Fluctuaties in de basale lichaamstemperatuur (BBT) tijdens de vroege zwangerschap

Inhoudsopgave:

Fluctuaties in de basale lichaamstemperatuur (BBT) tijdens de vroege zwangerschap
Fluctuaties in de basale lichaamstemperatuur (BBT) tijdens de vroege zwangerschap
Anonim

Je kunt een thermometer gebruiken om te zien hoe hormonen van dag tot dag veranderen.

Uit de vrouwentest blijkt dat ze niet langer zwanger is
Uit de vrouwentest blijkt dat ze niet langer zwanger is

Het in kaart brengen van uw basale lichaamstemperatuur (BBT) kan u helpen de veranderingen te identificeren die uw lichaam doormaakt tijdens uw menstruatiecyclus. Het kan zelfs tekenen zijn dat u zwanger bent geworden. Ontdek waar u op moet letten als u van plan bent de basale lichaamstemperatuur vóór of tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Basale lichaamstemperatuur en menstruatie

Basale lichaamstemperatuur is een meting van uw laagste lichaamstemperatuur wanneer u in rust bent. Veel mensen die proberen zwanger te worden, volgen hun BBT gedurende hun menstruatiecyclus om te helpen voorspellen wanneer ze zullen ovuleren. Een stijging van de basale lichaamstemperatuur gedurende 18 of meer dagen is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap.

Hoe u uw BBT in kaart brengt

Om uw menstruatiecyclus bij te houden met BBT, neemt u elke dag uw temperatuur op en noteert u deze op een grafiek. Uw grafiek begint op de eerste dag van uw menstruatie en eindigt op de dag van uw volgende menstruatie. Zo brengt u uw BBT in kaart:

  • Meet elke ochtend voordat u uit bed komt uw basale temperatuur met een basale lichaamsthermometer of een digitale orale thermometer.
  • Markeer de temperatuurmeting op een BBT-grafiek en teken elke dag een lijn om de markeringen met elkaar te verbinden. Dit toont u het patroon van uw dagelijkse temperatuurmetingen.
  • Op uw kaart kunt u ervoor kiezen om de dagen aan te geven waarop u ongesteld bent, de dagen waarop u geslachtsgemeenschap heeft gehad en eventuele veranderingen in uw baarmoederhalsslijm. Misschien wilt u aanvullende symptomen in kaart brengen, zoals bekkenpijn en gevoelige borsten. Dit kan u helpen te weten wat uw normale waarden zijn, van maand tot maand.
  • Drie dagen van een aanhoudende verhoging van je BBT boven de 98 graden Fahrenheit duidt over het algemeen op een ovulatie. Je bent het meest vruchtbaar 3 tot 5 dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong.

Als u de dag van uw verwachte menstruatie voorbij bent en gedurende 18 dagen of langer een aanhoudende stijging van de lichaamstemperatuur boven 98 graden heeft, bent u mogelijk zwanger.

Typische BBT-patronen tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatiecyclus da alt de basale lichaamstemperatuur van een persoon meestal vlak voordat de menstruatie begint. In het begin van de zwangerschap blijft de BBT hoog vanwege de stijging van progesteron, een geslachtshormoon.

Als u uw BBT gedurende uw menstruatiecyclus in kaart brengt, is dit het patroon dat u kunt verwachten:

  • Vóór de ovulatie: Tijdens de folliculaire fase bereidt het lichaam zich voor op de ovulatie en de basale lichaamstemperatuur ligt gemiddeld tussen 97 en 98 graden Fahrenheit. Het kan zijn dat u een lichte daling in uw BBT opmerkt vlak voordat u ovuleert, en vervolgens een piek wanneer u ovuleert.
  • Na de ovulatie: Onmiddellijk na de ovulatie in het eerste deel van uw luteale fase zal uw BBT lichtjes stijgen. Volgens de Cleveland Clinic zullen de meesten gedurende deze periode een BBT hebben die varieert van 97,6 tot 98,6 graden Fahrenheit.
  • Periode: Als u niet zwanger bent, zal uw BBT rond dag 12 tot 14 van uw luteale fase stabiel blijven en vervolgens plotseling dalen naarmate uw progesteronspiegels afnemen. Uw menstruatie zou kort na deze daling van de BBT moeten arriveren.

BBT-schommelingen tijdens de vroege zwangerschap

Implantatie vindt plaats in de midden- tot late stadia van de luteale fase, wat ongeveer 6 tot 12 dagen na de ovulatie is. Voor degenen met een menstruatiecyclus van 28 dagen is dit tussen dag 20 en 26 van uw cyclus.

Een van de eerste tekenen van zwangerschap is een toename van BBT die optreedt na implantatie, omdat de progesteronspiegels stijgen om een zwangerschap te ondersteunen. Als uw BBT na het tijdstip van uw menstruatie op 98 graden of hoger blijft, kan dit een teken zijn dat u zwanger bent.

In het begin van de zwangerschap spelen een aantal factoren een rol bij uw iets hogere BBT, waaronder:

  • Hoger metabolisme: Verhoogd metabolisme tijdens de zwangerschap speelt een rol bij lichte stijgingen van BBT.
  • Verhoogd bloedvolume: Je lichaam produceert extra bloed tijdens de zwangerschap om je opgroeiende baby te ondersteunen.
  • Progesteronproductie: In het begin van de zwangerschap produceren uw eierstokken een constante aanvoer van progesteron om de baarmoeder en het baarmoederslijmvlies te ondersteunen en een ondersteunende omgeving te bieden voor een zich ontwikkelende foetus. Na 8 tot 12 weken zwangerschap neemt de placenta de progesteronproductie van de eierstokken over.

Basale lichaamstemperatuur en miskraam

Net zoals je BBT een vroege indicator van zwangerschap kan zijn, hebben enkele beperkte bronnen ook gesuggereerd dat dit kan wijzen op een mogelijk probleem met de zwangerschap. Maar bewijsmateriaal ter ondersteuning van deze associatie ontbreekt. De laatste studie hierover werd in 1976 gepubliceerd en in die studie werden slechts elf vrouwen geanalyseerd. Er is geen recent onderzoek van hoge kwaliteit dat een verband vindt tussen basale lichaamstemperatuur en een miskraam.

Houd er rekening mee dat het feit dat je een temperatuurverandering ziet, niet noodzakelijkerwijs betekent dat er iets mis is. Er kunnen eenvoudige problemen zijn met de thermometer of andere factoren die een rol spelen. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw zorgverlener. Zij kunnen u persoonlijke begeleiding geven die u waarschijnlijk op uw gemak zal stellen.

Moet u uw BBT dagelijks bijhouden?

Het bijhouden van je BBT in de eerste weken van de zwangerschap kan je geruststellen dat alles in orde is met je zwangerschap, totdat je via een vroege echo kunt bevestigen dat je baby groeit. Als u echter acht weken zwangerschap heeft bereikt, biedt het bijhouden van uw BBT waarschijnlijk niet veel inzicht in hoe uw zwangerschap verloopt. Op dat moment is een echografie een betere manier om de gezondheid en ontwikkeling van uw opgroeiende baby te beoordelen.

Voor sommige mensen kan het volgen van BBT in de vroege zwangerschap echter angst veroorzaken en tot extra stress leiden. Schommelingen in de lichaamstemperatuur van dag tot dag zijn normaal, maar als u zich zorgen maakt over uw zwangerschap, kunnen zelfs kleine schommelingen in uw temperatuur zorgen veroorzaken. Volgens de Cleveland Clinic kunnen andere factoren van invloed zijn op uw BBT, waaronder:

  • Alcoholconsumptie
  • Bepaalde medicijnen
  • Oefening
  • Seks hebben
  • Ziekte
  • Indigestie
  • Onderbroken slaap
  • Stress
  • Temperatuurveranderingen in uw slaapomgeving
  • Reizen

Als u ervoor kiest om uw BBT in het begin van de zwangerschap bij te houden, onthoud dan dat kleine veranderingen vaak normaal en te verwachten zijn. Maar als u veranderingen opmerkt die u zorgen baren, onthoud dan altijd dat uw zorgverlener uw beste bron is voor persoonlijk advies over wat er aan de hand is met uw zwangerschap.

Aanbevolen: