dat u steun krijgt, kunt u zich minder alleen voelen tijdens uw zwangerschap.

Bekkendruk en zwaarte

Een gevoel van zwaarte of druk in het bekkengebied kan een teken zijn van een vroege zwangerschap. Uw baarmoeder kan al een week na de bevruchting zwaar aanvoelen. Naarmate de zwangerschap zich ontwikkelt, groeit niet alleen de baarmoeder, maar neemt ook de bloedstroom naar de baarmoeder toe.

Tijdens de zwangerschap produceren de eierstokken en de placenta een hormoon dat relaxine wordt genoemd. Relaxin maakt de spieren, gewrichten en ligamenten van het lichaam los om het lichaam te helpen zich voor te bereiden op de bevalling. Verhoogde niveaus van relaxine kunnen leiden tot obstipatie, wat ook vaak voorkomt in het begin van de zwangerschap en kan leiden tot druk in het bekken en een opgeblazen gevoel.

Latere symptomen in het eerste trimester

In de latere weken van het eerste trimester kunt u andere symptomen opmerken:

  • Opgeblazen gevoel
  • Verdonkerde plekken op de huid in het gezicht (melasma)
  • Vettere huid
  • Hoofdpijn
  • Indigestie en brandend maagzuur
  • Dikker, glanzender haar
  • Gewichtstoename

Sommige van deze symptomen kunnen verdwijnen als u het tweede trimester ingaat, terwijl andere kunnen blijven bestaan totdat uw baby is geboren.

Let op uw tekenen en symptomen

Als je zwanger bent, ondergaat je lichaam aanzienlijke hormonale en fysiologische veranderingen. Sommige zwangerschapssymptomen kunnen vrijwel onmiddellijk na de implantatie beginnen, terwijl andere zich ontwikkelen naarmate uw zwangerschap vordert. De eerste tekenen en symptomen variëren van persoon tot persoon, dus probeer uw eigen ervaringen niet met die van anderen te vergelijken. Het belangrijkste is dat u zich bewust bent van wat er met uw lichaam aan de hand is en dat u met uw zorgverlener praat over eventuele zorgen die u heeft.

Aanbevolen: