Basisprincipes van varenverzorging en voortplanting (binnen of buiten)

Inhoudsopgave:

Basisprincipes van varenverzorging en voortplanting (binnen of buiten)
Basisprincipes van varenverzorging en voortplanting (binnen of buiten)
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

De varen wordt vaak geassocieerd met weelderige, koele open plekken en vochtige valleien. Zowel binnen als buiten zorgt het groene blad voor een gevoel van rust. Hoewel veel soorten houden van vochtige, schaduwrijke omstandigheden, kan de varen op bijna elk continent in een groot aantal omstandigheden groeien. Er zijn soorten die inheems zijn in woestijn-, alpiene, bos-, weide- en waterrijke ecosystemen. Ze zijn ook niet allemaal 'varenachtig', sommige hebben, net als de schildvaren, geen kleine oorschelpen op hun bladeren, maar grote, riemachtige bladeren, en hulstvarens hebben bladeren zoals, nou ja, hulst. Het is een oude groep planten die geen bloemen produceert, maar zich voortplant door middel van sporen.

Varen als kamerplant

Terwijl buitenplanten meestal van schaduw en gelijkmatig vochtige omstandigheden houden, geven binnenplanten de voorkeur aan matig tot helder, indirect licht en willen ze dat hun grond tussen de gietbeurten door lichtjes uitdroogt. Zoals veel kamerplanten gedijt een varen het beste als hij licht wortelgebonden is. Een hoge luchtvochtigheid is erg gunstig, maar aangezien de meeste huizen het hele jaar door niet veel vocht in de lucht hebben, is het een goede gewoonte om de bladeren een paar keer per week met water van een vernevelaar te besproeien. Kiezelbakken gevuld met water onder de plant kunnen ook helpen de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen. Hier zijn enkele aantrekkelijke en gemakkelijk te kweken binnenvariëteiten:

  • Nephrolepsis ex altata, Boston
  • Nephrolepsis ex altata 'Pluizige ruches', ruche
  • Polypodium of Davallia, konijnenpoot
  • Pellaea rotundifolia, Knop f
  • Adiantum cuneatum, haarmos
  • Pteris ensiformis, Tabel
  • Platycerium, Hertshoorn
  • Asplenium nidus, Vogelnest

Voor de tuin

Buiten houden de meeste planten van constant vocht en schaduw tot halfschaduw. Sommige soorten, zoals Ostrich en Royal, kunnen onder zeer natte omstandigheden in de volle zon groeien. Zoek naar planten die in jouw regio voorkomen. De bladeren zien er geweldig uit in naturalistische bostuinen, meerjarige schaduwborders, langs beken en vijverranden, in containers en als bodembedekker. In warme klimaten kunnen staghornvariëteiten een tropische sfeer aan een tuin geven als ze aan een boomstam worden gekweekt. Boomvariëteiten kunnen ook behoorlijk indrukwekkend zijn als middelpunt van een tuinbed. De volgende zijn mooi en aanpasbaar.

  • Athyrium niponicum 'Pictum', Japans geschilderd, zones 3-8
  • Adiantum pedatum, Haarmos, zones 4-9
  • Osmunda regalis, Koninklijk, zones 3-10
  • Osmunda cinnamomea, Kaneel, zones 3-10
  • Dryopteris spinulosa, gewoon hout, zones 3-10
  • Dennstaedtia punctilobula, Hooigeurig, zones 3-9
  • Polystichum acrostichoides, Kerstmis, zones 3-8
  • Polystichum munitum, Zwaard, zones 8-11
  • Matteuchia pennsylvanica, Struisvogel, zones 2-9

Je varen vermeerderen

Kamerplanten

In de natuur planten varens zich gewoonlijk voort via sporen die meestal aan de onderkant van hun bladeren te zien zijn. Tuinders ontdekken echter dat varens het gemakkelijkst kunnen worden vermenigvuldigd door te delen. Voor kamerplanten: verdeel wanneer de bosjes vol raken of wanneer er veel nieuwe uitlopers groeien. Plant elke sectie in een kleine pot. Varens lijken er de voorkeur aan te geven enigszins wortelgebonden te zijn, dus u kunt ze het beste alleen verpotten als ze uit de pot lijken te komen waarin ze zich bevinden.

Selecteer een pot die zo groot is als nodig is voor de plant. Een te grote pot zal problemen veroorzaken vanwege te veel vocht. Zorg ervoor dat de pot die u kiest drainagegaten heeft. Het is ook handig om wat grind op de bodem van de pot te doen, zodat de afvoergaten niet verstopt raken met aarde.

De bodem moet organisch materiaal zoals veenmos bevatten om een goede drainage mogelijk te maken en tegelijkertijd vochtig te blijven.

Buitenplanten

Verdeel in de tuin gevestigde planten in het voorjaar voordat er nieuwe groei verschijnt. Graaf de hele klomp op en zaag of wrik de delen uit elkaar. Herplant op hetzelfde grondniveau als voorheen en geef goed water. Ambitieuze tuiniers willen misschien proberen ze uit sporen te kweken. Zandgrond met goede drainage is ideaal voor varens in uw landschap. Als uw grond een hoog kleigeh alte heeft, kan dit eenvoudig worden aangepast door veenmos, compost of ander organisch materiaal toe te voegen.

Aanbevolen: