Gerberamadeliefjes kweken: plantenverzorging, soorten en voortplanting

Inhoudsopgave:

Gerberamadeliefjes kweken: plantenverzorging, soorten en voortplanting
Gerberamadeliefjes kweken: plantenverzorging, soorten en voortplanting
Anonim
Vrouw met gerberamadeliefjes in haar handen
Vrouw met gerberamadeliefjes in haar handen

Gerbera madeliefjes (Gerbera jamesonii), ook bekend als transvaal madeliefjes, zijn een vrolijk ogende toevoeging aan elke zomertuin. Deze kleurrijke planten hebben madeliefachtige bloemen, maar het zijn eigenlijk helemaal geen madeliefjes. Madeliefjes en gerberamadeliefjes behoren tot de familie Asteraceae, dus ze zijn verwant, maar delen geen geslacht. Echte madeliefjes behoren tot het geslacht Bellis, terwijl Gerbera een apart geslacht is. Ontdek wat u moet weten om succesvol gerberamadeliefjes in uw tuin te kweken.

Gerbera madeliefje plantprofiel
Gerbera madeliefje plantprofiel

Gerbera-madeliefjes kweken in uw tuin

Gerberamadeliefjes zijn over het algemeen zachte vaste planten in USDA-zones 8-11, hoewel sommige variëteiten zelfs winterhard zijn tot zone 7. Buiten deze gebieden worden ze als eenjarige planten gekweekt. Gerberamadeliefjes zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en maten, dus er zijn opties voor veel tuiniertoepassingen. Deze schoonheden zijn ook goed bloeiende kamerplanten.

Waar gerbera madeliefjes planten: vereisten voor licht en bodem

Gerberamadeliefjes gedijen goed als ze 's ochtends zon krijgen en 's middags schaduw. Ze hebben bescherming nodig tegen de middagzon, omdat ze het niet goed doen bij hoge temperaturen. Ze hebben goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal en een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 heeft, wat in het lichtzure bereik ligt. Plant ze niet in klei of andere grond met een slechte drainage, omdat ze in dit soort omgevingen zullen rotten.

Gerbera-madeliefjes water geven en bemesten

Het is belangrijk om gerberamadeliefjes niet te veel water te geven. Ze hebben over het algemeen elke week ongeveer 2,5 cm water nodig, maar ze zullen kroonrot ontwikkelen als de kroon tussen de gietbeurten niet uitdroogt. Controleer de bovenste halve centimeter grond die is geplant voordat u water geeft. Als de grond in dat gebied nog vochtig is, is het geen tijd om de plant water te geven. Gebruik een meststof met langzame afgifte in het voorjaar en daarna nog een paar keer gedurende het groeiseizoen. Als alternatief kunt u tijdens het groeiseizoen elke maand een snelwerkende meststof aanbrengen.

Gerbera-madeliefjes snoeien

Gerberamadeliefjes vereisen slechts een kleine snoei om ze in topconditie te houden. Gebruik een snoeischaar of schaar om beschadigde of dode bladeren aan de basis van de plant af te knippen en om uitgebloeide bloemstengels af te knippen op de plek waar ze uit de plant komen. Je moet ook vuil rond de basis van de plant verwijderen, zoals bloemblaadjes of stukjes blad. Kijk tussen de bladeren of er uitgebloeide bloemstengels of knoppen aanwezig zijn en knip deze er ook af. Doe dit periodiek gedurende het groeiseizoen.

Kapt u Gerbera-madeliefjes terug in de herfst?

Het antwoord is ja. Als je gerberamadeliefjes kweekt als kamerplant of buiten in een warme omgeving waar ze meerjarig zijn, wil je ze in de herfst terugsnoeien. Volg dezelfde procedure als voor de algemene snoei-instructies hierboven. Als gerberamadeliefjes bij jou in de buurt niet meerjarig zijn, kun je ze in de herfst opgraven en in potten zetten, zodat je ze in de winter binnenshuis in leven kunt houden. Verwacht geen bloemen tijdens de wintermaanden.

Gerbera madeliefjes, plagen en ziekten

Gerberamadeliefjes zijn onderhevig aan veelvoorkomend ongedierte in de tuin, zoals witte vlieg, trips, spint en bladluizen. Je kunt ongedierte op biologische wijze bestrijden met neemolie, of je kunt ervoor kiezen om een insectendodende zeepspray te gebruiken. Vermijd het gebruik van deze stoffen als de temperatuur boven de 90 graden stijgt. Spuit in de vroege avonduren, omdat de zon dan niet op de planten schijnt en de bestuivers waarschijnlijk niet actief zullen zijn. Wat de ziekte betreft, kunnen gerberamadeliefjes echte meeldauw oplopen, wat kan worden beheerd door de aangetaste bladeren weg te snoeien.

Gerbera-madeliefjes vermeerderen

Het is niet moeilijk om gerberamadeliefjes te vermeerderen. Deze planten kunnen op drie verschillende manieren worden vermeerderd: zijscheuten verdelen, stekken bewortelen en bewaarde zaden planten.

  • Zijscheuten verdelen - Gerberamadeliefjes produceren zijscheuten, die u van de hoofdplant kunt scheiden en opnieuw kunt planten. Als uw plant in een pot staat, verwijder deze dan zodat u gemakkelijk bij de zijscheuten kunt. Als dat niet het geval is, trek dan de bladeren terug, kijk naar de stengel en identificeer gebieden waar zijscheuten zich ontwikkelen. Scheid ze voorzichtig en plant ze vervolgens in de grond of in een container.
  • Wortelstekken - Om te vermeerderen door middel van stekken knipt u eenvoudig een stengel af, verwijdert u knoppen en onderste bladeren, dompelt u deze in wortelhormoon en plaatst u deze in aarde. Licht water geven en vervolgens losjes afdekken met een doorzichtige plastic zak of cellofaanfolie. Zet hem in een zonnig raam of op een andere locatie met indirect zonlicht. Voeg om de paar dagen een kleine hoeveelheid water toe en let op tekenen van groei op de stengel. Zodra de plant begint te groeien, verwijder je de plastic zak en verplant je hem naar een grotere container.
  • Bewaarde zaden planten - Gebruikte bloemhoofdjes van gerbera's bevatten zaden die u kunt bewaren en planten om nieuwe planten te laten groeien. Laat de bloemhoofdjes op de plant drogen, verwijder vervolgens de zaden en scheid ze. Je kunt ze meteen planten of laten drogen, en ze vervolgens bewaren in een envelop of een klein plastic zakje dat goed afsluit totdat je klaar bent om ze te planten.

Mooie gerbera's om in je tuin te laten groeien

Er zijn veel gerbera-series en -variëteiten, die allemaal uniek mooi zijn. Ze variëren in grootte, bloemproductie, kleur, bloembladvorm en zelfs koude winterhardheid. Een paar bijzonder interessante variëteiten zijn:

ColorBloom

De ColorBloom-serie gerberamadeliefjes zijn compacte planten die prachtige, levendige tweekleurige bloemen produceren. Ze worden niet groter dan vijftien centimeter lang met een spreiding van twintig centimeter, waardoor ze perfect zijn voor kleine potten en voor in de grond planten. Ze zijn uniform van formaat en vorm, dus het zijn geweldige borderbeplantingen.

Tuinjuwelen

Garden Jewels is een hybride gerbera-madeliefjesvariëteit die vooral koudetolerant is. Het kan de winters overleven in USDA Zone 7, wat niet typerend is voor gerberamadeliefjes, maar ook in Zone 8-11. Deze variëteit heeft stelen van 30-30 cm en is verkrijgbaar in vijf kleuren: oranje, roze, rood, wit en geel.

Garvinea

Garvinea gerbera madeliefjes zijn ook winterhard tot in het noorden van USDA Zone 7. Het zijn grote planten die tot een hoogte van 18 inch groeien met een gelijkwaardige spreiding. Ze produceren levendige bloemhoofdjes van vijf centimeter in een grote verscheidenheid aan kleuren. Garvinea's worden geprezen omdat ze bijzonder resistent zijn tegen ziekten en plagen.

Goede metgezellen voor gerbera madeliefjes

Gerberamadeliefjes passen goed bij veel andere planten, waaronder andere bloeiende planten, bodembedekkers en groen. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de grootte van de gerberavariëteit die u plant bij het kiezen van begeleidende aanplantingen. Hoge gerbera's wil je immers niet aan te veel direct zonlicht laten staan, omdat ze dan in de buurt van planten komen te staan die korter zijn dan ze zijn. Uitstekende gerbera-metgezellen zijn onder meer:

  • Bugleweed (Ajuga reptans)
  • Caladiums (C aladium)
  • Dahlia's (Dahlia)
  • Heliotroop (Heliotropium)
  • Hortensia's (Hortensia)
  • Lelies (Lilium)
  • Lobelia (Lobelia)

Geniet van prachtige gerberabloemen in uw tuin

Nu je weet hoe je gerberamadeliefjes moet planten en verzorgen, kun je deze prachtige planten toevoegen aan je tuin of verzameling kamerplanten. Zolang je ze niet te veel water geeft en de tijd neemt om de uitgebloeide bloemen en beschadigde bladeren regelmatig te snoeien, zullen je gerberamadeliefjes een prachtige show neerzetten in de lente, zomer en herfst.

Aanbevolen: