Seth Thomas antieke schoorsteenmantelklokken Kenmerken en waarden

Inhoudsopgave:

Seth Thomas antieke schoorsteenmantelklokken Kenmerken en waarden
Seth Thomas antieke schoorsteenmantelklokken Kenmerken en waarden
Anonim
Seth Thomas antieke pendule
Seth Thomas antieke pendule

Het identificeren van antieke penduleklokken van Seth Thomas vereist bekendheid met deze charmante uurwerken. Leer meer over de gebruikte materialen, de stijlen en hoe u een waarde kunt toekennen aan deze prachtige klokken.

Een Seth Thomas-klok identificeren

Seth Thomas-penduleklokken, vaak verkeerd gespeld als 'mantelklokken', zijn functionele en mooie decoratieve items voor je huis. Ze zijn ontworpen om op een plank of schoorsteenmantel te staan en geven niet alleen de tijd aan, maar bieden ook een kijkje in de kunst van het klokkenmaken en het werk van een meester. Volgens Collectors Weekly begon Thomas in 1817 met het maken van deze klokken. In de loop der jaren veranderden de ontwerpen, waardoor verzamelaars enkele aanwijzingen kregen als het gaat om het identificeren en dateren van de klokken. Het bedrijf veranderde ook van eigenaar met behoud van de naam Seth Thomas, waardoor klokken tot ver in de 21e eeuw werden gemaakt.

Zoek naar labels

De eerste stap bij het identificeren van je klok is het zoeken naar het Seth Thomas-label. Je vindt het label aan de binnenkant, achterkant of onderkant van de klokkast. Op sommige klokken zie je ook gestempelde metalen labels, evenals gegraveerde slingers met de naam Seth Thomas. De Antique Clocks Identification and Price Guide biedt foto's van veel van de labels die u mogelijk tegenkomt, evenals dateringsinformatie op basis van de stijl en tekst van het label.

Controleer op datumstempels

Veel antieke Seth Thomas-klokken zijn ook voorzien van datumstempels op de onderkant van de klok. Deze postzegels bestaan uit een reeks cijfers en letters en kunnen moeilijk te decoderen zijn. Gelukkig zul je, als je de truc eenmaal kent, merken dat het vrij eenvoudig is. Elke code begint met vier cijfers en eindigt met een letter. De cijfers zijn het jaar terug. De letter vertegenwoordigt de maand, waarbij "A" staat voor januari en "L" voor december. Een code van 2981D zou bijvoorbeeld een klok aangeven die in april 1892 is gemaakt.

Seth Thomas kloklabel
Seth Thomas kloklabel

Bekijk de stijl en materialen

Seth Thomas gebruikte verschillende materialen op verschillende momenten in de geschiedenis van de klokkenmaker. Ook de stijlen veranderden door de jaren heen. Kijk eens naar je klok en bedenk waar deze van gemaakt is. Collectors Weekly meldt dat de volgende veranderingen in materialen u kunnen helpen uw klok te dateren:

  • Houten uurwerken- De alleroudste Seth Thomas penduleklokken hebben uurwerken van hout. Ze hebben vaak beschilderde koffers met een scroll-ontwerp.
  • Gesneden mahoniehouten frames - Later in de geschiedenis van het bedrijf, rond 1830, begon Seth Thomas klokken in te lijsten in prachtig gesneden mahoniehout.
  • Messing uurwerken - In 1842 schakelde het bedrijf over op koperen uurwerken in plaats van het originele hout.
  • Adamantine fineer - Vanaf 1882 gebruikte Seth Thomas dit vroege plastic fineer op de wijzerplaat van zijn klokken.
Seth Thomas-klok
Seth Thomas-klok

Waarde van Seth Thomas schoorsteenmantelklokken

Omdat het bedrijf Seth Thomas al bijna 200 jaar penduleklokken maakt, is er veel variatie in de waarde van de klokken. Gebruik deze tips om een schatting te krijgen van wat een antieke Seth Thomas pendule waard is.

Een datum toewijzen

Het is niet verrassend dat de vroegste klokken, vooral die welke feitelijk door Seth Thomas zijn gemaakt, het meeste geld waard zijn. Als u een idee kunt krijgen van de datum waarop uw klok is gemaakt, hetzij aan de hand van het etiket, de stijl of de datumstempel, dan heeft u een belangrijke factor bij het toekennen van waarde.

Seth Thomas-klok
Seth Thomas-klok

Conditie beoordelen

Net als bij elke antieke klok heeft de staat van een Seth Thomas-klok een dramatische invloed op de waarde. Onderzoek het volgende:

  • Functie- Als de klok goed functioneert en nog steeds de tijd kan bijhouden, is hij meer waard. Het kan worden gerestaureerd met antieke klokonderdelen door een klokkenrestaurateur.
  • Houtconditie - Scheuren, haarscheurtjes en slechte restauratiewerkzaamheden kunnen afbreuk doen aan de waarde, terwijl een houten kist met een mooie patina meer waard kan zijn.
  • Conditie van de wijzerplaat - Als de wijzerplaat nog steeds helder en leesbaar is, is de klok meer waard. Als het tekenen van restauratie of ruw gebruik vertoont, zal dit afbreuk doen.
  • Conditie van het glas - Gebarsten en afgebroken glas doet afbreuk aan de waarde, terwijl glas in goede staat een pluspunt is.
Seth Thomas-klok
Seth Thomas-klok

Vergelijk met recent verkochte klokken

Zodra u zoveel mogelijk weet over uw verzamelpendule, kunt u de recent verkochte voorbeelden bekijken voor de waarde ervan. De sleutel hier is om klokken te negeren die nog te koop zijn. Verkopers kunnen elke gewenste prijs voor een klok vragen, maar dat betekent niet dat iemand de klok zal betalen. Zoek in plaats daarvan naar verkochte items op eBay of bekijk gegevens van andere veilingen. Hier zijn een paar voorbeelden van Seth Thomas pendules en hun verkoopprijzen:

  • Een zeer grote Seth Thomas-pendule in beperkte oplage uit de begindagen van de geschiedenis van de klokkenmaker, verkocht voor $ 2.000 op eBay. Het was in uitstekende staat.
  • Een Seth Thomas-klok uit 1880 met mahonie en diamant in uitstekende staat, verkocht voor $ 550. Het had een onderhoudsbeurt gehad en was volledig functioneel.
  • Een klok van Seth Thomas uit ongeveer 1905 in "zoals gevonden" staat, verkocht voor ongeveer $ 150. De slinger ontbrak en hield geen tijd bij.

Functioneel en charmant

Een antieke Seth Thomas-pendule is meer dan een waardevol verzamelobject. Het is ook een functioneel onderdeel van je huis, houdt de tijd bij en biedt vintage charme voor je plank of schoorsteenmantel.

Aanbevolen: