Foetale grootte en andere ontwikkelingen na 20 weken

Inhoudsopgave:

Foetale grootte en andere ontwikkelingen na 20 weken
Foetale grootte en andere ontwikkelingen na 20 weken
Anonim

Je baby (en je buik) groeien snel! Dit is wat je ongeveer halverwege je zwangerschap kunt verwachten.

zwangere buik
zwangere buik

Na 20 weken ben je halverwege je zwangerschap. Gefeliciteerd! Misschien heb je je baby inmiddels wel gevoeld en gemerkt dat hij met de dag actiever wordt. De gelaatstrekken van uw baby zijn nu gevormd en hun haar, vingernagels en teennagels groeien. Terwijl je je buik groter ziet worden, vraag je je misschien af hoe groot je baby is als hij in je baarmoeder schopt, slaat, draait en ronddraait.

Hoe groot is een foetus van 20 weken oud?

Tegen een zwangerschapsduur van 20 weken is je baby ongeveer 25 centimeter lang (zo groot als een banaan) en weegt hij ruim 35 gram. Als je het nog niet hebt gehad, krijg je tijdens de anatomische scan (echo) de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij je baby. Deze scan wordt tussen 18 en 22 weken uitgevoerd en wordt gebruikt om uw arts te helpen de locatie van de placenta te controleren, de hoeveelheid vruchtwater te meten en eventuele tekenen van aangeboren aandoeningen op te sporen. Mogelijk krijgt u de kans om het geslacht van uw baby te achterhalen als u het nog niet weet en het wilt weten.

Tijdens de echografie zal uw arts of een echografietechnicus vele metingen van de organen en lichaamsdelen van uw baby uitvoeren om er zeker van te zijn dat uw baby op de juiste manier groeit en zich ontwikkelt. Foetale meetbereiken na 20 weken zijn onder meer:

  • Hoofdomtrek: 6,7 tot 7,2 inch
  • Lengte van het dijbeen (dijbeen): 3,5 tot 6,5 cm
  • Buikomtrek: 15,5 tot 18,7 cm

Deze schattingen zijn gebaseerd op de foetale groeigrafiek van de Wereldgezondheidsorganisatie. De afmetingen van uw baby kunnen iets kleiner of groter zijn, maar als uw baby buiten het normale bereik v alt, zal uw arts met u bespreken wat dat kan betekenen.

De ontwikkeling van uw baby na 20 weken

Na een zwangerschap van 20 weken heeft je baby een regelmatig slaap/waakschema. Je baby werkt aan het ontwikkelen van zijn zuigreflex, en het kan zijn dat je hem tijdens je echografie op zijn duim ziet zuigen. Ze oefenen ook met ademhalen en slikken.

Andere ontwikkelingen bij 20 weken:

  • Vernix. De huid van baby's is nu volledig bedekt met vernix - een witte, romige substantie die de huid beschermt terwijl ze zich in de baarmoeder bevinden.
  • Haargroei. Het haar op het hoofd van je baby groeit en zijn hele lichaam is bedekt met lanugo - zacht, fijn haar dat vernix op zijn plaats houdt en je baby warm houdt totdat ze meer lichaamsvet krijgen.
  • Huidverdikking. De huid van je baby vormt steeds meer lagen en zweetklieren beginnen zich deze week te ontwikkelen.
  • Hoorzitting. Het vermogen van uw baby om geluiden te horen wordt gevoeliger en hij of zij kan gaan reageren op geluiden in uw omgeving, zoals harde geluiden of muziek.

Zwangerschapssymptomen na 20 weken

Je bent al ver in je tweede trimester als je 20 weken zwanger bent, en de misselijkheid en vermoeidheid van het eerste trimester kunnen worden vervangen door een verhoogde eetlust, hunkeren naar voedsel, lichaamspijn, haar- en huidveranderingen en striae. U kunt ook andere symptomen ervaren, waaronder:

  • Verstopte neus. Ontsteking van de slijmvliezen in de neus (zwangerschapsrinitis) kan tijdens de zwangerschap een verstopte neus en congestie veroorzaken. Artsen weten niet precies wat de oorzaak is van verhoogde congestie tijdens de zwangerschap, maar er wordt aangenomen dat hormonale veranderingen een rol spelen.
  • Beenkrampen. Onvrijwillige spiersamentrekkingen in de kuit en voet komen vaak voor in het tweede en derde trimester. Dagelijks strekken, voedsel eten dat rijk is aan magnesium en gehydrateerd blijven, kan de frequentie van krampen in de benen helpen verminderen.
  • Constipatie. Een combinatie van hormonale veranderingen en een uitzettende baarmoeder kan constipatie tijdens de zwangerschap veroorzaken.
  • Gezwollen voeten. Je lichaam houdt extra water vast tijdens de zwangerschap en produceert hogere niveaus van het hormoon relaxine, dat helpt je spieren, ligamenten en pezen los te maken om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Zwangerschapstips na 20 weken

Nu je halverwege je zwangerschap bent, kan het lijken alsof de tijd voorbij vliegt en je baby er binnen de kortste keren zal zijn. Dit is een goed moment om:

  • Begin met de voorbereiding op de komst van je baby door de kinderkamer klaar te maken
  • Maak tijd vrij voor zelfzorg
  • Breng extra tijd door met je partner
  • Ga door met het eten van een gezond, voedzaam dieet
  • Werk aan je geboorteplan of overweeg je aan te melden voor een bevallingscursus
  • Vergeet niet om dagelijks een prenatale vitamine in te nemen

Je bent halverwege

Onthoud dat iedereen een zwangerschap anders ervaart. Het kan zijn dat u geen trek in eten heeft en dat uw schoenen niet het gevoel hebben dat ze uw voeten verstikken (hoewel dit naar alle waarschijnlijkheid binnenkort wel zal gebeuren). Als u zich ergens zorgen over maakt, neem dan contact op met uw arts om dit te bespreken.

Aanbevolen: