Waarom het belangrijk is om een hoog zelfbeeld te hebben

Inhoudsopgave:

Waarom het belangrijk is om een hoog zelfbeeld te hebben
Waarom het belangrijk is om een hoog zelfbeeld te hebben
Anonim

Leer de voordelen van een gezond gevoel van eigenwaarde en eenvoudige stappen om dit te ontwikkelen.

Gelukkige jonge vrouw stond op het dak
Gelukkige jonge vrouw stond op het dak

Sommige mensen houden echt van wie ze zijn, met eigenaardigheden en zo. Maar vaak is de situatie ingewikkelder. U kunt bijvoorbeeld uzelf anders bekijken dan uw vrienden of familie. Het kan zijn dat u strenger of kritischer tegenover uzelf bent dan nodig is. Het is ook mogelijk dat u uw tekortkomingen niet ziet zoals anderen dat doen. Deze percepties van jezelf zijn gedeeltelijk gebaseerd op je gevoel van eigenwaarde.

Je gevoel van eigenwaarde beïnvloedt de manier waarop je denkt en je gedraagt tegenover jezelf en anderen. Als je kunt leren hoe je een hoog zelfbeeld kunt krijgen, is de kans groter dat je jezelf in een positief daglicht ziet. Het kan u ook helpen deze tekortkomingen te zien en te accepteren. Een gezond, positief zelfbeeld kan veel voordelen bieden om uw geestelijke gezondheid te verbeteren en uw gevoel van welzijn te verbeteren.

Laag versus hoog zelfbeeld: voorbeelden om het begrip te vergroten

Je niveau van eigenwaarde wordt bepaald door hoe je over jezelf denkt. Het woord ‘waardering’ betekent respect of bewondering. Eigenwaarde is dus de waardering of bewondering die je voor jezelf hebt. Het is de manier waarop je jezelf door je eigen ogen bekijkt.

Snel feit

Als je gevoel van eigenwaarde hoog is, heb je veel respect en bewondering voor jezelf. Als je zelfwaardering laag is, betekent dit dat je een bepaald niveau van bewondering of respect voor jezelf mist.

Zelfwaardering is een weerspiegeling van de manier waarop u verschillende aspecten van uw leven bekijkt, zoals uw fysieke lichaam, persoonlijkheidskenmerken, eigenaardigheden, prestaties, doelen, vaardigheden en waarden. We ontwikkelen dit gevoel van waarde en waarde door ervaring - zowel intern als extern. Interne elementen omvatten het vertrouwen dat we krijgen door het bereiken van doelen die we onszelf stellen. Externe elementen kunnen zaken omvatten zoals opmerkingen die we van anderen ontvangen en het soort vrienden dat we aantrekken.

De termen 'hoge zelfwaardering' en 'lage zelfwaardering' worden vaak gebruikt in informele gesprekken. Maar het kan nuttig zijn om naar voorbeelden van elk te kijken om volledig te begrijpen wat eigenwaarde is en hoe dit het gedrag en uw algehele geestelijke gezondheid kan beïnvloeden.

Hoge zelfwaardering

Wanneer mensen een hoog gevoel van eigenwaarde hebben, geloven ze doorgaans dat ze waardevolle individuen zijn die respect verdienen en die zelfverzekerd en comfortabel de ruimte innemen. Ze zijn tevreden met wie ze zijn en hebben een hoog gevoel van eigenwaarde. Ze beseffen dat ze iets speciaals op tafel brengen en zijn er trots op te zijn wie ze zijn.

Enkele voorbeelden van gedrag met een hoog zelfbeeld zijn:

  • Je eigen waarden volgen
  • Jezelf vergeven als je een fout maakt
  • In je eigen tempo door het leven gaan
  • Je hand opsteken als je een vraag hebt
  • Uw ideeën delen met anderen

Het feit dat iemand een hoog zelfbeeld heeft, betekent niet dat hij of zij gelooft dat hij of zij perfect is. Als je een hoog zelfbeeld hebt, is het zelfs waarschijnlijk dat je je tekortkomingen herkent en accepteert voor wat ze zijn, terwijl je aan zelfverbetering werkt.

Laag zelfbeeld

Als iemand een laag zelfbeeld heeft, beschouwt hij zichzelf misschien niet als waardevol. Ze hebben doorgaans het gevoel dat hun prestaties niet indrukwekkend zijn en dat ze misschien niet over de vaardigheden beschikken die ze nodig hebben om hun doelen te bereiken. Ze proberen misschien zo min mogelijk ruimte in te nemen, omdat ze het gevoel hebben dat ze het niet verdienen.

Enkele voorbeelden van gedrag met een laag zelfbeeld zijn:

  • Overmatig kritisch zijn op je werk
  • Geloof dat het moeilijk is om van je te houden, het leuk te vinden of met je om te gaan
  • Jezelf vergelijken met anderen
  • Het gevoel dat je achterloopt in het leven
  • Vragen waarom mensen bij je in de buurt willen zijn of je vriend willen zijn

Mensen met een laag zelfbeeld hebben de neiging zich te concentreren op hun tekortkomingen. Ze hebben een lage mate van zelfacceptatie en kunnen voortdurend het gevoel hebben dat ze niet genoeg zijn. Dit kan leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen en zelfs een negatieve invloed hebben op hun relaties.

Voordelen van een hoog zelfbeeld

Waarom is een hoog zelfbeeld belangrijk? Uw niveau van zelfwaardering beïnvloedt uw dagelijks leven vanaf het moment dat u wakker wordt tot het moment dat u in slaap v alt. Het vormt uw interne dialoog en kan uw keuzes en percepties beïnvloeden.

De manier waarop je over jezelf denkt, kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de vrienden die je onderhoudt en de romantische partners die je kiest. Het kan ook van invloed zijn op waar u werkt, op de grenzen die u met anderen stelt en op de doelen die u denkt te kunnen bereiken.

Onderzoek geeft inzicht in de specifieke voordelen van een hoge waardering.

Verhoogt de geestelijke gezondheid

Volgens een onderzoek uit de Journal of Child and Adolescent Psychiatry and Mental He alth kan een hoog zelfbeeld bescherming bieden tegen de ontwikkeling van bepaalde psychische aandoeningen. Aan het onderzoek namen 201 deelnemers deel tussen de 13 en 18 jaar oud. Alle deelnemers werden aan het begin van het onderzoek en drie jaar later getest om hun niveau van angst, depressie en zelfwaardering te meten.

Uit de resultaten bleek dat deelnemers met een hoger zelfbeeld minder symptomen van depressie en angst vertoonden aan het begin van het onderzoek en drie jaar later, vergeleken met personen met een laag zelfbeeld. Bovendien rapporteerden deelnemers met een hoog zelfbeeld ook lagere niveaus van aandachtsproblemen.

Verhoogt de tevredenheid over het leven

Zelfwaardering is zo krachtig dat het invloed kan hebben op de manier waarop je over je leven denkt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge mate van eigenwaarde in verband is gebracht met een hogere mate van tevredenheid over het leven.

Waarom ontstaat dit verband? Uit onderzoek blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk meerdere invloedrijke factoren bij betrokken zijn. Uit sommige onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat een hoog gevoel van eigenwaarde ook leidt tot een hogere mate van openheid en communicatie met leeftijdsgenoten. Al deze factoren kunnen samenkomen en een positieve invloed hebben op iemands levenstevredenheid.

Hoe beter je over jezelf denkt, hoe beter je over het leven denkt dat je leidt.

Verbetert je humeur

Het komt misschien niet als een verrassing, maar als je een hoog zelfbeeld hebt, voel je je ook gelukkiger. Volgens een onderzoek uit 2022 van Sage Journal zijn geluk, eigenwaarde en zelfs motivatie allemaal met elkaar verbonden.

De studie omvatte 480 deelnemers en mat hun subjectieve geluk, motivatieniveau en zelfwaardering. De resultaten toonden aan dat er een positieve correlatie bestond tussen deze elementen, wat betekent dat hoe hoger iemands gevoel van eigenwaarde en motivatie is, hoe gelukkiger hij/zij wordt.

Dit suggereert dat je je humeur kunt verbeteren door de manier waarop je over jezelf denkt te veranderen.

Bevordert gezond gedrag

Een hoog zelfbeeld kan je ook helpen betere keuzes te maken. Uit onderzoek blijkt dat zelfwaardering en gedrag ter bevordering van de gezondheid met elkaar verbonden zijn.

Een onderzoek uit 2022 van de Journal of Frontiers in Psychology ontdekte dat deelnemers met een hoog zelfbeeld vaker gezonde voedingsbeslissingen namen en aan lichaamsbeweging deden dan deelnemers met een laag zelfbeeld. De groep met een hoge eigenwaarde meldde ook dat ze zich vaker verantwoordelijk voelden voor het behoud van hun eigen gezondheid, dat ze vaker gebruik maakten van sociale steun en dat ze vaker stressmanagementgedrag vertoonden.

Als je een goed gevoel over jezelf hebt, is de kans groter dat je activiteiten onderneemt en beslissingen neemt waardoor je je goed (en gezond!) voelt.

Verbetert het algehele welzijn

Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen het gevoel van eigenwaarde en het subjectieve welzijn van een persoon. Onderzoek toont aan dat een hoog niveau van zelfwaardering gecorreleerd is met een hoger niveau van welzijn. Dit benadrukt het idee dat wanneer iemand een goed gevoel over zichzelf heeft, hij of zij zich ook goed voelt over de manier waarop zijn leven verloopt.

Hoe je een hoog zelfbeeld kunt hebben

Waar zou u uw gevoel van eigenwaarde rangschikken op een schaal van één tot tien, waarbij één het laagste is en tien het hoogste? Als je gevoel van eigenwaarde aan de hogere kant van de schaal belandt, heb je misschien al een sterk gevoel van eigenwaarde. Als u uw gevoel van eigenwaarde aan de onderkant heeft gerangschikt, raak dan niet in paniek. Het gevoel van eigenwaarde fluctueert in de loop van de tijd en we hebben allemaal wel eens lagere momenten meegemaakt. Het betekent alleen dat je misschien wat liefdevolle aandacht nodig hebt om je de boost te geven die je nodig hebt.

Ontdek de onderstaande strategieën voor meer informatie over de stappen die u kunt nemen om uw eigenwaarde te vergroten en een positiever zelfbeeld te krijgen.

Herken uw capaciteiten

Maak wat tijd vrij om een lijst te maken van de dingen waar je goed in bent. Dit kan van alles zijn, van luisteren tot het maken van de perfecte lasagne. Als je moeite hebt om met ideeën te komen, neem dan contact op met dierbaren om je wat ideeën te geven.

Nadat je lijst compleet is, denk na over wat je hebt geschreven. Van welke capaciteiten op jouw lijstje word jij blij? Doe je best om deze activiteiten in je schema op te nemen. Het kan zijn dat u niet elke dag alles op uw lijst kunt doen, maar misschien kunt u ze één keer per week aan uw routines toevoegen.

Hoe meer u deelneemt aan activiteiten waar u goed in bent en die u vreugde schenken, hoe meer vertrouwen u krijgt in uw vaardigheden. Om meer te weten te komen over uw beste capaciteiten, doet u de Kernsterkteanalyse en past u uw belangrijkste eigenschappen zo vaak mogelijk toe.

Leer nieuwe vaardigheden

Een andere manier om je gevoel van eigenwaarde een boost te geven, is door te werken aan de aspecten van jezelf waarvan je denkt dat ze wel wat verbetering kunnen gebruiken. Welke vaardigheden wil je leren en welke gewoonten hoop je in je leven op te nemen?

Als je bijvoorbeeld je focus wilt vergroten, wil je misschien beginnen met mindfulness-oefeningen. Of, als u minder tijd online wilt doorbrengen, kunt u hobby's beginnen zoals lezen of wandelen, zodat u niet achter uw scherm zit.

Denk na over eigenschappen, hobby's en gewoonten die je momenteel hebt en waarvan je denkt dat ze je niet langer dienen. Kies er vervolgens een paar uit je lijst en ruil ze in voor nieuwe aspecten die je humeur kunnen verbeteren. Terwijl je nieuwe vaardigheden leert en gewoonten oefent waarin je geïnteresseerd bent, kun je een boost in je gevoel van eigenwaarde voelen.

Stel doelen op en werk eraan

Wat zijn enkele doelen die je hoopt te bereiken? Deze kunnen klein zijn, zoals stretchen als je wakker wordt, of groot, zoals het afronden van je studie. Schrijf het op. Noteer naast elk doel hoe uitdagend u het vindt, en hoe belangrijk het voor u is.

Begin met je kleine doelen die je zeer waardevol vindt. Maak een prestatieplan en volg de stappen die u heeft uiteengezet. Ga dan verder met je grotere. Het bereiken van doelen kost tijd, dus wees voorzichtig met jezelf.

Als je aan je doelen werkt, kan dit je gevoel van doel, vervulling en prestatie vergroten.

Ontdek positief denken

Ooit gehoord van de kracht van positief denken? Het is wanneer iemand zijn best doet om bevestigende gedachten te denken, optimistisch te blijven en nutteloze gedachtevervormingen te vermijden. Positief denken kan het aantal negatieve zelfpraat verminderen en je helpen jezelf te behandelen zoals je een vriend zou behandelen.

Om de kracht van positief denken te omarmen, kun je motiverende citaten en affirmaties lezen en erover nadenken. Bezoek deze onderwerpen aan het begin van uw dag, stel uw intenties voor de toekomst vast en schrijf er misschien zelfs een dagboek over. Je kunt ook affirmaties op plakbriefjes in je huis plaatsen, zodat je er voortdurend aan herinnerd wordt.

Bevorder sterke sociale relaties

Onderzoek toont aan dat sociale relaties en eigenwaarde met elkaar verbonden zijn. Als je jezelf omringt met mensen die je goed behandelen, helpt die verbinding je gevoel van eigenwaarde te vergroten.

Denk na over de mensen in je binnenste cirkel. Welk gevoel geven ze jou? Lijkt de relatiedynamiek gezond? Heb je het gevoel dat je gelijke hoeveelheden steun geeft en ontvangt?

Je zou kunnen besluiten dat sommige relaties niet aan je behoeften voldoen en dat je stappen moet ondernemen om je welzijn te beschermen. Voor degenen die voldoening geven: zorg ervoor dat die mensen weten dat ze gewaardeerd worden, en werk eraan om die banden te versterken.

Zoek extra ondersteuning

We kunnen allemaal zo nu en dan wat extra ondersteuning gebruiken. Als je het gevoel hebt dat je wat extra begeleiding kunt gebruiken bij het opbouwen van je gevoel van eigenwaarde, of als je het gevoel hebt dat je meer uitdagende barrières moet overwinnen, dan is het misschien een goed idee om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten.

Een hulpverlener of therapeut kan je helpen na te denken over nutteloze patronen in je leven, grenzen te stellen en moeilijkheden uit het verleden te overwinnen die je misschien nog steeds zwaar belasten. Dan komen jullie allebei samen om coping-strategieën te ontdekken die voor jou werken en een plan te maken om verder te komen.

Onthoud dat het gevoel van eigenwaarde kan fluctueren en dat het oké is om een paar slechte dagen te hebben. Wanneer er negatieve gedachten of gevoelens opduiken, wendt u dan tot de bronnen om u heen voor ondersteuning. Het opbouwen en behouden van een hoog zelfbeeld kan voortdurende inspanning vergen. Met oefening, geduld en zelfzorg ben je echter op de goede weg om een positieve relatie met jezelf op te bouwen.

Aanbevolen: