Antieke interieurdecoratie: een klassieke charme voor uw huis

Inhoudsopgave:

Antieke interieurdecoratie: een klassieke charme voor uw huis
Antieke interieurdecoratie: een klassieke charme voor uw huis
Anonim
Modieus woonkamerinterieur
Modieus woonkamerinterieur

Of je nu in een prachtige boerderij, een appartement in de stad of ergens daar tussenin woont, antieke huisdecoratie kan je ruimte een gevoel van geschiedenis en visuele interesse geven. Ontdek alle manieren waarop u antiek in uw interieur kunt integreren - van smaakvol tentoongestelde verzamelobjecten tot grote meubelstukken of opvallend textiel. Decoreren met antiek is toegankelijk en leuk.

Creëer een verzamelde look door antiek in lagen te leggen

Als je al jaren antiek verzamelt, heb je geluk. De 'verzamelde' look voegt een gevoel van geschiedenis en schoonheid toe aan de inrichting van je huis, en is gemakkelijk te bereiken door vintage en antieke stukken uit verschillende tijdperken te combineren. Zelfs als je nieuw bent op het gebied van antiek, kun je dit soort look voor je laten werken. Deze tips kunnen helpen:

  • Verzamel en toon wat je leuk vindt. Beschouw de hele kamer als een fotowand voor je schatten.
  • Speel met contrast en textuur. Kies een lichte of donkere muurkleur en breng dan vintage items en antieke decoraties aan die contrasteren.
  • Laag stukken om diepte te creëren. Je kunt kunst voor spiegels leunen, textiel over meubels draperen en gestapelde vloerkleden gebruiken voor extra visuele interesse.

Kies een of twee kleuren voor antieke decoraties

Kleurrijk woonkamer interieur
Kleurrijk woonkamer interieur

Wees niet bang om te versieren met kleurrijk antiek. Artikelen zoals antiek Depressieglas, felgekleurde porseleinpatronen, opvallend textiel en andere opvallende stukken kunnen het bepalende punt van uw interieur worden. Je kunt een hele kamer rond een specifieke kleur creëren, zoals roze depressieglas, oranje textiel, felgeel vintage porselein of iets anders. Houd deze tips in gedachten:

  • Blijf bij een of twee kleuren, maar laat jezelf vanaf daar gek worden. Mix tijdperken en materialen om een look te creëren die niet te veel op elkaar aansluit.
  • Selecteer een neutrale muurkleur en eenvoudig meubilair, zodat de antieke accessoires het middelpunt van uw kamer worden.
  • Probeer de kleur die je hebt gekozen naar alle delen van de kamer te brengen, door deze te verwerken in kussens, kunst aan de muur, stoffen en meer.

Pronk met je collectie

'Hermes' oranje muren en dicht bij elkaar geplaatste foto's in keuken met Gaggenau-apparatuur
'Hermes' oranje muren en dicht bij elkaar geplaatste foto's in keuken met Gaggenau-apparatuur

Als je iets specifieks verzamelt, is het een goed idee om van die collectie een centraal punt te maken. Er zijn veel dingen om te verzamelen die goed als decoratie kunnen dienen, en je zult merken dat het je blij maakt als je schatten tentoon worden gesteld.

  • Gebruik een verzameling schilderijen, tekeningen of andere kunst als een soort antieke wanddecoratie. De sleutel is om veel soortgelijke dingen bij elkaar te passen, zodat het echt als een groep voelt.
  • Breng veel antieke boeken binnen, op boekenkasten of gestapeld op standaards. Dit kan een gevoel van geschiedenis toevoegen en ook leesmateriaal opleveren.
  • Vind creatieve manieren om je collectie tentoon te stellen, zoals dingen aan de muur hangen of items op planken in de kamer tentoonstellen.

Laat uw antieke meubels de show stelen

Stijlvolle Georgische renovatie
Stijlvolle Georgische renovatie

Als je een prachtig antiek meubelstuk hebt, laat het dan de belangrijkste attractie in je kamer worden. De beste manier om dit te doen is door de rest van de kamer rond het antieke stuk te ontwerpen. Van brutaal gestoffeerde flauwe banken tot ingewikkeld uitgesneden kasten: er zijn veel antieke meubelstukken die een kamer kunnen verankeren en de belangrijkste decoratie daarin kunnen zijn. Er zijn een paar manieren om dit te laten werken:

  • Kies een stuk dat groot van formaat is of een opvallend uiterlijk heeft. Om het middelpunt van antieke decoratie te zijn, moet het item speciaal zijn.
  • Houd al het andere neutraal en eenvoudig, zodat het speciale item de ster kan zijn. Beperk het gebruik van kleur en patroon, dit kan afleiden.
  • Wees niet bang om dit ene meubelstuk de enige antieke decoratie in de kamer te laten zijn. Door het te combineren met moderne stukken zal het opvallen.

Maak een vignet met antieke stukken

Chelsea-huis in klassieke Engelse landelijke stijl
Chelsea-huis in klassieke Engelse landelijke stijl

In termen van decoratie is een vignet een klein tafereel in je huis. Beginnend met een groot meubelstuk als anker, kun je muurkunst, decoraties, textiel en andere stukken op elkaar stapelen om het uitzicht perfect te maken. Dit is een prachtige manier om je huis met antiek te decoreren, omdat je met een klein oppervlak tegelijk werkt. Probeer deze ideeën:

  • Kies een antiek dressoir of dressoir als uitgangspunt en voeg daar je decoratie aan toe. Hang een antieke spiegel of schilderij aan de muur erachter en toon kleinere voorwerpen erop.
  • Overweeg een vignet op te hangen in uw hal of foyer. Dit soort kleine ruimte is een logische keuze, en gasten zullen je antieke decoraties zien zodra ze je huis binnenkomen.
  • Probeer de hoogte te variëren van de items die je in je vignet plaatst. Hogere antieke kandelaars kunnen bijvoorbeeld goed werken naast een kortere vintage porseleinen kom of een stapel oude boeken.

Vind nieuwe toepassingen voor mooie oude dingen

Boeket en antiek zilver op de woonkamertafel
Boeket en antiek zilver op de woonkamertafel

Als je veel kleinere antieke stukken hebt, kun je ze groeperen en opnieuw gebruiken. Er zijn talloze manieren om dit te doen, maar dit zijn een paar opties:

  • Verzamel veel sterlingzilver en verzilverde items en zet ze op een bijzettafeltje met bloemen. Zelfs als het niet de bedoeling was dat het vazen waren, kunnen ze prachtig werken.
  • Gebruik antieke inmaakpotten om specerijen of ingrediënten in je keuken te bewaren. Je kunt deze items dubbel werk laten doen door hun vintage schoonheid te laten zien en ze ook aan het werk te zetten.
  • Plaats een groep antieke dienbladen op je salontafel om tijdschriften en boeken, de afstandsbediening van je tv en al het andere dat je nodig hebt om bij de hand te houden, op te bergen.

Speel met symmetrie

Elegant meubilair in de salon
Elegant meubilair in de salon

Als je één groot stuk hebt, kun je eromheen versieren met symmetrie. Het ophangen van een gipsreliëf of een antieke dierentrofee aan de muur kan bijvoorbeeld uw uitgangspunt zijn. Werk vanaf daar naar buiten met behulp van deze tips:

  • Laat het grootste stuk het anker in het midden zijn. Al het andere moet kleiner en minder opvallend zijn.
  • Overweeg het gebruik van schansen, spiegels, zwart-witfoto's of antieke etsen of tekeningen om het grotere item te flankeren. Deze hebben niet veel kleur, dus er is minder kans op conflicten.
  • Houd ook rekening met de symmetrie bij alles wat u onder het scherm plaatst. Houd bureaublad- of tafeldecoraties op ongeveer dezelfde hoogte en schaal aan beide zijden.

Wees op zoek naar antieke huisdecoratie

Misschien heb je al alles wat je nodig hebt om je huis met antiek te versieren, maar als dat niet het geval is, zijn er veel plaatsen waar je nieuwe schatten kunt vinden die je in je huis kunt gebruiken:

  • Kringloopwinkels- Het zal je misschien verbazen wat voor soort antieke stukken er in kringloopwinkels terechtkomen. Kom regelmatig langs en kijk of er items zijn die bij u thuis passen.
  • Verkoop van onroerend goed en garageverkoop - Een van de beste manieren om interessante antieke decoraties te vinden is bij lokale verkoop. Zoek in de lente- en zomermaanden naar landgoedverkopen en garageverkopen bij jou in de buurt om spannende stukken te vinden.
  • Etsy en online marktplaatsen - Online marktplaatsen zoals Etsy kunnen een geweldige selectie antieke huisdecoraties en vintage stukken hebben die perfect zijn voor jouw ruimte. Controleer dit regelmatig, aangezien de selectie roteert.
  • Online veilingen - Online veilingsites zoals eBay kunnen ook een goede plek zijn om decoraties te vinden, vooral als je op zoek bent naar iets specifieks. Houd rekening met de verzendkosten en controleer het retourbeleid.
  • Antiekwinkels en rommelmarkten - Rommelmarkten en lokale antiekwinkels kunnen ook verrassende schatten hebben, of u nu op zoek bent naar een bepaald item of gewoon rondkijkt.

Geef uw huis persoonlijkheid met antiek

Als je er klaar voor bent, begin dan met één kamer in je huis en begin met het toevoegen van antieke decoraties. Laat je inspireren met ideeën voor vintage slaapkamerdecoratie of manieren om antieke stukken in de badkamer te gebruiken. Welke kamer je ook kiest, je zult merken dat het toevoegen van oudere stukken je huis persoonlijkheid geeft.

Aanbevolen: