10 eenvoudige tips om wasgoed lekker te laten ruiken

Inhoudsopgave:

10 eenvoudige tips om wasgoed lekker te laten ruiken
10 eenvoudige tips om wasgoed lekker te laten ruiken
Anonim
Jonge vrouw doet haar was thuis
Jonge vrouw doet haar was thuis

Geef je niet over aan stinkende, zuur ruikende was. Leer hoe u wasgoed lekker kunt laten ruiken met deze 10 eenvoudige stappen. Van de manier waarop u uw machine schoonmaakt tot de temperatuur van het water dat u gebruikt: er zijn enkele eenvoudige oplossingen voor het probleem van stinkend wasgoed.

Waarom stinkt mijn wasgoed?

Voordat je fris ruikend wasgoed kunt krijgen, moet je uitzoeken wat de slechte geur veroorzaakt. Er zijn verschillende veel voorkomende boosdoeners.

Beschimmelde wasmachine

Als je in je wasmachine kijkt, is de kans groot dat deze er behoorlijk schoon uitziet. In de verborgen ruimtes, vooral rond de deurpakking bij voorladers, kan het echter voorkomen dat er schimmel op de loer ligt. Volgens Consumer Reports treft dit probleem minstens 17 procent van degenen die voorladers bezitten, en het kan ook een probleem zijn bij sommige machines met bovenlader.

Overbelaste wasmachine

Het feit dat je die hele wasmand vol vuiligheid in de machine kunt passen, betekent niet dat je dat ook zou moeten doen. Als u uw wasmachine te vol laadt, kan dit ervoor zorgen dat de kleding niet goed wordt gewassen, wat kan leiden tot stinkende was.

Het vullen van de wasmachine
Het vullen van de wasmachine

Lichaamsbodem die niet weggaat

Wanneer u uw kleding draagt of lakens en handdoeken gebruikt, komt er lichaamsvuil op de stof terecht. De Washington Post meldt dat 70 procent van het wasvuil eigenlijk lichaamsvuil is, en dat de huidige wasgewoonten en wasmiddelen niet veel doen om dit te bestrijden.

Wasgoed dat te lang nat is

Als uw wasgoed niet snel en grondig wordt gedroogd, ontstaat er een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Deze kunnen leiden tot een zure geur die moeilijk te negeren is.

Verkeerde hoeveelheid wasmiddel

Als je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt, ruikt je kleding niet schoon. Te veel wasmiddel zorgt ervoor dat vuil en schimmel aan de stof blijven kleven en een geur veroorzaken. Te weinig wasmiddel verwijdert het vuil niet voldoende van de stoffen.

Te veel wasmiddel in de wasmachine gieten
Te veel wasmiddel in de wasmachine gieten

10 eenvoudige oplossingen voor heerlijk ruikende was

Heerlijk ruikend wasgoed krijgen is eenvoudig als je een paar eenvoudige regels volgt. Houd deze tips in gedachten om de zure geur uit het wasgoed te krijgen en het fris te laten ruiken.

1. Maak uw machine schoon

Begin met het verwijderen van de schimmel in je wasmachine. Net zoals je azijn kunt gebruiken om wasgoed te behandelen, kun je ook witte azijn gebruiken om je wasmachine schoon te maken. Voer een lading uit met een 50/50 oplossing van azijn en water. U kunt ook het bleekmiddelvak van uw wasmachine vullen en de zelfreinigingscyclus uitvoeren, als u die heeft. Houd er rekening mee dat u nooit bleekmiddel en azijn mag mengen; kies gewoon één methode om te proberen. Hoe dan ook, als de machine klaar is, neem je een spons of zachte doek en veeg je de pakkingen schoon om schimmel te verwijderen.

2. Laat de deur van de wasmachine open

Als je wasmachine eenmaal schoon is, houd hem dan zo. Wanneer u klaar bent met het wassen van de was, laat u de deur van de wasmachine open staan zodat deze kan luchten. Schimmel geeft de voorkeur aan donkere, vochtige plaatsen, dus een goede luchtcirculatie en ouderwets zonlicht zullen veel doen om de schimmel weg te houden.

3. Wassen op heet wanneer je kunt

Een belangrijk bestanddeel van lichaamsvuil is talg, een olieachtige substantie die door de huid wordt geproduceerd. Net als bij het verwijderen van andere olievlekken, omvat de oplossing schoonmaakmiddelen en heet water. Het Washington Post-artikel over lichaamsvervuiling meldt dat meer dan 60 procent van de hedendaagse stoffen is gemaakt van synthetische stoffen die niet tegen wassen met heet water kunnen. Naast sorteren op kleur kunt u echter ook sorteren op stofsoort en wasvoorschriften. Zo was je wasgoed met veel talg, zoals onderhemden en ondergoed, in warm water.

4. Kies het juiste wasmiddel en de juiste hoeveelheid

Als je niet op heet kunt wassen, kies dan een wasmiddel dat goed werkt op lichaamsvuil. Oudere wasmiddelen zijn mogelijk niet geschikt voor de nieuwere stoffen die alleen met koud water kunnen worden gewassen. Consumer Reports beveelt Tide Plus Ultra Stain Release aan, maar er zijn er veel die kunnen werken. Kies een wasmiddel dat is ontworpen om in koud water te werken en dat goed werkt tegen lichaamsvuil. Lees dan het etiket en gebruik de juiste hoeveelheid voor uw lading wasgoed.

5. Wacht niet met wassen

Wacht niet met het wassen van de was voor zeer vervuilde artikelen, zoals sportkleding. Wachten geeft bacteriën de tijd om zich te vermenigvuldigen. Was in plaats daarvan een kleine lading zodra je die hebt. Laat ook geen ongewassen wasgoed opstapelen als u daar iets aan kunt doen. Probeer regelmatig te wassen, vooral in de zomer of als u in een warm klimaat leeft.

Vrouw die er ongelukkig uitziet terwijl ze naar de was reikt
Vrouw die er ongelukkig uitziet terwijl ze naar de was reikt

6. Overweeg een voorweek

Als je een parfumgeur uit je wasgoed wilt halen of die zure geur van een eerder wasongeluk wilt verwijderen, neem dan even de tijd om het wasgoed voor te laten weken. Je kunt het eenvoudig vooraf laten weken door je wastobbe of gootsteen met water te vullen en een half kopje zuiveringszout toe te voegen (wat ook kan helpen bij het verwijderen van stinkdiergeuren). Nadat de baking soda is opgelost, laat je de stinkende kleding een nacht in het water weken.

7. Overbelast de machine niet

Weersta op de wasdag de verleiding om het werk sneller gedaan te krijgen door de machine te overbelasten. Een deel van het correct doen van de was houdt in dat de machine op de juiste manier wordt geladen. Je machine mag niet meer dan 3/4 vol zijn en je mag de kleding niet strak inpakken. Alles heeft voldoende bewegingsruimte nodig.

8. Neem de tijd met handen wassen

Stinkende was met de hand wassen is niet leuk, maar soms is het de enige optie als je delicate kleding hebt. Fris uw vaardigheden op het gebied van het wassen van kleding op, zodat u het algehele proces kent. Neem dan de tijd. Laat de kleding minimaal een uur in het zeepwater weken. Zorg er daarna voor dat u bijzonder goed spoelt. Als u twijfelt, voer dan een tweede spoeling uit.

Wasgoed met de hand wassen
Wasgoed met de hand wassen

9. Droog wasgoed meteen

Of u nu met de hand of in de machine wast, laat het wasgoed niet nat blijven. Verplaats artikelen onmiddellijk naar de droger als u deze in de machine kunt drogen. Als u wasgoed aan de lijn wilt laten drogen, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte tussen de natte stukken is, zodat de lucht kan circuleren. Overweeg om de drooglijn naar een plek bij een raam of buiten te verplaatsen, zodat het zonlicht kan helpen eventuele achtergebleven schimmelsporen of bacteriën te doden.

10. Zorg ervoor dat het wasgoed helemaal droog is

Voordat je je wasgoed opbergt, zorg ervoor dat het helemaal droog is. Soms kun je rimpels en krimp verminderen door kleding een beetje vochtig te laten. Als je dit doet, hang het kledingstuk dan volledig op om te drogen voordat je het opbergt. Vouw nooit vochtig wasgoed op.

Dood de ziektekiemen die wasgeur veroorzaken

Kiemen en schimmelsporen liggen aan de basis van de meeste problemen met wasgeur, dus gebruik het juiste en best ruikende wasmiddel of een ander soort schoonmaakmiddel dat je kunt om de frisse geur te krijgen waarnaar je op zoek bent. Naast het vermijden van geurtjes, kunt u de gezondheid van uw gezin beschermen door eenvoudige methoden te gebruiken voor het desinfecteren van wasgoed. Schone, kiemvrije was ruikt altijd beter. Voor meer wastips kun je leren hoe je chemische geuren uit kleding kunt halen en deze weer fris kunt maken.

Aanbevolen: