Complete gids voor verzamelbare theepotten

Inhoudsopgave:

Complete gids voor verzamelbare theepotten
Complete gids voor verzamelbare theepotten
Anonim
antieke vintage verzamelbare theepot
antieke vintage verzamelbare theepot

Mevr. Potts is niet de enige geliefde theepot die er is, en het lijkt erop dat verzamelbare theepotten steeds populairder worden bij zowel vintageliefhebbers als serieuze antiekliefhebbers. Er is geen limiet aan het type theepot dat je kunt vinden; potten kunnen vintage of nieuw zijn, figuratief of bloemig van ontwerp, en zolang ze grillig, ongebruikelijk of op de een of andere manier aantrekkelijk zijn, passen ze meestal bij de rekening.

Wat zijn verzamelbare theepotten precies?

Verzamelbare theepotten kunnen vintage of nieuw zijn, waarbij de leeftijd van de pot vaak in overweging wordt genomen door theepotverzamelaars. Terwijl sommige verzamelaars meer geïnteresseerd zijn in het karakter van de pot zelf, zijn anderen er trots op de zeldzaamste en oudste beschikbare potten te bezitten. Veel vintage theepotten zijn humoristische afbeeldingen van mensen, soms zelfs een stil politiek statement op de theetafel, terwijl andere zijn gemaakt om een actuele gebeurtenis te herdenken. Ondertussen werden antieke theepotten vervaardigd in een meer stereotiepe theepotstijl, waarbij de makers zich concentreerden op strakke vormen en een onberispelijk ontwerp.

Theepotten beschouwen vanuit het perspectief van een verzamelaar

Aangezien er zoveel verschillende soorten theepotten zijn, moet je wat onderzoek doen voordat je met je verzameling begint. Het kopen van een goede prijsgids voor theepotten zou een verstandige investering zijn, maar ook om een idee te krijgen van welke soorten theepotten je opvallen. Op dezelfde manier moet u uzelf vragen stellen als: "Wat ligt in uw prijsklasse?" of: "Welke periode in het ontwerp van de tijd boeit mij het meest?" Hoewel het kiezen van een theepot alleen op basis van populariteit geen goed idee is, is het verstandig om jezelf vertrouwd te maken met wat momenteel populair is.

Een verzamelbare theepot identificeren

antieke verzamelbare Italiaanse theepot
antieke verzamelbare Italiaanse theepot

Over het algemeen zijn oudere theepotten meer verzamelobjecten vanwege hun esthetiek en leeftijd. Dit betekent dat het belangrijk voor je is dat je snel een inschatting kunt maken van de theepotten die je tegenkomt in een antiekwinkel, kringloopwinkel of online winkel. Er zijn een paar veelbetekenende markeringen die de leeftijd van een theepot kunnen aangeven, waaronder:

  • Datums/makersmarkeringen- Dit zal niet altijd het geval zijn, maar op veel theepotten zijn ergens daterings- of fabrikantenmarkeringen in de bodem gegraveerd. Dit kan je een concreet antwoord geven over het jaar waarin het gemaakt is, of je een fabrikant geven wiens werk je kunt bekijken om de pot zelf een voorlopige datum te geven.
  • Onregelmatigheid van de tuit - Vroege theepotten werden met de hand vervaardigd, wat betekent dat je er duidelijk bewijs van menselijk vakmanschap op zou moeten kunnen zien. Dit geldt met name voor de tuiten van de theepot, en het vinden van opvallende gaten rond de gaten en ongelijke gaten kan een aanwijzing zijn voor een oudere pot.
  • Natuurlijke materialen - Sommige van de oudste potten zijn gemaakt van natuurlijke materialen die in de zon zijn gedroogd of gebakken, wat betekent dat keramische theepotten vaak tot de oudste en meest behoren verzamelbare theepotten in de buurt.
  • Vorm en ontwerp - Oudere westerse theepotten werden vóór de 18e eeuw in een ronde vorm gemaakt, en die uit het oosten in een gedrongen, brede cirkelvorm. Uniek ontworpen potten, zoals potten met ongebruikelijke afmetingen en avant-gardistische ontwerpen, werden waarschijnlijk pas in de 20e eeuw vervaardigd, toen de komst van massaproductie grotere productiemogelijkheden mogelijk maakte.

Theepot-thema's

Antieke Victoriaanse zwarte Jackfield Type handgeschilderde theepot
Antieke Victoriaanse zwarte Jackfield Type handgeschilderde theepot

Er zijn zoveel soorten verzamelbare theepotten dat het onmogelijk is ze allemaal te beschrijven, maar enkele van de meer populaire soorten theepotten om te verzamelen zijn:

  • Figural- Mannen, vrouwen, kinderen, politieke figuren en historische figuren
  • Bloemen - Bomen, rozen, kersenbloesems, madeliefjes
  • Regionaal motief - Engels platteland, Chinees landschap, Japans landschap, enzovoort
  • Dier - Konijntjes, katten, honden, herten, kamelen, kippen
  • Voertuigen - Auto's, treinen, vliegtuigen, boten, een paard en wagen
  • Stripfiguren - Garfield, Popeye, Superman, Poeh, Eyeore
  • Food - Fruit, groenten, koekjes, cakes
  • Herdenkingsmunt - gebouwen, mensen, uitvindingen

Regio's en materialen van theepotten

Het is gemakkelijk om aan theepotten en hun klassiek ronde, tuitvorm te denken, maar er zijn zoveel verschillende ontwerpen die door de eeuwen heen zijn gemaakt die je kunt verzamelen. Hoewel je misschien in de verleiding komt om op een westerse, etnocentrische manier over theepotten te denken, moet je je er niet door laten weerhouden de regionale potten uit heel Azië te omarmen die vaak op de veiling worden aangeboden. Natuurlijk kun je naast deze regio's ook potten vinden die van veel meer materialen zijn gemaakt dan alleen staal of porselein. Sommige van deze materialen omvatten:

  • Staal
  • Porselein
  • Beenporselein
  • Keramisch
  • Zilver
  • Goud
  • Brons
  • Messing
  • Pewter

Verzameltheepotten kopen en verkopen

verzamelbare vintage antieke theepot en theekopjes
verzamelbare vintage antieke theepot en theekopjes

Als het gaat om het kopen en verkopen van oudere theepotten, zijn de belangrijkste factoren de leeftijd, de mate van ontwerp (hoe sierlijker, hoe beter) en de bekende maker (als die er is). Antieke theepotten worden meestal voor meer geld verkocht dan vintage theepotten, terwijl de theepotten met een zwaar ontwerp (vergulde randen, geschilderde illustraties, fijn bewerkte vormen, enzovoort) op een veiling voor meer dan eenvoudige theepotten worden verkocht. Het bereik waarvoor theepotten kunnen worden verkocht is echter enorm, waarbij theepotten gemiddeld voor ongeveer €20-€500 worden verkocht.

Hier zijn enkele onlangs verkochte theepotten uit verschillende regio's, stijlen en tijdperken om je een idee te geven van waar deze verzamelobjecten meestal voor dienen:

  • Vintage Sheridan-theepot - $ 19,36
  • Limoges-theepot uit het begin van de 20e eeuw - Verkocht voor $ 143,50 (zie meer over Limoges-china)
  • Jaren 70 Yixing Black Clay Theepot - Verkocht voor $170
  • 19e-eeuwse Roden Bros Sterling zilveren theepot - verkocht voor $235
  • Sevres 18e-eeuwse theepot en warmer standaard - Verkocht voor $695

Duurste theepotten ooit verkocht

Niet elke dure theepot is afkomstig van een theeservies van een luxe merk; veel van de meest waardevolle theepotten zijn zelfs antiek. Hoewel de kans klein is dat je een van deze dure theepotten in je servieskast hebt liggen, is de kans ook niet helemaal nul.

  • The Egoist Teapot- De duurste theepot ooit verkocht, dit stuk ontworpen door Nirmal Sethia werd verkocht voor $3 miljoen dankzij de honderden ingelegde diamanten en robijnen verspreid over het oppervlak van de pot.
  • Meloentheepotten - Deze dubbele theepotten werden in 2011 verkocht voor $ 2,18 miljoen en hebben een prachtige meloenvorm en natuurlijke takmotieven die zowel de handvatten als de tuiten overnemen.
  • Yixing Zisha Theepot - Gemaakt door de legendarische keramist Gu Jingzhou, deze theepot van paarse klei uit 1948 werd in 2010 verkocht voor $ 2 miljoen.
  • Famille Rose Coral-Ground Theepotten - Dit paar sierlijke rode, gele en blauwe theepotten uit de keizerlijke Quinalong-dynastie werden voor $ 1,26 miljoen verkocht op een Christie's-veiling.
  • 1760s John Bartlam Theepot - Een voortreffelijk stuk toegeschreven aan John Bartlam uit South Carolina, dat op een veiling voor iets meer dan $ 800.000 werd verkocht en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande Amerikaanse porseleinen theepot bestaat.

Waar verzamelbare theepotten te vinden

Het internet is een geweldige bron voor nieuwe theepotten, of je nu een grote verscheidenheid verzamelt of je op een bepaald type concentreert. Enkele van de beste online bronnen om geweldige theepotten te koop te vinden zijn:

  • eBay - De favoriete online verkoper voor unieke antieke en vintage items tegen een redelijke prijs is eBay. Ze hebben een hele reeks interessante theepotten beschikbaar en voegen voortdurend nieuwe toe aan hun assortiment.
  • Etsy - Een andere toonaangevende online retailer die bekend staat om zijn vintage en antieke items is Etsy. Je vindt er theepotten van eeuwen geleden, maar ook die van het afgelopen jaar. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de site, want verkopers updaten hun huidige winkels voortdurend met nieuwe en opwindende goederen.
  • British Novelty Teapots - Dit bedrijf is een van de belangrijkste importeurs van Britse theepotten en heeft een aantal fantastische voorbeelden van verzamelbare theepotten van verschillende makers uit tientallen jaren die u kunt kopen.
  • Everything But The House - Een minder bekende veilingwebsite is Everything But The House (EBTH), waar producten worden gehost die zijn samengesteld uit Amerikaanse landgoedverkopen. Bied samen met andere geïnteresseerden en kijk wie er als beste uit de bus komt; ze hebben zelfs een unieke optie om het/de item(s) op te halen bij een van hun hubs (afhankelijk van waar de items zijn gevonden) en dit kan de prijs drastisch verlagen omdat er geen verzendkosten aan worden toegevoegd.

Hier is een kleine theepot, kort en stevig

Teatime is het moment waarop je een van deze verzamelbare theepotten bij de hand hebt. Als je er nog geen hebt, houd dan je ogen open bij garageverkopen, kringloopwinkels en antiekwinkels voor die perfecte theepot om je verzameling aan te vullen of om mee te beginnen. Creëer een nieuwe traditie met uw dagelijkse theeroutine door een van deze antieke potten te integreren of deze te gebruiken om een nieuw boeket bloemen tentoon te stellen; de mogelijkheden om deze theepotten in je huis te laten zien zijn eindeloos.

Aanbevolen: