I Hung Peel & Plakbehang aan mijn muur: dit is wat ik heb geleerd

Inhoudsopgave:

I Hung Peel & Plakbehang aan mijn muur: dit is wat ik heb geleerd
I Hung Peel & Plakbehang aan mijn muur: dit is wat ik heb geleerd
Anonim

Met verwijderbaar behang kun je binnen een paar uur met minimale inspanning een mooie accentmuur creëren.

Karen's peel & stick behangproject
Karen's peel & stick behangproject

Als je een muur hebt die je graag wilt opfrissen, is het verwijderen en plakken van behang misschien precies wat je zoekt. Makkelijker dan traditioneel behang (wat een puinhoop), schil- en plakbehang is perfect voor huurders die willen personaliseren (het is zo gemakkelijk te verwijderen), accentmuren met een lage inzet en upcycling-projecten. Dus als je wilt leren hoe je schil- en plakbehang kunt ophangen om je ruimte snel op te frissen, probeer dan mijn tips om het de eerste keer goed te doen.

Peel- en plakbehang ophangen: beproefde en geteste tips

Als ouder die jarenlang met kinderen, honden, katten en allerlei spinnen door mijn slaapkamer slenterde, op alle uren van de dag en de nacht, was ik toe aan verandering. Nu zijn mijn man en ik lege nesters (behalve af en toe een spin die zijn weg naar binnen vindt). En het is de eerste keer in ons huwelijk dat onze slaapkamer alleen van ons is. Helaas hebben de jaren van kinderen en huisdieren ervoor gezorgd dat het dringend aan een update toe was. Omdat we allebei een hekel hebben aan schilderen, zijn we behang gaan pellen en plakken.

Verwacht niet dat het goedkoop is

Peel-and-stick-behang is nog steeds behang van hoge kwaliteit - het heeft alleen een afpelbare achterkant in plaats van dat je het aan de muur moet plakken. En hoewel je betaalbare versies kunt vinden (ongeveer $ 0,20 per vierkante voet), varieert de prijs, net als bij ander behang, afhankelijk van de kwaliteit. Net als bij traditioneel behang kost sommige hoogwaardige schil- en plakbehang behoorlijk veel. Ik heb gekozen voor schattig vinylbehang met een tuinthema uit het middensegment (NuWallpaper Taupe Eloise) dat ongeveer $ 1,25 per vierkante voet kost. Schattig, hè?

close-up van Karen's behang
close-up van Karen's behang

Het hangt misschien niet aan gestructureerde muren (maar het zou wel kunnen)

De muren in mijn slaapkamer hebben een sinaasappelschiltextuur, maar zijn niet super hobbelig. Na wat onderzoek ontdekte ik dat afpel- en plakbehang het beste werkt op gladde muren zonder structuur, en dat het niet op muren met veel structuur (popcorn) blijft hangen, maar bij muren met sinaasappelschil zou dat wel kunnen. Het hangt er echt van af hoe diep de textuur van je sinaasappelschil is. Maar aangezien veel huurruimtes en nieuwere huizen structuurmuren hebben, wilde ik het in ieder geval proberen.

Hang een proefstuk een paar weken op

Dit is waar het proefstuk om de hoek komt kijken. Veel peel-and-stick-behangbedrijven bieden testvierkanten aan voor een kleine vergoeding. Ik raad aan om een proefstukje te bestellen (of, als ze dat niet hebben, slechts een enkele rol) voordat je all-in gaat, vooral als je muren met structuur hebt. Test het op de muur waar u het wilt ophangen. Maak je muur schoon en laat hem drogen, verwijder de achterkant en plak hem op. Ik heb de mijne ongeveer drie weken op zijn plaats gelaten en hij bleef goed hangen, zonder problemen. Het kon ook gemakkelijk worden verwijderd zonder de muur te beschadigen.

Als het niet blijft plakken

Als het behang niet plakt, lig je nog niet dood in het water. Als u een huiseigenaar bent, kunt u uw muren schrapen of bekleden om ze glad te maken (wat niet werkt voor huurders of mensen die willen dat het een eenvoudig project is). Toen ik op de universiteit zat en in de slaapzalen woonde, genietten we behang aan onze muren - dus dat zou een optie kunnen zijn voor huurders.

Als je muren met structuur hebt en het wilt proberen, kies dan een druk patroon

Terwijl het proefstuk op zijn plaats zat, wilde ik er ook zeker van zijn dat het er niet raar uitzag omdat de muurtextuur door het behang heen kwam. Omdat degene die ik bestelde een dik vinyl was met een vrij druk patroon, was elke muurtextuur die erdoorheen kwam nauwelijks merkbaar. Als je het toch op gestructureerde muren wilt installeren (zoals ik deed), raden experts aan een drukker patroon te gebruiken, zoals een ditsy bloemen- of kunstgrasdoek, zodat de muurtextuur niet zo veel zichtbaar is.

Bestel ongeveer 15% meer dan de oppervlakte van uw muuroppervlak

Zodra je zeker weet dat je het juiste behang hebt, is het tijd om te bestellen. Meet het oppervlak dat u wilt beplakken, en bestel ongeveer 15% meer dan u nodig heeft om de ruimte te bedekken. De extra 15% laat ruimte voor fouten en stelt je in staat patronen uit te lijnen wanneer je het papier aanbrengt. Het is altijd het beste om wat extra bij de hand te hebben, tenzij je het behang per ongeluk aan zichzelf plakt en het niet los kunt krijgen. Omdat ik zo iemand ben (ik ben een ramp met contactpapier), heb ik een extra volle rol besteld.

Stof eerst je muren af

Omdat je je muren de best mogelijke kans wilt geven dat het behang blijft plakken, moet je ze vooraf schoonmaken. Vanwege de eerder genoemde spinnen heb ik onze muren grondig afgestoft en gestofzuigd, en daarna heb ik ze afgeveegd met een vochtige doek gedrenkt in een 1:1-mengsel van water en isopropylalcohol, wat het aanbevolen schoonmaakmiddel is. Laat de muren volledig drogen voordat u het behang aanbrengt. Ik heb de mijne 24 uur laten drogen.

Verwijder de lichtschakelaar en stopcontactafdekkingen voordat u begint

Schroef de afdekplaten los van de stopcontacten en lichtschakelaars op de muur die je gaat behangen en verwijder deze. Op die manier kun je er overheen papieren, eromheen knippen met een knutselmesje en de omslagen er weer op zetten voor een naadloos uiterlijk.

Het is een baan voor twee personen

behang ophangen
behang ophangen

Vraag me hoe ik dat weet. Ik probeerde het zelf te doen voordat ik mijn snel geïrriteerde (althans voor zover het huisverbeteringsprojecten betreft) en enigszins vloekte echtgenoot inschakelde om te helpen. Als ik alleen werkte, kon ik gewoon niet alles doen wat nodig was. Roep dus hulp in - of het nu uw trouwe partner is of een goede vriend. Een van jullie kan het papier tegen de muur houden en gladstrijken, terwijl de ander de achterkant eraf trekt.

Begin in het midden van de muur en werk naar buiten (als het een karakteristieke muur is)

Bij een decoratieve muur kun je door in het midden van de muur te beginnen het patroon centreren, zodat het er evenwichtig uitziet. Omdat we alleen vlak achter ons bed aan het behangen waren en niet de rest van de muur, hebben we het midden van ons bed opgemeten en daar het midden van de strook behang geplaatst. Als je de hele kamer aan het doen bent, is het niet nodig om in het midden te beginnen.

Als je het niet helemaal recht ophangt, kun je het losmaken en opnieuw plakken (zolang je muren schoon zijn)

Dus dit is wat er gebeurde. De man die ons huis heeft gebouwd, was geen bouwer. Hij was gewoon een man die wilde proberen een huis te bouwen. Dat maakte het huis supercool en op maat gemaakt, maar het maakte het ook een beetje wankel met bijna geen rechte lijnen of hoeken van 90°. Dat is een soort nachtmerrie voor elk huisverbeteringsproject dat we de afgelopen twintig jaar hebben uitgevoerd (vandaar de vloekend, ongeduldige man).

Hoe dan ook - zoals je waarschijnlijk al raadt uit die laatste alinea, toen we het eerste vel erop legden, zag het er scheef uit, ook al lieten we het in een schietlood vallen. Dus een van ons moest een stap achteruit doen en kijken terwijl de ander zich losmaakte en zich aanpaste totdat het er niet langer wankel uitzag. Gelukkig kon het gemakkelijk worden losgemaakt en weer vastgeplakt, en omdat onze muren schoon waren, trok het geen hoop stof en spinnenwebben weg die de plakkerige achterkant onbruikbaar maakten.

Als je je achtergrond knipt, laat dan een overhangende achterkant achter

Wat we deden was de achterkant pellen terwijl we deze aan de muur plakten. Dus manlief was van bovenaf aan het gladstrijken en plakken, terwijl ik nog meer behang losmaakte totdat we bij de plint kwamen. De eerste keer dat ik bij de plint kwam, gebruikte ik eenvoudigweg een schaar om het overhangende behang (nog op de rol) en de achterkant af te knippen. Grote fout. Toen ik met de volgende peeling begon, net als bij een sticker uit de jaren 80, kreeg ik de achterkant niet gemakkelijk weg.

Dus bij onze volgende doorgang knipte ik de achterkant en het behang afzonderlijk af, waardoor er een overhang aan de achterkant overbleef, zodat ik gemakkelijk met de volgende peeling kon beginnen. Succes!

Glad vanuit het midden naar buiten

De beste manier om het behang plat te laten liggen terwijl je het aanbrengt, is door bovenaan in het midden te beginnen en naar buiten in de muur te strijken, eventuele luchtbellen eruit te drukken en gaandeweg langs de muur naar beneden te werken. Dit is vooral belangrijk als u patronen na uw eerste stuk uitlijnt. Anders krijg je aan de ene of de andere kant niet goed uitgelijnde patronen en rare uitstulpingen. Als het nog steeds bubbelt, verwijder het dan gewoon en plak het opnieuw.

Gebruik een hobbymes om de randen schoon te maken

We lieten bij het aanbrengen van het papier een lichte randoverhang bij de plint achter. Op die manier was het supergemakkelijk om terug te gaan en het overtollige netjes weg te knippen - iets dat bij mij thuis vooral belangrijk is, dankzij het onrechte, alles losmaken. U kunt ook de plinten en het papier op de vloer verwijderen en vervolgens de bekleding opnieuw installeren voor een superschoon resultaat.

Peel & Stick snelle tips van een professional

rollen behang
rollen behang

Dit zijn mijn amateurtips voor een peel & stick-project, maar ik heb contact opgenomen met onze ontwerpprofessional, Sydney Stephens, voor een paar professionele tips.

  • Peel-and-stick-behang is iets minder duurzaam dan traditioneel plakken en aanbrengen. Houd daarom een klein bakje behanglijm of naadreparatie bij de hand voor eventuele vervelende hoekjes die kunnen verschijnen naarmate uw behang ouder wordt.
  • Als je met nieuwe gipsplaten werkt, is een behangprimer de beste manier om het oppervlak voor te bereiden op je peel-and-stick-print.
  • Een eierschaalverfafwerking is het beste voor het aanbrengen van peel-and-stick-behang. Als u vlakke of glanzende muren heeft, moet u mogelijk een grondlaag aanbrengen en schilderen met een eierschaalafwerking om schade aan uw muren bij het verwijderen te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de messen van je hobby- of X-Acto-mes superscherp zijn voor zuivere sneden. Houd een paar vervangingen bij de hand en verwissel de messen elke vijf tot zes sneden.
  • Vermijd het ophangen van je schil- en plakbehang als het warm en vochtig is. Voor het beste resultaat wil je dat je muren ongeveer dezelfde temperatuur hebben als het papier.

Kleverig succes

We hebben in de loop der jaren veel updates op het gebied van interieurdecoratie uitgevoerd, en dit bleek een van mijn favorieten te zijn. Alles bij elkaar kostte het ons ongeveer anderhalf uur om het behang te plakken, van soep tot nootjes. En er zijn zoveel coole patronen beschikbaar voor verwijder- en plakbehang dat ik er zin in heb meer te doen - want nu ik weet hoe relatief eenvoudig het is, kan ik het niet meer ongedaan maken. Maar eerst moet ik wachten tot mijn man stopt met vloeken.

Aanbevolen: