Blootliggende bakstenen muren: hoe u ze kunt krijgen en onderhouden

Inhoudsopgave:

Blootliggende bakstenen muren: hoe u ze kunt krijgen en onderhouden
Blootliggende bakstenen muren: hoe u ze kunt krijgen en onderhouden
Anonim

Gebruik deze gedetailleerde doe-het-zelfgids om een stijlvolle bakstenen look in je huis te krijgen.

Boheems woonkamerinterieur met beige gekleurd meubilair en houten elementen en bakstenen muur
Boheems woonkamerinterieur met beige gekleurd meubilair en houten elementen en bakstenen muur

Een bakstenen muur is veel meer dan een voorbijgaande trend. Als je het op de juiste manier doet, kunnen zichtbare bakstenen muren een tijdloos en visueel interessant detail aan je huis toevoegen. Met de juiste voorbereidings-, onderhouds- en ontwerptips kunt u uw eigen zichtbare bakstenen muur creëren. Speel mee met de trend van zichtbare bakstenen met doe-het-zelftips en stijlinspiratie voor een bakstenen accentmuur die je huis een designergevoel geeft.

Hoe u zichtbare stenen in uw huis kunt krijgen

Als je onlangs een bakstenen muur achter je gipsplaat of pleisterwerk hebt ontdekt, heb je een schat aan interieurdesign ontdekt. Blootgestelde bakstenen muren zijn een trendy detail dat alle componenten van een tijdloze stijl bevat, dus het zal waarschijnlijk blijven. Volg de juiste doe-het-zelfrichtlijnen om deze stijlvolle look in huis te krijgen. Je hebt een paar gereedschappen en producten nodig die je gemakkelijk kunt vinden bij je plaatselijke bouwmarkt.

  • hamer
  • beitel
  • zeil of plastic zeil
  • staalborstel
  • mild wasmiddel of zeep
  • Spuitfles met water
  • doek of spons
  • verf, primer, kit en/of kalkverf
  • penseel van natuurlijk haar of nylon

Leg de stenen bloot

DIY, vrouw die de bakstenen muur van een kamer schoonmaakt
DIY, vrouw die de bakstenen muur van een kamer schoonmaakt

Als je steen achter gips of gipsplaat zit, moet je wat sloopwerk doen om het proces te starten. Begin met het blootleggen van uw breuk door de dekkende muur met een hamer en een beitel open te breken. Neem de tijd en wees voorzichtig terwijl je langs de muur loopt. Probeer een zeildoek of plastic zeil op de vloer tegen de muur te plaatsen om vuil op te vangen en het opruimen een fluitje van een cent te maken.

Je bakstenen muur voorbereiden en schoonmaken

Zodra uw steen zichtbaar is en het puin van de sloop van uw muur is opgeruimd, kunt u beginnen met het schoonmaken en voorbereiden van uw muur. Gebruik een staalborstel om ervoor te zorgen dat alle kleine resten vuil worden verwijderd. U kunt ook een kleefdoek gebruiken om stof te verwijderen. Hierna kunt u de steen schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en het oppervlak afnemen met een natte doek of spons.

Verzegel uw bakstenen muur

Vrouwelijke hand brengt vernis aan op decoratieve gevelsteen
Vrouwelijke hand brengt vernis aan op decoratieve gevelsteen

Het afdichten van je steen is een van de belangrijkste stappen bij het blootleggen van een bakstenen muur. Omdat baksteen zo absorberend is, moet je zeker weten dat deze stap is voltooid voordat je verf aanbrengt. Eén of twee lagen metselwerkkit moeten uw zichtbare bakstenen muur afdichten. Zorg ervoor dat dit voldoende tijd heeft om volledig te drogen en af te dichten voordat u met het verfproces begint.

Verf de stenen

Als het tijd is om je bakstenen muur te schilderen, denk dan goed na over het type verf dat je kiest. Voordat u getinte verf aanbrengt, moet u een latexprimer gebruiken om ervoor te zorgen dat de verf aan de muur blijft plakken en afbladderen voorkomt. Als je klaar bent om te schilderen, werken acryllatexverven goed met baksteen die goed is afgedicht en gegrond. U kunt ook metselwerk- of stucverf gebruiken, die vaak zelfaanzuigend is, zodat u de stap van het gronden helemaal kunt overslaan. Verf uw baksteen met een speciale metsel- en stuckwast of gebruik een borstel met nylon haren die verkrijgbaar is bij de meeste bouwmarkten.

Kalk je bakstenen muur

Een trending look voor binnen- en buitenmuren is een limewash-look. Deze moderne, rustieke uitstraling kunt u eenvoudig bereiken met een limewash die speciaal voor metselwerk is gemaakt. Omdat deze toepassing vereist dat uw baksteen nog steeds poreus is, kunt u het afdichten en primen van uw baksteen overslaan. Zorg er in plaats daarvan voor dat uw steen goed doordrenkt is met water nadat deze op de juiste manier is schoongemaakt. Breng daarna de limewash aan, gemengd met water, met behulp van een borstel met natuurlijke haren. Verwacht in de meeste gevallen twee lagen aan te brengen. Spoel de limewash af zodra je donkere vlekken op de muur begint te zien. Licht uitspoelen voor een ondoorzichtige look en zwaarder uitspoelen voor een meer rustieke uitstraling. Als u een minder kalkachtige afwerking op uw limewash wilt, kunt u een matte limewash-kit kopen om een subtiele glans toe te voegen.

De perfecte baksteenverfkleur kiezen

Jonge vrouw tijdens de wederopbouw van appartement, kleurenkaart vasthoudend en de juiste kleur voor de muur kiezen
Jonge vrouw tijdens de wederopbouw van appartement, kleurenkaart vasthoudend en de juiste kleur voor de muur kiezen

Hoewel bakstenen als toepassing tijdloos zijn, kan de kleur van de verf die u kiest nogal afhankelijk zijn van trendkleuren. Hoewel zwart en spierwit klassieke baksteenverfkeuzes zijn, zijn er enkele kleuren die onlangs de aandacht hebben getrokken van zowel ontwerpers als huiseigenaren. Crème- en havermouttinten zijn populair geworden in keukens en exterieurs. Leisteenblauw en donkergrijs zijn diepe, coole kleurkeuzes die een tijdje trendy zullen blijven. Een van de meest populaire baksteenkleurvoorspellingen waar ontwerpers enthousiast over zijn, is groen. Donker, bosgroen en warm, olijfgroen zijn trendkleuren voor meerdere ontwerpstijlen en voegen een rijk en modern statement toe aan je bakstenen muur.

Kunst en planken ophangen aan uw zichtbare steen

Hoewel een bakstenen muur vaak voldoende visueel aantrekkelijk is om op zichzelf te staan, kun je nog steeds muurkunst of planken toevoegen om de ruimte te personaliseren. Gebruik baksteenclips, ook wel baksteenhangers of gevelbeplatingclips genoemd, om lichtgewicht kunstwerken aan baksteen te hangen. Er zitten speciale tanden op de steenclip die hem aan de randen van je steen bevestigen en je kunst op zijn plaats houden. De installatie is eenvoudig en vereist geen boren in uw baksteen of mortel.

Voor zware voorwerpen zoals rekken volg je een iets gedetailleerder proces met specifiek gereedschap. Maak je geen zorgen, iedereen kan dit nog steeds doen! Dit proces is vergelijkbaar met het boren in gipsplaat, alleen met iets ander gereedschap dat verkrijgbaar is bij elke bouwmarkt. Het enige wat u nodig heeft is een boormachine, een steenboor en, afhankelijk van hoe zwaar uw stelling is, verankerde schroeven of betonankers.

Voor lichtgewicht items kun je wegkomen met standaard verankerde schroeven. Voor zwaardere planken en andere hangartikelen heb je mogelijk betonankers met bijbehorende bouten en doppenset nodig. Met een steenboor kun je zowel in de mortel als in de steen zelf boren, afhankelijk van waar je schroef in de muur moet zitten. Natuurlijk zal mortel gemakkelijker te boren zijn en zal baksteen langer duren. De sleutel is om de tijd te nemen en langzaam te gaan. Misschien vindt u het veiliger om zware voorwerpen rechtstreeks op de steen te hangen in plaats van op de mortel. Zorg er wel voor dat de steen in goede staat verkeert en niet barst of afbrokkelt. Boren in een beschadigde steen zal alleen maar meer problemen veroorzaken. Zodra je schroeven of ankers op de juiste manier zijn geïnstalleerd, ben je klaar om je planken of kunst op te hangen, net zoals je dat aan elke andere muur zou doen.

Waarom zichtbare baksteen een klassiek ontwerpdetail aan het worden is

Bouwsteen begon als een rustieke en moderne industriële designtrend en won aan populariteit toen de boerderijstijl in de jaren 2010 een vlucht nam. De trend is inmiddels als detail te zien in talloze ontwerpstijlen en oogt enigszins tijdloos. Omdat zichtbare baksteen, of deze nu geverfd of kaal gelaten wordt, een interessante textuur biedt en een klassiek designmateriaal bevat, heeft het blijvende kracht als andere designtrends komen en gaan. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw zichtbare stenen bij uw interieur passen. Met regelmatig onderhoud en aanpassingen zul je merken dat zichtbare stenen altijd bij je interieur passen en visuele aandacht toevoegen aan elke kamer van je huis.

Stijlen die zichtbare stenen kunnen verheffen

Retro-stijl gedeeld kantoorwerkruimte-interieur
Retro-stijl gedeeld kantoorwerkruimte-interieur

Hoewel zichtbare baksteen op weg is om een klassiek ontwerpkenmerk te worden dat goed bij vrijwel elke ontwerpstijl past, zijn er bepaalde stijlen die deze visueel interessante toepassing op natuurlijke wijze naar een hoger niveau tilt.

  • Een industriële ontwerpstijl leent zich goed voor zichtbare baksteen, omdat het de rechte lijnen en gladde oppervlakken ondersteunt en een aanvulling vormt op de zwarte metalen die vaak in de stijl voorkomen.
  • De moderne boerderijstijl past gemakkelijk bij zichtbare bakstenen die geschilderd of witgekalkt zijn.
  • Vintage-geïnspireerde en eclectische stijlen zijn een perfecte gelegenheid om zichtbare baksteen te gebruiken. Deze stijlen omarmen natuurlijke texturen en maximalisme, waardoor ze perfect geschikt zijn voor zichtbare bakstenen designdetails.
  • Moderne stijlen uit het midden van de eeuw waarin enkele retrodetails zijn verwerkt, kunnen gemakkelijk een geschilderde bakstenen muur in een donkere of humeurige tint laten zien.
  • Traditionele interieurstijlen werken goed met zichtbare bakstenen muren die in hun natuurlijke kleur zijn gelaten en afgedicht, terwijl moderne interieurstijlen geschikt zijn voor geschilderde baksteen in wit of zwart met een matte afwerking.
  • Interieurontwerpstijlen met natuurlijke elementen, textuur, gemengde materialen en de mix van moderne en traditionele stijlen zijn allemaal geweldige mogelijkheden om een zichtbare bakstenen muur te gebruiken.

Problemen met zichtbare bakstenen muren oplossen

Hoewel zichtbare baksteen in veel stijlen kan werken en een doe-het-zelfzaak is die iedereen kan doen, zijn er momenten waarop je de taak misschien wilt vermijden, een professional wilt bellen of gewoon naar plan B wilt gaan. Houd deze punten in gedachten terwijl u uw ontwerpkeuzes maakt en probeert te beslissen of zichtbare baksteen geschikt is voor uw huis.

Regels voor zichtbare stenen die je niet mag overtreden

In de meeste gevallen werkt zichtbare baksteen goed voor zowel de huiseigenaar, de doe-het-zelver als de ontwerper. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar regels waar u rekening mee moet houden, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw plannen met zichtbare stenen in uw voordeel uitwerken.

  • Als uw steen zwaar beschadigd lijkt, gerepareerd moet worden, of een overvloed aan meeldauw op het oppervlak bevat, wilt u misschien uw project stopzetten en opnieuw beoordelen of u de stenen moet vervangen of helemaal moet verwijderen.
  • Verf je steen niet voordat deze goed is afgedicht. Baksteen is extreem poreus en zal je vele verflagen opzuigen als er geen laag steenafdichtmiddel onder zit.
  • Heb vertrouwen in je keuze om de steen te schilderen. Hoewel je de steen met een nieuwe kleur kunt overschilderen, kunnen de stenen, zodra ze geverfd zijn, niet meer terugkeren naar hun oorspronkelijke staat vanwege hun poreuze aard.

Wanneer moet u een professional zoeken

Hoewel je zeker je eigen steen kunt blootleggen, verzegelen en schilderen, zijn er momenten waarop je misschien een professional wilt inschakelen. Een algemene aannemer of een professionele schilder kan u helpen met een bakstenen project en ervoor zorgen dat alle juiste stappen worden genomen om de klus correct te klaren. U zult zeker een professional willen inschakelen als uw bakstenen muur een grote hoeveelheid reparatie of vervanging nodig heeft. U kunt ook overwegen om een professional in te schakelen voor het ophangen van zware kunstwerken of rekken waarvoor duur elektrisch gereedschap nodig is, zoals hamerboren.

Een ontwerp alternatief voor zichtbare baksteen

Fruitmand in loft-stijl keuken met vintage bakstenen muur achtergrond
Fruitmand in loft-stijl keuken met vintage bakstenen muur achtergrond

Hoewel er niets is dat de textuurschoonheid van zichtbare baksteen perfect imiteert, is er een optie die verrassend dichtbij komt, en ontwerpers vertrouwen er vaak op. Stevig behang met een baksteenpatroon en verhoogde textuur kan op vrijwel elke muur worden aangebracht om het uiterlijk van zichtbare baksteen na te bootsen. Deze optie werkt vooral goed in keukens of voedselbereidingsruimtes, omdat het gemakkelijk schoon te maken is en lang niet zo absorberend is als natuursteen. Als u op zoek bent naar een kosteneffectieve en gemakkelijke manier om een bakstenen look te creëren zonder al het onderhoud en de inzet, dan is baksteenbehang wellicht het perfecte alternatief voor uw huis.

Blootliggende baksteen kan het detail zijn dat je huis mist

Veelzijdig, klassiek en vol persoonlijkheid, zichtbare baksteen kan het ontwerp van uw huis naar een geheel nieuw niveau tillen. Door een paar richtlijnen te volgen en stijlkeuzes te maken die perfect aansluiten bij de sfeer van uw huis, krijgt u het zichtbare bakstenen detail waar al uw vrienden tijdens bezoeken over stromen. Blootliggende baksteen kan een ontwerpdoel zijn waar u op terugkijkt als een van de beste beslissingen die u ooit voor uw huis hebt genomen.

Aanbevolen: