8 geurige kamerplanten die je huis heerlijk laten ruiken

Inhoudsopgave:

8 geurige kamerplanten die je huis heerlijk laten ruiken
8 geurige kamerplanten die je huis heerlijk laten ruiken
Anonim

Nodig prachtige aroma's uit in uw huis of kantoor met deze hemels geurende planten.

Roze jasmijn (Jasminum polyanthum)
Roze jasmijn (Jasminum polyanthum)

Wil je zowel geur als schoonheid aan je huis toevoegen? Het kweken van geurige kamerplanten is een geweldige manier om beide doelen te bereiken. Van bloeiende planten tot aromatische kruiden, er zijn veel kamerplanten die lekker ruiken. Wanneer u een van deze best ruikende kamerplanten voor uw huis of kantoor kiest, zal uw neus u dankbaar zijn!

Kamerplanten met geurige bloemen

De hier genoemde bloeiende planten groeien goed binnenshuis en produceren bloemen die bekend staan als vrij geurig. Om bloeiende planten binnenshuis tot bloei te laten komen, is veel licht nodig, dus het kan zijn dat je kweeklampen nodig hebt. Mogelijk moet je ze in bepaalde periodes van het jaar ook buiten zetten, afhankelijk van de individuele behoeften van elke plant. De hier genoemde planten zijn alleen zeer geurig als ze bloeien.

Frangipani

Plumeria Bloemen, De Achtergrond Is Bladeren
Plumeria Bloemen, De Achtergrond Is Bladeren

Frangipani (Plumeria rubra) wordt vaak ruikertje of plumeria genoemd. Deze tropische plant heeft geurige bloemen en is bij voldoende licht een geweldige kamerplant. Ze heeft minimaal zes uur fel zonlicht per dag nodig, maar je kunt het beschikbare natuurlijke licht aanvullen met groeilicht. Frangipani gedijt tussen 65 en 80°F. Hij houdt van vocht, dus zet de container op een schotel met vochtige kiezelstenen. Laat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdrogen. Je liefde en zorg zullen zeker hun vruchten afwerpen met weelderige, tropische aroma's die je fantasie rechtstreeks naar de Hawaiiaanse eilanden zullen sturen.

Lavendel

Lavendelbloemen in de tuin
Lavendelbloemen in de tuin

Met voldoende zonlicht kan lavendel (Lavandula), een plant die bekend staat om zijn geurige bloemen, binnenshuis groeien en bloeien. Hij heeft veel zonlicht nodig – zoveel mogelijk – en koele temperaturen (houd hem dus uit de buurt van verwarmingsopeningen). Draai de pot iedere week om de 10 dagen, zodat alle kanten van de plant evenveel zonlicht krijgen. Als uw plant niet bloeit, gebruik dan kweeklampen om de blootstelling te vergroten. Laat de grond volledig uitdrogen en doordrenk hem vervolgens volledig met water. Lavendel heeft een delicate, poederachtige, bloemige geur die ontspanning bevordert.

Theeroos Begonia

Close-up van hybride theeroos met rode, gele en oranje bloemblaadjes
Close-up van hybride theeroos met rode, gele en oranje bloemblaadjes

Als je van begonia's houdt en ze binnenshuis wilt kweken, is theeroosbegonia (Begonia 'Tea Rose') een geweldige variëteit om uit te kiezen. Deze vezelige, altijd bloeiende begonia is bijzonder geschikt om als kamerplant te kweken. De meeste begonia's zijn niet bijzonder geurig, maar de bloemen van deze variëteit hebben een zoet aroma. Om te kunnen gedijen, heeft hij helder licht nodig (bij voorkeur gevlekt) en vochtigheid. Geef deze plant water als het oppervlak van de grond droog wordt.

Witte jasmijn

Multiflora jasmijn (Jasminum polyanthum)
Multiflora jasmijn (Jasminum polyanthum)

Witte jasmijn (Jasminum polyanthum) is een klimplant die goed binnenshuis groeit en tijdens de bloei een heerlijke geur verspreidt. Zet hem in de herfst vier tot zes weken buiten, als de temperatuur koel maar niet vriest, zodat de knoppen in de winter, meestal in februari, kunnen bloeien. Bewaar hem binnenshuis in een zonnig raam in een koele kamer. Verhoog de luchtvochtigheid door de container op een bakplaat gevuld met vochtige kiezelstenen te plaatsen. Geef water als de bovenste halve centimeter grond droog is. Witte jasmijn heeft een bedwelmend, zoet, fruitig aroma.

Geurige kruiden om binnen te kweken

Als je kamerplanten wilt kweken die altijd geurig zijn, overweeg dan om een kruidentuin binnenshuis aan te leggen. Niet alleen zorgen aromatische keukenkruiden ervoor dat uw huis heerlijk ruikt, maar u heeft ook voortdurend toegang tot verse kruidenplanten wanneer u ze in recepten wilt gebruiken of om kruidenthee of kruidengeneesmiddelen te maken. Ze hebben ook helder, indirect licht nodig. Het kan dus nodig zijn om natuurlijk licht aan te vullen met kweeklampen, vooral in de winter.

Basilicum

Basilicum in plantpot, close-up
Basilicum in plantpot, close-up

Basilicum (Ocimum basilicum) is een geweldig kruid om binnen te kweken. Ze is niet alleen gemakkelijk binnen te kweken, ze is ook ongelooflijk geurig. Bovendien is het superhandig in de keuken. Verse basilicum voegt een krachtige smaak toe aan voedsel, die veel lekkerder is dan gedroogde basilicum. Hij heeft ongeveer zes uur zonlicht per dag nodig, dus zet hem op een zonnige plek of gebruik een kweeklamp. Voeg water toe als de bovenste centimeter aarde droog wordt. Basilicum heeft een peperig, muntachtig aroma dat hemels ruikt.

Koriander

vers korianderkruid in bloempot op de vensterbank
vers korianderkruid in bloempot op de vensterbank

Koriander (Coriandrum sativum) heeft een sterk citrusaroma dat naar zowel citroen als limoen ruikt. Het transplanteert niet goed, dus het is het beste om je korianderplanten binnenshuis te kweken uit zaden of vermeerderde stengelstekken. Cilantro heeft dagelijks zes tot acht uur helder licht nodig. Het is prima om natuurlijk licht aan te vullen met groeilicht. Geef koriander water als het oppervlak van de grond droog wordt.

Moet weten

Als koriander voor iemand in je huis naar zeep smaakt, zal het voor hen waarschijnlijk ook onaangenaam ruiken.

Citroenmelisse

Verse Citroenmelisse (Melissa Officinalis)
Verse Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

De bladeren van citroenmelisseplanten (Melissa officinalis) ruiken naar citroen, met een vleugje munt - wat niet verrassend is omdat deze plant tot de muntfamilie behoort. Het heeft een zachte geur, maar als je een paar blaadjes tussen duim en vinger wrijft (één voor één), wordt de geur een tijdje sterker. Citroenmelisse houdt van helder, indirect licht. Voeg water toe als het oppervlak van de grond droog wordt.

Munt

Close up van een verse muntplant en teken
Close up van een verse muntplant en teken

Alle soorten munt (Mentha) groeien goed binnenshuis, en ze ruiken ook allemaal heerlijk. Er zijn verschillende soorten munt, waaronder zoete munt, pepermunt, groene munt en chocolademunt (het heeft een chocoladeachtige geur maar smaakt niet naar chocolade). Overweeg om meerdere soorten te kweken voor een maximaal aroma. Je kunt allerlei soorten munt gebruiken bij het koken of om muntthee van te maken. Munt doet het het beste bij helder indirect licht. Voeg water toe als het oppervlak van de grond uitdroogt.

Breng buitengeur naar binnen

Naast het kweken van kamerplanten die lekker ruiken, kun je ook geurige snijbloemen uit je tuin naar binnen halen om je huis te laten geuren. Het is gemakkelijker om geurige bloeiende planten buiten te kweken dan binnen, dus het tentoonstellen van snijbloemen is een goede (en potentieel minder arbeidsintensieve) manier om van de geur van seizoensbloemen te genieten.

Gardenia- en tuberoosbloemen ruiken bijvoorbeeld heerlijk, maar beide planten zijn een uitdaging om binnenshuis te kweken. Als je ze buiten laat groeien, kun je stengelstekken nemen en binnenshuis in een vaas tentoonstellen. Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar ruiken ook heerlijk.

Geniet van prachtige bezienswaardigheden en geuren

Planten - en snijbloemen - doen veel om een ruimte te verfraaien. De hier genoemde geurige planten zijn een genot voor de zintuigen. Ze ruiken net zo heerlijk als ze mooi zijn. Het is de moeite waard om ze binnen te kweken.

Aanbevolen: