De beste tijden om binnen met groentezaden te beginnen

Inhoudsopgave:

De beste tijden om binnen met groentezaden te beginnen
De beste tijden om binnen met groentezaden te beginnen
Anonim

Maak een sprong in uw lentetuinieren door in de winter groenten binnenshuis te planten.

Zaden planten, tuinieren op het raam
Zaden planten, tuinieren op het raam

Als je tijdens de wintermaanden het moestuinieren mist en een sprong wilt maken met je voorjaarsbeplanting, begin dan binnenshuis met wat groentezaden. Dit is geen vereiste, maar veel tuiniers doen het om een voorsprong te krijgen, zodat ze zo vroeg mogelijk verse, smaakvolle groenten kunnen oogsten. Als je binnenshuis begint met zaaien voordat je dat buiten veilig kunt doen, is de kans groot dat je sterke, gezonde zaailingen hebt die klaar zijn om te planten zodra de buitenomstandigheden goed zijn.

Vraagt u zich af wanneer u binnen met groentezaden moet beginnen? Er is geen pasklaar antwoord. Niet alle planten ontkiemen of groeien in hetzelfde tempo of onder dezelfde omstandigheden. Sommige zaden doen het beter als ze direct in de grond worden gezaaid, in plaats van binnen te worden gestart en getransplanteerd. Gelukkig kun je, met wat basisinformatie over je klimaat en de zaden die je wilt planten, gemakkelijk beslissen wanneer je in de winter binnen met groentezaden begint.

Ken eerst je vorstdata

Voordat je kunt berekenen wanneer je binnen moet beginnen met het zaaien van de groenten die je wilt kweken, moet je weten wat de laatste vorstdatum in jouw regio is. Ga naar The Old Farmer's Almanac en voer uw postcode in om deze informatie te krijgen.

Moet weten

Deze datum is een algemene richtlijn, maar is mogelijk niet exact. Het is wanneer de laatste nachtvorst (een lichte vorst) wordt verwacht. Het weer doet echter niet altijd wat er verwacht wordt. Het is niet ongebruikelijk dat er na deze datum één (of zelfs meer) vorst optreedt.

Wanneer moet je groentezaden voor het warme seizoen binnenshuis planten

Zodra u uw laatste vorstdatum kent, kunt u plannen maken om uw warme seizoensgroenten binnenshuis te beginnen. De onderstaande tabel bevat gewassen uit het warme seizoen die goede kandidaten zijn om binnen te beginnen met zaaien, samen met een algemene aanbeveling voor het aantal weken vóór de laatste vorstdatum om ermee te beginnen.

Zaad
8-10 weken vóór de laatste vorstdatum
Selderij Paprika's
6-8 weken vóór de laatste vorstdatum

Aubergine

Tomaat

Tomatillo
5 tot 6 weken vóór de laatste vorstdatum
Komkommers
4 tot 6 weken vóór de laatste vorstdatum

Gele pompoen

Winterpompoen

Okra

Courgette

2 tot 4 weken vóór de laatste vorstdatum
Meloenen Pompoenen

Hoe je kunt berekenen wanneer je binnen met zaden moet beginnen

De beste manier om te berekenen wanneer je met je zaden moet beginnen, is door de datum van de laatste vorst op te zoeken en vervolgens een kalender te gebruiken om het aantal weken terug te tellen dat geschikt is voor de zaden die je wilt planten. Dat geeft je het ideale datumbereik om elk zaadje te planten. Bijvoorbeeld:

  • Waar ik woon, is mijn laatste lentevorstdatum voor 2023 12 april. (De datum kan elk jaar een paar dagen variëren.)
  • Ik wil paprika's en selderij kweken, waarmee ik binnen 8-10 weken voor de laatste nachtvorst kan beginnen.
  • Ik moet 12 april op de kalender zoeken en dan terugtellen om de data te vinden die overeenkomen met 8-10 weken vóór 12 april.
  • Als ik 8-10 weken terugtel vanaf 12 april, blijkt dat ik tussen 1 en 15 februari binnen met mijn paprika- en selderijzaad moet beginnen.

Warme seizoensgroenten waar je nooit binnenshuis mee moet beginnen

Sommige warme seizoensgroenten moeten direct buiten worden gezaaid in plaats van binnen te worden gekweekt. Voor de onderstaande groenten kunt u ze na de laatste vorst direct in uw tuin zaaien.

  • Bonen - Bonen ontkiemen zo snel dat je ze het beste buiten kunt kweken als het warmer wordt.
  • Beets - Bieten worden over het algemeen niet goed getransplanteerd, dus het is het beste om ze direct te zaaien.
  • Wortels - Wortelen zullen niet groeien nadat ze zijn getransplanteerd.
  • Cowpeas - Net als bonen ontkiemen deze peulvruchten zo snel dat je ze het beste direct kunt zaaien als het warm is.
  • Maïs - Maïs doet het veel beter als het direct wordt gezaaid in plaats van getransplanteerd.

Maak een voorsprong met uw zomertuin

Het binnenshuis starten van gewassen in het warme seizoen is een geweldige manier om een voorsprong te krijgen in uw zomertuin. Beschouw uw binnenzaailingen als uw eerste voorbereidingsronde voor de zomertuin. Zodra de laatste nachtvorst voorbij is en de temperaturen warm genoeg zijn om je eerste partij zaailingen in de grond te zetten, wordt het tijd om dingen als maïs en bonen te zaaien, en om een nieuwe ronde zaailingen te starten. Tegen die tijd kun je buiten met nieuwe zaailingen beginnen, in containers of in de grond.

Aanbevolen: