Waarom is de bodem zo belangrijk?

Inhoudsopgave:

Waarom is de bodem zo belangrijk?
Waarom is de bodem zo belangrijk?
Anonim
Grond in moestuin
Grond in moestuin

De bodem is belangrijk voor de verschillende functies die deze biedt aan planten, bomen, dieren en mensen. De bodem biedt voedingsstoffen, ondersteuning, bescherming en filtratie in zijn multi-functies.

Bodem biedt groeimedium voor planten en bomen

Bodem ondersteunt alle soorten plantenleven op verschillende manieren. Van water, voedingsstoffen en het verankeren van planten en bomen, de bodem dient de natuur als verzorger.

Rootsysteemondersteuning

De bodem biedt ondersteuning voor het wortelsysteem. De grond zorgt ervoor dat de plant of boom zichzelf rechtop kan verankeren en verticaal kan blijven.

De bodem voorziet wortels van voedingsstoffen en mineralen

De bodem voorziet het plantenleven in alle vormen van de benodigde voedingsstoffen en mineralen om te groeien, bloemen, zaden en in sommige gevallen fruit of groenten te produceren. Het type bodem bepa alt het type en de hoeveelheden van deze vitale en ondersteunende elementen.

Uitwisseling van zuurstof en gassen

Zuurstof zit vast tussen de ruimtes tussen de deeltjes in de bodem. Dit levert zuurstof aan planten- en boomwortels. De wortels gebruiken de zuurstof om verschillende suikers uit de rhizosfeer (bodem die worteluitscheidingen bevat) en het wortelmicrobioom (bodemmicro-organismen) af te breken. Deze worden vervolgens aan de planten en bomen verstrekt om de groei te stimuleren.

Bescherming tegen erosie

De bodem biedt planten en bomen de bescherming die nodig is tegen erosie en tegen het wegspoelen bij zware regenbuien. De bodem geeft wortelsystemen de nodige ondersteuning om te voorkomen dat planten en bomen ontworteld raken tijdens zware stormen en andere weersomstandigheden.

Bomen op de oever met bodemerosie
Bomen op de oever met bodemerosie

Mariene bodems beschermen kustlijnen

Mariene bodems voeden zeegrassen en zeewieren die het zeeleven voeden en hen onderdak bieden. Net zo belangrijk is dat de zeegrassen en het zeewier de kustlijnen beschermen tegen erosie.

Bodemfilterende eigenschappen

De bodem is in staat ongewenste en schadelijke verontreinigingen uit de wortels van planten en bomen te filteren. Dit natuurlijke filtersysteem is essentieel voor de groei van planten en bomen.

De bodem houdt water vast

De grond is in staat water vast te houden om voortdurend vocht en essentiële voedingsstoffen aan de wortelsystemen van planten te leveren. Het waterniveau dat de bodem kan bevatten, is afhankelijk van de grondsoort. Vergeleken met het vasthouden van water in zandige bodems, zal kleigrond water langer vasthouden.

Afbraak van organische materialen

Met behulp van in de bodem aanwezige organismen en micro-organismen wordt het natuurlijke afbraakproces van organisch materiaal versneld. Deze microscopisch kleine werkers zetten het organische materiaal in de bodem om in een afvalproduct van essentiële voedingsstoffen. Dit dient als een voortdurende voedselbron door de mineralisatie van afgebroken organische materialen voor zowel de organismen als, belangrijker nog, het plantenleven.

Bodemrecyclingprocessen

De afbraak van organische materialen en het vasthouden van water maken deel uit van de recyclingprocessen van de bodem. De bodem zet deze gebruikte stoffen om in bruikbare voedingsstoffen en mineralen om de planten te onderhouden en te ondersteunen.

Het belang van de bodem voor de mens

Mensen zijn afhankelijk van de bodem, net als de rest van het dieren- en plantenrijk. De bodem voorziet mensen van veel noodzakelijke dingen.

tuingrond met groenteplanten
tuingrond met groenteplanten

De bodem levert voedsel

Het vermogen om voedsel te verbouwen hangt af van de bodem, meer specifiek van de kwaliteit en het type bodem. Een voedingsrijke bodem zoals compost betekent dat planten overvloedige, gezonde groenten en fruit kunnen leveren die mensen kunnen eten. Het resultaat van planten in arme grond is een slechte oogst, waarbij planten lijden aan ondervoeding, ziekten en plagen.

Stichting Bouw

De bodem vormt de basis voor verschillende menselijke bouwprojecten, zoals huizen en gebouwen. De bodem ondersteunt ook de aanleg van wegen, spoorwegen en bruggen.

Grondstoffen

De grondstoffen die de bodem levert, zoals voedingsstoffen, microben en mineralen, worden door mensen gebruikt om voedsel te verbouwen, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de bodem. Oud aardewerk werd gemaakt met behulp van verschillende bodems en sedimenten. Kleigronden worden nog steeds gebruikt om modern aardewerk en keramiek te maken. Adobe-stenen worden al eeuwenlang gebruikt. Moderne bakstenen worden gemaakt van klei en in een oven gebakken.

Dieren zijn afhankelijk van de bodem

Dieren zijn voor hun voedsel direct of indirect afhankelijk van de bodem. Grazende dieren zijn afhankelijk van de grond om grassen te produceren, terwijl gravende dieren afhankelijk zijn van de grond om huizen en bescherming te bieden. De kwaliteit van de bodem bepa alt de diversiteit van de dieren.

De grondeekhoorn kijkt uit zijn hol
De grondeekhoorn kijkt uit zijn hol

Insecten, ringwormen en andere zijn afhankelijk van de bodem

De insectenpopulatie is voor haar overleving ook afhankelijk van de bodem. Van bestuivers tot mieren en andere ondergrondse beestjes, zoals ringwormen (regenwormen), spinachtigen (spinnen), diplopoda (duizendpoten) en chilopoda (duizendpoten), de bodem bepa alt de kansen op hun overleving.

Bodem en het ecosysteem

De bodem speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Het zou de lijm kunnen worden genoemd die de natuur bij elkaar houdt.

Bodem wijzigt de temperatuur voor wortels

Wortelsystemen worden door de grond geïsoleerd tegen veranderende temperaturen. De dichtheid van de grond en luchtzakken in de gronddeeltjes kunnen wortels beschermen tegen hitte en kou.

Bodem reguleert koolstofwielrennen

Het is door de verschillende processen die plaatsvinden dat de koolstofcyclus in evenwicht wordt gehouden. De bodemprocessen slaan meer koolstof op dan de planten en bomen. De bodemprocessen bepalen hoeveel koolstof wordt opgeslagen en hoeveel koolstof vrijkomt.

Natuurlijk bodemfiltratiesysteem

Wanneer regenval of oppervlaktegrond schadelijke verontreinigingen of verontreinigende stoffen bevat die in de bodem terechtkomen, dient de bodem als filter. De verschillende bodemdeeltjes vangen deze verontreinigingen op en het water beweegt er ongeschonden en gespaard van verontreiniging overheen, op weg naar het grondwater, de rivieren en de grondwaterlagen.

Water filtert door de grond
Water filtert door de grond

Bodem en de watercyclus

De bodemdeeltjes voorkomen dat water door de rotsen stroomt. De sponsachtige eigenschappen van de bodem slaan water op voor gebruik door planten en bomen, maar ook voor bodemmicroben en verschillende bodembewoners.

Behoud en bescherming van de bodem

Er zijn veel manieren waarop je de bodem kunt behouden en beschermen tegen erosie en verontreiniging. Het beperken of elimineren van het gebruik van pesticiden is een eerste stap in de richting van de bescherming van de bodem tegen schadelijke chemicaliën.

Begrijpen waarom de bodem zo belangrijk is

De complexiteit van waarom de bodem zo belangrijk is, heeft betrekking op de relatie ervan met alle vormen van aards leven. De rol die de bodem speelt bij het mogelijk maken van leven kan niet genoeg worden benadrukt.

Aanbevolen: