Antieke vulpennen & Hun eeuwige charme

Inhoudsopgave:

Antieke vulpennen & Hun eeuwige charme
Antieke vulpennen & Hun eeuwige charme
Anonim

Ontdek waarom antieke vulpennen het superieure schrijfgerei zijn en wat ze vandaag de dag waardevol maakt.

Afbeelding
Afbeelding

Vulpennen zorgen ervoor dat schrijven zoiets onschadelijks als een boodschappenlijstje er chique uitziet en aanvoelt. Hoewel je vandaag de dag nog steeds vulpennen kunt kopen, is er niets zo fijn als het gewicht van een antieke vulpen tussen je vingers voelen. Net als typen op een oude typemachine, komt krabbelen met een vulpen het dichtst in de buurt van een reis terug in de tijd.

Wat is precies een vulpen?

De meeste mensen hebben geen favoriet schrijfgerei totdat ze een blik werpen op een vulpen. Vulpennen voelen meteen oud aan, maar in tegenstelling tot andere uitvindingen uit de 19eeeuwse uitvindingen wordt deze nog steeds gebruikt.

Vulpennen brachten de ganzenveer en de inkt omhoog tot iets dat je met één hand kon vasthouden. U hoeft uw stylus niet heen en weer te bewegen om iets op te schrijven. In plaats daarvan vul je de pen gewoon met inkt en begin je te schrijven.

@hemingwayjones 100 jaar oude pen! Waterman 5. pentok fountainpen penreview watermanpen origineel geluid - Hemingway Jones

Je kunt een vulpen identificeren op basis van de drie onderdelen:

  • Nib: De punt is het taps toelopende punt aan de bovenkant van de pen dat contact maakt met het papier.
  • Vat: De cilinder is het cilindrische gedeelte van de pen waar de inkt wordt vastgehouden.
  • Feed: De feed is het mechanisme tussen de punt en de cilinder dat inkt vanuit het reservoir naar de punt stuurt.

Tot de jaren vijftig werden vulpennen handmatig opnieuw gevuld met inkt, wat tot een lekkende puinhoop kon leiden. Tegenwoordig kun je nog steeds vulpennen met pipet vinden, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan de veel eenvoudigere cartridge-stijl.

Het gevecht om de perfecte vulpen te maken

Conceptueel gaan vulpennen veel verder terug dan de 19e eeuw, maar pas toen begonnen mensen praktische manieren te bedenken om het concept toe te passen. Technisch gezien was Petrache Poenaru in 1827 de eerste persoon die een vulpenontwerp patenteerde, maar het was het latere ontwerp van Lewis Edson Waterman dat de wereld stormenderhand veroverde.

Denk aan Waterman als een Edison-type. Hij wist hoe hij zijn producten op de markt moest brengen en een merknaam moest opbouwen; daarom wordt hem meestal toegeschreven dat hij de eerste persoon was die de vulpen uitvond. Wat hij in werkelijkheid deed, was een vulpen maken die geen inkt over je handen lekte.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Craig Roccanova (@craigroccanova)

Vanaf dat moment waren vulpennen dertien in een dozijn, en elke fabrikant van schrijfgerei creëerde zijn eigen ontwerpen om te delen. Tot eind jaren dertig, toen de balpen werd uitgevonden, regeerde de vulpen oppermachtig.

Antieke vulpenmerken om naar te zoeken

Op het eerste gezicht zijn de ontwerpen van vulpennen niet veel veranderd in de ruim 100 jaar dat ze bestaan. Als je door de rommelladen van je grootouders of de gangpaden van een antiekwinkel bladert, let dan goed op deze namen:

  • Waterman
  • Parker
  • Shaeffer
  • Conklin
  • Esterbrook
  • Omas

Hoeveel zijn antieke vulpennen waard?

vulpenpunt
vulpenpunt

Ondanks dat het cruciale hulpmiddelen zijn die ons als samenleving vooruit hebben geholpen, brengen schrijfinstrumenten op veilingen niet altijd veel geld op. Vulpennen zijn, ondanks al hun mystiek in de popcultuur, dertien in een dozijn. In tegenstelling tot kleding die werd gedragen of opnieuw werd gemaakt totdat deze in restjes veranderde, waren vulpennen eindeloos bruikbaar. Zolang je je pennen schoon hield en een constante voorraad inkt bij de hand had, zou je je hele leven dezelfde pen kunnen gebruiken.

Als je een verzameling wilt verzamelen van iets dat gemakkelijk herkenbaar is en dat 'ooo old stuff'-gevoel uitstra alt, dan zijn antieke vulpennen een geweldige plek om te beginnen. Je kunt gemakkelijk vulpennen uit het begin van de 20e eeuw kopen voor minder dan $ 50, en ze worden vaak in partijen verkocht. We houden allemaal van een moment van 5 voor de prijs van 1.

Dat gezegd hebbende, antieke vulpennen uit hun vroegste dagen (circa 1830-1840) zijn behoorlijk moeilijk te vinden en zullen voor hogere bedragen worden verkocht dan de meeste uit de jaren 1900. Er is ook een interessant waardevolle subset van het verzamelen van vulpennen, gebaseerd op pennen die door belangrijke historische figuren worden gebruikt. Deze ondertekende brief en vulpen, gebruikt door president Harry Truman, zijn bijvoorbeeld verkocht voor $ 314.000.

We kunnen niet niet over Montblanc praten

Als je denkt aan de ultra-elite in hun McMansions en je de schrijftafels voorstelt met ouderwetse vulpennen die in de kleine penpunthouders rusten, is de kans groot dat het een Montblanc is. Montblanc is de eerste fabrikant van pennen (en een willekeurig ander assortiment goederen) die schrijfpennen maakt die duizenden dollars kosten.

Ze werden gelanceerd in 1906 en de eerste pennen uit hun catalogus zijn zeer waardevol. Als je iets vindt met de naam Montblanc (etuis, dozen, pennen, penpunten), kijk je op zijn minst naar prijskaartjes in de honderden. Ze behoren echter tot hun eigen klasse van luxe verzamelobjecten die de meeste andere vulpennamen met een ruime marge vervangen.

Pennen waren toen gewoon koeler

In Amerika gebeurt er niets echt creatiefs op de pennenmarkt, dus we moeten terugkijken naar de tijd dat pennen er cooler uitzagen. Vulpennen hebben een luxe esthetiek waar we steeds over blijven fantaseren. En als jij ook geen genoeg kunt krijgen van deze tools, dan heb je geluk! Deze bijzondere verzamelobjecten zijn niet zo duur als hun slanke vaten en gouden punten suggereren.

Aanbevolen: