7 vintage parfums die je terug in de tijd brengen

Inhoudsopgave:

7 vintage parfums die je terug in de tijd brengen
7 vintage parfums die je terug in de tijd brengen
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Eén snuifje van die frisse citrusgeur en je waant je in 1998, terwijl je in een Bath & Body Works komkommermeloen over jezelf sproeit voordat je eropuit trekt om de rest van het winkelcentrum te verkennen. Ons reukvermogen is verweven in onze herinneringen, en er gaat niets boven een specifieke geur die je terug in de tijd brengt. Bezoek je tienerjaren opnieuw of haal dierbare herinneringen uit je kindertijd op met deze vintage parfums die iedereen moest kopen.

Chanel's Chanel nr. 5

Afbeelding
Afbeelding

Als je een vintage parfum kent, is het Chanel nr.5. Deze nieuwe geur, uitgebracht in 1921, was bedoeld om Coco Chanel's nieuwe visie op moderne vrouwelijkheid te belichamen. De legende gaat dat de parfumeur Ernest Beaux, die Chanel tien verschillende flessen presenteerde, deze de nummers 1-5 en 20-24 noemde. Chanel koos nummer 5 uit, en de rest is geschiedenis. Het parfum heeft een zuivere citrusgeur met een houtachtige ondertoon.

Hoewel het op zichzelf al populair was, was het de kenmerkende geur van Marilyn Monroe, en dat maakte het tot de meest iconische vintage geur ooit. Ruik aan het rechthoekige flesje bij een parfumbalie en stel jezelf voor als een elegante actrice. Of koop een 1,2-ounce. fles van Chanel's website voor $ 90, tegen de allergoedkoopste.

Topnoten:Aldehyden, ylang-ylang, neroli, bergamot en citroen

Middennoten: Iris, jasmijn, roos, iriswortel en lelietje-van-dalen

Basisnoten: Civet, sandelhout, muskus, amber, mos, vetiver, vanille en patchouli

Guerlain's Shalimar Eau de Parfum

Afbeelding
Afbeelding

Guerlain's Shalimar was de geur die in 1925 oosterse geuren lanceerde. Volgens de website van Guerlain werd Jacques Guerlain "geïnspireerd door het gepassioneerde liefdesverhaal tussen een keizer en een Indiase prinses" toen hij dit bedwelmende parfum maakte. Tegenwoordig is dit parfum de geschiedenis ingegaan als een van de meest iconische vintage geuren. Zowat elke socialite en actrice uit het begin en midden van de 20e eeuw probeerde het te dragen, en jij kunt dat ook voor $ 115.

Topnoten:Bergamot, citroen, mandarijn en ceder

Middennoten: Iris, vetiver, patchouli, jasmijn en roos

Basisnoten: Leer, vanille, wierook, opopanax, benzoë, sandelhout, civet, Perubalsem en muskus

Estee Lauder's Youth-Dew

Afbeelding
Afbeelding

Estee Lauder vond Youth-Dew in 1953 uit als een alledaags alternatief voor de gebruikelijke 'date-night en speciale gelegenheid'-parfums die eerder op de markt waren gekomen. Deze geur, een kruidig parfum, was een geweldig alternatief voor de andere bloemige en poederachtige geuren die de jaren vijftig overnamen. Je kunt Youth-Dew vandaag de dag nog steeds vinden in elk warenhuis dat Estee Lauder verkoopt, of op hun website voor slechts $ 44.

Topnoten:Roos, Jonquille, Lavendel

Middennoten: Jasmijn, muguet, kruiden

Basisnoten: Mos, vetiver, patchouli

Givenchy's L'Interdit

Afbeelding
Afbeelding

De relatie van Audrey Hepburn en Hubert de Givenchy ging de geschiedenis in als een van de meest lucratieve partnerschappen tussen de mode-industrie en Hollywood. Naast het helpen creëren van haar kenmerkende look, maakte Givenchy haar in 1958 ook tot het gezicht van een op maat gemaakt parfum - lang voordat merken ambassadeurs van beroemdheden gebruikten om hun geuren te verkopen.

Dankzij deze samenwerking heeft L'Interdit een enorme vlucht genomen. Hoe groot de geur eind jaren vijftig en begin jaren zestig ook was, het is niet een geur die veel mensen zich vandaag de dag nog herinneren. Maar met een vernieuwde formule in 2018 kunnen nieuwe neuzen overal ter wereld genieten van dit sensuele bloemenparfum voor $ 66.

Topnoten:Sinaasappel, bergamot, mandarijn

Middennoten: Tuberoos, jasmijn en oranjebloesem

Basisnoten: Vetiver, patchouli, cistusbloem, muskus en sandelhout

Yves Saint Laurent's Opium

Afbeelding
Afbeelding

De Franse ontwerper Yves Saint Laurent schokte de schoonheidsindustrie met zijn ongelooflijk verleidelijke parfum en sensueel geladen advertentiecampagne; Een dergelijke opschudding wordt natuurlijk alleen verwacht bij een controversiële naam als Opium. Dit oriëntaalse parfum werd in 1977 uitgebracht naast zijn Chinees geïnspireerde herfst-wintercollectie.

Volgens het Parijse Yves Saint Laurent Museum bedroeg de verkoop van parfums in heel Europa alleen al in het eerste jaar $30.000.000. Decennia lang werd dit bedwelmende, verleidelijke parfum op de markt gebracht als ieders favoriete slaapkamergeur, en het verkocht ongelooflijk goed. Tegenwoordig is Black Opium het nieuwe geesteskind van YSL, hoewel je het originele parfum nog steeds op hun website kunt kopen voor $ 77.

Topnoten:Kruidnagel, peper, koriander, West-Indische laurier, pruim, jasmijn, mandarijn en bergamot

Middennoten: Anjer, kaneel, sandelhout, patchouli, iriswortel, roos, perzik en lelietje-en-dalen

Basisnoten: Wierook, mirre, sandelhout, tolubalsem, amber, opopanax, benzoë, labdanum, vanille, muskus, castoreum, ceder, vetiver en kokosnoot

Elizabeth Taylor's witte diamanten

Afbeelding
Afbeelding

Als je in de jaren negentig in slaap viel met de televisie aan, werd je op een gegeven moment wakker met de flitsende pseudo-gokreeks waarin de diamanten oorbel van Elizabeth Taylor de dag redt in haar White Diamonds-commercial. White Diamonds kwam uit in 1991 en was een redelijk betaalbare geur. De sterke bloemige tonen doen denken aan Taylor's eigen hedonistische avonturen in het oude Hollywood, en wie houdt er nou niet van een opvallende fles met nepdiamanten eromheen?

Na de dood van Taylor kocht Elizabeth Arden de rechten op White Diamonds, en dankzij hen kun je vandaag nog genieten van de perfectie uit de jaren 90. Het is nog steeds een ongelooflijk betaalbare geur, rond de $ 20-$ 30 per fles.

Topnoten:Aldehyden, neroli, sinaasappel, lelie en bergamot

Middennoten: Egyptische tuberoos, kaneel, jasmijn, Turkse roos, ylang-ylang, narcis, anjer en Italiaanse liswortel

Basisnoten: Amber, eikenmos, sandelhout, patchouli en muskus

Calvin Klein's CK One

Afbeelding
Afbeelding

De overweldigende geur van Elizabeth Taylor's White Diamonds staat in groot contrast met het unisex-parfum CK One van Calvin Klein. De New York Times, gelanceerd in 1994, noemt dit parfum de "ultieme anti-jaren 80, anti-Boomer-geur, een reactie op de showoptredens uit de Dynastie- en Wall Street-jaren." Als eerste unisex-geur brak het modellen en records en had het tegen het einde van het eerste jaar miljoenenwinsten.

Het was de perfecte geur voor een rebelse periode, waarin tieners niets te maken wilden hebben met het overdreven verzorgde uiterlijk van hun ouders. Ze wilden gespannen zijn en zich niet laten beperken door sociale normen, en CK One was daar een perfect antwoord op. Het is nog steeds een heerlijke alledaagse geur die iedereen kan dragen, en je kunt een flesje kopen voor $ 65.

Topnoten:Bergamot, citroen, mandarijn, verse ananas, papaya, kardemom, groen boomakkoord

Middennoten: Viooltjes, roos en lelietje-van-dalen

Basisnoten: Groene thee, eikenmos, cederhout en sandelhout

Kun je vintage parfum dragen?

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt jezelf absoluut besprenkelen met vintage parfum. In tegenstelling tot vintage cosmetica, die over het algemeen niet veilig over je hele gezicht kunnen worden gesmeerd, kunnen parfums nog tientallen jaren worden gebruikt nadat ze zijn gebotteld. Je zult echter merken dat veel vintage parfums die te koop zijn, een fractie van hun oorspronkelijke hoeveelheid hebben. Dit gebeurt normaal gesproken om twee redenen: iemand heeft het parfum veel gebruikt voordat het werd doorgegeven, of het parfum had een hoog alcoholgeh alte en veel ervan is verdampt.

Toch kunnen parfums na een paar jaar zuur worden of oxideren. Dit kan gebeuren als gevolg van de chemische instabiliteit van de olieverbindingen, onjuiste opslag en het binnendringen van zuurstof in de fles. De eerste dingen die worden beïnvloed zijn de geuren van de topnoten, en het kan ook zijn dat de vloeistof donkerder wordt door verkleuring. In dit geval kun je ze het beste niet op je huid gebruiken.

Handige hack

Dankzij herformuleringen zou je allergisch kunnen worden voor oudere flesjes parfums die je vandaag de dag draagt. Sproei een enkele testpleister op een klein deel van je huid en wacht om te zien of er een reactie optreedt voordat je iets uit een vintage flesje gaat dragen.

Hoe waardevol zijn vintage parfumflesjes?

Afbeelding
Afbeelding

Vintage parfums zijn een beauty-verzamelobject dat zowel goedkoop als erg duur is. Natuurlijk zijn er een paar dingen die een vintage parfum meer waard maken:

  • Het parfum is niet meer leverbaar. Er zijn zoveel parfums uit het verleden die niet meer worden gemaakt, en omdat je ze nergens kunt vinden, zijn er vintage flesjes met wat overgebleven waardevol dankzij hoe zeldzaam ze zijn.
  • Het parfum was oorspronkelijk prijzig. Als het parfum veel kostte toen het voor het eerst werd uitgebracht, kost het normaal gesproken veel als het vintage wordt. Je kunt dit toeschrijven aan merkbekendheid, reputatie en de kwaliteit van de ingrediënten die ze gebruikten.
  • Het parfum heeft een connectie met beroemdheden. Bepaalde parfums, vooral vintage varianten, worden veel verkocht omdat bekend was dat beroemdheden ze droegen. Het klassieke voorbeeld is Chanel nr. 5, de kenmerkende geur van Marilyn Monroe.

Deze vintage parfums kunnen behoorlijk prijzig worden. Als je geen toegewijde geurverzamelaar bent, raden we je aan eerst vintage-monsters te kopen, omdat deze ongeveer $ 20- $ 40 per stuk kosten, in tegenstelling tot de grote flessen die honderden dollars kunnen kosten. YSL vervaardigde bijvoorbeeld verschillende geparfumeerde producten in hun Opium-lijn, en hun al lang niet meer verkrijgbare parfumpoeder is erg moeilijk te vinden. Eén ongeopende doos staat momenteel op Etsy voor $ 550.

Niets ruikt zo zoet als het verleden

Afbeelding
Afbeelding

Je hoeft niet rond de eeuwwisseling geboren te zijn om deze vintage parfums te herkennen. Je grootouders, leraren, haarjurken en misschien zelfs jijzelf droegen deze kenmerkende geuren, en nu zijn ze in je goede reuksysteem gebrand. Dus als je je middelbare schooltijd nog een keer wilt herbeleven of wilt zien of je eindelijk volwassen genoeg bent om het parfum van je grootmoeder goed te dragen, dan zijn deze iconische vintage parfums een geweldige plek om te beginnen.

Aanbevolen: