Te verwachten foetale bewegingen in elk trimester

Inhoudsopgave:

Te verwachten foetale bewegingen in elk trimester
Te verwachten foetale bewegingen in elk trimester
Anonim

De bewegingen van je baby veranderen tijdens je zwangerschap naarmate hij groeit en zich ontwikkelt.

zwangere vrouw met een echografie
zwangere vrouw met een echografie

Je baby voor het eerst in je voelen bewegen is een van de meest opwindende zwangerschapsmijlpalen. Bekend als 'versnelling', kunnen de eerste bewegingen van een baby aanvoelen als vlinders, fladderingen of belletjes in uw maag. Naarmate uw baby groeit, zullen zijn bewegingen veranderen en zult u schoppen, rollen, draaien, draaien en hikken voelen. De bewegingen van je baby zijn een prachtig teken dat hij groeit en zich ontwikkelt.

Foetale beweging in verschillende zwangerschapsstadia

De bewegingen van de foetus die u voelt, zullen variëren, afhankelijk van het trimester waarin u zich bevindt en het groei- en ontwikkelingsstadium van uw baby. Als u zich bewust bent van de bewegingspatronen van uw baby, kunt u zijn welzijn in de gaten houden terwijl hij in uw baarmoeder groeit. Als u zich op enig moment zorgen maakt over de bewegingen van uw baby, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Foetale bewegingen in het eerste trimester (7-12 weken)

Je baby begint te bewegen in het eerste trimester, rond de zevende tot achtste week van de zwangerschap. Uw baby is te klein om zo vroeg in uw zwangerschap bewegingen te kunnen voelen, hoewel u de bewegingen mogelijk wel kunt zien tijdens de echografie van het eerste trimester. Onderzoekers die de typische bewegingen van de foetus in het eerste trimester onderzochten, ontdekten dat baby's tussen de negen en twaalf weken zwangerschap de neiging hebben om snel van positie en houding te veranderen. Veel voorkomende foetale bewegingen in het eerste trimester zijn onder meer:

  • Armbewegingen
  • Hoofdbewegingen, zowel van links naar rechts als van boven naar beneden
  • Hik
  • Beenbewegingen
  • Mondbewegingen, slikken en zuigen
  • Schrik

Naarmate het zenuwstelsel, de spieren en de verbindingen van je baby volwassener worden, worden zijn bewegingen duidelijker en sterker totdat je ze voor de eerste keer begint op te merken.

Foetale bewegingen in het tweede trimester (13-26 weken)

In het tweede trimester begint u uw baby te voelen en leert u zijn bewegingspatronen kennen. In dit stadium van de zwangerschap zijn de meest voorkomende bewegingen van de foetus:

  • Buigen
  • Ademhaling
  • Oogbewegingen
  • Hand-tot-gezicht beweging
  • Hik
  • Rollen, s alto's en stapvormige beenbewegingen
  • Glimlachend
  • Verrassend
  • Zuigen
  • Geeuwen

Eerste gevoelde bewegingen: versnelling

Versnelling beschrijft het eerste moment waarop u zich bewust wordt van de bewegingen van uw baby. Dit gebeurt meestal rond de 16 weken tot 20 weken. Als u eerder zwanger bent geweest, merkt u mogelijk eerder in uw zwangerschap (bijvoorbeeld 14 weken) beweging dan voor de eerste keer aanstaande ouders. Er zijn verschillende factoren van invloed wanneer u zich voor het eerst bewust wordt van de bewegingen van uw baby:

  • Locatie van de placenta
  • De hoeveelheid vruchtwater rond de baby
  • Je body mass index (BMI)

In het begin voelt u zich misschien niet zeker of wat u voelt, de beweging van uw baby of uw spijsverteringsstelsel is. Die fladderingen en "bubbelknallers" zijn inderdaad jouw baby. Binnenkort zullen hun bewegingen onmiskenbaar zijn. Voor sommige zwangere mensen is dit een gedenkwaardig hechtingsmoment. Binnenkort zullen uw partner en gezinsleden uw baby kunnen voelen en zien bewegen.

Foetale bewegingen midden tot eind tweede trimester

Met 24 weken beweegt je baby veel. Ze bewegen mogelijk hun benen en veranderen vaker van positie. Naarmate hun bewegingen sterker worden, kunt u ze met meer zekerheid gaan voelen en kunt u een patroon in hun bewegingen opmerken. Onderzoek toont aan dat baby's in de baarmoeder gedurende de dag steeds actiever worden, waarbij de activiteit 's nachts piekt.

Na 28 weken zul je je nog meer bewust zijn van de sterke draaibewegingen, trappen, porren en stoten van je baby aan zijn voeten, en van de hik die zijn hele lichaam kan bewegen. In dit stadium van de zwangerschap zou je je baby ongeveer 10 keer per uur moeten voelen bewegen.

Foetale beweging in het derde trimester (28-40+ weken)

In het derde trimester wordt je baby groter en sterker. U kunt wellicht raden welke lichaamsdelen tegen uw buik bewegen terwijl uw baby zich uitstrekt, buigt, schopt en van houding verandert. Je partner en andere mensen zullen je baby nu beter kunnen voelen en zien bewegen.

Elke baby en elke zwangerschap zijn anders, dus maak je geen zorgen als de baby van je vriendin meer of minder beweegt dan die van jou. Het belangrijkste is dat uw baby ‘normaal’ is. Neem contact op met uw zorgverlener als u een aanzienlijke afname in bewegingen bemerkt.

Foetale bewegingen in het late derde trimester

Na 36 weken en daarna wordt je baby gestaag zwaarder en begint hij geen bewegingsruimte meer te hebben. De gymnastiek die je ooit 's nachts wakker hield, kan afnemen, maar je zou nog steeds hun rek en porren van hun ellebogen, handen, knieën en voeten moeten kunnen voelen. Mogelijk kunt u deze bewegingen zien als u naar uw buik kijkt terwijl de baby beweegt. Als uw baby minder beweegt, is dit doorgaans niets om u zorgen over te maken. Je baby zou nog steeds gemiddeld ongeveer 10 bewegingen per uur moeten maken. Als u een aanzienlijke afname in bewegingen bemerkt, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Foetale beweging vóór de bevalling

Met ongeveer 35 weken tot 38 weken kan uw baby zich in de baarmoeder omdraaien om zichzelf zo te positioneren dat het hoofdje naar beneden richting uw baarmoederhals is gericht ter voorbereiding op de bevalling. Hoewel er veel minder ruimte in je baarmoeder is voor je baby om te bewegen, voel je zijn bewegingen nog steeds ongeveer tien keer per uur.

Foetale beweging tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zal je baby nog steeds bewegen, hoewel de soorten bewegingen tijdens de bevalling een beetje anders zijn. De kracht van de weeën duwt de baby tegen je baarmoederhals, die uitwist en uitzet ter voorbereiding op de bevalling. Ten minste één onderzoek suggereert dat baby's de neiging hebben om meer te bewegen tijdens de weeën en te rusten tussen de weeën door, hoewel het onderzoek gedateerd is en er geen recenter onderzoek is uitgevoerd om deze bevindingen te bevestigen.

De bewegingen van uw baby controleren en interpreteren

Regelmatige beweging van de foetus is een weerspiegeling van het welzijn van uw baby. Een plotselinge en dramatische verandering in de bewegingen van uw baby kan een teken van angst zijn. Als je je zorgen maakt over hoeveel of hoe weinig je baby beweegt, kan het nuttig zijn om hun bewegingen nauwlettend in de gaten te houden.

Kick telt

Het tellen van de schoppen van de baby (telling van foetale bewegingen) is een manier om het welzijn van uw ongeboren baby te controleren. Elke keer dat u denkt dat uw baby niet zo actief is als gewoonlijk, kunt u overwegen een kicktelling te doen.

Zwangerschapsexperts bieden tips om je te helpen de schoppen van je baby te tellen:

  • Drink een koud drankje, zoals water of sinaasappelsap, en/of eet een tussendoortje.
  • Ga in een comfortabele stoel zitten of ontspan in bed.
  • Concentreer je op de bewegingen van je baby.
  • Noteer en noteer elke beweging die uw baby in een tijdsbestek van een uur maakt.
  • Als je binnen een uur minder dan 10 trappen of andere bewegingen krijgt, eet dan een tussendoortje of drink een glas sap en tel opnieuw.
  • Neem uw waarnemingen op in een logboek.

Als uw baby minder dan 10 keer in twee uur beweegt, neem dan contact op met uw zorgverlener. Net zoals na de geboorte, brengt uw baby de tijd door met slapen in de baarmoeder. Sommige perioden van verminderde beweging kunnen betekenen dat uw baby rust. Maar uw zorgverlener kan u vragen om langs te komen voor een echo om de bewegingen en het welzijn van uw baby te controleren. In het derde trimester kunnen ze elektronische foetale surveillancetests bestellen, of u vragen om vaker kicktellingen te doen.

Tips om uw baby aan het bewegen te krijgen

Baby's in de baarmoeder reageren op geluid, aanraking, licht en activiteiten. Als je je baby wilt aanmoedigen om te bewegen, kun je deze tips proberen:

  • Doe wat jump-jacks en ga dan zitten om uit te rusten
  • Ga liggen en rust
  • Druk zachtjes op je buik
  • Schijn met een zaklamp op je buik
  • Eet een tussendoortje of drink een koud drankje
  • Praat met of zing voor je baby. Je kunt ook muziek voor je baby afspelen door een koptelefoon naast je buik te plaatsen.

Zodra u uw baby voelt bewegen, kunt u troost putten uit de wetenschap dat het goed met hem gaat. Bespreek eventuele zorgen over het welzijn van uw baby met uw verloskundige.

Aanbevolen: