Tapijt op natuurlijke wijze lekker laten ruiken: 10 eenvoudige hacks

Inhoudsopgave:

Tapijt op natuurlijke wijze lekker laten ruiken: 10 eenvoudige hacks
Tapijt op natuurlijke wijze lekker laten ruiken: 10 eenvoudige hacks
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Tapijten zijn een van de grootste oppervlakken in je huis, en als ze minder fris ruiken, heeft dat een enorme impact op de frisheid van je hele kamer of huis (we hebben het allemaal wel eens meegemaakt). Als u weet hoe u een tapijt lekker kunt laten ruiken, kan uw huis een stuk schoner en comfortabeler aanvoelen.

Hoewel het shamponeren van je tapijt altijd een goed plan is, hoef je niet die gigantische tapijtreiniger tevoorschijn te halen om de geur beter te laten ruiken. Veel van deze oplossingen maken gebruik van dingen die je al in huis hebt.

Spruit met azijn en warm water

Afbeelding
Afbeelding

Tapijt ruikt een beetje muf? Grijp niet naar bleekmiddel of agressieve reinigingsmiddelen die tapijtvezels kunnen beschadigen. Jouw keukenkastje heeft de oplossing.

Voor een snelle opfrisbeurt meng je een deel warm water met een deel azijn in een spuitfles. Goed schudden om te combineren en vervolgens het tapijt lichtjes met het mengsel besproeien. Laat het drogen. De azijn is vooral handig om muffe geuren te verwijderen.

Moet weten

Alle oplossingen hier kunnen er ook voor zorgen dat uw autotapijt beter ruikt! Gebruik gewoon dezelfde formules, maar op kleinere schaal.

Bestrooi met gedroogde lavendel en zuiveringszout

Afbeelding
Afbeelding

Laten we eerlijk zijn: zuiveringszout is een geurneutraliserende superster. Voeg wat lavendel toe voor een heerlijke natuurlijke geur, en je hebt de perfecte manier om je tapijt op een natuurlijke manier lekker te laten ruiken.

Meng een kopje zuiveringszout met twee eetlepels gedroogde lavendel en strooi dit rijkelijk over het tapijt. We raden aan hier behoorlijk dik te gaan, vooral als je de boel echt moet opfrissen. Laat het een paar uur zitten en zuig het dan op.

Versterk uw ventilatie

Afbeelding
Afbeelding

Een beetje ventilatie op gang brengen klinkt misschien als een eenvoudige oplossing, maar het pakt de oorzaak van sommige tapijtgeuren aan. Als u onlangs een nat tapijt heeft gehad door morsen, lekken of gewoon tapijtreiniging, heeft u waarschijnlijk (of heeft u) een nat tapijtkussen gehad. Zelfs als het tapijt droog aanvoelt, is het kussen dat misschien niet.

Open ramen en plaats ventilatoren op het gedeelte van uw tapijt dat stinkt. Dit zal het kussen helpen drogen. Je kunt zelfs een luchtontvochtiger toevoegen als je vermoedt dat de pad nog erg nat is.

Neutraliseer de urine van huisdieren met een zelfgemaakte tapijtspray

Afbeelding
Afbeelding

Iedereen met een huisdier krijgt wel eens te maken met urine op het tapijt; het hoort gewoon bij het hebben van een harige vriend. Je kunt die geur snel verbannen met deze eenvoudige vlekbehandeling.

Meng een kopje warm water, een kopje witte azijn en twee eetlepels zuiveringszout in een spuitfles. Sproei het op de urinevlek en wacht ongeveer 10 minuten. Kom terug en droog het gebied met papieren handdoeken.

Snelle tip

Woord voor de verstandigen: ga langzaam bij het mengen van azijn en zuiveringszout. Weet je nog dat wetenschappelijke experiment waarbij je je eigen vulkaan creëerde? Vermijd dat in je spuitfles door geleidelijk de baking soda toe te voegen.

Pak wat frisdrank om je tapijt te ontgeuren

Afbeelding
Afbeelding

Club frisdrank werkt ook om tapijt te ontgeuren, en het kan helpen voorkomen dat sommige vlekken permanent worden. We raden je aan een verfrissende mojito of een mocktail op basis van frisdrank te maken en de rest van de frisdrank op je tapijt te gebruiken.

Doe de frisdrank gewoon in een spuitfles en spuit op het gebied dat minder fris ruikt. Laat het minimaal vijf minuten inwerken terwijl u van uw drankje geniet en dep het vervolgens op met keukenpapier.

Laat een tapijt lekker ruiken met wodka

Afbeelding
Afbeelding

Terwijl we het hebben over cocktailgerelateerde oplossingen, verdient wodka een vermelding. Pak je drankkast op voor een creatieve manier om je tapijt lekkerder te laten ruiken.

Giet wat wodka in een spuitfles en vernevel het tapijt. Laat het daar 15 minuten staan (we vertellen je niet wat je moet doen, maar dit kan de perfecte gelegenheid zijn om wodka zuur te mixen terwijl de wodka je tapijt opfrist). Nadat de wodka de kans heeft gehad om zijn werk te doen op het tapijt, dep je hem af met keukenpapier.

Gebruik etherische oliën om slechte geuren in tapijt te verwijderen

Afbeelding
Afbeelding

Afhankelijk van de bron is het niet altijd gemakkelijk om te weten hoe je geuren uit tapijt kunt krijgen, maar etherische oliën kunnen hier super nuttig zijn. Of je nu te maken hebt met rookgeur, muffe keldergeur of huisdiergeuren, een combinatie van zuiveringszout en essentiële oliën kan de oplossing zijn.

Begin met het mengen van ongeveer een kopje zuiveringszout met 10-20 druppels van je favoriete etherische olie (zorg ervoor dat het huisdierveilig is als je beestjes hebt). Citrusvruchten zoals citroen of sinaasappel zijn een goed startpunt, omdat deze geuren op natuurlijke wijze nare geurtjes bestrijden. Strooi het mengsel op het tapijt en laat het een paar uur liggen. Je kunt er zelfs met sokken overheen lopen om het in de tapijtvezels te verwerken. Kom terug en stofzuig het voor een supervers tapijt.

Repareer stinkende tapijten met een waterstofperoxidemengsel

Afbeelding
Afbeelding

Als je een lichtgekleurd tapijt hebt, kun je bepaalde geuren van voedsel of huisdieren vernietigen met een mengsel van waterstofperoxide, afwasmiddel en water. Test dit ergens waar je het niet eerst ziet, omdat waterstofperoxide je tapijt kan verbleken.

Meng drie delen warm water met één deel waterstofperoxide en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Doe het in een spuitfles en schud het. Spuit vervolgens lichtjes op het stinkende gedeelte van uw tapijt en laat het ongeveer 15 minuten zitten. Dep het af met keukenpapier.

Laat een tapijt natuurlijk lekker ruiken met citrus

Afbeelding
Afbeelding

Citrus is een natuurlijke geurbestrijder en werkt ook op tapijt. Het duurt even om deze tapijtspray te maken (met 'een tijdje' bedoelen we dat hij een paar dagen moet zitten), maar het is absoluut de moeite waard.

Vul een pot met citroen-, limoen- of sinaasappelschillen. Giet gedestilleerd water erbij om de schillen te bedekken en sluit het deksel. Laat dit ongeveer 3-4 dagen zitten. Giet het water vervolgens af in een spuitfles. Besproei je tapijt lichtjes met de citrusspray om het lekkerder te laten ruiken.

Gebruik Borax op hardnekkige tapijtgeuren

Afbeelding
Afbeelding

Als je een super stinkend tapijt hebt (we hebben ook kinderen en huisdieren, dus we oordelen niet), dan moet je misschien de borax eruit halen. Dit is echter niet iets dat je wilt doen als er kinderen en huisdieren in de buurt zijn, aangezien borax aan de harde kant is.

Meng een kopje zuiveringszout met een kopje borax en twee theelepels gemalen kruidnagel in een pot. Strooi het mengsel over je tapijt en laat het minimaal 15 minuten inwerken. Kom terug en stofzuig het.

Moet weten

Probeer deze methode voor het ontgeuren van tapijt met de ramen open, omdat het belangrijk is om goede ventilatie te hebben bij het hanteren van borax. Zorg ervoor dat de kamer goed is gestofzuigd voordat u kinderen of huisdieren weer in de kamer laat.

Laat uw tapijt natuurlijk lekker ruiken

Afbeelding
Afbeelding

De sleutel tot goed ruikend tapijt is om te voorkomen dat slechte geuren ontstaan. Probeer gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op te ruimen, behandel vlekken zodra ze verschijnen en maak uw tapijt regelmatig schoon. Als het tapijt vochtig is, zorg dan voor wat lucht om te voorkomen dat het muf wordt.

Toch gebeurt het leven en er zijn veel manieren om stinkende tapijten weer fris te krijgen. Weten hoe je tapijt lekker kunt laten ruiken is een van die schoonmaakvaardigheden die ervoor zorgen dat je hele huis beter gaat ruiken.

Aanbevolen: