Antieke Kerosine Banketlampen Kenmerken & Waarden

Inhoudsopgave:

Antieke Kerosine Banketlampen Kenmerken & Waarden
Antieke Kerosine Banketlampen Kenmerken & Waarden
Anonim
Britse dubbele brander Cranberry Banquet Oil Lamp Ball Shade Art Nouveau van je hartverlangens Ebay-verkoper
Britse dubbele brander Cranberry Banquet Oil Lamp Ball Shade Art Nouveau van je hartverlangens Ebay-verkoper

Als u erover denkt om uw serre te transformeren in een weelderige Victoriaanse salon, dan is het toevoegen van een antieke kerosine-banketlamp of twee een must. Deze grote, sierlijke en zeer decoratieve lampen creëren een gestileerde, maar historisch authentieke uitstraling en zijn tegenwoordig zeer populair bij verzamelaarsgemeenschappen.

Antieke banketlampkenmerken waar u op moet letten

Fenton Daisy & Fern Cranberry Opalescent Pillar Banket Lamp van BallAntiques Etsy Shop
Fenton Daisy & Fern Cranberry Opalescent Pillar Banket Lamp van BallAntiques Etsy Shop

Banketlampen waren enorm populair in de 19e eeuw en vervolgens opnieuw tijdens de Victoriaanse heropleving in de 20e eeuw, en de vraag van de markt zorgde ervoor dat fabrikanten miljoenen van deze verlichtingsarmaturen produceerden. Er is vandaag de dag nog steeds veel vraag naar, wat betekent dat je op je hoede moet zijn voor reproducties die verkopers als authentiek antiek op de markt kunnen brengen en je een flink bedrag kunnen afhandig maken. Het is dus belangrijk om op een paar belangrijke kenmerken te letten wanneer u door de schappen en gangpaden van uw plaatselijke antiekwinkel bladert om de echte banketlampen uit de imitaties te kiezen.

Deze kenmerken omvatten:

  • Verwijderbare bron
  • Een vaas
  • Decoratieve steel
  • Globe, vaak geschilderde, glazen kapjes
  • Vaak groot, wel 100 cm hoog met de schoorsteen

Hoewel er andere soorten antieke lampen zijn die enkele van deze details kunnen hebben, moeten de meeste van deze kenmerken aanwezig zijn om als een echte banketlamp te worden beschouwd.

Antieke banketlampontwerpen

Jaren 1800 Nouveau FOSTORIA Glass Co POPPY Kerosinelamp van antieke picknick Etsy Shop
Jaren 1800 Nouveau FOSTORIA Glass Co POPPY Kerosinelamp van antieke picknick Etsy Shop

De banketlamp wordt door verzamelaars en leken vaak de Gone with the Wind-lamp genoemd, omdat ze zo prominent aanwezig waren op de achtergrond van de film. De banketlamp werd echter pas rond 1880 daadwerkelijk in gebruik genomen, twintig jaar na de periode waarin de film zich afspeelde.

Deze lampen zijn gemaakt in talloze combinaties van zowel ontwerpen als materialen, hoewel ze over het algemeen een ronde glazen kap en een of andere geschilderde of gekleurde decoratie hebben. Enkele veelgebruikte materialen waaruit deze lampen zijn gemaakt, zijn:

  • Messing
  • Melkglas
  • Patroonglas
  • Porselein
  • Glas met omhulsel
  • Cranberryglas
  • Satijnglas

Deze lampen waren een teken van zowel welvaart als goede smaak binnen de Victoriaanse samenleving, en waren tot het einde van de 19e eeuw te vinden in salons, bibliotheken en ontvangstzalen. Ze werden in de volksmond verkocht tot ongeveer de jaren twintig, toen elektriciteit in de meeste huizen gebruikelijker werd en bewoners niet meer afhankelijk waren van kerosine om hun weg te verlichten. Toch hebben veel huiseigenaren deze prachtige lampen omgebouwd tot elektriciteit en zijn ze blijven gebruiken, zodat je ook antieke kerosinelampen op de markt kunt vinden die achteraf zijn uitgerust voor elektriciteit.

Antieke Kerosine Banketlamp Waarden

Omdat antieke banketlampen zo sierlijk en uniek waren, kunnen ze onder verzamelaars extreem hoge prijzen opbrengen. Hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe hoger de prijs kan zijn. Het is niet ongebruikelijk om in de meeste delen van het land een antieke banketlamp in goede staat te vinden voor ongeveer $100-$250, en je zou meer dan $900 kunnen betalen voor een uitgebreide en goed bewaard gebleven lamp in uitstekende staat.

Deze waarde kan door een aantal verschillende dingen worden bepaald:

  • Conditie- Zijn er scheuren, chips of krassen? Is het patroon helder en intact? Zijn alle onderdelen van de lamp aanwezig en zijn ze in werkende staat? Is het geëlektrificeerd?
  • Wensbaarheid - Hoewel alle banketlampen wenselijk zijn, zijn sommige dat meer dan andere. Een uniek, met de hand geschilderd ontwerp of een bijzonder uitgebreide fontein of voet zal waarde toevoegen.
  • Provenance - Wie was de eigenaar? Als hij werd gebruikt in het Witte Huis, op de set van een film, of als hij een interessant verhaal over zijn verleden heeft, kan hij wellicht meer dan een andere, minder interessante lamp opleveren.
  • Zeldzaamheid - Zoals altijd geldt: hoe zeldzamer een item is, hoe meer mensen zullen betalen om het te bezitten.
  • Locatie - Antiek varieert in prijs in het hele land. Sommige gebieden lijken een bepaald type antiek belangrijker te vinden dan een ander. Bovendien zal een banketlamp waarschijnlijk duurder zijn op een veiling van antieke verlichting of Victoriaanse voorwerpen dan op een veiling waar allerlei soorten antiek worden verkocht.

Banketlampen op de markt

Als je daadwerkelijk een van deze lampen in je collectie wilt opnemen, kun je online de meest gevarieerde selectie vinden. Sommige van de antieke banketlampen die onlangs op eBay zijn verkocht, vallen precies in deze prijsklasse van $ 100-$ 250, waarbij speciale lampen prijzen bereiken die in de lage duizenden lopen.

  • Art nouveau cranberry banketlamp - Verkocht voor $ 199
  • Paar antieke Miller Co.-banketlampen - Verkocht voor $ 499
  • Bradley & Hubbard banketlamp - Verkocht voor $ 1.999

Waar vindt u antieke banketlampen

Je kunt antieke kerosine-banketlampen vinden in bijna elk lokaal antiekwinkelcentrum of winkel, maar ook online. Beschouw de volgende websites als plaatsen om uw zoekopdracht te starten:

  • Salado Creek Antiques - Salado Creek Antiques richt zich op het binnenhalen van inventaris uit het Amerikaanse verleden en heeft een grote selectie hoogwaardige banketlampen om uit te kiezen.
  • Ruby Lane - Ruby Lane, een van de grootste veilingwebsites op internet, heeft een voortdurend wisselende inventaris en je kunt er zoveel meer vinden dan alleen antieke banketlampen.
  • eBay - De favoriete plek van iedereen om online naar verzamelobjecten te zoeken. eBay is een van de gemakkelijkste plaatsen om naar antieke armaturen zoals banketlampen te zoeken en je vindt bijna altijd gegarandeerd minstens een paar die momenteel te koop staan elke keer dat u bezoekt.
  • Etsy - Etsy is een moderne, gestileerde versie van eBay met een groeiende antieksector. Van onderdelen voor banketlampen tot complete sets, Etsy heeft consequent een aantal van deze prachtige verlichtingsarmaturen te koop.

Als je een van deze online koopt, controleer dan altijd de beoordeling van de verkoper en zijn retourbeleid. Zorg ervoor dat uw pakket verzekerd is, zodat u uw geld niet kwijt bent als er iets gebeurt.

Waar kunt u vervangende tinten vinden

Vaak zul je een lamp vinden waar je absoluut dol op bent, maar deze is zonder kap, of wordt geleverd met een gebarsten of afgebroken glazen kap. Als dit het geval is, kunt u de volgende winkels raadplegen voor vervangingen:

  • Antique Lamp Co. - Ga naar Antique Lamp Co., een restauratie- en replica-onderdelenbedrijf gevestigd in Buffalo, New York, voor een kleine selectie glazen lampenkappen voor banketlampen.
  • Speciale lampenkappen - Van kleurrijk geverfd tot volledig doorschijnend, Speci alty Lampshades biedt een selectie van allerlei soorten vervangende lampenkappen, inclusief de bolvormige lampenkappen die geschikt zijn voor banketlampen.
  • Aanbod van antieke lampen - Toegegeven, het aanbod van antieke lampen heeft minder opties dan de Antique Lamp Co. en Speci alty Lampshades als het specifiek om banketlampen gaat; Als u echter op zoek bent naar een eenvoudig ontwerp, zoals een melkglas of een doorschijnende glazen bolkap, dan kunt u deze daar gemakkelijk vinden.

Breng de schoonheid van banketlampen naar huis

Het kan enige tijd duren om de perfecte antieke olielamp te vinden die bij je huis past, maar als je eenmaal de perfect ontworpen armatuur hebt gevonden, word je beloond met een tastbaar stukje geschiedenis. Of je hem nu als petroleumlamp wilt houden of door een professional wilt laten ombouwen naar een elektrische lamp, deze lampen voegen onmiddellijk een zeker gevoel van authenticiteit toe aan elke kamer waarin ze staan.

Aanbevolen: