7 Oorzaken van bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap

Inhoudsopgave:

7 Oorzaken van bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap
7 Oorzaken van bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap
Anonim
Patiënt in de vroege zwangerschap die de dokterspraktijk bezoekt en over de symptomen vertelt
Patiënt in de vroege zwangerschap die de dokterspraktijk bezoekt en over de symptomen vertelt

Je lichaam ondergaat enorme veranderingen tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap. Gedurende deze tijd kunt u vaginale afscheiding opmerken die er onbekend uitziet. Sommige mensen merken bijvoorbeeld tijdens het begin van de zwangerschap een bruine, vezelige afscheiding op die verontrustend kan lijken. Anderen beschrijven een roze of rozebruine afscheiding. Maar wees gerust: een roze of bruine afscheiding tijdens het eerste trimester is meestal geen reden tot bezorgdheid.

7 Mogelijke redenen voor bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap

Als u ongebruikelijke afscheiding opmerkt, moet u altijd contact opnemen met uw zorgverlener voor advies. Het kan zijn dat een van deze zeven aandoeningen de oorzaak is van de bruine vloeistof.

Implantatiebloeding

Als je onlangs hebt ontdekt dat je zwanger bent, kan bruine, roze of roodachtige vaginale afscheiding een teken zijn van implantatie. Implantatiebloedingen treden op wanneer het embryo zich in het baarmoederslijmvlies nestelt, meestal ongeveer 10-14 dagen na de bevruchting. Voor sommigen is lichtvlekken rond de tijd dat hun menstruatie zou moeten beginnen een van de eerste tekenen van zwangerschap. Na de bevruchting reist het bevruchte eitje door de eileiders naar de baarmoeder, waar het zich implanteert (hecht) aan de baarmoederwand.

Implantatiebloedingen komen voor bij ongeveer een derde van alle zwangerschappen, en treden doorgaans op rond de tijd dat je menstruatie zou moeten beginnen. Als u niet zeker weet of de afscheiding die u ervaart het begin van uw menstruatie of een innestelingsbloeding is, doe dan thuis een zwangerschapstest of maak een afspraak met uw zorgverlener.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoewel het zeldzaam is, kan bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap veroorzaakt worden door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder implanteert en zich ontwikkelt. Ongeveer 90% van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen vindt plaats in de eileiders. Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn onder meer:

  • Buikpijn aan één kant
  • Krampen aan één kant van het bekken
  • Lage rugpijn
  • Vaginale bloeding en/of waterige bruine afscheiding

Naarmate het embryo groeit, kan het ernstiger symptomen veroorzaken, zoals hevige pijn aan één kant van de buik of het bekken, schouderpijn, duizeligheid en zwakte. In sommige gevallen kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ertoe leiden dat de eileider scheurt en tot inwendige bloedingen leidt. Dit is een levensbedreigende noodsituatie en vereist onmiddellijke medische zorg.

Cervicale irritatie en ontsteking

Een van de meest voorkomende oorzaken van bruine afscheiding en spotting tijdens de vroege zwangerschap is irritatie van de baarmoederhals. Een combinatie van hormonale veranderingen en een verhoogde bloedstroom in het lichaam maakt de baarmoederhals extra gevoelig tijdens de zwangerschap. Seks of een bekkenonderzoek kunnen de baarmoederhals irriteren en kunnen resulteren in lichte vlekken of bruine afscheiding.

Cervicale ectropion

Cervicale ectropion (erosie) is wanneer zachte kliercellen die het binnenste deel van de baarmoederhals bekleden, zich verspreiden naar het buitenste deel van de baarmoederhals. Cervicale ectropion is een rood, ruw uitziend gebied op het buitenoppervlak van de baarmoederhals. De aandoening komt vaak voor tijdens de zwangerschap, omdat deze vaak wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Lichte vlekken en bruine afscheiding kunnen tot 12 uur na de seks of een bekkenonderzoek optreden en zijn geen reden tot bezorgdheid.

Miskraam

Soms is een bloeding tijdens de vroege zwangerschap een teken van een miskraam. Het kan beginnen als bruine afscheiding en uiteindelijk zwaarder, helderrood bloed worden. Bloedingen als gevolg van een miskraam gaan meestal gepaard met andere symptomen van een miskraam, zoals:

  • Buik- en/of bekkenpijn
  • Abrupt of geleidelijk verdwijnen van zwangerschapssymptomen (bijv. gevoelige borsten, vermoeidheid, misselijkheid)
  • Helder rood bloedverlies
  • Krampen
  • Lage rugpijn
  • Doorvoer van vocht, waterige afscheiding en bloedstolsels

Seksueel overdraagbare infectie

In sommige gevallen kan bruine afscheiding tijdens de vroege zwangerschap een teken zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap een soa op te lopen. SOA's kunnen tijdens de zwangerschap gezondheidscomplicaties veroorzaken en kunnen schadelijke gevolgen hebben voor u en uw baby. Het beoefenen van veilige seks en het krijgen van reguliere medische zorg kan potentiële problemen helpen voorkomen. Dit omvat het ondergaan van soa-screeningstests, zowel in het begin van de zwangerschap als vlak voor de bevalling. Neem contact op met uw zorgverlener als u vermoedt dat u een soa heeft.

Baarmoederhalskanker

Bloeden tijdens de vroege zwangerschap kunnen een teken zijn van niet-gediagnosticeerde baarmoederhalskanker, vooral als de vaginale afscheiding een scherpe geur heeft. Baarmoederhalskanker tijdens de zwangerschap is zeldzaam. Vertel uw zorgverlener over eventuele bruine afscheiding die een sterke geur heeft. Uw zorgverlener zal tests uitvoeren, zoals een uitstrijkje, om baarmoederhalskanker te diagnosticeren of uit te sluiten. Vroege diagnose biedt meer behandelingsopties en betere resultaten.

Wanneer moet u hulp zoeken bij bruine afscheiding

Als u zwanger bent of vermoedt dat u zwanger bent, is het belangrijk om contact op te nemen met uw zorgverlener wanneer u bruine afscheiding opmerkt of vaginale bloedingen heeft. Dit is vooral belangrijk als:

  • Je bent meer dan vijf tot zes weken verwijderd van je laatste menstruatie
  • De bruine of bloederige afscheiding houdt langer dan twee dagen aan
  • Bruine afscheiding verandert in matige tot hevige rode bloeding
  • Je hebt buik- of bekkenpijn, gepaard gaande met afscheiding en/of bloed
  • Je hebt koorts

Als u niet zeker weet of u zwanger bent en bruine afscheiding heeft, raadpleeg dan uw arts voor een zwangerschapstest of doe thuis een zwangerschapstest.

Aanbevolen: