Effecten van helder snijden

Inhoudsopgave:

Effecten van helder snijden
Effecten van helder snijden
Anonim
Ontbossing
Ontbossing

Volgens het Oregon Forest Resources Institute (OFRI) is kaalkap het proces waarbij alle bomen in een bepaald deel van een bos in één keer worden gekapt, terwijl er slechts een klein aantal bomen overeind blijft staan. Hoewel OFRI aangeeft dat de betreffende bomen na twee jaar worden herplant, maakt de herplanting niet alle schade ongedaan die kaalkap kan aanrichten.

Habitatverlies

De bomen die tijdens een kakap werden verwijderd, maakten deel uit van het lokale ecosysteem. Volgens het OFRI kunnen sommige dieren die afhankelijk waren van de bomen, verdreven worden als gevolg van de kaalkap, en moeten ze mogelijk nieuwe leefgebieden vinden. Het kan ook zijn dat de lokale flora zich niet aanpast. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zegt dat de meeste dieren in deze situatie er niet in zullen slagen zich aan te passen aan nieuwe habitats, en dat ze veel kwetsbaarder zullen worden voor roofdieren.

Lokale ecosysteemeffecten

Kalkap kan echter gecompliceerde gevolgen hebben voor lokale ecosystemen. Volgens het ministerie van Bosbouw van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FOA) kunnen de eenvoudige industriële processen die betrokken zijn bij het gebruik van bossen verschillende ecosystemen kwetsbaarder maken voor invasieve planten en dieren.

Dreiging van invasieve soorten

FOA verwijst naar specifieke gevallen waarin invasieve soorten de inheemse mierensoorten hebben vervangen als indirect gevolg van kaalkapprocedures. Het verlies van zelfs maar een paar inheemse soorten kan de hele balans van een ecosysteem veranderen. Het kan jaren duren voordat het ecosysteem in kwestie een nieuw normaal vindt.

Problemen met invasieve soorten

De National Wildlife Federation (NWF) schetst veel van de specifieke problemen die invasieve soorten kunnen veroorzaken. Veranderingen in de bodemchemie zijn volgens het NWF in verband gebracht met invasieve soorten, dus de planten die mensen en de plaatselijke fauna nodig hebben, kunnen indirect worden beïnvloed door invasieve soorten. Het NWF wijst er ook op dat invasieve soorten niches kunnen opvullen die voorheen werden bewoond door dieren die economisch belangrijk waren voor de mens of uit voedingsoogpunt belangrijk waren voor dieren in het wild, terwijl ze zelf misschien nutteloos zijn. Volgens de NWF kunnen invasieve soorten ook nieuwe ziekten introduceren die mensen en dieren in het wild kunnen treffen.

Kooldioxideniveaus

Zoals Keisha Raines van Save the Sierra aangeeft, zal bijna alles dat een groot aantal bomen verwijdert enig effect hebben op het kooldioxidegeh alte, aangezien bomen functioneren als effectieve koolstofputten. Kaalslag op grote schaal zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de mondiale klimaatverandering.

Erosie en bodemschade

Volgens het WWF kunnen bomen in wezen fungeren als ankers voor de bodem. Het verwijderen van deze ankers kan de bodem kwetsbaarder maken voor erosie. Raines wijst er ook op dat het verwijderen van bomen tijdens het kappen ook de bacteriën, wormen en schimmels kan wegnemen die de bosgrond onderhouden en behandelen, en dat het verwijderen van deze organismen ook andere bosplanten een verhoogd risico op ziekten kan opleveren. De aantasting van de bodem is een van de meest urgente milieuproblemen waarmee de samenleving momenteel wordt geconfronteerd, en kaalslag draagt daar alleen maar toe bij.

Erosie en bodemschade
Erosie en bodemschade

Natuurramprisico

  • Raines geeft aan dat kaalkap de gevolgen van overstromingen kan verergeren, omdat de verloren bomen niet langer kunnen functioneren als barrières en putten voor het overtollige water.
  • Daniel Rogge van de Universiteit van Wisconsin Eau Claire bespreekt het feit dat kaalkap het risico op aardverschuivingen kan vergroten. Rogge geeft aan dat wortelsystemen helpen de grond te verankeren en dat het bladerdak helpt het bos relatief droog te houden, terwijl houtkapmachines zelf de bovengrond kunnen aantasten en deze minder absorberend kunnen maken.
  • FOA bespreekt de manieren waarop kaalslag de prevalentie van verschillende ziekten op verschillende gebieden kan veranderen. Door kaalkap kunnen bijvoorbeeld nieuwe broedplaatsen voor muggen ontstaan, die dodelijke ziekten kunnen overbrengen, variërend van malaria tot gele koorts. De explosie van de ziekte van Lyme in de Verenigde Staten kan ook worden toegeschreven aan bosdegradatie, aangezien de daaropvolgende ecologische veranderingen hebben geleid tot een grotere muizenpopulatie, en teken de bacterie van de ziekte van Lyme van muizen krijgen.

Economische problemen

Volgens Ebbetts Pass Forest Watch (EPFW) is kap weliswaar potentieel economisch voordelig voor houteigenaren, maar ontvangen aannemers en werknemers niet dezelfde voordelen. De EPFW wijst op gegevens die suggereren dat de recreatie die verband houdt met nationale bossen 31 keer zoveel inkomsten kan opleveren als het kappen van dezelfde nationale bossen in de Verenigde Staten, en recreatie kan maar liefst 38 keer zoveel banen opleveren.

Esthetische problemen

Als gevolg van kaalkap kan een voorheen levendig bos er kleiner en schaars uitzien. De esthetische waarde van bossen heeft economische waarde, aangezien prachtige bossen de eigendomswaarde van een bepaald gebied kunnen verhogen en toeristen kunnen aantrekken. De EPFW vertelt hoe de natuurlijke schoonheid van de bossen van de Sierra Nevada een enorme aantrekkingskracht heeft op zowel toeristen als mensen die geïnteresseerd zijn in verhuizen.

Beperking tot eerdere recreatie

Recreatie is een van de manieren waarop het habitatverlies als gevolg van kaalkap kan kruisen met andere gevolgen van kaalkap, omdat mensen die geïnteresseerd zijn in de jacht of visserij op bepaalde wilde dieren de kans daartoe kunnen verliezen als gevolg van kaalkap. Hoewel de waarde van natuurlijke schoonheid moeilijk te kwantificeren kan zijn, verwijst de EPFW naar statistieken die suggereren dat schilderachtige snelwegen maar liefst 32.500 dollar per mijl kunnen opleveren.

Voordelen van duidelijke praktijken

Hoewel er zeker veel negatieve kanten aan kaalkap kleven, zijn er beslist positieve kanten die zeer gunstig kunnen zijn voor ecosystemen. Volgens het Sierra Logging Museum moet er, voordat een kaalkapoogst wordt goedgekeurd, aan een aantal vereisten worden voldaan, waaronder: "herbebossing, erosiebestrijding, bescherming van wilde dieren en bescherming van de waterkwaliteit." Westmoreland Woodlands Improvement Association (WWIA) stelt dat de perceptie dat kaalkap schadelijk is voor het milieu onjuist is. De vereniging wijst erop:

  • Kaalkap is een effectieve manier om een bos te regenereren met gezondere bomen.
  • Goede bosbouwpraktijken omvatten kaalkap, waarbij de houtoogst een bijproduct is en niet het doel.
  • Bij echt kaalkap worden alle bomen met een diameter groter dan vijf centimeter verwijderd om de regeneratie van het bos te bevorderen.
Duidelijke snijpraktijken
Duidelijke snijpraktijken

Remedie voor achtergebleven zieke bossen

Clearcutting biedt een manier om onvolgroeide en zieke bossen te kappen en de mogelijkheid te bieden om opnieuw te planten en een gezond groeiend bos te produceren. De schone lei biedt de mogelijkheid tot kunstmatige regeneratie met een gepland bos dat een verscheidenheid aan soorten omvat. Bij natuurlijke herbebossing zullen planten die voorheen niet onder het bladerdak groeiden, gedijen en nieuwe voedselbronnen voor dieren bieden, terwijl nieuwe dieren in het wild worden aangemoedigd om zich in het bos te vestigen.

  • Kalgkap biedt de mogelijkheid om een brug te slaan tussen twee verschillende habitats. Dit maakt een grotere diversiteit aan dieren binnen een bepaald gebied mogelijk.
  • Laaggroeiende planten, grassen en doornstruiken nemen kaalgekapte gebieden over en vormen een toevluchtsoord voor kleinere dieren.
  • Kapgrond kan een soortgelijke rol spelen als gecontroleerde verbranding (voorgeschreven verbranding), omdat de strooisellaag (dood hout, bladeren en puin) tijdens het proces wordt verwijderd. Dit helpt bij het voorkomen en/of beheersen van bosbranden.

Duidelijke voordelen voor bodem en water

Volgens WWIA is het een populaire misvatting dat kaalkap de bodemerosie vergroot. De organisatie wijst op slecht geplande wegensystemen als de grootste oorzaak van erosie, en niet op kaalslag. Er wordt gezegd dat kaalkap zowel de bodem als het water ten goede komt. Deze voordelen omvatten:

  • Het vermogen van de bodem om water vast te houden verbetert in kaalkapgebieden.
  • Het ecosysteem is beter in staat een bloeiend, gezond bos te ondersteunen.
  • Ophoping van stormwater resulteert in verbeterde ecosystemen en kan soms nieuwe ecosystemen creëren.
  • De waterstroom neemt toe in kaalgekapte gebieden en zorgt voor een grotere overvloed in deze gebieden.
  • De stroomstroom is aanzienlijk verbeterd omdat er minder water door bomen wordt verbruikt.

Financiële voordelen bij het kappen van bossen

Er zijn argumenten dat kaalkap verschillende financiële voordelen biedt. Eén argument beweert dat de meeste houtbedrijven meer profiteren van selectief kappen dan van kaalkap. Selectief kappen is gebaseerd op de marktwaarde, terwijl kaalkap een mix van bomen oplevert, waarvan sommige niet geschikt zijn voor fineer of ander gebruik. Anderen beweren dat het minder kost om te kappen dan om bomen te oogsten door middel van selectief kappen. Afhankelijk van welke kant u gelooft, zouden houtbedrijven een grotere winst kunnen behalen uit gekapte bomen.

Helder snijden transformeert gebieden

Hoewel sommige negatieve effecten van kaalkap duidelijk zijn, zijn er ook gunstige en positieve effecten, vooral voor ongezonde bossen. Kaalslag kan een gebied op verschillende manieren transformeren, wat een mix van goed en slecht kan zijn. Overweeg al deze aspecten voordat u een beslissing neemt over het kappen van uw eigendom.

Aanbevolen: