Tekenen dat moeders een pauze nodig hebben (en 9 manieren om dit te laten gebeuren)

Inhoudsopgave:

Tekenen dat moeders een pauze nodig hebben (en 9 manieren om dit te laten gebeuren)
Tekenen dat moeders een pauze nodig hebben (en 9 manieren om dit te laten gebeuren)
Anonim

Deze eenvoudige oplossingen kunnen moeders helpen de pauze te krijgen die ze nodig hebben.

Uitgeputte jonge moeder geïrriteerd door luide kinderen
Uitgeputte jonge moeder geïrriteerd door luide kinderen

Ouder zijn is moeilijk. Je bent in wezen de circusdirecteur van een circus en jongleert met een scala aan acts, en de show moet doorgaan. Helaas ervaren veel ouders zonder pauze tussen de shows een zogenoemde parental burn-out, en het is een worsteling die vaak onder moeders voorkomt. Hoe weet je dat een moeder een pauze nodig heeft? En wat zijn manieren waarop ze zich weer de ster van de show kan voelen? We leggen uit hoe u uw vonk voor het leven opnieuw kunt aanwakkeren!

Waarom hebben moeders een pauze nodig?

Burn-out bij ouders kan een belangrijke oorzaak zijn waarom moeders meer pauzes nodig hebben. Het is een toestand van fysieke of mentale uitputting die wordt veroorzaakt door chronische opvoedingsstress.

Moederburn-out is echt

Wat gebeurt er als moeder nooit pauze krijgt? Burn-out kan optreden. Dit kan gevoelens van woede, angst, hulpeloosheid en zelfs depressie veroorzaken. Het kan er ook toe leiden dat iemand afstand neemt van anderen. Hoewel dit elke ouder kan overkomen, wordt het meestal gezien bij de primaire verzorger. Omdat vrouwen vaak in deze categorie vallen, zijn moeders vaak degenen die melden dat ze dit soort burn-out ervaren.

Moeders laten het er alleen gemakkelijk uitzien

Helaas bestaat er een misvatting dat thuisblijven bij de kinderen een "gemakkelijke" of "leuke" baan is, waardoor de meeste thuisblijvende ouders het gevoel krijgen dat ze alleen met hun gevoelens moeten omgaan. Hoewel het opvoeden van kinderen een geweldige en lonende ervaring is, kan het ook behoorlijk belastend zijn om verpleegster, chef-kok, dienstmeisje, chauffeur, raadgever, vertrouweling, discipliner, stylist en personal shopper te zijn.

Ouderschap is een baan onder hoge druk

Er is ook de druk om de perfecte ouder te zijn, wat vooral zwaar is voor de moeders die fulltime werken of voor de vele thuisblijvende moeders die parttime werken. Plotseling wordt het geen verrassing dat 66 procent van de ouders een burn-out bij hun ouders meldt.

11 veelvoorkomende tekenen dat een moeder een pauze nodig heeft

De meeste moeders branden de kaars aan beide kanten, en ze vragen ook zelden om hulp. De impact van een burn-out bij ouders is reëel. Iedereen kan er anders door getroffen worden, maar enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Inzinkingen over kleine dingen
  • Desinteresse in activiteiten waar een moeder normaal gesproken van geniet
  • Extreme vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Verlies van eetlust
  • Voelt zich vaker ziek
  • Vergeetachtigheid of hersenmist
  • Stoornissen in huis
  • Lagere productiviteit en motivatie
  • Gevoelens van hulpeloosheid en incompetentie
  • Negatieve of schadelijke gedachten

Als je merkt dat jezelf, je partner of een moeder die je kent deze symptomen vertoont, is het belangrijkste om erover te praten. Hoewel het heel moeilijk kan zijn om toe te geven dat je het moeilijk hebt, wordt je er in feite een betere ouder van. Je erkent dat er een probleem is. Dat is de eerste stap. Anders kunnen depressie en wrok toeslaan. Maar hoe kun je echte verlichting vinden?

Hoe moeders de pauzes kunnen krijgen die ze nodig hebben

Als het om ouderschap gaat, zijn de meeste moeders zo hypergefocust op het zorgen voor alle anderen dat hun eigen welzijn buiten de boot v alt. Om dit te veranderen, moet je het leven bekijken alsof het een vliegreis is. Wanneer het een beetje hobbelig wordt en de zuurstofmaskers worden losgelaten, is het absoluut noodzakelijk dat u eerst voor uzelf zorgt, zodat u effectief voor de mensen om u heen kunt zorgen.

Voor de moeder die een pauze nodig heeft, maar nooit de tijd lijkt te kunnen vinden, zijn hier enkele eenvoudige en uitvoerbare manieren om je burn-out te verhelpen en je weer je beste zelf te voelen.

Doe mee aan bewuste meditatie

Mindfulness is het concept van het richten van je focus op het hier en nu. Het draait om het idee dat we het verleden niet kunnen veranderen. We hebben alleen controle over onze acties in het huidige moment. Als je het gevoel hebt dat de angst de overhand neemt, is bewuste meditatie een uitstekende manier om ermee om te gaan. Deze oefening kan een gevoel van kalmte brengen en mentale helderheid bieden.

Het proces is eenvoudig: zoek een rustige plek en stel jezelf vragen als: Waar ben ik dankbaar voor? Wat zijn de beste delen van mijn leven? Richt uw gedachten op de mensen van wie u houdt en die van u houden, en op de positieve dingen om u heen. Haal diep adem en laat je woede los.

Concentreer u vervolgens op de onmiddellijke toekomst: wat kunt u op dit moment doen om uw leven gemakkelijker te maken? Wat zijn de dingen die u vandaag moet doen en welke taken kunnen tot morgen wachten? Schrijf deze doelen op. Door een pen op papier te zetten, is de kans groter dat u uw intenties doorvoert en zult u de rest van de dag geconcentreerder en positiever bekijken.

Maak een wandeling

moeder maakt een wandeling met dochter
moeder maakt een wandeling met dochter

Onderzoek toont aan dat door je bloed te laten pompen en wat zonneschijn op te nemen, je je geestelijke gezondheid verbetert, je slaapkwaliteit verbetert en jezelf een beter vooruitzicht geeft. Het beste van alles is dat onderzoek naar wandelen en humeur heeft uitgewezen dat je door een stevige wandeling te maken deze stemmingsverbeterende effecten al binnen 10 minuten kunt voelen!

Dit betekent dat als je het gevoel hebt dat je een pauze nodig hebt, je gewoon de kinderwagen pakt en gaat wandelen. Beter nog, zet een koptelefoon op en luister naar wat muziek terwijl je die stappen zet. Dit zal je nog meer opbeuren!

Eet veel kleur en eiwitten

Wist je dat het bewezen is dat eiwitten het humeur stimuleren, vermoeidheid verminderen en de concentratie verbeteren? Je dag goed beginnen leek nog nooit zo belangrijk! Eieren zijn een fantastische ma altijdkeuze omdat ze niet alleen een solide bron van eiwitten zijn, maar ook boordevol choline zitten (een essentiële voedingsstof die bekend staat om het stimuleren van het geheugen en de stemming).

Het toevoegen van kleur aan je dieet is een geweldige manier om je gemoedstoestand te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat door het verhogen van uw inname van rauwe groenten en fruit, u uw humeur verbetert en uw levenstevredenheid verbetert. Als je je afvraagt wat je in de supermarkt moet kopen om deze geweldige effecten te bereiken, merkt een onderzoek uit Frontiers in Psychology op dat "de top 10 van rauwe voedingsmiddelen die verband houden met een betere geestelijke gezondheid wortels, bananen, appels en donkere bladgroenten zoals spinazie waren, grapefruit, sla, citrusvruchten, verse bessen, komkommer en kiwi."

Neem regelmatig pauze

Moeder zijn is een 24/7 baan. Dit kan vermoeiend worden. Hoe vaak moeten thuisblijvende moeders een pauze krijgen? Het antwoord is minstens drie keer per dag. Hoewel dit misschien onmogelijk lijkt, zijn er manieren waarop je gedurende de dag kleine pauzes kunt nemen. Deze zullen u helpen uw geestelijke gezondheid te beheren.

Aanmelden voor een dagje uit voor ouders en voorschoolse programma's is een uitstekende manier om uw kind te socialiseren en gedurende de week een aantal broodnodige momenten van mama-tijd te krijgen. Als je vrienden met kinderen hebt, overweeg dan om om de beurt op de kleintjes te passen, zodat jullie allemaal een beetje uitstel kunnen krijgen. Een dutje is ook ideaal om moeders een paar minuten rust en stilte te geven.

Snelle tip

Thuisblijfmoeders moeten ook op hun echtgenoot of partner leunen. Laat ze op de kinderen letten terwijl je iets drinkt met een vriend of een rondje gaat hardlopen.

Maak jezelf een prioriteit

Het is moeilijk om de behoefte om te behagen los te laten, maar soms is het noodzakelijk. De beste manier om ervoor te zorgen dat u pauze krijgt, is door niet elke taak op u te nemen. Zeg af en toe ‘nee’. Als mensen boos worden, laat ze dan boos zijn. In het grote geheel ben jij de belangrijkste persoon in jouw universum.

Als het niet goed met je gaat, zal er een rimpeleffect zijn dat je gezin zal voelen. Prioriteit geven aan jezelf en je welzijn is van cruciaal belang als je verantwoordelijk bent voor de zorg voor kleine mensen. Maak van het zorgen voor jezelf en je mentale en fysieke welzijn een prioriteit wanneer dingen het gevoel krijgen dat ze dichterbij komen.

Hoe anderen haar kunnen helpen een pauze te nemen

Als je merkt dat een moeder in je leven het moeilijk heeft, is het belangrijk om te onthouden dat ze waarschijnlijk niet om hulp zal vragen. Als ze dat doet, heeft ze misschien haar breekpunt al bereikt. Hoe dan ook, dit zijn effectieve technieken om haar leven wat minder stressvol te maken.

Stuur haar eten

Een ma altijd bereiden lijkt misschien een kleine taak, maar als je drie ma altijden per dag voor meerdere mensen klaarmaakt, kan het snel een last worden. Door simpelweg haar familiediner te bestellen of een kant-en-klare ovenschotel bij haar thuis te brengen, bespaar je een drukke moeder tijd en energie. Niet alleen dat, maar je schrapt ook gerechten van haar to-do-lijst. Met dit vriendelijke gebaar kom je een heel eind en kan een moeder de broodnodige pauze geven wanneer ze die het meest nodig heeft.

Stel echte vragen en luister actief

Twee ontspannen vrouwen zitten thuis op de bank te praten
Twee ontspannen vrouwen zitten thuis op de bank te praten

Hoe gaat het met je? Dit is een vage vraag die normaal gesproken een dubbelzinnig antwoord oplevert. Als je denkt dat een moeder een pauze nodig heeft, neem dan de tijd om haar betekenisvolle vragen te stellen over hoe ze zich voelt. Geef haar niet de mogelijkheid om te zeggen: 'Het gaat goed met mij.' Onderzoek naar het verbaliseren van worstelingen laat zien dat we door het uiten van onze frustraties en emoties ons stressniveau kunnen verminderen. Helaas vegen veel moeders hun emoties onder het tapijt en zetten ze een blij gezicht op. Daarom moet je echte vragen stellen die meer vereisen dan een algemeen antwoord.

Heb je geslapen sinds de baby arriveerde? Wanneer heb je voor het laatst pauze genomen? Was het moeilijk om drie jongens en werk te combineren?

Concentreer je tijdens deze interacties op wat ze te zeggen heeft en erken haar gevoelens. Als je iets soortgelijks hebt meegemaakt, deel dan je ervaring. Volgens een onderzoek onder leiding van Sarah Townsend over het delen van gevoelens en het verminderen van stress kunnen individuen ‘meetbare verlichting’ vinden door in contact te komen met mensen die hun situatie begrijpen; het delen van uw eigen ervaringen, luisteren en begrijpen kan echt helpen.

Moet weten

Geef geen advies tenzij ze er rechtstreeks om vraagt. Wanneer iemand kwetsbaar is, kunnen nuttige tips als kritiek worden geïnterpreteerd, wat de angst kan verergeren. Zorg er in plaats daarvan voor dat ze zich gezien, gehoord en begrepen voelt.

Aanbieding voor babysit

Een helpende hand kan een groot verschil maken. Dat geldt ook voor een broodnodige pauze. De volgende keer dat je merkt dat een moeder in je leven gestresst lijkt, vraag dan of je op de kinderen mag komen passen, maar zorg ervoor dat het allemaal om jou draait. 'Ik heb de jongens al een eeuwigheid niet meer gezien! Ik zou graag langskomen om naar ze te kijken terwijl jij op date gaat of boodschappen doet. Denk je dat we deze week iets kunnen plannen?' Hierdoor lijkt het gebaar een voordeel voor jullie beiden, waardoor de kans groter wordt dat ze op het aanbod ingaat. Als ze nee zegt, bied dan opnieuw aan.

Haal een aantal taken van haar lijst

Moeders zijn de ultieme multitaskers, maar als de feestdagen, ziekte en andere stressfactoren de kop opsteken, hebben we soms allemaal een helpende hand nodig. Enkele van de beste cadeaus voor een gestresste moeder zijn een Instacart-lidmaatschap, een ma altijdpakketabonnement of een bezoek van een schoonmaakdienst. Als je het je niet kunt veroorloven om deze cadeaus te kopen, overweeg dan om gewoon langs te komen en haar te helpen! Door deze taken uit haar handen te nemen, kun je de dagelijkse sleur van een moeder veel leuker maken.

Pauzes voor moeders zijn essentieel voor je welzijn

Moeder worden is een prachtige, maar angstaanjagende ervaring. Een deel van jou leeft buiten je lichaam en je kunt het niet altijd beschermen. Dit alleen al kan een berg stress met zich meebrengen. Tel daarbij de vele druk op die het leven met zich mee kan brengen, en het kan soms lastig zijn om naar adem te happen. Moeders zijn overwerkt en ondergewaardeerd - en als je er zelf een wordt, besef je hoe buitengewoon zwaar deze baan voor een persoon kan zijn.

Wat dit betekent is dat zelfs als een moeder alles op orde lijkt te hebben, ze altijd kan profiteren van een pauze. Als iemand van wie je houdt een moeder is, bied dan aan om te helpen wanneer je kunt en toon kleine vriendelijke daden om haar dag op te fleuren. Hierdoor weet ze dat ze gezien en gewaardeerd wordt. Het zal ook haar geestelijke gezondheid verbeteren, en ook die van jou.

Aanbevolen: