Gids voor bodembedekkers in de tuin

Inhoudsopgave:

Gids voor bodembedekkers in de tuin
Gids voor bodembedekkers in de tuin
Anonim
pad beplant met kruipende Jenny
pad beplant met kruipende Jenny

Goed tuinontwerp is een driedimensionale aangelegenheid. Hoewel huiseigenaren zich er misschien niet van bewust zijn, zijn de meest aantrekkelijke landschappen die waar het bladerdak, de struikenlaag en de beplanting op de begane grond als een samenhangend geheel zijn gepland. Een geschikte aanpak voor het bedekken van grote gebieden is het gebruik van bodembedekkers. Dit zijn planten die horizontaal groeien en in de grond wortelen terwijl ze zich verspreiden.

Rol van tuinbodembedekkers

Bodembedekkers hebben zowel functionele als esthetische rollen in de tuin.

grote beplanting van bodembedekkers
grote beplanting van bodembedekkers

Erosiebestrijding

Een reden waarom het belangrijk is om de grond te bedekken, is om de grond te beschermen tijdens zware regenval. In tegenstelling tot andere planten wortelen bodembedekkers over een groot stuk grond en houden het op zijn plaats als er waterstromen overheen stromen - vooral belangrijk op hellend terrein.

Het gebladerte vermindert ook de impact van hevige regenval, waardoor het water zachtjes naar het bodemoppervlak kan sijpelen. Door de grond in de schaduw te stellen met bodembedekkers, voorkomt u dat de grond een keiharde, ondoordringbare korst op het oppervlak ontwikkelt als deze droogt. Bodem bedekt met vegetatie is daarentegen meer sponsachtig.

Kostenbeheersing

Bodembedekkers bedekken veel aarde voor het uitgegeven geld. Een vaste plant van één gallon, zoals een zonnehoed bijvoorbeeld, kost op de kwekerij misschien $ 8 of $ 10 en bestrijkt slechts één vierkante voet. Aan de andere kant kost een hele flat bodembedekkers meestal €20 tot €25 en kan er voldoende plantmateriaal zijn om 100 tot 200 vierkante meter te bedekken, afhankelijk van de soort.

Zee van groen

Er zijn milieuproblemen met kale grond, maar het is ook een doorn in het oog om naar te kijken. Natuurlijk kun je er mulch op leggen om het te bedekken, maar het is meestal leuker om naar een weelderig, groen landschap te kijken dan naar bruine of kunstmatig gekleurde mulch. Bodembedekkers zijn als een levende mulch: ze vallen niet uiteen en spoelen niet weg en hoeven nooit vervangen te worden zolang de planten gezond blijven.

Bodembedekkers

Net als bomen, struiken en vaste planten is er een bodembedekker die past bij elke landschapstoepassing (van grote beboste hellingen tot kleine rotstuinen) of omgevingsbeperkingen (zon, schaduw, koudehardheid, hittetolerantie, waterbehoefte, enz.)

Bloei

Over het algemeen worden bodembedekkers gezien als bladplanten, terwijl vaste planten bekend staan om hun dramatische bloemenpracht. Er zit enige waarheid in dat concept, maar er zijn tientallen bodembedekkers die een oogverblindend gekleurd tapijt creëren als ze in bloei staan. Een paar goede opties voor bloeiende bodembedekkers zijn:

phlox met vlinder
phlox met vlinder
  • Kruipende phlox is in de vroege zomer bedekt met roze, paarse, blauwe of witte bloemen, afhankelijk van de variëteit, en is met zijn fijne, mosachtige blad een uitstekende keuze voor rotstuinen.
  • Duizendblad is verkrijgbaar in gele, witte en rode varianten en verspreidt zich wijd, zodat een weideachtig gazon ontstaat dat zelfs voetverkeer kan verdragen.
  • Rozen kunnen de vorm aannemen van hoge bodembedekkers en zijn een goede keuze voor grote zonnige gebieden, inclusief steile hellingen; zoek naar variëteiten als Little Wonder en Our Rosy Carpet om de aarde te bedekken met de klassieke schoonheid en geur van rozen.

Vetplanten

Deze zijn een geweldige optie voor tuinieren met een woestijnthema of andere tuintoepassingen met weinig water, inclusief rotstuinen.

ijsplant met roze bloemen
ijsplant met roze bloemen
  • Sedums zijn verkrijgbaar in een verbazingwekkende reeks kleuren, vormen en maten; ze zijn bijna onverwoestbaar en hebben vaak kleurrijke bladeren, bloemen of beide.
  • IJsplant is spijkerhard en kan met een beperkt budget grote gebieden bestrijken, inclusief zandduinen aan de kust en rotsachtig terrein. Op sommige gebieden heeft het echter invasieve neigingen.
  • Kip en kuikens is een minuscule, sappige bodembedekker, geschikt voor de kleinste rotstuinen, maar ook voor plantenbakken en terraria.

Siergrassen

Technisch gezien kunnen gazons worden beschouwd als een bodembedekker, maar ze missen de visuele aantrekkingskracht van siergrassen, die bekend staan om hun bosjes fijn blad en decoratieve zaadstengels.

aanplant van blauwzwenkgras
aanplant van blauwzwenkgras
  • Blauwzwenkgras heeft een koele blauwgrijze kleur en kan in zwaden worden geplant als contrast met groene bodembedekkers.
  • Rivierhaver vormt een stand van maximaal 60 cm hoog en is een goede keuze in vochtige gebieden, zoals in oevergebieden of langs een waterpartij, waar het vloeiende gebladerte en de bobbelende zaadkoppen overeenkomen met de beweging van de water.
  • Japans bosgras is een van de meest schaduwtolerante siergrassen en zal zich snel verspreiden en een kolonie gouden bladeren vormen in bostuinen.

Bodembedekkers gebruiken

Op zijn minst zijn bodembedekkers nuttig om simpelweg de lege ruimte in het landschap op te vullen en te voorkomen dat onkruid de grond koloniseert. Maar ze vormen een belangrijk onderdeel van het palet van de ontwerper en zorgen waar nodig voor unieke texturen en kleuren.

Bodembedekkers zijn onverslaanbaar als opvulmateriaal, omdat ze de ruimte tussen brandpunten in het landschap innemen met een consistent motief. Korte bodembedekkers zijn nuttige gazonvervangers, terwijl hoge bodembedekkers een mooie overgang vormen tussen vaste plantenborders en grotere struiken. Of gebruik ze als brede penseelstreken op het tuindoek en schilder golvende delen van verschillende bodembedekkers in een artistiek patroon door het landschap.

gazon met bodembedekkers
gazon met bodembedekkers

Aankoop

Het loont de moeite om bodembedekkers in de kleinst mogelijke containers te kopen. Ze zullen hoe dan ook snel uitgroeien tot hun volledige afmetingen. Sommige zijn verkrijgbaar in rechthoekige bakken in plaats van in potten, in welk geval de grond/wortels uit elkaar worden getrokken in kleine bosjes om te planten. Anderen komen in kleine potten, hoewel grotere houtachtige bodembedekkers, zoals uitgestrekte rozen, waarschijnlijk alleen in containers van één of vijf gallon te vinden zijn.

Planten

Bodembedekkers moeten altijd op een diagonaal rooster worden geplant, in plaats van in parallelle rijen, om een gelijke dekking te garanderen. Controleer de afstand op het etiket en zorg ervoor dat u ze dicht bij elkaar plaatst, want het doel is om een consistente strook bladeren te creëren, in plaats van het uiterlijk van individuele planten.

Onderhoud

Een reden voor het planten van bodembedekkers is dat het bijna altijd zeer onderhoudsarme beplantingen zijn. De meeste bodembedekkers hebben helemaal geen onderhoud nodig, afgezien van irrigatie om ze goed te laten groeien en het verwijderen van onkruid dat door de bladmat steekt.

entree met bodembedekkers
entree met bodembedekkers

Sommige planten, zoals duizendblad, kunnen worden gemaaid, waardoor de beplanting er fris en groen blijft uitzien. In tegenstelling tot gras is dit echter maar één keer per jaar nodig, meestal in de herfst. Anderen, zoals siergrassen, moeten aan het einde van het groeiseizoen worden teruggeknipt met een tuinschaar, zodat ze er netjes en opgeruimd blijven uitzien.

Gemak en eenvoud

Bodembedekkers zijn een lust voor het oog vergeleken met de gevarieerde, onstuimige aard van vaste planten; het zijn complementaire benaderingen, elk met zijn plaats in het totale landschapsontwerp. Bodembedekkers zijn ook vriendelijk voor de portemonnee en maken tijd vrij om u op andere delen van de tuin te concentreren. Gebruik ze om de grootste delen van het landschap te bedekken en zo een levende achtergrond te creëren voor de bomen, eenjarige bedden en vaste plantenborders die een goed gepland tuinontwerp accentueren.

Aanbevolen: