Reinigen & Houten lepels ontsmetten voor veilig koken

Inhoudsopgave:

Reinigen & Houten lepels ontsmetten voor veilig koken
Reinigen & Houten lepels ontsmetten voor veilig koken
Anonim

Houd je favoriete houten keukengerei schoon en ziektekievrij met deze eenvoudige tips.

houten lepels wassen
houten lepels wassen

We herinneren ons allemaal dat we in oma's keuken koekjesbeslag van een houten lepel likten, maar het schoonhouden van dit klassieke keukengerei kan een unieke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een aantal prachtige, beproefde methoden (plus enkele weinig bekende hacks) om je houten lepels zonder veel gedoe schoon te maken en te ontsmetten.

Het doden van ziektekiemen op hout zonder het te beschadigen kan lastig lijken, maar het is echt een kwestie van die superhelden voor de huishoudelijke schoonmaak eruit halen. Producten zoals afwasmiddel, azijn, zuiveringszout en andere maken het gemakkelijk om je houten keukengerei schoon te krijgen en te houden.

Een houten lepel schoonmaken zonder deze te beschadigen

Hout is stevig, maar in sommige opzichten ook delicaat. Als je het te hard schoonmaakt of te lang laat weken, kun je je favoriete koekjeslepel voor altijd beschadigen. Houd uw schoonmaakroutine eenvoudig en houtveilig, en u bent helemaal klaar. Hier is hoe.

1. Handwas houten lepels met milde afwasmiddel

In de meeste situaties heb je alleen milde afwasmiddel en warm water nodig om houten keukengerei schoon te maken. Gebruik een zachte vaatdoek om eventuele voedselresten te verwijderen, in plaats van een schrobborstel of schuursponsje die de nerven op het hout kunnen doen stijgen en schade kunnen veroorzaken.

2. Verwijder hardnekkig voedsel met azijn

Voor het beste resultaat maak je de lepels schoon zodra je ze gebruikt, zodat het eten geen kans krijgt om eraan te blijven plakken. We zijn echter allemaal mensen, dus het zal op een gegeven moment gebeuren. Een goede manier om vastzittend voedsel te verwijderen zonder het hout te beschadigen, is door het een paar minuten te laten weken in een oplossing van 50% heet water en witte azijn. Normaal wassen.

3. Laat houten keukengerei aan de lucht drogen

Je kunt een lepel droogdeppen met een vaatdoek, maar het hout heeft de neiging veel vocht op te nemen. Plaats keukengerei in een rechtopstaande houder, zodat de lucht eromheen kan stromen. Ze drogen snel en geven geen vlekken of worden muf.

Moet weten

Maak een houten lepel nooit schoon in de vaatwasser, omdat de hitte en langdurige blootstelling aan vocht deze kunnen beschadigen.

Manieren om vlekken en geuren uit houten keukengerei te verwijderen

Zelfs als je het schoon houdt, kan hout nog steeds vlekken krijgen en geuren opnemen terwijl je ermee kookt. Er zijn verschillende handige oplossingen die kunnen helpen:

  • Zout scrub- Maak een scrub met grof zout en azijn en wrijf deze over de bevlekte plek. Dit werkt vooral goed voor voedingsmiddelen zoals tomatensaus of curry.
  • Zuiveringszout - Meng zuiveringszout en water in gelijke delen tot een pasta voor het schrobben van uw houten keukengerei. Hierdoor kunnen geuren en vlekken tegelijkertijd worden verwijderd.
  • Citroen - Snijd een citroen doormidden en wrijf ermee over het hout om geurtjes tijdens het koken te verwijderen.

Houten lepels ontsmetten

Hout is poreus en kan na verloop van tijd bacteriën kweken. De beste manier om een houten lepel te ontsmetten is door hem af te vegen met waterstofperoxide. Laat de waterstofperoxide een paar minuten intrekken, spoel de lepel vervolgens goed af en laat hem aan de lucht drogen. Deze zachte methode beschadigt het hout niet.

Moet weten

Moet je houten lepels koken om ze te ontsmetten? Ook al zie je dit advies misschien op TikTok, het is beter om je houten keukengerei niet te koken. De superhoge hitte kan ziektekiemen doden, maar kan ook het hout beschadigen.

Koekjes maken, wassen, spoelen en herhalen

Met de juiste verzorging en reiniging kan uw houten lepel lang meegaan. Als je zwarte verkleuring, barsten of grote schade ziet, is het tijd om deze te vervangen. Anders kun je gewoon koekjes maken, wassen, afspoelen en dit nog jaren herhalen.

Aanbevolen: