Waarom is zonne-energie belangrijk?

Inhoudsopgave:

Waarom is zonne-energie belangrijk?
Waarom is zonne-energie belangrijk?
Anonim
Zonnepanelen
Zonnepanelen

Zonne-energie is een belangrijke hernieuwbare energiebron met het potentieel om veel van de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd aan te pakken. Er zijn veel redenen om zijn aandeel op de energiemarkt te vergroten. Deze krachtbron wordt steeds populairder omdat hij veelzijdig is en veel voordelen biedt voor mens en milieu.

Belang voor milieubescherming

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is de hoeveelheid zonlicht die de aarde in één uur ontvangt meer dan de totale energie die de hele wereld een heel jaar lang gebruikt! In 2015 was zonne-energie de snelst groeiende energiesector met een stijging van 33% volgens Bloomberg. De milieuvoordelen zijn de belangrijkste drijfveren bij het promoten van zonne-energie.

Zonne-energie is schoon en veilig

Zonne-energie is een veilig alternatief dat de huidige fossiele brandstoffen zoals steenkool en gas kan vervangen voor de opwekking van elektriciteit die lucht-, water- en landvervuiling veroorzaakt. World Wide Fund For Nature, ook bekend als het Wereld Natuur Fonds (WWF), merkt op dat de opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen luchtvervuiling veroorzaakt, wat leidt tot zure regen, beschadigde bosgebieden en de landbouwproductie beïnvloedt, wat leidt tot een verlies van miljarden dollars wereldwijd. Bij fracking in de VS worden duizenden liters water vermengd met chemicaliën gebruikt voor de extractie, waardoor het gebruikte water, samen met nabijgelegen waterlichamen, wordt verontreinigd en ook aardbevingen worden veroorzaakt. Kernenergie vervuilt water en land en heeft milieurampen veroorzaakt. Het gebruik van zonne-energie zal deze onveilige, onreine gevolgen van het gebruik van conventionele fossiele brandstoffen elimineren.

Voorkomt vernietiging van habitats

Ongerepte bossen worden vernietigd voor de winning van grondstoffen zoals fossiele of nucleaire brandstoffen. Bomen verwijderen en gebruiken voortdurend koolstofdioxide uit de lucht om hun voedsel te maken, en deze koolstof wordt er vervolgens in opgeslagen. Wanneer bossen worden gekapt voor de winning van grondstoffen voor conventionele energie, verdwijnt deze grote koolstofput en vergroot ook de klimaatverandering. Volgens het WWF leven "acht van de tien dieren op het land" in bossen, en door het verlies van leefgebieden neemt de populatie af. Overstappen op zonne-energie is belangrijk om deze leefgebieden intact te houden voor de dieren die daar leven en om de lucht schoon te blijven houden.

Bestrijdt klimaatverandering

Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) lag de uitstoot van broeikasgassen in 2017 13% onder het niveau van 2005. In feite zijn de emissies tussen 2016 en 2017 met 0,5% afgenomen. Emissies worden verantwoordelijk gehouden voor de stijging van de mondiale temperatuur en veranderingen in weerpatronen die tot een waterval van effecten leiden. Hittegolven en de toename van ziekteverspreidende insecten veroorzaken gezondheidsproblemen, vooral voor kinderen en ouderen.

Klimaatverandering heeft geleid tot een toename van overstromingen en orkanen als gevolg van verstoorde weerpatronen. Een hogere kooldioxideconcentratie maakt de oceanen zuur en doodt het zeeleven, zoals koralen. Klimaatverandering zorgt ervoor dat soorten uitsterven, van de subarctische Boreale bossen tot de tropische Amazonebossen. Hogere temperaturen zijn het gevolg van het smelten van de poolijskappen, waardoor de leefgebieden voor wilde dieren kleiner worden en de zeespiegel stijgt. Dit resulteert in onderdompeling en verlies van land langs de kust, waardoor mensen op de vlucht zijn. Onregelmatige regenval of toenemende droogtes beïnvloeden de landbouw en het levensonderhoud van de zwakkere delen van de samenleving wereldwijd.

Zonne-energie kan de klimaatverandering beperken, omdat er geen CO2-uitstoot ontstaat. Volgens een Greenpeace-rapport over energiemythes (mythe 5) kan de CO2-voetafdruk van zonnepanelen binnen vier jaar worden gecompenseerd.

Sociale en economische voordelen

In het tweede kwartaal van 2019 hadden de VS een geïnstalleerd vermogen van 69,1 gigawatt (GW), genoeg om meer dan 13 miljoen huizen van stroom te voorzien, meldt de Solar Energy Industries Association.

Kleine en gedecentraliseerde elektriciteitsbron

De grootste aantrekkingskracht van zonne-energie is dat het op kleine schaal rechtstreeks door de eindgebruikers kan worden geproduceerd, in tegenstelling tot grote gecentraliseerde conventionele energiebronnen die worden beheerd door grote bedrijven.

  • Zonne-energie is geschikt voor verwarming en elektriciteitsopwekking met behulp van fotovoltaïsche cellen die op de daken van individuele gebouwen zijn geïnstalleerd. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) is dit nuttig als gedecentraliseerde elektriciteitsbron voor huishoudens en commerciële bedrijven. Volgens het National Renewable Energy Laboratory zijn waterverwarming op zonne-energie en passief zonne-ontwerp van gebouwen om de ruimte te koelen of te verwarmen andere zonne-energietechnologieën die beschikbaar zijn voor individuele gebouwen.
  • Middelgrote systemen voor energieopwekking op gemeenschapsniveau worden ook populair. De analyse van het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (Energy.gov) stelde dat 13 staten in de VS alleen al in 2015 100 megawatt (MW) installeerden, en dat wooneenheden 2 gigawatt bereikten. Tussen 2010 en 2015 werden gemeenschappelijke zonne-installaties van 100 MW geïnstalleerd. Deze installaties zijn belangrijk om gemeenschappen tegen lagere kosten voor iedereen draaiende te houden.
  • Groene energie in landelijk gebied
    Groene energie in landelijk gebied

    Daarnaast stelt EIA dat op grote schaal "thermische/elektrische zonne-energiecentrales elektriciteit opwekken door zonne-energie te concentreren om een vloeistof te verwarmen en stoom te produceren die vervolgens wordt gebruikt om een generator aan te drijven".

  • Het gedecentraliseerde karakter van zonne-energie maakt het een praktische en levensvatbare energiebron in afgelegen gebieden ver van het elektriciteitsnet. Volgens de Union of Concerned Scientists is dit van cruciaal belang voor de agro-industrie in boerderijen voor irrigatie, kassen en gewas- en hooidrogers, waardoor de landbouw risicovrij wordt.

Goedkope en betrouwbare energiebron

Technologische ontwikkelingen en beleid en subsidies van de overheid hebben de hoge kosten van zonnesystemen verlaagd. Volgens het Energy.gov-rapport is de prijs van zonnepanelen met 60% gedaald en de kosten van het zonne-elektriciteitssysteem met 50%. Zonne-energie is nu dus concurrerend met conventionele energiebronnen.

De bedrijfskosten zijn lager en de initiële investering wordt terugverdiend, wat volgens Greenpeace tot besparingen op de energiekosten leidt. Dit gebeurt omdat de input voor zonne-energie gratis en schoon zonlicht is, terwijl fossiele brandstoffen worden gewonnen en over lange afstanden worden getransporteerd volgens het mytherapport van Greenpeace (mythe 1). Het Greenpeace-rapport schat dat in de VS de kosten voor het aanpakken van milieuproblemen als gevolg van het gebruik van ‘vuile energiebronnen’ de kosten van elektriciteit uit conventionele bronnen zoals steenkool verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Zonne-energie is belangrijk om deze extra kosten te compenseren en mogelijk te elimineren.

Generatie van banen

De VS waren in 2016 de vijfde grootste producent van zonnepanelen ter wereld en hebben volgens Guardian duizenden banen in het land gecreëerd. In een rapport van Energy.gov uit 2016 staat dat de werkgelegenheid in de zonne-energiesector in vijf jaar tijd sinds 2010 met 123% is gestegen. In 2015 waren er 209.000 mensen werkzaam in zonne-energiebanen. De meeste waren kleine bedrijven die zich bezighielden met installaties, gevolgd door zonne-energieontwerpers, verkopers en serviceprofessionals. De sector groeide 12% sneller dan de gemiddelde Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor de economie in beweging bleef.

Jobs in de zonne-energie-industrie

In 2018 zorgden fossiele brandstoffen, steenkool, aardolie, aardgas en andere gassen voor 64% van de Amerikaanse elektriciteit. Negentien procent werd opgewekt uit kernenergie en ongeveer 17% uit hernieuwbare energiebronnen. Deze cijfers zijn hetzelfde als in 2015. Volgens een rapport van de Solar Foundation had de zonne-energie-industrie in 2018 242.000 zonne-arbeiders in dienst.

Toename van het personeelsbestand op zonne-energie

Het Amerikaanse Energy and Employment Report (USEER) uit 2017 telt ongeveer 6,4 miljoen Amerikanen in de traditionele energie- en energie-efficiëntiesectoren. In 2016 zagen de banen een stijging van bijna 5%, met 300.000 nieuwe banen. Deze industrie was verantwoordelijk voor 14% van de nieuwe banen die in 2016 in de VS werden gecreëerd. 55% van de energiearbeiders is werkzaam in deze sectoren, terwijl ongeveer 374.000 voltijds of deeltijds in de zonne-energiesector werken. Ongeveer 260.000 van deze werknemers werken fulltime in de zonne-energiesector. In 2016 steeg het aantal zonne-energiewerkers met 25%.

Financiering voor onderzoek en innovatie

Het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) is sinds 1977 het belangrijkste financieringsorgaan. In 2006 werd alleen al voor zonne-energie een financiering van meer dan 150 miljoen dollar voorgesteld. In 2013 ontving onderzoek naar zonne-energie 310 miljoen dollar, met nog eens 65 miljoen dollar in 2016. Het doel was om technologie te ontwikkelen om de efficiëntie van zonnepanelen te verbeteren, nieuwe zonne-energiecollectoren en opslagcapaciteit te ontwikkelen en de kosten van elektriciteitsopwekking te verlagen om deze energieproductie te verbeteren. betaalbaarder voor iedereen via het SunShot Initiative. Er is snelle vooruitgang geboekt, zoals:

  • Onderzoek probeert nieuwe fotovoltaïsche apparaten te vinden door het gebruik van duur silicium te verminderen en te experimenteren met verschillende vormen en vormen van panelen, biogebaseerde materialen en paneelloze zonneproductie enz., aldus MIT.
  • Het verbeteren van de capaciteit van batterijen om zonne-energie op te slaan in tijden van overschot voor later gebruik om de efficiëntie te verhogen en een continue aanvoer te garanderen, is een andere optie die wordt benut. Lithium-ionbatterijen in combinatie met software en de ontwikkeling van nieuwe "polymeer-hybride supercondensatoren" zouden de kosten kunnen verlagen.

Een zonnige toekomst

De productie van energie uit zonne-energie verdubbelt sinds 2010 elke twintig maanden volgens Bloomberg. Greenpeace Energy [R]Evolution voorziet dat tegen 2050 de energie voor 100% uit hernieuwbare energiebronnen zal worden geproduceerd, waarbij de bijdrage van zonne-energie 32% zal zijn (p. 11). Het belang van zonne-energie zal zeker een grote rol spelen bij het redden van het milieu, het helpen van mensen op sociaal en economisch gebied en het creëren van banen en onderzoek.

Aanbevolen: