Antieke penseel- en spiegelsets om je terug in de tijd te brengen

Inhoudsopgave:

Antieke penseel- en spiegelsets om je terug in de tijd te brengen
Antieke penseel- en spiegelsets om je terug in de tijd te brengen
Anonim
antieke handspiegel en haarborstel
antieke handspiegel en haarborstel

Als je je een poederachtig Victoriaans boudoir voorstelt, stel je je waarschijnlijk de vergulde spiegel en het handgeschilderde tafelblad voor met een antieke borstel en spiegelset precies in het midden geplaatst. Dankzij de grote verscheidenheid aan stijlen en kleuren, en de enorme overvloed aan deze historische artefacten, vormen deze antieke en vintage penseel- en spiegelsets een geweldige aanvulling op ieders schoonheidscollectie.

Vrouwelijke schoonheidsroutines en antieke dressoirsets

Antieke dressoirsets kunnen uit talloze items bestaan, van dienbladen tot haarontvangers en van borstels tot knopenhaken. De borstel- en spiegelset was eenvoudig en bestond uit alleen een haarborstel en een spiegel. Het was niet alleen beschikbaar voor de rijke huishoudens, maar ook voor de opkomende vrouw uit de middenklasse. Deze sets waren waardevolle erfstukken, liefdevol bewaard en verzorgd, en vaak doorgegeven van moeder op dochter.

Tradities die geworteld zijn in het geven van geschenken

Deze sets waren populair als cadeau en werden vaak aan nieuwe bruiden gegeven om toe te voegen aan hun groeiende huishoudens. Soms kregen baby's ook kleine borstel- en spiegelsets. De borstel- en spiegelsets zijn gemaakt van verschillende materialen en bieden talloze ontwerpmogelijkheden. Hoewel deze sets in de Victoriaanse tijd (vanaf 1837) steeds meer beschikbaar kwamen, werden de meeste sets die je tegenkomt, gemaakt tussen ongeveer 1885 en 1930.

Historische ontwikkelingen van antieke dressoirsets

De eerste handspiegels werden gebruikt door de Romeinen die ze in Europa introduceerden. Deze spiegels waren een metalen schijf met een handvat en de voorkant was gepolijst zodat deze reflecterend was. Er werden vaak ontwerpen aan de achterkant toegevoegd, afhankelijk van de rijkdom van de eigenaar.

In de 16e eeuw begonnen ambachtslieden in Venetië glazen handspiegels te maken. Ze bedekten de achterkant met een mengsel van tin en kwik. Dit werd tot in het begin van de 19e eeuw opgebruikt en voor het grootste deel hadden alleen rijke mensen het beschikbare inkomen dat nodig was om deze sets te kopen.

Tijdens de jaren 1840 begon zilver te worden gebruikt in plaats van tin en kwik, en werden de sets op grotere schaal verkrijgbaar. De meeste van deze sets werden echter nog geïmporteerd uit Europa. Pas in 1854 kreeg een man genaamd Hugh Rock het eerste Amerikaanse patent voor de haarborstel, en de sets werden in de Verenigde Staten geproduceerd.

Materialen gebruikt in antieke penseel- en spiegelsets

Een van de redenen dat make-upborstelsets nog steeds zeer verzamelbaar zijn, is vanwege hun schijnbaar eindeloze aantal ontwerpen. Enkele van de materialen die werden gebruikt om deze sets te maken waren:

  • Bakeliet- Bakeliet, dat typisch is voor sets uit het begin tot het midden van de 20e eeuw, was een van de eerste synthetische kunststoffen. Het kwam in een breed scala aan kleuren. Misschien wel de meest voorkomende kleur/patroon voor bakelietsets is bruin schildpadschild; Je kunt echter ook prachtig levendige sets vinden in de kleuren groen, roze, blauw, geel en crème.
  • Brass - Messing was een stevig metaal dat oudere dressoirsets een gevoel van elegantie gaf. Het is gebruikelijk om antieke koperen dressoirsets te vinden die in de loop van de tijd dof zijn geworden, grotendeels als gevolg van de neiging van messing om te patina naarmate het ouder wordt.
  • Celluloid - Celluloid dressoirsets zijn lichter dan bakeliet en meestal verkrijgbaar in een rijke crèmekleur. Ze zijn uiterst wenselijk vanwege hun zachte elegantie.
  • Enamel - Je zult niet vaak antieke dressoirsets vinden die volledig uit email zijn vervaardigd; in plaats daarvan kun je gemakkelijk sets vinden met grote geëmailleerde inlegstukken die kleur, kunstzinnigheid en verhalen toevoegen aan de schoonheidsartikelen.
  • Goudplaat - Vergulden is een veelgebruikte metaalbewerkingstechniek waarbij een steviger metaal wordt omhuld met een dunne laag goud. Zo zouden individuen uit de middenklasse wat glitter en glamour aan hun schoonheidstafel kunnen toevoegen zonder veel geld uit te geven.
  • Ivoor - Ivoor, een kostbaar, natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de slagtanden van olifanten, werd vaak gebruikt om handvatten voor diverse schoonheidshulpmiddelen te maken. Het huidige verbod op commercieel ivoor in de Verenigde Staten betekent echter dat u niet legaal ivoren stukken kunt kopen, maar dat al het ivoor dat u al bezit, als uw eigendom wordt beschouwd.
  • Jasperware - Jasperware, voor het eerst ontworpen door Josiah Wedgewood in de jaren 1770, is een soort steengoed dat honderden jaren lang werd gebruikt om aardewerk en andere goederen te maken. Meestal getypeerd door de specifieke blauwe kleur van Wedgewood, werden Jasperware-dressoirsets zelfs tot in de 20e eeuw gemaakt.
  • Limoges-porselein - Dressoirsets met het Limoges-merk worden beschouwd als ongelooflijk fijne stukken, gebouwd in een specifieke regio van Frankrijk die bekend staat om zijn porseleinvakmanschap en Limoges-porselein.
  • Porselein - De meer betaalbare versie van een mooie Limoges-dressoirset is een gewone set die dit hoogwaardige product imiteert met goedkopere materialen.
  • Sterlingzilver - Een ander metaal dat werd gebruikt om dressoirsets te maken was sterling zilver. Met zijn onmiskenbare glans en lange levensduur kozen veel mensen voor sets van sterling zilver. Omdat bekend is dat sterling zilver met de jaren gemakkelijk patina vertoont, hebben de meeste authentieke antieke dressoirsets een zekere mate van patina.

Antieke ijdelheidssets om te verzamelen

Je kunt overal op internet prachtige voorbeelden van deze sets vinden, en ze zijn allemaal redelijk betaalbaar. Als je erover denkt om een antieke of vintage make-upset aan je beautytoolkit toe te voegen, kun je sets zoals deze vinden.

Celluloid-sets

Vintage grote celluloid ijdelheid dressoirset
Vintage grote celluloid ijdelheid dressoirset

Celluloid wastafelsets waren vooral populair aan het begin van de 20e eeuw, dus je kunt voorbeelden van Art Deco-invloeden vinden in hun strakke lijnen en geometrische vormen. Gezien de duurzaamheid van celluloid werden allerlei schoonheidstools en containers van het materiaal gemaakt, wat betekent dat deze sets gemakkelijk van twee tot twaalf stuks konden gaan. Bovendien zijn celluloid-wastafelsets als plastic aanzienlijk goedkoper dan andere materialen; je kunt celluloid-sets krijgen voor gemiddeld ongeveer $ 20-30. Sets die in de originele verpakking worden geleverd, kunnen vanwege hun zeldzaamheid echter $ 50- $ 100 kosten. Neem bijvoorbeeld deze 15-delige celluloidset die voor $ 75 werd verkocht.

Bakelietsets

Vintage celluloid bakeliet groene dressoir ijdelheid set
Vintage celluloid bakeliet groene dressoir ijdelheid set

Bakeliet, een ander goedkoop plastic, stelde fabrikanten uit het midden van de eeuw in staat een grote hoeveelheid felgekleurde en unieke patronen in massa te produceren. Deze bakelietsets zijn verkrijgbaar in dezelfde prijsklasse als celluloidsets en komen uit dezelfde periode (jaren 20-60). Als je van kleuren houdt, is bakeliet absoluut het materiaal voor jou. Deze felgroene en glanzende slaapkamermeubelset is bijvoorbeeld onlangs verkocht voor iets meer dan $ 20. Bovendien zijn deze goedkoper vanwege hun modernere fabrieksdata en overvloed.

Zilveren sets

Vintage ijdelheidsset - 7 stuks
Vintage ijdelheidsset - 7 stuks

Hoewel zilveren wastafelsets tot in de 20e eeuw werden vervaardigd, worden ze doorgaans geassocieerd met het einde van de 19e eeuw, aangezien dit vóór de massaproductie van kunststoffen was. Deze zilveren sets zijn merkbaar zwaarder en hebben een meer typische antieke flair. Omdat ze zijn gemaakt van sterling zilver of verzilverd zilver, kunnen ze soms duurder zijn dan plastic sets, maar oudere exemplaren met een aanzienlijke patina kunnen uiteindelijk voor prijzen die dichter bij de plastic prijzen liggen, worden verkocht. Deze zwaar verouderde zilveren set werd bijvoorbeeld slechts voor $ 30 op eBay verkocht.

Emaillesets

Handspiegelborstel Guilloche Vanity Blue Emaille Vintage Rose Flower Evans Dressoir
Handspiegelborstel Guilloche Vanity Blue Emaille Vintage Rose Flower Evans Dressoir

Als het om emaille wastafelsets gaat, zijn ze meestal niet volledig van email gemaakt; ze zijn eerder gemaakt van plastic of metaal en voorzien van decoratief emailwerk. Emaille sets behoren tot de meest traditioneel artistieke en bevatten zachte, op de Rococo geïnspireerde kunstwerken of motieven die erop zijn geschilderd in pastelkleuren. Als je voor iets romantisch gaat, zijn emaille sets een goed idee. Neem bijvoorbeeld deze blauw geëmailleerde haarborstel en spiegelset met een geschilderde roos op de achterkant, die voor ongeveer $ 30 werd verkocht. Houd er rekening mee dat je normaal gesproken alleen haarborstel-/kam-/spiegelsets in geëmailleerde stijl vindt.

Kopersets

Antieke ijdelheid dressoirset uit de jaren 1920
Antieke ijdelheid dressoirset uit de jaren 1920

Messing is een andere stijl van metalen ijdelheidssets die populair was in de 19e en vroege 20e eeuw, zoals deze koperen borstel- en spiegelset uit de jaren twintig, die op eBay voor slechts $ 13 werd verkocht. Een geweldige simulatie voor goud of verguld goud. Messing krijgt na verloop van tijd ook een patina waardoor het enigszins dof wordt. Dit doffe effect doet echter niets af aan de prachtige gravures/filigraan van de stukken, en deze details kunnen hun waarde verhogen.

Porseleinen sets

Antieke vijfdelige porseleinen ijdelheidsset
Antieke vijfdelige porseleinen ijdelheidsset

Porseleinen wastafelsets komen minder vaak voor, maar de sets die je kunt vinden hebben vaak hogere waarden dan metalen of plastic exemplaren. Dit komt voort uit de aard van porseleinwerk en de historische kosten van fijn porselein en porselein over de hele wereld. Deze sets bevatten meestal geen schoonheidstools; ze hebben eerder alleen de borden, dozen, haarontvangers, enzovoort die vrouwen nodig zouden kunnen hebben bij hun dagelijkse schoonheidsroutines. Deze kleine antieke witte porseleinen kaptafelset uit Beieren werd voor $ 89 verkocht, ondanks dat er in totaal slechts vier stuks waren. Dit is een goed voorbeeld van hoe fijn vakmanschap de waarde van een artefact drastisch kan veranderen.

Waar dressoirsets te vinden

Deze sets waren zo populair dat ze in vrijwel elke antiekwinkel bij jou in de buurt te vinden zijn. Terwijl u op zoek gaat naar de perfecte set, moet u deze zorgvuldig onderzoeken op krassen, schilfers of deuken. Als de set van zilver is, pak hem dan op en controleer of hij het juiste gewicht heeft. Sommige sets in antieke stijl die de afgelopen decennia zijn gemaakt, zijn gemaakt van holle metalen en zullen erg licht zijn. Door de opstelling te kiezen, kun je bepalen of het echt antiek is.

Als uw antiekwinkels een mislukking blijken te zijn, kunt u zoeken op een van de volgende sites:

  • Antiques Off Broadway - Sinds 1998 verkoopt Antiques Off Broadway antieke huisartikelen, schoonheidshulpmiddelen en -producten en mode voor geïnteresseerde kopers. Ze accepteren creditcards en PayPal, en hebben een interessante collectie handspiegels en make-upaccessoires om doorheen te bladeren.
  • eBay - EBay is het beste van het beste als het gaat om het relatief goedkoop kopen van antieke goederen; door een groot aantal verkopers en een breed scala aan regio's waar antiek vandaan kan worden gehaald, is de kans zeer klein dat u daar niet de exacte stijl van de wastafelset kunt vinden die u zoekt.
  • Ruby Lane - Ruby Lane is een van de grootste online veilingwebsites die er zijn en heeft een enorme, steeds veranderende collectie antieke en vintage items te koop. Van de meest luxueuze tot de meest alledaagse, op deze website kun je precies de wastafelset vinden waar je altijd van hebt gedroomd.
  • Etsy - Net als eBay is Etsy een onafhankelijke verkoperswebsite die bekend staat om zijn antiek- en vintagewinkels. Hoewel ze veel voorraad hebben die verkopers individueel aanbieden, hebben ze geen standaardpraktijk voor retourzendingen, prijzen en verzending. Je kunt dus bij de verkoper navragen hoe hij/zij zijn Etsy-shop runt en bepalen of hij of zij iemand is bij wie je graag iets koopt.

Breng geschiedenis naar de slaapkamer

Je hoeft geen socialite uit de jaren vijftig te zijn om je zo te voelen, en antieke wastafelsets kunnen je saaie slaapkamer in een appartement omtoveren tot een esthetisch meesterwerk. Of je nu houdt van sets die spartaans en praktisch zijn of van sets met zoveel decoratie als de ambachtslieden erop konden passen, deze antieke en vintage make-upsets brengen een vleugje historische eigenzinnigheid in je slaapkamerinrichting.

Aanbevolen: