Antieke fotolijststijlen, waarden & Identificatie

Inhoudsopgave:

Antieke fotolijststijlen, waarden & Identificatie
Antieke fotolijststijlen, waarden & Identificatie
Anonim
Set van vijf gouden frameontwerpen
Set van vijf gouden frameontwerpen

Van sierlijk goud tot eenvoudig eikenhout: antieke fotolijststijlen zijn gevarieerd en mooi. Als je een bijzondere foto wilt accentueren of een spiegel wilt toevoegen aan een mooie lijst, lees dan meer over de opties en hoe je de verschillende soorten antieke fotolijsten kunt identificeren.

Antieke fotolijststijlen door de jaren heen

Afzonderlijke fotolijsten bestaan al sinds ongeveer 1423, maar de meeste lijsten die je tegenkomt in antiekwinkels en online veilingen komen uit de 19e en 20e eeuw. Je zult een aantal mooie stijlen zien, waarvan er vele prachtig passen in de huizen van vandaag.

Vroege Amerikaanse houten kozijnen

Volgens Collectors Weekly waren enkele van de eerste monturen die in Amerika verschenen, gemaakt van eenvoudig houtgietwerk. Deze vroege lijsten werden in de loop van de 19e en 20e eeuw steeds uitgebreider en bevatten uiteindelijk decoraties die deden denken aan de Amerikaanse landbouw. Je ziet tarweschoven, bladeren en meer. Toch zijn de meeste vrij eenvoudig, waardoor de schoonheid van het inheemse hout goed tot zijn recht komt op de kunstwerken in de lijst.

fotolijst
fotolijst

Vergulde Victoriaanse lijsten

Het Victoriaanse tijdperk omarmde sierlijke decoratie en weelde, en dat zie je ook in fotolijsten. Mooie vergulde lijsten, meestal uit hout gesneden en bedekt met bladgoud, waren een manier om een eenvoudige foto of schilderij in de kijker te zetten. Het frame was onderdeel van de kunst. U vindt deze lijsten in gemengde staat, omdat het verguldsel en eventuele gipsversieringen na verloop van tijd kunnen slijten.

gouden fotolijstje
gouden fotolijstje

Kunst en ambacht fotolijsten

De sierlijke weelde van het Victoriaanse tijdperk maakte plaats voor een eenvoudigere esthetiek. Tijdens de Arts and Crafts-beweging draaiden lijsten om handgemaakte kwaliteit, mooi hout en een eenvoudige stijl. Decoraties omvatten natuurlijke elementen zoals houtsnijwerk of metalen bloemen, takken en wijnstokken.

Antieke fotolijst
Antieke fotolijst

Art-decolijsten

In het begin van de 20e eeuw werd het decoreren nog eenvoudiger. Decoraties waren vaak geometrische motieven of eenvoudige bloemmotieven in een verder eenvoudige lijst. Deze stijlen voelden modern en gestroomlijnd aan en weerspiegelden de veranderende technologie van die tijd.

Leeg klassiek frame
Leeg klassiek frame

Een antieke fotolijst identificeren

Omdat decoratiestijlen terugkomen en lijsten jarenlang in huis kunnen blijven hangen, is het soms moeilijk te bepalen of een lijst antiek is. Hier zijn enkele tekenen waar u op moet letten als u een oude fotolijst onderzoekt.

Draai het om

De achterkant van een fotolijst biedt belangrijke aanwijzingen over de leeftijd ervan. Zoek naar wormgaten in het hout, kromtrekken die gepaard gaan met leeftijds- en vochtigheidsveranderingen, en tekenen over de constructie. Als het in elkaar past zonder spijkers of spijkers, kan het heel oud zijn. Als het oudere hardware bevat, is dat nog een aanwijzing dat het antiek is. De meeste nieuwe reproductieframes hebben geen achterkant die er oud uitziet.

Achterkant van fotolijst
Achterkant van fotolijst

Kijk naar de materialen

Volgens Lowy 1907 werden kozijnen vóór de 19e eeuw doorgaans van hout gemaakt. Na die tijd werden ze vaak gegoten uit gips dat aan een houten frame was bevestigd. Als er iets van het verguldsel is afgebroken, zie je dan gips eronder? Als dat zo is, is de lijst waarschijnlijk uit de 19e eeuw of later. Op dezelfde manier kan het vergulden zelf aanwijzingen bieden. Als er verfkwastsporen aanwezig zijn, is deze geverfd en niet verguld. Dit betekent dat het mogelijk minder waardevol is. Als er vaag donkerdere gebieden in het verguldsel zijn met overlappend verguldsel, kan het een hogere kwaliteit en antiek zijn.

Waarde toekennen aan antieke fotolijsten

Net als bij elk antiek item is er veel variatie in de waarde van antieke fotolijsten. Sommige worden voor vele duizenden dollars verkocht, terwijl andere slechts een paar dollar waard zijn. Als je twijfelt, is het altijd een goed idee om je frame te laten taxeren.

Factoren die de waarde beïnvloeden

Een aantal factoren kunnen de waarde van een frame beïnvloeden:

  • Conditie- Omdat het doel van een fotolijst decoratief is, kan schade dramatisch afbreuk doen aan de waarde ervan. Een lijst in mooie vorm is meer waard dan één met afgebroken verguldsel, ontbrekend gips, krassen en andere problemen. Origineel glas kan de waarde vergroten, terwijl restauratie deze kan verminderen.
  • Size - Als alles gelijk blijft, zijn grotere frames meer waard dan kleinere frames.
  • Age - Oudere frames zijn vaak meer waard, vooral als ze in uitstekende staat verkeren. Bepaalde stijlen zijn echter klassiek aantrekkelijk en kunnen waardevol zijn, zelfs als ze niet zo oud zijn.
  • Vorm en stijl - De vorm en stijl van een lijst kan veel aan de waarde ervan toevoegen, vooral als de lijst past bij hedendaagse decoratiebenaderingen.
  • Genoteerde ontwerper - Hoewel de meeste monturen geen merkteken of associatie met een bekende ontwerper hebben, kan het hebben van deze herkomst de waarde verhogen.

Voorbeeldwaarden voor antieke fotolijsten

Fotolijsten worden voor een breed scala aan prijzen verkocht, maar je kunt een idee krijgen van wat de jouwe waard is door naar vergelijkbare verkopen te kijken. Zorg ervoor dat u de frames controleert die al zijn verkocht, aangezien dit de meest nauwkeurige manier is om de waarde te meten.

  • Een zeldzaam montuur van ontwerper Newcomb Macklin werd op eBay voor ongeveer $ 1.500 verkocht. Het was in prachtige staat en had een vlindermotief.
  • Een Amerikaans tijgeresdoornframe uit circa 1840 werd begin 2020 verkocht voor ongeveer $ 400. Het had het originele glas en achterbord.
  • Een sierlijk frame uit de jaren 1890 met een ovale opening, verkocht voor ongeveer $ 150. Het was in uitstekende staat.

Veel mooie opties

Of je nu houdt van de sierlijke stijl van oudere lijsten of je wilt pronken met een historisch kunstwerk of een oude foto in een lijst uit het juiste tijdperk, er zijn veel mooie opties om uit te kiezen. Neem de tijd om online of bij uw plaatselijke antiekwinkel door het aanbod te bladeren om de perfecte lijst voor uw behoeften te vinden. Je kunt antieke en vintage fotolijsten ook hergebruiken in prachtige nieuwe stukken.

Aanbevolen: