Hoe u afgewerkte hardhouten vloeren kunt reinigen tot een vlekkeloze glans

Inhoudsopgave:

Hoe u afgewerkte hardhouten vloeren kunt reinigen tot een vlekkeloze glans
Hoe u afgewerkte hardhouten vloeren kunt reinigen tot een vlekkeloze glans
Anonim

Houd hardhouten vloeren zo onberispelijk dat elke tapijteigenaar er jaloers op zal worden.

vrouw dansen en glanzende houten vloeren schoonmaken
vrouw dansen en glanzende houten vloeren schoonmaken

Nadat je honderden dollars hebt uitgegeven aan hardhouten vloeren en talloze uren hebt besteed aan het beschermen ervan tegen krassen van huisdieren, watervlekken en meer, is het laatste wat je wilt degene zijn die de vloer verpest. Vooraf afgewerkt hardhout vergt wat extra onderhoud, maar een zorgvuldige reiniging helpt het mooi ouder te worden. Leer hoe u afgewerkte hardhouten vloeren op de juiste manier schoonmaakt, zodat uw moderne huis net zo geliefd zal zijn als de Victoriaanse landgoederen waar we niet mee ophouden.

Voorafgewerkte hardhouten vloeren schoonmaken

Voorafgewerkte hardhouten vloeren verschillen niet veel van onafgewerkte houten vloeren in de manier waarop je ze schoonmaakt. Voor dagelijks onderhoud zul je een paar dingen willen doen.

Regelmatig vegen

Als het om schoonmaken gaat, is de eerste stap het verwijderen van de spullen die zich ophopen. Hoe minder vuil, haren van huisdieren, gemaaid gras en voedselkruimels zich in de hoeken en spleten tussen uw planken nestelen, hoe gemakkelijker het zal zijn om ze er perfect uit te laten zien. Veeg uw vloeren om te beginnen elke dag of om de dag met een zachte bezem.

houten vloer vegen
houten vloer vegen

Hoeken en scheuren verwijderen met een vacuüm

Gebruik ongeveer één keer per week een handstofzuiger, winkelstofzuiger of slangopzetstuk op uw tapijtstofzuiger om eventueel los vuil op te zuigen dat vastzit in de randen van uw houten vloeren. Dit is vooral belangrijk voor plekken die je niet ziet, omdat je dan eerder vergeet ze schoon te vegen.

Moet weten

Gebruik geen stofzuiger met een roterende klopper, omdat dit kan leiden tot krassen die je later moet repareren.

vrouw die houten vloeren schoonmaakt met vacuüm
vrouw die houten vloeren schoonmaakt met vacuüm

Hoe u vooraf afgewerkte hardhouten vloeren grondig kunt reinigen

Zolang u uw dagelijkse onderhoud doet, namelijk het opruimen van gemorst materiaal en het opruimen van vuil, hoeft u uw afgewerkte hardhouten vloeren slechts ongeveer elke maand grondig schoon te maken. Hoewel sommige mensen graag natuurlijke doe-het-zelf-reinigers gebruiken om hun vloer op te fleuren, bestaat er enige discussie over de doeltreffendheid ervan. Het is dus het beste om een vooraf afgewerkte hardhoutspecifieke reiniger te gebruiken.

Materialen die je nodig hebt

Bij een grondige reiniging heb je alleen het volgende nodig:

  • Bezem en blik
  • Houtmop
  • Hardhouten vloerreiniger

Instructies

Volg deze stappen om uw afgewerkte hardhouten vloeren grondig te reinigen met een professionele reiniger:

  1. De vloer vegen.
  2. Giet een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel op het hardhout.
  3. Werk in de stofzuiger met een houtmop, werk naar buiten en naar de randen toe.
  4. Laat het ongeveer 30 minuten drogen.

Handige hack

Aangezien bleekmiddel, ammoniak, waterstofperoxide en azijn allemaal in verschillende mate schadelijk zijn voor hardhouten vloeren, mag u alleen een kant-en-klare hardhouten vloerreiniger gebruiken om vlekken te verwijderen.

Hoe u de glans terugbrengt naar uw afgewerkte hardhouten vloeren

Na verloop van tijd kunnen schoonmaakmiddelen zich op houten vloeren ophopen, waardoor er een waslaag ontstaat waardoor deze er troebel uitzien. Om die glans terug te brengen, moet je dat wasachtige laagje wegvegen met een beetje elleboogvet. Met een microvezeldoek en wat warm water kun je de was fysiek wegwrijven. Zorg ervoor dat je het water onderweg opveegt, en je hebt in een mum van tijd glanzende vloeren.

Vrouw die houten vloeren afveegt met een microvezeldoek
Vrouw die houten vloeren afveegt met een microvezeldoek

Tips voor het voor de eerste keer reinigen van hardhouten vloeren

Als je nog nooit de luxe hebt gehad van een huis met hardhout, dan weet je misschien niet wat je wel en niet moet doen bij het schoonmaken ervan. Gelukkig is hardhout al honderden jaren de favoriete vloer, wat betekent dat je geen fout kunt maken waar iemand anders nog niet van heeft geleerd.

Volg deze handige tips bij het reinigen van hardhouten vloeren:

  • Droog reinigen is net zo belangrijk als nat reinigen. Zorg ervoor dat u regelmatig veegt en stofzuigt.
  • Gebruik geen azijn als schoonmaakmiddel, omdat dit de lak na verloop van tijd zal afbreken en je vloeren er dof uit zal laten zien.
  • Gebruik zeer spaarzaam olie om uw vloeren te voeden. Te veel olie maakt ze superglad, en het duurt uren om alles omhoog te krijgen.
  • Gebruik nooit bleekmiddel of ammoniak op uw vloeren, zelfs niet als er urine van uw huisdier is gemorst of als er andere lichaamsvloeistoffen mee in contact komen. Ze kunnen uw vloer permanent verkleuren.

Zorg ervoor dat uw hardhouten vloeren een leven lang meegaan

In 100 jaar oude huizen is een van de grootste aantrekkingskrachten de originele vloer. En deze vloeren zijn vrijwel altijd van hout. Om afgewerkte hardhouten vloeren te hebben die een leven lang meegaan, moet u leren hoe u ze op de juiste manier schoonmaakt. En elke goede schoonmaakroutine begint met dezelfde eerste stap: regelmatig onderhoud.

Aanbevolen: