Het is mijn tweejarige nuchterheid: wat ik heb gewonnen door nuchter te leven

Inhoudsopgave:

Het is mijn tweejarige nuchterheid: wat ik heb gewonnen door nuchter te leven
Het is mijn tweejarige nuchterheid: wat ik heb gewonnen door nuchter te leven
Anonim

Ook al betekent nuchter leven het elimineren van alcohol, het gaat meer om wat je wint dan om wat je opgeeft.

vrouw in de natuur
vrouw in de natuur

Vorige week vierde ik mijn tweede nuchterheid, en zoals bij elke grote mijlpaal spoorde het mij aan om een beetje na te denken. Ik vroeg mezelf af hoeveel mijn leven de afgelopen twee jaar is veranderd en wat nuchter leven mij heeft geleerd. Het antwoord is veel. En op een aantal behoorlijk onverwachte manieren.

10 dingen die ik heb bereikt door nuchter te leven

Toen ik er voor het eerst aan dacht om alcoholvrij te gaan, had ik dezelfde overtuiging als veel mensen: dat ik, door iets uit mijn leven te elimineren, onvermijdelijk dingen zou missen. Maar ik kwam er al snel achter dat het tegendeel waar is. In plaats daarvan heb ik zoveel gewonnen.

1. Echt plezier

Plezier is het belangrijkste waarvan ik echt dacht dat ik het zou missen als ik de drank zou opgeven. Ik bedoel, bij welke leuke evenementen is geen alcohol betrokken? Maar het soort plezier dat ik heb is totaal anders. Het is authentiek. Oprecht. Zoals het plezier dat je als kind had als je opspringte naar je favoriete liedje of zo hard lachte dat je maagpijn kreeg.

2. Verbeterde copingvaardigheden

Ik ontdekte al vrij vroeg in mijn nuchterheid dat ik alcohol gebruikte als coping-mechanisme. Dus in plaats van naar een drankje te grijpen, pakte ik mijn dagboek en ontleedde het 'Waarom' achter mijn verlangen. Meestal was het om mijn angst te verdoven. Met deze kennis (en de hulp van een professional in de geestelijke gezondheidszorg) kon ik die vervangen door gezonde coping-strategieën zoals natuur, beweging en ademwerk.

3. Lekkerder eten

heerlijk bord eten
heerlijk bord eten

Nee, dit is niet zoiets als 'Je krijgt meer waardering voor eten'. Studies tonen aan dat het drinken van alcohol de smaakpapillen kan aantasten, dus als je stopt, smaakt het eten eigenlijk beter. Serieus.

4. Mo' Geld

We zijn het er allemaal over eens dat alcohol duur is. Niet zozeer als je het thuis drinkt, maar als je tijdens het eten een glas wijn bestelt en vervolgens een paar cocktails ha alt in de lounge ernaast, klopt dat zeker. Om nog maar te zwijgen van alle Ubers en aangeschoten online shopping-activiteiten die daarop volgden. Ik heb dat geld in mijn zak kunnen steken, maar een groot deel ervan gaat naar alcoholvrij bier en mocktailproducten.

5. Helderheid

Dag katers, hallo mentale helderheid. De hoofdpijn en hersenmist die gepaard gaan met een kater zijn ondraaglijk, maar het was echt de hangxie die mij te pakken kreeg. Hangxiety is de golf van angst die je voelt de ochtend na het drinken, terwijl je hersenen proberen je neurochemicaliën in evenwicht te brengen, en het is een beer. Nu word ik gehydrateerd, helder en zonder bonzend hoofd wakker.

6. Tijd

persoon aquarel
persoon aquarel

Er zijn altijd 24 uur in een dag geweest, maar je wint meer tijd als je stopt met drinken, omdat je al die late avonden en vroege ochtenden terug hebt. 20.00 uur yogales op vrijdagavond? Laten we het doen! Is er op zondagochtend om zeven uur een boerenmarkt? Ik ben er.

Snelle tip

Veel mensen stellen voor om in de vroege nuchterheid een nieuwe hobby op te pakken om de tijd te vullen. De mijne was aquarelleren, maar je kunt kiezen wat je aanspreekt.

7. Een gelukkig gevoel

Alcohol kan zure reflux veroorzaken en de natuurlijke bacteriële flora van je darmen verstoren, dus het is logisch dat ik een diepgaande verbetering in mijn buik merkte toen ik stopte met drinken. Zou dat iets te maken kunnen hebben met alle kombucha die ik dronk in plaats van mijn gebruikelijke Prosecco? Het is zeker mogelijk, maar ik ga een beetje eer geven aan het feit dat ik geen alcohol drink.

8. Lichtere periodes

Tante Flo is lang niet zo onaangenaam als vroeger, en ik ben hier voor. Dat komt omdat alcohol invloed heeft op hormonen, namelijk oestrogeen. Het stoppen van de drank kan uw PMS-symptomen verbeteren en zelfs uw bloedstroom veranderen. Het is niet voor iedereen zo, maar ik prijs mezelf zeker gelukkig.

9. Vriendschappen

vrienden die koffie drinken
vrienden die koffie drinken

Ik heb de afgelopen twee jaar zoveel geweldige mensen ontmoet. Ook al was nuchterheid misschien wel de rode draad of het onderwerp dat onze vriendschap aanwakkerde, we hebben zoveel andere gemeenschappelijke interesses. Als je nieuw bent in het nuchter leven, zoek dan een gemeenschap van alcoholvrije mensen, persoonlijk of online. Er zijn tientallen nuchtere gemeenschappen buiten de traditionele AA, zoals The Luckiest Club of Wildly Sober, of bekijk lokale Meetup-groepen.

10. Aanwezigheid

Omdat ik nuchter ben, heb ik het gevoel dat ik eindelijk aanwezig kan zijn. In plaats van het gevoel te hebben dat ik door vieringen of evenementen in een aangeschoten mist of een kater zit, laat ik het allemaal in me opkomen. En er zijn de afgelopen twee jaar veel belangrijke momenten geweest. Ik had nooit gedroomd dat ik op mijn trouwdag zou proosten met een glas water, maar dat is precies wat er gebeurde, en het was perfect.

Het vieren van nuchterheden kan helpen het stigma te doorbreken

Steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije levensstijl, maar dat betekent niet dat er nog steeds geen stigma rond nuchterheid rust. Daarom voel ik mij geroepen om openlijk over mijn nuchterheid te praten. Het is een grote dag en het vieren waard. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de beloningen die ik heb en nog steeds pluk door nuchter te leven, eindeloos zijn. Denk ik dat ik ooit nog zal drinken? Waarschijnlijk niet. Heb ik het gevoel dat ik iets mis? Nee.

Aanbevolen: